icon

Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?

18. dec 2022

Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘

shee11
Autor odpoveď zmazal
wewerka01
20. dec 2022

Mňa skôr mrzí, že veľa ľudí ani nevie aky je rozdiel medzi Mikulášom a Santa Clausom. Mrzí ma, že plno ľudí je zaslepenych. Sme ľudia a omylny či ateista, katolík atď. Ale naco sláviť Mikuláša keď to bol katolícky biskup 😎

annm81
20. dec 2022

@wewerka01 Ja ti neviem, ako ateista by som povedala, že podľa kresťanskej cirkvi je najdôležitejším sviatkom práve Veľká noc. A rozhodne nie je pochmúrna, keďže kresťania si z nej vraj majú vziať nádej.

viestta
20. dec 2022

@shee11 ale krestansku podstatu Vianoc by si mali strazit prave ti veriaci. Nikto ich nenuti na nu zabudat, sami sa rozhodnu ist po tej komercnej stranke. To nie je nasa vina, kazdy sa moze rozhodnut. A za druhe, ani ateisti nemusia ist len po tej komercnej stranke. Aj ateisti maju svoje moralne a ludske hodnoty, pre nas su tie Vianoce o tom, ze sme rodina, ze ako rodina sme si blizko, ano aj darceky si davame, aj stromcek mame, aj tradicne jedla mame, ale podstatu Vianoc robime my, rodina, nase spolocne chvile, nase spolocne zazitky. Aj ateisti maju city, maju pocit spolupatricnosti, lasky jeden k druhemu a cez Vianoce ich prezivame intenzivne. Pre nas su Vianoce sviatky rodiny.

shee11
20. dec 2022

@viestta ALe prosím, čo sú to sviatky rodiny? Prepáč, ale mne to príde, že stále tápeme. Veľa dievčat tu písalo, že sú to pohanské sviatky slnovratu, a kedže ich oslavujú a obetujú príprave vianoc kopec času (od umývania okien po nakupovanie darčekov, stromček, kapor... proste všetko) robia toto všetko kvôli slnovratu? Naozaj ruku na srdce, napíše úprimne niekto, že to robí kvôli slnovratu?
Ty píšeš sviatky rodiny, ale prečo? Čo je to? Ja viem, že je to krásne, sme spolu, obdarujeme sa, tešíme sa, ale prečo? (to robíme aj na oslave narodenín) O toto mi ide. My stále len zastierame, aby sme prekryli podstatu.
Proste mne stále vychádza toto - vianoce sú kresťanský sviatok, ale pre vacsinu ludí sú zbavené svojej podstaty a sú okresané iba na vonkajšie prejavy (zvyklosti) bez hlbšieho zmyslu a významu, pretože nám to tak vyhovuje.
Kresťan oslavuje totiž narodenie spasiteľa, ktorý za nás položí život, aby sme aj my mohli mať večný život po smrti. Vtedy my aj to umývanie okien dáva zmysel.
Ja sa len chcem na to pozrieť logicky. ALe stále mi vychádza, že väčšina ludí, nevie čo oslavuje. A neznamená to, že su menejcenni alebo čo. Len proste nie sú kresťania. A to je úplne v poriadku. ALe prečo sa tak strašne snažia zbaviť vianoce ich podstaty. Tomuto nerozumiem.

stanulienkat
20. dec 2022

@wewerka01 Mikuláš a Santa Claus je tá istá osoba, len v inom jazyku. Santa je z latinčiny Svätý a Claus je Mikuláš. To, že ho zobrazuju v červenom rúchu a v slnečných okuliaroch, to už je iné -to už je komercia, ale stále sa jedná o tú istú osobu.
A nesúhlasím s inou babou, ktorá píše že ateisti robia z Vianoc komerciu. Nemyslím si, že je to pravda, pretože mne sa tiež ako ateistovi nepáčia komerčné Vianoce. Tiež si myslím, že to má byť o tichu, kľude, rodine a hlavne duchovne, čo bohužiaľ zabudli už aj veriaci. Pozri sa ako obchody praskajú vo švíkoch. Ako sa do popredia dostáva mamon, nákupná horúčka, kupujú sa hlúposti a do popredia sa dostáva obžerstvo. Ludia nakupujú, ako keby bol koniec sveta a myslíte si že nakupujú len ateisti?? Veruže nie. Apropo, čo iné robili z cirkvi cirkevní hodnostári ešte pred pár desaťročiami a storočiami??? Tiež komerciu. Veď sa predávali odpustky, keď ľudia zaplatili peniaze, tak im bolo akože odpustené. To je co? To je tiež len čistá komercia, mamon a zhrabovanie peňazí. Len kým to robí cirkev je to OK, keď to robia obchodníci- už je to rúhanie.

annm81
20. dec 2022

@shee11 Už len Židia majú v ca rovnakom období Chanuku. Na Taiwane a v častiach Číny oslavujú Dongzhi, Japonci majú Toji, v Iráne sa navštevujú rodiny aby oslávili víťazstvo svetla. Tieto tradície len nie sú tak známe práve preto, že sa nestali komerčnými a nemajú Santu pijúceho Colu. Od východnej Ázie, cez blízky východ a celučkú Európu až k severoamerickým Indiánom, všade bola tradícia oslavovať toto obdobie ako čas znovuzrodenia. Jednoducho sa vy kresťania musíte zmieriť s tým, že ako ste prišli a zmenili ste podobu osláv slnovratu svojou predstavou s tým, že ste zatlačili do úzadia pohanskú vieru, rovnaký osud teraz postihol aj vás. V kresťanskom svete už nie ste dominantnou silou ktorá je pri moci, ľudí zaujíma boh čoraz menej. Taký je už osud tradícií - pomaly ale neustále sa vyvíjajú a menia.

shee11
Autor odpoveď zmazal
zoeeoz
20. dec 2022

Tiez myslim, ze to je skor zvyk ako nejake doslovne prezivanie vnutorne 🙂

ouwecka
20. dec 2022

Veriaci v co? V koho?
Pohanské sviatky su pre vsetkych a tym su vianoce a aj velka noc
Boh biblie dal.sviatky a urcil ich presne dni,napr to je velka noc ale nie taká ako u nas
Ma Slovensku sa slavia pohanske slovanske sviatky len dostali nálepki krestanstva tak nech si kazdy robi co.chce.nie?
Kazda rodina ma aj kne zvyky a tradicie

viestta
20. dec 2022

@shee11 kazdy si tie sviatky moze vysvetlit inac. Ano, maju korene v predkrestanskych dobach a mnohe staroveke civilizacie ich oslavovali rozne. Kazdy nech si ich oslavi ako chce. Kto chce moze ist palit vatry medzi menhiry ako to robili Kelti, moze ist objimat duby do lesa ako to robili Slovania, moze ist do kostola oslavit narodenie Jeziska, moze ostat doma, hrat scrable s celou rodinou. Podstatu a sposob si vyberie aky jemu vyhovuje. Aj tu okresanu o krestansku podstatu. Co je na tom take zle? Co je na tom take nepochopitelne?
Dodnes sa v niektorych slovenskych regionoch Vianoce oznacuju ako kracun, v madarcine je to karácsony, cize nazov pochadzajuci zo slovanskych cias a pouzivany v roznych slovanskych jazykoch v roznych podobach. A napriek tomu ho slavia ako krestania. V anglictine je to Christmas s vazbou na Christ, v nemcine Weihnachten, Svata noc. (mimochodm z nemciny sme prebrali Vianoce)
A zamotat sem umyvanie okien? No vies, ja neumyvam okna na Vianoce, ale preto, ze to po lete treba. Nerobim vianocne upratovanie, ale upratujem preto, ze aspon raz za pol roka treba generalne upratat a robim to zvycajne v oktobri.

annm81
20. dec 2022

@shee11 Ja som už vyššie písala, čo pre mňa sú Vianoce- proste čas, kedy majú skoro všetci voľno v rovnaký čas, kedy je príležitosť dať si s priateľmi varené víno, lebo sú v meste stánky, keď sa deti môžu povoziť na kolotoči a keď mám príležitosť dať darčeky rodine a stretnúť sa s nimi, lebo je voľno. Vianoce pre mňa nemajú nič spoločné s Ježišom ani s inou mytologickou postavou. Rovnako si dávame darčeky na Valentína, len vtedy nie je čas postretávať sa s rodinou, lebo nie je deň pracovného pokoja

babulkomale
20. dec 2022

Hmmm Mikulasa ti zmazali a toto tu nechali 😃

shee11
Autor odpoveď zmazal
matabb73
20. dec 2022

@shee11 mňa by zaujímalo prečo nežiješ svoj život a stále riešiš druhých ľudí. Je to z nudy alebo rada vyrývaš a vyvolávaš hádky? Alebo sa cítiš povýšená, lebo ty si kresťanka a si lepšia ako ateisti? Alebo si myslíš, že máš právo druhým ľuďom diktovať ako by mali žiť? Nemali by to byť pre kresťanov sviatky pokoja? Tak ich preži v pokoji a ostatných nechaj nech si žijú po svojom.

viestta
20. dec 2022

@shee11 pozri sa, ak by boli zidia majoritne nabozenstvo v zapadnom svete, je celkom mozne, ze sa bude takto oslavovat Chanuka. Oslavovali by ju aj nezidia ak by chceli, oslavovali by ju ako by oni chceli aj bez tej podstaty. Ak by bolo majoritne nabozenstvo budhizmus, oslavovali by sa budhisticke sviatky. Kazdy by oslavil ako uzna za vhodne. Presne tak ako Vianoce. Ja osobne by som v tom ziaden problem nevidela.
Ale naozaj nechapem, preco sa ateisti v tejto debate musia obhajovat. Preco musia vysvetlovat? Preco? Nie je vam to uplne jedno co robime? Vsak vas to nijak neovplyvni ci my zahrame scrable alebo pojdeme objimat duby v case, ked vy v kostole spievate Tichu noc.

any_soj
20. dec 2022

@mimikas lebo vzájomné dobro manželov je v katolíckom manželstve hlavnejší cieľ ako plodenie detí, preto máme sex aj vtedy, keď práve deti neplánujeme a máme ho v neplodnych dňoch (naozaj neplodnych, nie podľa kalendára :D ). Dokonca napríklad impotencia je prekážka uzavretia manželstva a manželstvo je zavŕšené (consumato) až prvým sexom, nie sľubom v kostole - sexuálne splynutie, telesná jednota, je podmienka katolíckeho manzelstva. Naopak neplodnosť prekážka nie je.

shee11
Autor odpoveď zmazal
annm81
20. dec 2022

@shee11 Chanuka a svetlo je predsa presne tá previazanosť na predlžujúce sa dni. Že si tam židia pridali nejakú historku je to isté, ako kresťania so svojim narodením Ježiša.

Jednoducho zima bývala najťažším obdobím a konečne sa predlžujúce dni (svetlo!) znamenali pre všetky kultúry veľmi mystický okamih. Oslavy tohoto dňa sa dedili z generácie na generáciu a pomaly sa pri tom menili. V našich končinách slávime Vianoce, lebo tak sa to tu historicky dedilo. A hoci už veľká časť ľudí mystiku k svojmu životu nepotrebuje, prečo nevyužiť príležitosť na hostinu, stretnutia a darčeky? To všetko majú ľudia radi, takže prečo sa toho vzdať? Myslím, že stále vnímaš Vianoce len zo svojho pohľadu a nejako predpokladáš, že aj ateisti si na Vianoce uctievajú Ježiša, aj keď v neho neveria. Pritom u nás za celé Vianoce slovo Ježiš či boh nepadne jediný krát.

shee11
Autor odpoveď zmazal
taty
20. dec 2022

Podľa historických záznamov sa prvé Vianoce oslavovali približne v 4. storočí. Nie je to však ani zďaleka jediný sviatok, ktorý si v minulosti ľudia v decembri pripomínali. Ešte pred narodením Ježiša sa ľudia stretávali, aby oslávili zimný slnovrat. V Nórsku oslavovali tzv. Yule, Nemci v tom čase volali na slávu boha Odina, Rimania oslavovali Saturnálie, počas ktorých uctievali Saturna, boha poľnohospodárstva. Počas 25. decembra sa konali aj Juvenálie, oslavy na počesť detského boha známeho pod menom Mithra.

Pravdou je, že v časoch, kedy sa rodilo kresťanstvo, sa narodenie Ježiša Krista neoslavovalo - hlavným sviatkom bola Veľká Noc, teda jeho zmŕtvychvstanie. Po prečítaní Biblie dokonca zistíte, že konkrétny dátum narodenia Ježiška sa neuvádza. Predpokladá sa však, že by to malo byť 6. januára, teda v čase, kedy Vianoce oslavuje pravoslávna cirkev. V tomto období 24., resp. 25. december stále patril Juvenáliám.

Zmena prišla až s pápežom Júliusom I., ktorý v 4. storočí rozhodol, že Vianoce, teda narodenie Ježiša Krista, budeme oslavovať 24. decembra. Dodnes nie je úplne jasné, prečo sa tak rozhodol, no historici predpokladajú jedno - pápež chcel, aby ľudia pred pohanskými tradíciami uprednostnili kresťanstvo a dúfal, že posunutím dátumu na čas pohanských osláv dajú veriaci prednosť narodeniu Spasiteľa.

shee11
Autor odpoveď zmazal
leeo
20. dec 2022

Lebo vianocne tradicie nie su krestanske ale pohanske. Staci pogooglit ako vznikli vianoce.

matejakub
20. dec 2022

Mali by ísť do roboty

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
annm81
20. dec 2022

@matejakub Ja som za. O tieto dni by sa nám potom mala predĺžiť platená dovolenka.

P.S. Načase zaviesť náboženskú daň, to by sa hneď videlo, kto to myslí ako vážne.

matejakub
20. dec 2022

@annm81 Manžel musí byť povinne doma .Fabrika sa cez sviatky odstavuje ,a on príde o dovolenku a poplatky

lunademonica
20. dec 2022

V prbom rade, v tomto obdobi sa odpradavna oslavoval zimny slnovrat, ze zima konci a dni sa predlzuju, ale potom neskor prisli krrstania, nasilu tunajsim pohanom nanutili inu vieru a aby by to bolo pre nich jednoduchsie, napasovalo rozne krestanske sviatky na datumy inych (pohanskych) sviatkov, a teda napr. Vianoce ide v skutocnosti o slnovrat, aj ten akoze narodenie Jezisa symbolizuje v podstate novy zaciatok roka...takze keby si chcela vediet, tak ty oslavujes v podstate pohansky sviatok ukradnuty s zmeneny na krestansky :-* uzi si to v kazdom pripade. Tu je to cele vysvetlene:

https://www.youtube.com/watch?v=U7UEg7T-WfA
btus
20. dec 2022

nie, nie sú. To len kresťania dali narodenie Ježiša Krista na deň, keď pohania oslavovali zimný slnovrat. A iné pohanské zvyky. Treba si niečo preštudovať o Vianociach, o zvykoch a histórii.

annm81
20. dec 2022

@matejakub A?Posielaš ateistov do práce a vadí ti, že tvoj muž musí byť doma? Nerozumiem kam tým mieriš.