Pozvaní na svadbu bez detí: Ísť či odmietnuť?
Ahojte. Išli by ste? Kamoška organizuje svadbu pozvala mňa aj priateľa ale bez detí. Popravde sa mi to nepáči veď tie deti patria ku mne. Či vidíte to inak? Rozmýšľam že ani nepôjdem a slušne to odmietnem. Bola som už na x svadbách a bolo samozrejme že detičky boli pozvané tiež
My chodime bez dietatka, aj ked ho pozvu. Neexistuje, aby sme robili opateru. Vyuzi, ze sa mozes zabavit bez deti. ;)
Bez deti? Super, konecne sa zabavim bez toho, aby odo mna niekto nieco chcel...Ja si nepamatam, ze som dakde bola bez deti ak neratam 2 kratke sluzobky, takze by som to uvitala
@miskakyska podstatné je to slovko "rodiny",
k rodine sme chodili aj deti, na obrad, na začiatok hostiny, potom po zotmení nás starká brala domov.
kamarátom kolegom chodili rodičia bez nás, pamätám si ako sme spali u starkej v obrovskej posteli a tešili sme sa že nám donesú tortu zo svadby.
Ja neviem prečo je tak ťažké niektorým ženám pochopiť, že ok, na svadbu sa pozvú deti z rodiny. Ale deti kamarátov absolútne nikto nie je povinný volať.
@deborahzelenkava keby len čašník ale ešte aj nevesta s mužom , lebo vybrali hrozný podnik s neschopným personálom
My sme boli pozvaní aj s deťmi.mame 3.
Ale o 7 som ich odviezla domov,urobila s nimi poriadky 😁
A až potom začala zábava.ale mi máme male deti.
Teras sa ženil brat,a bolo to super,ale dávať pozor,no nemali s kým byť.
Ešte raz to napíšem aj sem, a skúsim vysvetliť: nie je pravda, že deti na svadbu nepatria. Nemyslím si to. Toto ani nikto takto nepovedal. Ale jednoducho sú svadby, kedy sa tie deti - VŠETKY deti, do počtu nezmestia. Spomínam si, aké mega náročné bolo dať dokopy našu svadbu, na ktorú sme šetrili s mužom roky. Aby sme nikoho neurazili, ustrážili všetky potravinové alergie, rôzne rodinné škriepky, kto s kým a vedľa koho môže sedieť. A bolo to dosť nákladné už pred šiestimi rokmi.
Mali sme obmedzený rozpočet, obmedzený počet hostí a k tomu zodpovedajúcu nenafukovaciu sálu s obmedzeným priestorom a, nech nám to všetci (ne)pozvaní prepáčia, aj predstavu o tej svadbe: nie veľká, skôr komorná, minimum tradičných prvkov, viac rautová ako mega tancovačka, maximálne do 50 ľudí, vrátane nás, DJ-a a fotografa.
Keby sme pozývali všetky detí všetkých hostí, počet sa navýši pomaly aj o 100 %, jednoznačne viac ako polovicu. A na to sme jednak nemali, a ani sme to nechceli. Lebo to by už nebola malá svadba.
To nebolo o tom, že vadia mi pobehajúce a pískajúce deti, určite nie. Hotel nezaujíma, že 4 ročné dieťa prakticky nebude na tej stoličke sedieť a zje za celú noc suchú ryžu s kečupom, oni účtovali (okrem najmenších batoliat), ak si dobre spomínam - na každé dieťa 75 % z ceny dospelej osoby/hlava. Napríklad.
Našli sa ľudia, ktorí mi na to napísali, že 4 ročná bude mať traumu!, lebo chcela vidieť nevestu v svadobných šatách a rozkošne tancovať na parkete. Mala som si zabezpečiť baby sitting - áno, platiť ďalšieho minimálne jedného človeka na celú noc, a zabezpečiť mu tiež jedlo - ďalšia porcia, ďalší človek v sále, a neviem, asi vyškrtnem iného hosťa, či čo.. Mala som si zabezpečiť detský kútik. Náhodou, ja som mala zabookovanú aj miestnosť na oddych a dojčenie, ale tak málo no... Mali sme si zmeniť sálu. V pohode, to je len tak, rok dopredu zajednaná sála, ktorú len tak zmeníme šibnutím čarovného prútika, čo tam po zaplatenej zálohe. Najlepšie bolo, keď mi napísali, že tak keď na to nemám, nemala som si svadbu vôbec ani robiť.
Považujem to za nehorázne. Ani kamošov predsa nevoláme všetkých. Niekedy si treba vybrať, lebo nemôžme tam mať každého. Aj keď ich máme cca rovnako radi. Keď sa rozdávajú výslužky, tiež sa natiahne niekde čiara, nie? Týmto susedom ešte hej, tamtým tiež zabaľme, lebo oni tiež dali, aj keď sme s tým vôbec nerátali ale potom už aj hentým, lebo tí sa potom urazia... a i tak sa niekto urazí, i tak sa na niekoho zabudne, ale zámerne sa vynechá z rôznych dôvodov, lebo nedá sa každého.. nehovorte mi, tí, čo ste robili už svadbu, že ste takéto dilemy nemali.
Inak mna ozaj zaraza,ze ludia sa dokazu na niecp urazit.
Ved beru sa zenich a nevesta.
Je to ich den.
A je urcite skvely pocit ked im to niekto pre svoje egoisticke dovody pokazi.
Hostom by malo zalezat na tom,aby si ten par svoj velky den uzil.
Podla SVOJICH predstav.
A nie znasilnovat ich na nieco a vnucovat im svoje postoje....
Nechapem.
A nejedna sa iba o svadbu....
Trochu vdacnosti ,ze ste vobec pozvani,ze vobec tu svadbu robia-mohli sa brat pokojne uplne sami a nikto by anilen nevedel...
Trochu ohladuplnosti a tolerancie.
A zase,nebudme tak hrozne precitliveli na tie deti.
Oni to preziju a treba aj tie deti nauvit,ze nie cely svet sa toci vzdy iba okolo nich.
@deborahzelenkava Úplne na rovinu potvrdím, že by som už teraz kašľala aj malú svadbu. A to sme na to išli tempom: 1. žiadna typická svadba, iba svadba o dvoch svedkoch, 2. svadba pri západe slnka niekde pri mori, 3. svadba aspoň pre najbližšiu rodinu, ALE kto vlastne spadá do tejto kategórie??? a keď už, tak z tvojej strany toľko, a z mojej už toľko a už sme bolo chytení do pasce :D
@osky veľmi dobre si tú zvláštnu diskusiu pamätám, aké boli ženy hnusné na nevestu, že netancuje ako jej hostia pískajú a manipulujú. úplne som bola zhrozená, ako sa vedia ženy uraziť, že cudzí ľudia nie sú zvedaví na ich deti. mám deti rada, ale predsa nie sú stredobodom cudzej svadby, toto privilégium má nevesta ženích a ich rodičia, súrodenci.
@oblecenie99 @deborahzelenkava ženy tak dobre píšete, fakt top.
@deborahzelenkava keby len kapustnica, ale čokoládová torta je dobrá.
alebo pri okukávaní princezny, ogrcať jej šaty.
Plazivý dym - detiská pobláznené a ups stúpni mu na ruku.
Kristepane, v dnešnej dobe keď je toľko mega možností rôznych aktivít, programov pre deti, či koncerty, divadielka, hladkacie zoo, skákacie hrady, detské herne, hody a kolotoče, rodičia sú animátori svojim deťom pomaly 24/7, tak ked ich ťuťu dieťa nepojde na svadbu a neuvidí nevestu, tak dostane traumu do smrti a rodičia sa urazia na smrť, že si nevesta dovolí nepozvať kus ich tela. Áno deti sú súčasť rodiny, ale ich, nie mojej, nepatria na každú akciu, ani na každú svadbu.
Pred rokmi nebolo toľko možností vyžitia pre deti, času ani peňazí, ale ani nebol taký KULT dieťaťa ako teraz, a čo vyrastá z tých detí ? Vidíme to každý deň.
Voľakedy vyšli svadby pre 100- 150 ľudí úplný zlomok ceny ako dnes pre 50, takže aj finančná stránka je podstatná.
Svadba je udalosť nevesty a ženícha, nie cudzích detí.
Podľa mňa svadba nie je akcia, na ktorú deti nepatria. Nie je to niečo len pre dospelých (ako napr. rozlúčka so slobodou). Svadba je oslava s rodinou a blízkymi ľuďmi a medzi rodinu patria aj deti. Neviem si predstaviť, že na tú svoju by som nepozvala aj svoje neterky a synovcov. Niekto argumentuje tým, že deti môžu byť hlučné, že môžu strhávať pozornosť... ale hlučný a neprosposobivý môže byť aj opitý strýko... A neviem si predstaviť, ako veľmi by musela byť zakomplexovaná nevesta, ktorá by sa bála, že na svojej svadbe nebude stredobodom pozornosti ona, ale nejaké dieťa...
Toľko k niektorým komentárom..
Na druhej strane, úplne chápem, že ak si niekto pozýva na svadbu kamarátov či kolegov, nemusí ich volať s celou rodinou, s partnerom a deťmi... A ja by som sa vôbec neurazila, keby ma kamarátky pozvú na svadbu bez detí... To úplne chápem... Ale nepozvať na svadbu deti, ktoré sú súčasťou rodiny, mi príde veľmi čudné.
@minka201 nikto z nás nepíše, že absolútne nepozvať deti z blízkej rodiny, ani v tej inej hustej diskusii to nikto netvrdí. Ide len a len o deti kamarátov, kolegov., teda hlavne.
am sa urazila kamarátka, že nevesta nepozvala je úúúúúžasné dieťa, jej 3. cecok(obrazne). a plno žien v diskusii vyvádzalo ako odtrhnuté z reťaze, že čo si to len nevesta dovolila ! Nepozvať k 50 hosťom ešte ďalších 50 detí, a okamžite im má najať animátorku, zriadiť detský kútik a nakúpiť serepety do neho.
ano isla by som, pride mi to uplne normalne a je kazdeho vec co organizuje svadbu ci pozve bez deti alebo s detmi.
tak isto ako je vec kazdeho pozvaneho ci to za danych okolnosti prijme, alebo nie
Vezmi si to z pohľadu nevesty a ženícha. My sme mali svadbu s deťmi z blízkej rodiny od bratov, sestier, bratrancov. Ale kamoši boli bez detí. Mali sme tam naozaj veľa malých detí, ale rodičia boli natoľko uvedomelí, že deti tam nijako nenechali rušiť priebeh svadby a keď bolo treba, išli s nimi von. Rodičia sa striedali pri nich aj v uspávaní v ubyytoovaní atď takže takmer vôbec v sále spolu ani neboli. Takže nám deti na svadbe neprekážali. Ale. Všetci s týmito deťmi odišli domov/ na ubytovanie do 23tej hodiny a zostala takmer prázdna sála. Ani tí rodičia si svadbu neužili ako pár keďže vždy jeden obskakoval deti a my sme boli sklamaní z ich skorého odchodu. Keď si mám ako hosť užiť svadbu aj sa zabaviť a neprežiť deň v strese, tak jednoznačne svadba bez detí.
@minka201 Ale to je tiež len individuálny názor. Ja napríklad vôbec nemám vyhranený názor, či a koho deti tam patria alebo nepatria. Ja rešpektujem nevestu a ženícha a ich deň. Ja som bola aj na svadbe bez alkoholu, aj na vegánskej. Ako nenajedla som sa veľmi, ale nevesta bola krásna a šťastná. Aj sme sa zabavili. Však na poriadny obed som mohla ísť aj na druhý deň, aj hocikedy počas roka. Keď by som to nevedela rešpektovať (bez detí, bez alkoholu, bez mäsa, bez koláčov), tak nejdem, ale neurážam sa, ani sa necítim dotknutá, že sa dvaja ľudia rozhodli mať svoju svadbu podľa svojich pravidiel. Moja sestra sa vydáva mladá, ešte bábiku mala na aute😀. A ona vlastne nemala nič podľa seba, lebo vtedy sa tak muselo a také jedlo a toho pozveme a tam bude najlepšie. Odobierky, starejšieho divného. Nikdy na svoju svadbu v dobrom nespomína. Vždy aj po toľkých rokoch povie, že ona chcela úplne niečo iné. Ja o 10 rokov neskôr som si išla iba podľa nás. Áno, je to deň, ktorý chceš osláviť s najbližšími a podeliť sa o radosť, ale človek má myslieť hlavne na to, že je to ich deň a hlavne nevesta a ženích sa majú cítiť dobre a nie nejaký mrzutý ujo, čo nedostal rezeň na večeru😉
Zavisi na veku deti. Pri starsej si uz viem predstavit ist bez nej v pohode. Pri mladsom urcite nie. Ale tam si zas viem predstavit byt max do nejakej 20tej 🤷♀️
Ale vobec by sa ma nedoktlo, ak by ma kamaratka zavolala bez deti. Jej svadba, jej pravidla. Je to ok. My sme zas mali svadbu len s najblizsou rodinou a zvysku rodiny aj ostatnym znamym atd sme to dokonca oznamovali az po svadbe. V zasade s tym nikto problem nemal az na jednych znamych (ti sa s nami a rodicmi v podstate prestali bavit, co je az hmm ani neviem ako to nazvat, kedze rodina s tym bola ok)
Šla by som na svadbu keby to je rodina a nepozve mi deti hnevala by som sa ale nakoľko sú to kamaráti a pozvali vás bez detí na svadbu by som šla
No neviem. Boli sme na svadbe s deťmi v zahraničí. Užili si to. My tiež. Ale boli známi na svadbe s deťmi a ich deti pokazili prvý tanec novomanželom napriek tomu že vraveli že majú vychované deti. Boli sme na svadbe švagrinej. Dcéra 2r nikde sa a nedalo ju uspať čo má nastavalo. Behala som po vonku s kočíkom ju uspať. Nepodarilo sa. Malá tancovala až do 5rána. Užila si to. Ja som nabehala milión km .Neviem ti poradiť. Asi bi ma naštvalo že bez detí,ale zas je to ich svadba a peniaze. Je to na tebe ako to cítiš. Budeš schopná vypnúť a zabaviť sa bez nich? Napíš si pre a proti. Držim palce a verím že sa rozhodneš správne.
@deborahzelenkava super napísané👍!
@tulipanicek Moje deti sú mojou integrálnou súčasťou. Keď odmietaš moje deti, nijako sa to nelíši od toho, že odmietaš moju manželku
Kriste, strasne ste niektori citlivi na tie svoje deti ,prezivate to extremne vazne😃.
@yosi Myslela som to v tomto prípade, keď ide len o kamarátku...ak by to bola rodina, bolo by to o inom samozrejme...Ale takto, ak si neprajú deti na svadbe, treba to rešpektovať, zbytočne sa nad tým nepozastavovať...a buď ísť alebo slušne odmietnúť...nie je to žiadna veda...a netreba to zbytočne hrotiť...

autorka, ked nechces ist bez deti, nechod . Nevesta ma pravo na to, aby si kladla podmienky, je to predsa jej den. Ja mam kapelu, a chodime hrat svadby po celom slovensku. Ani by ste neverili, kolko neviest nad ranom lutuje, ze si nedalo podmienku aby kamarati a vzdialena rodina prisli bez deti. Vacsinou tie deti su neriadene strely, pretoze rodicia sa zabavaju a tie deti idu proste s davom. Pri novomanzelskom tanci su vzdy deti, ktore sa motaju popod nohy, chcu tancovat s nevestou, hraju s balonmi. Taktiez prihovory, krajanie torty, odcepcenie. To vsetko su aktivity, ktore su len o nich a ak vysolia nemale peniaze za fotografa alebo kameramana chcu mat predsa peknu spomienku na ich velky den, a nie na jaciace vsadepritomne deti.