Pozvanie na svadbu poštou
Dobry den,
ako by ste reagovali na skutocnost, ked pride pozvanie na svadbu postou, pricom viete, ze ostatnú rodinu pozyvali osobne?
Ani navsteva, ani telefonat, nič, len papier o tom, kedy a kde….
A k tomu este dodatkom napisane, ze chcu financnu hotovost, nie vecné dary.
@maja22 no a toto je presne tá zakrpatená slovenská menatalita, ktorú nemám rada a dištancujem sa od nej "robiť niečo lebo tak sa to patrí", "čo by o nás povedali" "ako by sa nás pozerali". Áno, ja dávam stovku do obálky, lebo si to môžem dovoliť a chcem novomanželom prispieť. Nie preto, že sa to patrí. Tam, kde som bola pozvaná ked sme boli v zlej finančnej situácii, tam som dala do obálky 30€ a vôbec mi to blbé neprišlo, lebo sama viem, ako som obálky preberala ja. Netuším od koho som tam mala tie mince, akurát viem, že tam bol napísaný konkrétny dar. Keby mi tú panvicu doniesli, bolo by to isté, len by s tým mali všetci ostaru. Pricetni mladomanželia nechcú, aby im svadobčania preplatili náklady omg. My sme dostali 300€ od známych, čo ani na svadbu pozvaní neboli a nie sú absolútne naša rodina, len dobrí priatelia mojich svokrovcov. Majú tri firmy, ktoré im výborne zarábajú, xy nehnuteľností, cestujú po celom svete - a to sme im iba dali oznamko o svadbe do ruky ako x ďalším známym (resp ani nie my, ale rodičia porozdavali svojim známym, priateľom, kolegom) a absolútne sme neočakávali od nich nič. Tomu hovorím vyšší level štedrosti. Skoro nám oči vypadli, keď sme to otvorili. Ale to sú ľudia, čo doslova vyťahujú stovky z peňaženky ako ty keď ťaháš 50centov na košík v obchode. A o tom celé tie dary sú. Ak chcem a mám, prispejem toľko, čo mi nenaruší rozpočet a viem, že novomanželom pomôže. Ak chcem, ale nemám, tak prispejem len toľko, aby mi to nenarušilo rozpočet. Aj keby 10€. A keď nechcem, lebo to tak necítim, tak nedám nič.. a hlavne na takú svadbu ani nejdem
@elementissa Myslim si, ze ta "zakrpatena slovenska mentalita" ma svoje korene v realnych historickych suvislostiach, ked tu zili prevazne chudobni ludia a riadili sa heslom: Aky pozicaj, taky vrat. Prip. priatelia budme, dlhy si platme... Ludia zijuci na slovenskych dedinach si totiz vypomahali, ako vedeli a ked jeden staval dom, prislo mu pomoct desat dalsich chlapov z rodiny a od susedov a on im to potom tiez vracal vlastnou pracou... Prenasalo sa to z generacie na generaciu. Byt vdacny a nic nezostat dlzny. A to sa potom prenasalo aj dalej do zivota a zostalo to v nasej mentalite. Mozno casom sa z tohto myslenia vymanime, lebo uz takto susedsky nezijeme, dnes je to uz malo vidiet, takze ono aj to myslenie sa nam v tomto posunie a nebudeme to vidiet tak, ze sa "nieco patri"...
Ak by som o tej svadbe vedela, tak by ma to neurazilo. Financny prispevok je normalna vec, ine by som ani nedavala. Avsak ked ta to tak urazilo, tak jednoducho nechod.

@zuzkat1 presne, vždy by si našla niečo.