icon

Pozvanie na svadbu po 22. hodine a dar

zuzzka358
14. aug 2020

Prosim radu. Boli ste uz pozvany na svadbu po 22hej? Ak ano alebo vy ste pozyvali aky ste doniesli alebo dostali dar. Sme len kamarati, sme pozvani aj s manzelom. Myslela som ze kvet a ku blahozelaniu 20e? Alebo aku mate skusenost? Dakujem za rady.

fokuska
14. aug 2020

@nyusika No ja som to predtym nezazila a oni cela obrovska rodina a aj asi cela dedina to robila takto a vsetkym sa to zdalo uplne normalne.

elizuella
Autor odpoveď zmazal
pupavka89
Odpoveď bola odstránená
nyusika
14. aug 2020

@elizuella a kde píšem, že pôjdem s dvackou ?
Chápem, že mentálna kapacita nie všetkým umožňuje pochopiť, že nie všetci berú svadbu ako biznis.

Už sme boli na svadbe, kde mladomanželia dopredu určili nadáciu, kam sme posielali príspevok.

nyusika
14. aug 2020

@fokuska ja už sa nečudujem ničomu.
Aj tu mnohy považujú finančný dar za spôsob, ako sa revanšovať hostiteľom za jedlo a návleky na stoličky

ivetka_kamo
14. aug 2020

Inak čítam ze tu niektoré beriete dar ako zaplatenie si konzumneho. To fakt? Som pozvaná a vlastne si to mam v obálke akože splatiť? Mne je to proti srsti vôbec očakávať finančné dary 🤷‍♀️, ved sa neberiem pre prachy a keď ich nemám, nerobím svadbu pre 100 ľudí, ale iba na čo mám.

nyusika
14. aug 2020

@ivetka_kamo presne tak

elenka74
14. aug 2020

My sme boli na svadbe dva roky dozadu a peniaze sme dávali do obálky s blahoželaním, čiže mladí vedeli, koľko sme dali.

elizuella
14. aug 2020

@nyusika Akoze pocuj, ved rob, ako uznas za vhodne, ja si tiez spravim, ako ja uznam za vhodne a budeme obe spokojne. Ty mentalna kapacita. Kludne daj na charitu, urcite sa potesia.

nyusika
14. aug 2020

@elizuella tak keď to mladomanželia mali uvedené na pozvánke, asi si to tak priali...kristova noha 😁

elizuella
14. aug 2020

@ivetka_kamo
Ahoj. No, my sme takto nauceni. Ked sme pozvani na svadbu, donesieme dar, ktory by mal byt vacsi ako naklad na jedneho hosta. Aby z toho novomanzelia aj nieco mali.

Respektujem, ze to mozete mat inak.

Respektovala som aj to, ked na moju svadbu niekto doniesol malinko. Ked nema, naco. Penazi mame na slovenske pomery nadstandardne. Pozyvala som do radu rodinu a priatelov. Nesla som na tom zarobit a zbohatnut. Svadba bola o 100 hostoch a aj na druhy den boli pozvani asi 30ti na obed.

Bola som prekvapena, ze niektori ludia nam dali velke dary. Uplne necakane a kedze su napr. sami a nemaju deti, asi im to ani nikdy nebudeme moct vratit. Ano, u nas je to tak, ze sa dary spisuju a vracaju. Aj s pracou je to tak. Brat bratovi pomaha na stavbe a potom to druhy brat chodi "odrabat", ked je treba jeho odbornost (vodar).

Tiez som svadobnym hostom platila ubytko.

Viete, mi tu budete nakladat tie, co im svadbu platili rodicia, ci ju mali o dvadsiatich ludoch a podobne.

Robte si kazda najlepsie ako viete, ja si to tak robim tiez.

titla
14. aug 2020

Naposledy som bola na svadbu pozvana takto po 21:00 ako studentka skoro 15 rokov dozadu, takze sa na presnu sumu uz nepamatam. Skladali sme sa ako partia kamosiek, co sme boli takto pozvane.
Osobne by som momentalne tych 50e ako svadobny dar dala (aj ked by som bola pozvana len na zabavu a nie na hlavnu veceru), lebo je to v mojich financnych moznostiach a markantne mi to rozpocet nezasiahne. Ty musis vediet, kolko si mozes dovolit.
Ked som sa vydavala ja, tak sme od niektorych hosti dostali 30e ale aj 400e. Ale pre tych co dali 30e to bola vacsia diera do rodinneho rozpoctu, ako pre tych, co dali 400e. Za kazdy dar som bola vdacna, pretoze tie peniaze nam pomohli, ale svadbu som nebrala ako zarobkovu cinnost.

megan6
Autor odpoveď zmazal
gazpalm
14. aug 2020

@fokuska tak to je pekne trapne....si predstav ze stoji rodina z chudobnejsich pomerov , pred nimi prachaci co daju 400 e, a oni 50 a dalsich xy ludi im kuka cez plece 🙄🙄 toto iste isla robit moja svokra na druhy den ,al3 aspon v sukromi a poobkukavat kto kolko,ale zobrala som jej to z ruk,vyhadzala z priani peniaze a nikto nevie kto a kolko dal ,lebo mna to v prvom rade absolutne nezaujima.
My davame 100 a 50 redovy ked sme 2ja, sestre, svagrovcom sme samozrejme dali viac , ked sme sli s detmi 2 x tak sme 50 prihodili ,ale je to na kazdeho moznostiach .

fokuska
14. aug 2020

@gazpalm Oni to vraj beru tak, ze ak uz mladi im na svadbe boli a dali 400 tak oni teraz "vracaju" 400 a ak druhi davaju 30, tak preto ze aj im predtym mladi dali 30 a ak este svadbu nemali, tak dostanu tiez 30 - lebo pojdu podla zosita a kolko si dal ty tolko od nas potom dostanes. Oni to beru tak ze urcite aj oni pojdu alebo boli na svadbe vsetkym svojim hostom.
Mozno kedysi to tak u nich byvalo, ze sa brali max. z vedlajsej dediny a na svadbe bola cela dedina pozvana tak mali istotu ze kazdy bude host kazdemu a vzdy sa im dary vratia :D
Pre mna dost mimo, ale tak nerobila som tam cirkus, len som bola v soku a potom sa v suktomi pytala ze co to malo zmamenat a bolo mi vysvetlene...

miskooo1987
14. aug 2020

Take pozvanie som ešte nedostal... bud len oznámenie, alebo rovno kompletná pozvánka. Ale čo sme si veľmi dobrí kamaráti chodili po svadbách (a predtým po rozluckach...) tak sme si nechávali ako skupinka vždy 500 plus absolútne nepraktické hovadiny zo srandy🙂

sejan
14. aug 2020

@saskia_98 noooo keby mám takých hostí ako ty tak sa znovu vydávam😁😁😁

saskia_98
14. aug 2020

@sejan 🤣🤣🤣🤣 ta u nas sa dava na osobu 50€ aspon tak som naucena 😅

elizuella
15. aug 2020

@nyusika No ahoj. Ved som napisala, ze rob, ako sa ti zda najlepsie. Nemusis sa ohanat ani mentalnou kapacitou, ani kristovou nohou.

ajka0207
15. aug 2020

@elizuella inak podľa tvojho kľúča napr ja sestre nedam nic, lebo ona mne nedala, lebo nemala príjem ako študentka. Pritom ja zarábam XY eur. Také požičiam-vrat nedáva moc zmysel.

elizuella
15. aug 2020

@ajka0207 ahoj. Nerozmyslam nad tym az takto extremne. Napriklad bratranec robil svadbu a nepozval nikoho zo sirsej rodiny. Dostal 200 eur.
Lebo sa tak dohodlo.
Vies, v tom obdobi umierala nasa milovana 84 rocna stara mat. Vedela, ze sa bude vnuk zenit casom a mojej mame prenho nachystala dar, kym bola pri ako tak pri zmysoch. Zomrela a ten bratranec sa az o nieco neskor ozenil. A ten dar od nej dostal aj cca dva roky po jej smrti. Musel to byt krasny pocit, ze ta stara mat nanho myslela. A nejde az tak o tie peniaze, ale o ten pocit, ze si to mala za povinnost a dbala na to, kedze sa schylovalo k svadbe.

Alebo, kedysi sa davalo u nas na svadby len sto eur. Kedze to bolo pred 15 rokmi, casom sa dohodlo, ze sa bude davat viac. Tiez sa z toho nerucaju ti, co sa vydavali davno a dostali menej a teraz musia davat viac tym dalsim.

Dalsi priklad je ze moji surodenci maju po tri deti, ja jedno. Nebudem pozerat, ze ja im dam trikrat tolko na darceky a oslavy a oni mne len raz na moje dieta.

Ako som uz povedala, urobte si kazda ako najlepsie viete a ako vam to vyhovuje, ja si spravim tak tiez a budeme spokojne vsetky.

Ja vseobecne konstatovania ake pozicaj, take vrat, nemam rada.

mariska1989
15. aug 2020

@andy03 toto sa stalo aj nám .že z manželovej strany pozval 2 sesternice s mužmi bonus zato že sme ich pozvali dali oni 4 dokopy 100€ vtom aj dar povedané 🙈 pritom výslužku čo dostali ako pár bolo v hodnote 20€ + kar 8€ (32€)osoba a nehovorím že za jedného sme platili v deň svadby 15€ osoba to je hneď 60€ a koľko tam ešte vypili a koláčov pojedli a to neviem či u nich nepadli 5 fľašiek domácej slivovice ...ako skúsenosť ak by ta ešte jedna malá svadbu a pozvú že do obálky dám Max 30€ ako vďaku za ich dar 😀😂 ale to asi nebude však už ma 40

guiseppinka
15. aug 2020

Inak to vracanie penazi tiez nechapem. Kym sme chodili na svadby v rodine, tak som dary neriesila, takzr nemam paru komu kolko sme ako rodina davali. Az zrazu po mojej svadbe mama v nedelu vytiahla zosit a zacala robit vyuctovanie kolko kto dal. A ja oci na nu, ze co to robi... Potom mi vyhodila na oci, ze sme nevolali jej sesternice s rodinami a JEJ sa nevratili dary, co im ona dala... My sme robili svadbu na opacnej strane slovenska, takze sme nemali nikoho na vecer, nasi kamosi uz dosli v piatok... Z rodiny teda ja osobne netusim kolko sme dostali, lebo tie pohladnice nesli zo mna, ale od kamosov v obalkach bolo 100 no a plus redovy... Aj my, ked sme chodili na svadby, tak sme kamosom dali 100 plus redovy. Segra mala na svojej svadbe kamosky kolegyne, ale tie teda boli asi max 2 hodky, prisli, potancovali, pobavili sa a sli prec...

mariska1989
15. aug 2020

@zuzzka358 keď date cca 30€, kytičku a flašu bude akurát lebo po takej hodine sú už švédske stoly ,takže za vás neplatia povedané nič len bude čakať na vás vole stoličky . Aj tak napr taká ok fľaša máš od 10€ hore taká kytica akurát od 25€ hore takže tých 30€ máš akurát keďže idete po 22:00 hod

h2
15. aug 2020

@zuzzka358 Po 22:00? Trochu neskoro. Raz veľmi dávno sme boli pozvaní kamarátovi na svadbu po 20:00. Ak by som mala ešte len niekam prísť na 22:00, tak by som si asi rozmyslela, či tam vôbec pôjdem. Viac sa mi páčilo to, ako to mala pred pár rokmi kamoška: boli sme na obrade a potom v iný deň robila "posvadobnú párty" len pre kamarátov. (Vo svadobný deň mala oslavu len s rodinou.)
Ale aby som sa vyjadrila aj k téme, asi by som dala do obálky 50€, za pár, ak by som bola pozvaná s partnerom. Ak sama, asi by som ani nikam nešla.

balima14
15. aug 2020

Pracujem, kde máme svadby skoro každý týždeň. Hostia, ktorí sú pozvaní po 22:00 resp.po polnoci sú buď kamárati, kolegovia, známy zo šport.klubov, súborov, susedia
- inak sa už od tejto tradície upúšťa. Nikdy im zatiaľ na žiadnej svadbe, neobjednali samostatný chod - objednávajú im buď studené misy resp. ich ponúknu zo švédskych stolov, ktoré sú pripravené pre svad.hostí. Tí, ktorí sú pozvaní, tak neskoro sa zvyčajne zdržia 1 - 2 hod. na svadbe. Väčšinou majú pripravený stôl osobitne od svad.hostí (aj v inej miestnosti). Aké dary nosia, konkrétne neviem ....ale, keď som ja bola takto pozvaná, všetci sme sa poskladali a kúpili sme kryšt. poháre ....osobne by som dala radšej dar ako peniaze, ale max.v hodnote 20,00 eur.

nyusika
17. aug 2020

@susedka1000
ved OK, nech si robi kto chce a ako chcve,.
podla mna je to sedlacina - moj nazor 🙂

elizuella
17. aug 2020

@nyusika Vidis, sedlacina, kolko povyseneckosti je v tvojom nazore.

nyusika
17. aug 2020

@elizuella nie, konstatovanie 🙂
mam pravo na akykolvej nazor, dar povazujem vzdy za dar, necakam odplatu.
a uz vobec nemam potrebu robit si statistiku.

nastastie, nasi znami su pomerne inteligentni ludia, takze absolutne neriesia, ze od A. dostali 500 eur, lebo rodina A. si to moze dovolit, no my im dame len stovku...lebo rodine A. je to uplne jedno

(toto pisem ako priklad)

elizuella
17. aug 2020

@nyusika Konstatovanie je skor vecneho charakteru. Ked niekoho pomenujes sedlac za jeho zauzivane sposoby, tak je to ponizovanie a zhadzovanie.

Mas pravo na akykolvek nazor, len potom ked dostanes raz aj ty nejaku emocionalnu verbalnu nakladacku v podobe "ineho nazoru", tak ti to tiez bude vadit.

Henten priklad s tou inteligenciou si trocha poplietla.

A mne dary robia radost. Aj z tych svadobnych penazi som sa tesila. A mam napisane, kto kolko dal. Je to proste nauceny zvyk. Ked pojdem na svadby, mozno sa na to pozriem, ked sa mi to bude chciet dade najst, mozno nie.

A hoci to mam zapisane, nerucam sa, ked dakto dal menej.

A mrzi ma, ked ma za toto chce dakto povazovat za sedlac.

Aj tak najviac zhadzuju ti, ktori sami nemaju vela, co ponuknut....