icon

Pozvanie na svadbu poštou

28. júl 2022

Dobry den,
ako by ste reagovali na skutocnost, ked pride pozvanie na svadbu postou, pricom viete, ze ostatnú rodinu pozyvali osobne?
Ani navsteva, ani telefonat, nič, len papier o tom, kedy a kde….
A k tomu este dodatkom napisane, ze chcu financnu hotovost, nie vecné dary.

fadama
30. júl 2022

@maja22 😘❤🍀

sticker
srferreira
30. júl 2022

My zijeme v zahranici svadba bola na Slovensku, pozvali sme osobne iba babky. Zvysok si nasli pozvanku v schranke, popripade im ju dala moja mama. Kazdy jednal na rovinu s nami, prideme neprideme, co vas potesi. Samozrejme peniaze. Nikto sa neurazil, nikto nic neriesil a mali sme super svadbu na ktorej sme sa perfektne ako aj rodina aj kamarati zabavili. Neviem naozaj co riesis 🤷‍♀️🤷‍♀️ Lepsie pre novomanzelov ak nepojdes, aspon nebudes vyryvat zbytocnostami 😉

0silvia0
30. júl 2022

Ku kyticiam: minuly rok sme dostali pozvanku, v ktorej bolo napisane, ze si neprosia kytice. Ze pri kostole po sobasi bude krabicka, do ktorej mame dat peniaze, ktore sme chceli utratit za kvety. Budu pouzite pre zvieraci utulok.
Podla mna velmi rozumne.

ella2015
30. júl 2022

@maja22 Prepáč, ale v tomto s Tebou vôbec nesúhlasim, že niekto si dal námahu, dal si námahu čo sa páči jemu a to kúpil. Moja svokra je schopna nakúpiť také gýče že by si odpadla a keď som to videla jedny, druhé Vianoce tak vravim mužovi, ešte jedna kravina a otváram okno, tak pred sviatkami sa s ňou dohodol čo by sme chceli a hotovo. Takže nie svadobne dary pokiaľ to nie je podľa svadobného zoznamu sú už podla mňa pasé, dneska sa ľudia berú a už spolu nejaky ten piatok žijú takže im niečo kupovať je dost odveci

zoeeoz
30. júl 2022

@maja22 tiež si myslím ze byť vďačný za námahu aj keď to je debilina je taka silená vďaka... určite nebudem vďačná za to ze mam mat doma haraburdy, bud sa spýtam co chcú, alebo dám prachy alebo aj nič.. ja som na svadbu nepozerala ľudí s tým, že mi musia dať dar

igiana
30. júl 2022

@pribinak ja som nepísala o sebe.

ella2015
30. júl 2022

@zuzkat1 to sme rovnaké, ja neviem zahrať údiv, ja keď vidím hovadinu už mi beží hlavou ako sa toho zbavím🤭

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
pribinak
30. júl 2022

@igiana no a? Veď ja som písala tiez všeobecne, nemusíš sa citi dotknuto

kepassa
30. júl 2022

Netreba v tom hladat to co tam nie je..
Vy sa poznate,ste rodina,ak necitis,zeby ta tam uprimne mali tak posli strucnu odpoveď postou (uz ked nijak raz tak v sms), v ktorom podakujes za pozvanie a zaprajes vsetko dobre do spolocneho zivota. Vec uzavreta. Ja som sa vydavala 15 r dozadu a bola som mladucka a napriek peniazom sme dostali jednu sadu priborov, mam dodnes.Kavovar s poharmi na caj.. Vazu úplne mimo mojho vkusu a uz sa rozbila a este jedny pohariky na stopke. Chapem,ze to bolo od mladych parov, kt.bolo jednoduchsie dat vecny dar ako peniaze. Chapala som to a nijak raz som to neriesila. Kazdy daruje to co mu dovoli penazenka a pomery. Aj dnes by som to tak vrala. Doba je tazka. Svadba je takisto draha zalezitost cize zas viem pochopit aj mladomanzelov ak rovno bez okolkov uprednostnia takuto formu daru. Ja osobne by som to neurobila ale dokazem pochopit...
Nas nepozvali na svadbu moji krstni rodicia ked sa im vydavala dcera. Prekvapilo ma to ale nijak som to neriesila. Pozvali toho koho chceli oni a nie,ze musia... Ak to tak necitili alebo tam bol iny dovod, respektujem. Nebudem cirkusovat,ze mne boli vsetci z nich na svadbe a ja som nebola pozvana. Mam naozaj ine veci na srdci coby som riesila a povazovala za dolezite a nie sa tym zatazovala 😊

maja22
30. júl 2022

@ella2015
@zoeeoz nemusite so mnou suhlasit, ja vas nenutim. A ano, dnes je to uz velmi casto ine. Ja ked som sa vydavala, bola som panna, moj muz panic, nezili sme spolu, nemali sme absolutne nic, len kopu snov, ktore sme zacali po svadbe zit. Preto sme boli vdacni za vsetko. Dnes vacsina parov zije manzelsky zivot bez manzelstva, svadba je uz casto aj s detmi, vsetko maju, tak to vidia inac... Takze chapem, ze peniaze su im milsie ako hmotne dary.

slavomira236
30. júl 2022

@maja22 super takto má byt má to byť hlavne o láske a zábave nie o Tom aby bolo všetko dokonale a čo najdrahšie aby každý pozeral a potom čakať že mi pozvaní zaplatia výdaje ktoré so svadbou boli

zuzkat1
30. júl 2022

@maja22 ty pises akoby si sa vydavala pred 100 rokmi... ved aj 20 rokov dozadu bola rarita to co pises o vas

katkami123
30. júl 2022

Ja celkom nechápem, prečo sa niekto v dnešnej dobe uráža na to, že mladí chcú peniaze a nie dar. Všetky nové svadby sú úplne bezne, že si pytaju hotovosť. Nikde som nikdy nešla s nejakým darom pre pána. To len starí harcovníci ešte pamätajú, keď sa dávali obliečky, práčky, taniere atď. ako svadobné dary. Dnešné svadby tak už vôbec nefungujú a prísť na svadbu s darom namiesto hotovosti považujem za veľké fau pax. Trosku si treba zrátať, ze mladí tiež vysolia len za jedlo na jedného hosťa 30€, do toho koláče, pitie, atď. tiež ich to nevyjde lacno. Ja som sa vydávala pred 5 rokmi a len jedlo nás vyšlo 32€/na hlavu. Odbaviť to kavovarom, ktorý bude potom trčať v krabici, no neviem…

maja22
30. júl 2022

@zuzkat1 Je to 16 rokov 🙂 To je o hodnotach, ktore clovek preferuje.

zuzkat1
30. júl 2022

@katkami123 faux pas🙈sorry... musela som🤷‍♀️🙈🤣❤️

katkami123
30. júl 2022

@zuzkat1
V pohodeeee 😀😀😀 ja to vždy skomolim

zuzkat1
30. júl 2022

@maja22 vsak viem ze 16 uz si to pisala.. tiez sme sa tak brali a vsetci sa cudovali ze naco ze ani deti nemame.. ty si bola rarita uz v tej dobe.. a preto pisem ze tvoje vyjadrenia su ako z ovela starsej doby nez 16 rokov... samozrejme aj dnes sa najdylu pary ako ste boli vy.. ale to je uplne minimum

elementissa
30. júl 2022

Jooooj, to je aké zakrpatené myslenie toto, vyžadovať, aby ťa osobne prišli pozývať? Ja som na našu svadbu nešla nikoho pozývať osobne. Rodičom sme povedali, že svadbu máme vtedy a vtedy (keď už boli oznamka vytlačené), dali sme im do ruky. Súrodencom ani neviem ako sa dostali. Mojím súrodencom asi vzala moja mama 🤔🤔🤔 mužova sestra vtedy ešte bývala u svokrovcov, tak ona sa dozvedela od nás. Kamarátom a kolegom sme poslali cez messenger a WA správu, že vtedy a vtedy máme svadbu a že ich radi uvidíme. Do práce sme každý priniesli oznamko a pripli na nástenku. Ostatným zúčastneným sme poslali poštou, mali sme 120 pozvaných. Neprišli všetci, ale na pozvánkach, tí, čo boli pozvaní aj k stolu mali webstránku so všetkými informáciami - dotazník na vyplnenie čo si prosia jesť, či chcú prespať, či potrebujú niekam alebo odniekiaľ odvoz, čo chcú piť a podobne. Zároveň tam bola jedna strana o nás, ako sme sa zoznámili a dali dokopy, priblížili sme obaja toho druhého tej časti rodiny, ktorá ho nepoznala, aby vedeli čo očakávať, keď prídu. Na ďalšej strane sme mali svadbny wishlist, tiež sme sa s mužom sťahovali do nášho prvého bytu, potrebovali sme zariadiť. Takže sme si boli pozrieť v obchodoch čo sa nám páči, našli sme to na e-shopoch tých daných obchodov, pridali linky do obchodu, popis produktu a cenu. K danej veci sa dalo označiť "rezervovať" a tým pádom ďalší, čo sa prihlásili videli, čo je ešte k dispozícii a čo už nie. Prišlo nám na svadbu takmer 90 ľudí a teda všetci to zvládli. Mali dve možnosti - mohli nám to objednať a nechať doručiť na adresu alebo doniesť v obálke hotovosť a do obálky napísať názov daru. Bližšia rodina sa spojila na drahšie dary, mali sme vo wishliste chladničku za 260€, zložili sa na ňu 4 manželské páry, mužovi bratranci sa zložili 3 páry a doniesli nám roombu, ktorú sme si vybrali. A ostatní si povyberali zo zoznamu- od jedného páru sme dostali v obálke 12,5€ na palacinkovú panvicu. Mali sme tam napríklad súpravu 6 dóz na suché potraviny - stála myslím 28€, tak v ďalšej obálke sme dostali 28€. Tí, na ktorých sa dary z wishlistu už neušli, dali v obálkach 20-50€, každý podľa svojej možnosti a podľa toho, čo chcel. Napísali sme im explicitne, že my nechceme, aby na svadbu čokoľvek nosili - oni to budú ťahať tam, my naspäť... taktiež sme im napísali, že si ceníme ich prítomnosť a nevyžadujeme žiadny dar. Ak by ale naozaj niečo chceli dať, nech si vyberú z nášho zoznamu, nakoľko to sú veci, ktoré si ideme do domácnosti kúpiť. Ak nám chcú na ne prispieť, budeme veľmi šťastní a vďační. Ak nie, nemusia, pozývame ich preto, aby sme sa s nimi mohli potešiť a osláviť. Dostali sme iba jednu nepotrebnú porcelánový súpravu (cca 60 ročnú) od jednej tetky, ktorá silou-mocou nám musela priniesť dar podľa jej gusta. Akože sorrac, mám minimalistický monochromaticky byt, s prvkami moderného industrializmu- kameň+sklo a vysoký lesk všade, ale určite si niekam vystavim ružový porcelán s kvietkami a zlatým lemom 😅😅😅👌 rozhodne. Hneď v pondelok bol zavesený na marketplace. Ale ja som taká celý život a ľudia to o mne vedia. Všetko musí mať svoje využitie a musí sa to do toho bytu hodiť. Inak sa smejem na tom, že 6 súprav a po pár rokoch je iba jedna kompletná.... No to neviem čo by sme museli robiť. My za 5 rokov sme nerobili jediný tanier, jedinú šálku či pohár. Všetko máme z pôvodnej súpravy. Obyčajné hladké sklo (poháre) a súprava taniere (hlboké, plytké, dezertne), misky a šálky je biela keramika s čiernym abstraktným vzorom. Ľudia, čo ma nepoznajú až tak dobre, tak tiež majú niekedy urgenciu natláčať mi červené plastové misky a zelené teflonove náradie do kuchyne a rôzne drevené dosky a farebné šálky, nožíky atď... Ja to ani nepríjmam. Povedala som, že nemajú nosiť nič,len seba. To znamená nič, len seba. My máme s mužom náš vkus a keď nám niečo chýba, kúpime si sami. Ani na Vianoce a iné sviatky nechceme žiadne dary. Jedine, čo mama a svokrovci sú vždy nešťastní, že niečo musia kúpiť. Tak my si kúpime niečo, čo chceme a využijeme a povieme, že nám môžu prispieť (nie celú sumu samozrejme, my si kúpime nejakého robota za 200€ a rodičom povieme, že si môžu rozdeliť 100€ medzi sebou (50 a 50) a prispieť nám a viac nič nechceme. A keď nemáme nič vybraté, tak nám dajú len do obálky, že nech si ušetríme alebo kúpime čo chceme. Ja sa vždy pýtam na darček - kto čo chce a potrebuje. Fakt nemám kreativitu vymýšľať ľuďom darčeky a ani ma to nebaví. Rada obdarujem, ale nech to má zmysel, nie nejaký cabrak zbytočný. A na svadby nosíme iba peniaze. Apropo- na našej sme výslovne povedali, že si neželame kvety, lebo je s tým ostara a my rezané kvety neuznávame. Nevidím dôvod odrezať - zabiť krásny kvet, ktorý v zemi dokáže kvitnúť, nakrmit hmyz, a plnohodnotne dokončiť svoj životný cyklus tým, že z odkvitnutej kvetiny sa vysypú semienka a prirodzene sa zaseju kdekoľvek ich vietor odnesie, iba pre pár hodín parády. Rezané kvety sú mŕtve, po chvíli začínajú hniť, na druhý-tretí deň môžu ísť rovno do koša. Povedali sme, že to jednoducho neuznávame a nech nám kvety nenosia, lebo ich to bude stáť drahocenné peniaze a čas a miesto to bude zaoberať a my to naozaj neoceníme. Pochopili, nenosili. Sesternica prišla s lízatkovou "kyticou" 😅 niektorí ľudia sa darom tešia, pre iných sú to nevyziadane haraburdy. Je úplne normálne, že niekto si rovno povie - prosím nenoste žiadne dary, ak nám chcete nejako prispieť na štart do spoločného života, najviac nám pomôžu peniaze. Ja by som si ani nedovolila niekomu kupovať dar, kým nemá daný pár zverejnený wishlist. Lebo ten darček by bol podľa MÔJHO vkusu. Ale ja na svadbu nosím dar nie pre seba a svoje ego, ale pre mladomanželov. Hoci ja dávam vždy do obálky 100€, my sme mali aj obálky s 10€. A vôbec som to neriešila a nepozerala, že to kto... My sme po svadbe začali rozoberať obálky a najprv sme vytiahli všetky peniaze na kopu (a vôbec sme tam nemali len bankovky, ale aj mince, napríklad na veci z nášho wishlistu čo stáli nie okrúhlu sumu), pohľadnice sme dali na kopu, najprv sme prečítali všetky pohľadnice, potom zrátali peniaze. Vôbec netuším, kto nám koľko dal, len pri tých veľkých veciach nám napísali do karty, že zložili sa tí a tí na taký a taký dar. Tí, čo sa im už neušli dary a dali nám 20 eurovky, vôbec netuším ktorí to boli. A každé euro bolo dobré, každý cent. Hostia nám zaplatili výbavu do domácnosti (samozrejme nie nábytky a obklady, my sme si pýtali naozaj kuchynskú výbavu, nejaký kozusinkovy koberec za 30€, nejaké doplnky do kúpeľne... Proste malé veci, čo sa nazbierajú a spravia pekné čislo a vôbec som nepotrebovala vyberať 200 eurovky na pár, ani som od nich nechcela, aby si zaplatili jedlo za seba ani nič podobné. Peniaze som chcela na konkrétne veci, ktoré sme kúpili a dodnes ich používame. A myslím, že kto je príčetný, ten rozumie tomu, že 7 členna rodina s 5 malými deťmi asi nedonesie v obálke 200€. Keď rodinný rozpočet pustí 10, tak 10. Keď len 8,50€, tak 8,50... Keď nepustí, tak deti vyrobia pohľadnicu a všetci sa pod ňu podpíšu. Nemusí každý doniesť dar. To je len taká mentalita "čo si o mne pomyslia" alebo "nebudem si predsa robiť hanbu". Svadba nie je zárobková činnosť

maja22
30. júl 2022

@elementissa len tu mentalitu ovplyvnuje aj to, ze ludia vedia, ze ked ides na nejaku oslavu, nepatri sa prist naprazdno... A vezmi si, ze ked sa tu objavia temy, kolko je vhodne dat do obalky na svadbu, casto sa tam opakuje - ta svadba nieco stoji, dajte tolko, kolko prejete plus nieco navyse. Nie raz som to tu citala. Co sa mi tiez nezda "fer", host si predsa nevybera restsuraciu a menu, on nemoze za to, kolko bude stat jeho jedlo... Ale mnohe to tu prezentuju ako zaklad slusnosti. Pre koho to nie je problem, ten sa nad tym nezamysla, co si ludia pomyslia, kedze vzdy daju primerane - aj ty pises, ze davas stovku... Zamyslaju sa nad tym ti, co obracaju kazde euro... A ano, my sme ti "rozbijaci tanierov" 😁😁😁

bashawelle
30. júl 2022

@elementissa huraaa, konecne, konecne sa nasla zena, ktora ma na rezane kvety rovnaky nazor ako ja, uz som si myslela, ze nie je sanca 🙂 k autorke, aj ked ta sa uz asi neozve - svadba nie je tvoja, nie si tam centrom. si pozvana. a nemyslim si, ze je to tak , ze iba kvoli peniazom. je zvykom nosit novomanzelom dary/kvety/blahozelania, tak mladomanzelia informuju pozvanych, ze ak ich obdarovat chcu, nech prispeju financne. na tom nie je nic zle, to je len nejake tvoje urazene ego, ze ti niekto diktuje. aj suhlasim s jednym z prvych komentarov, ze si sa potesila, coho sa zbavis :D

zuzuliennka1
30. júl 2022

@elementissa 👍🏼👍🏼👍🏼

akvarelka
30. júl 2022

@zuzkat1 Ďakujem 💖 Pisala som len a len za seba ☺️ Viem, že každý zmýšľame inak, moje srdce to vníma zase takto ☺️ Mame všetci za sebou skutočne ťažké a zle obdobie a o to viac si ja osobne vážim svojich blízkych, priateľov a známych a som vďačná za každý moment a za každú chvíľku s nimi 💖 Nikdy mi nezáležalo na daroch, aj keď ja sama som vždy rada a s láskou druhých obdarovavala a robím to dodnes 💖 Len ja osobne by som si skutočne nedokázala napísať na pozvánku, že nenoste mi dary, doneste mi peniaze 😬😬😬😬 Skôr by som zrejme napísala, nenoste mi dary, len dorazte prosím v bezpečí a v zdraví ☺️🥰💖Ale ako píšem, mnoho ľudí, mnoho chuti, mnoho pováh 🤷‍♀️☺️ Každý sme jedinečný, každý pokladáme za správne niečo iné ☺️ Takže rozhodnutia sú isto vždy na každom, kto sa ako rozhodne 😉

stanulik1149
30. júl 2022

Pani autorka, mňa normálne zaskočilo, že až cca 98% žien, ktoré Vám písalo siahodlhé litánia a doslava Vás zlinčovali, vôbec nepochopilo Vašej otázke. Nevedia čítať s porozumením. A to je teda veľký problém...🙈

sticker
natalka81
30. júl 2022

Aboslútne chápem ludi a zeny, ktoré maju na zive rezane kvety odmietavy postoj.
Za mna ale k neveste patria zive kvety,ja zive kvety kupujem, pestujem, trhám si ich do vázy alebo len tak pre potesienie pocas roka.
Na narodeniny, na svadbu, na inu oslavu vzdy prinesiem kvet. Vzdy

nyusika
30. júl 2022

@stanulik1149 všetci sú blázni, iba vy dve lietadlo 😁😁

Otázka bola pochopena správne, odpovede si OK

veronikastrickova
30. júl 2022

@stanulik1149 ze to 98% neurazi, lebo je to uplne OK. A je to OK, tu skôr autorka ma negatívny postoj ku budúcej neveste, vyzerá to z jej pár odpovedí, že ju proste nemá rada. Asi by sa jej mala prísť prosiť na kolenách, nech im príde na svadbu. Hm keby ju pozvala osobne aj tak verím, že by tu napísala či má ísť, lebo by to asi nebolo tak ako si vysnívala, a keby ju nepozvala tak by bolo už úplne príspevok o tom, ako si dovolila ju nepozvať.

lacibo
30. júl 2022

Nemusis davat dary, ak ta nepozyvaju aj k stolu...tak je to aspon zauzivane

zuzkat1
30. júl 2022

@veronikastrickova keby ju pozvala osobme tak by jej chybala papierova pozvanka.. ze na nu neobetovala ani par centov🤣🤣

zuzuliennka1
30. júl 2022

@zuzkat1 presne toto mi inak napadlo tiez🤣 autorka ma nejaky problem v prvom rade sama so sebou, nez s pozvankami tusim