Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
Len na odľahčenie:
Na dvere domu vo vianočnom čase zazvonila dvaja dobre oblečení muži. Vyjde domáci pán a oni ho oslovia:
"Požehnané vianočné sviatky prajeme. Sme zo Spoločnosti Ježišovej a chceli by sme sa s vami porozprávať o duchovnom význame Vianoc a o ich význame v živote kresťana."
"Aha. No dobre, môžeme sa porozprávať. Ale tá vaša Spoločnosť Ježišova - to je ktorá? Tá prvá alebo tá posledná?"
Kresťanskí aktivisti sa v rozpakoch pozrú na seba a nevedia čo na to odpovedať. Tak sa domáci pán pustí do vysvetľovania.
"Ako kresťania musíte predsa vedieť, že prvou spoločnosťou Ježiša - hneď po jeho narodení, keď ho uložili do jaslí - boli vôl a somár. Ktorý z vás je ktorý?"
Aktivisti sú v rozpakoch a jeden z nich sa pokúsi odľahčiť situáciu žartom: "Tak to radšej vezmeme tak, že sme z poslednej spoločnosti."
"No dobre, ale to potom musíte vedieť, že jeho poslednou spoločnosťou boli dvaja lotri, s ktorými bol ukrižovaný. Ktorý z nich ste ktorý?"
@pr85 nie, v nasom kulturnom priestore nie su Vianoce len krestanskym sviatkom. Ako krestansky sviatok sa prelinaju so sviatkami zimneho slnovratu, ktore oslavovali uz Slovania. Sa pozri na advent, tradicie plne magie, to by urcite ta vasa RKC dovolila. Ta tradicia adventu je ovela silnejsia ako tieto dva dni, co sa vy krestania hrate na to, ze oslavujete narodenie Jezisa. A ak teda oslavujete narodenie Jezisa, dufam, ze v skromnosti, pokore, tichosti, bez komercnych stromcekov, darcekov, dekoracii, lebo Jezis sa narodil v mastali. Porozmyslaj nad tym, kde je symbolika hojnosti Stedrovecernej vecere. Tradicia kolednikov, vinsov. Uboho sa na tom prizivujete a idete sa tvarit, ze je to nieco, co ste sem priniesli vy. Preco nie je zmienka o jednom z vasich najvacsich sviatkov v svatom pisme? Nechajte si Velku noc, tam mate aspon dokaz, ze Jezis zomrel na krizi. Ale vyvysovat sa nad inymi a vycitat im oslavu Vianoc, to je skutocne cez ciaru.
@senta_sofia nevyčítam. len sa pýtam čo oslavujú
@anonym_autor
Len Ty nechces diskutovat, Ty chces presvedcit ludi o "Tvojej" pravde, aj ked to v podstate pravda nie je. Ak Ti napiseme nazor, ktory nekoresponduje s Tvojim, tak jedina Tvoja odpoved je, ze iba utocime. Ja som tiez veriaca, ale nikdy by som sa z tohto dovodu nepovysovala nad ludi ateistov, ja som rada, ze sa sa v laske stretavame aspon raz za rok za spolocnym stolom, ci uz veriaci, ci ateisti, ci inak veriacia, utisia sa hadky, skonci zhon, ludia sa spolocne obdaruju, travia spolu cas. A svetielka? Preco nie? Vzdy lepsie, ako hadky, nenavist v rodinach . Riad sa heslom, zi a nechaj zit. Kazdy ma pravo si vybrat, ci pojde cestou viery, ci nie, ci bude ozdovovat stromcek, ci nie a ani jedna strana by to tej druhej vycitat, preco to robi.
@anonym_5accef nevyčítam.pýtam sa čo oslavujú
@anonym_5accef nevyčítam.pýtam sa čo oslavujú
@anonym_autor nič neoslavujeme. Sú to dni voľna s dobrou večerou a darčekmi. Dokonca veľa z nás je mimo domu či na dovolenke alebo na chatách.
A prečo dávame darčeky? Lebo tradícia nie kresťanská ale pohanska.
Inak podobnú otázku môžem dať aj tebe. Čo oslavujes na Vianoce? Narodenie niekoho kto sa vtedy nenarodil? Dáva to zmysel? Nedáva.
@anonym_autor nič neoslavujeme. Sú to dni voľna s dobrou večerou a darčekmi. Dokonca veľa z nás je mimo domu či na dovolenke alebo na chatách.
A prečo dávame darčeky? Lebo tradícia nie kresťanská ale pohanska.
Inak podobnú otázku môžem dať aj tebe. Čo oslavujes na Vianoce? Narodenie niekoho kto sa vtedy nenarodil? Dáva to zmysel? Nedáva.
@bosorkabb tebe možno nie.ale mne to zmysel dáva a to mi stačí.
@bosorkabb tebe možno nie.ale mne to zmysel dáva a to mi stačí.
@anonym_autor pamatam si, ze som mala asi 5 rokov, ked som sa opytala, ze ked oslavujeme na Vianoce Jeziskove narodeniny, preco nosi darceky nam, ze by sme mali nosit my jemu. Takze sa cudujem, ze tebe ako dospelej veriacej to dava zmysel.
@anonym_autor lebo nepotrebujeme veriť v niečo vymyslené a môžeme si robiť čo chceme ;)
@anonym_cf1b70 áno? A prečo to robíte akurát v ten istý deň ako kresťania? Keďže tomu ani neveríte? To nejak nesedí.
@senta_sofia nevyčítam. len sa pýtam čo oslavujú
@anonym_autor ja s tebou tiež súhlasím. Ale vidíš, na tvoju otázku ti nevedia normálne odpovedať. Len samé útoky.
Lebo ako sa hovorí, najlepšia obrana je útok 😉
@anonym_autor prečo si dávajú darčeky? No lebo chcú.🤣Keby nechceli, nedávajú. Ani na Vianoce, ani inokedy. A potom...Vianoce nie sú o stromčeku, o hromade žranice a o kope sprostostí pod stromčekom, ale o tom, čo máš v srdci a čo dávaš svojmu okoliu.
@anonym_cf1b70 áno? A prečo to robíte akurát v ten istý deň ako kresťania? Keďže tomu ani neveríte? To nejak nesedí.
@anonym_4212ea dalsia, co ma velke medzery o povode tohto sviatku. Dodnes sa nevie, kedy sa Jezis narodil, ale cirkev, ktora zacala oslavovat Vianoce v nejakom 4.storoci (odrataj si, kolko bol uz Jezis po smrti), si povedala, ze bude na prelome 24. a 25.12 oslavovat Jezisove narodenie, uplne nahodou v case oslav zimneho slnovratu. Vy ste si vymysleli rozpravku, aby ste prekryli nieco, co tu bolo davno pred vami, kedze rocne obdobia sa v nasich koncinach striedali odjakziva, co si nasi predkovia zaznamenavali a vsimali. Vies, ja ako krestan by som ticho sedela a suchala nohami, lebo sposob, akym sa krestanstvo sirilo, nasilne, kolko zloby sa pod zastitou cirkvi za starocia narobilo, sa neda ospravedlnit. A vy to vnucovanie sa len jedineho spravneho nazoru mate stale v sebe.
@anonym_autor ja s tebou tiež súhlasím. Ale vidíš, na tvoju otázku ti nevedia normálne odpovedať. Len samé útoky.
@anonym_4212ea oni mňa obvinili, že ja útočim vyčitam a šírim nenávisť.možno úvodný príspevok som mohla inak naformulovať, ale inak nemyslim, že moje príspevky sú útočné.čo sa o nich nedá povedať.
@anonym_4212ea oni mňa obvinili, že ja útočim vyčitam a šírim nenávisť.možno úvodný príspevok som mohla inak naformulovať, ale inak nemyslim, že moje príspevky sú útočné.čo sa o nich nedá povedať.
@anonym_autor fnuk fnuk, chod na spoved prosim ta, lebo si zhresila, myslienkami, slovami, skutkami, tym, ze odopieras inym slavenie sviatku, o povode ktoreho nemas sajnu. To je ta vase “miluj blizneho svojho”?
@anonym_4212ea Autorka dostala niekoľkokrát odpoveď. Zistila, že nevie nič o Vianociach a kresťanských a pohanských sviatkoch. Ešteže si ju prišla poťľapkať po pleci, že má vlastne pravdu. Aj Koperník raz doplatil na fakty u kresťanov....
@anonym_4212ea nájdi si niečo o pohanských oslavách saturnáliách kedy sa pilo, hodovalo, dávali darčeky a vrcholilo to 25.12.
Niekedy v 4. storočí dávno po smrti Ježiša a apoštolov, cirkev aby kresťanstvo bolo prijateľné pre pohanov vymyslelo Vianoce a dalo to na rovnaký termín ako pohanské sviatky. Oslava znovuzrodenia Slnka, tak tam dáme Ježiša ako svetlo. Takže pohania ak sa stali kresťanmi mohli plynule pokračovať v pôvodných oslavách, len už tomu dali iný duchovný rozmer.
Tvoja otázka by mala byť prečo kresťania to robia v ten istý deň ako pohania oslavujúci znovuzrodenie Slnka?
Keď vieme že Ježiš sa určite nenarodil v decembri kedy je v Betleheme studené daždivé zimné počasie a chladné noci, pastieri už dávno nie sú vonku s ovcami, ale ich majú ustajnené pod prístreškami.
Tehotná Mária v pokročilom tehotenstve musela niekoľko dní pešo a na somárovi cestovať z Nazaretu do Betlehema to je vyše 130 km len kvôli sčítaniu obyvateľstva ktoré nariadil rímsky cézar Augustus. Každý muž sa musel dostaviť na sčítanie do svojho rodného mesta.
Židia ťažko znášali nadvládu Rimanov a búrili sa voči daniam. Myslíš že cézar bol taký blbý žeby nariadil sčítanie ľudu na najhoršie obdobie roka v zime kedy sa ťažko cestuje a riskoval tým že pohár trpezlivosti židov sa preplní a vzbúria sa?
@viestta Bola by si ochotná oslavovať napr. Eid al Adha tým, že by si si vytvorila nejake neislamske tradície spojené s týmto sviatkom? Oslavovala by si napr. židovský sviatok Tu BiShvat len zasadením nejakého stromu bez jeho nabozenskeho významu? Asi nie, však. Či sa ti to páči alebo nie, Vianoce sú náboženským sviatkom kresťanov (toto pochopili aj napr. moslimovia vo Francúzsku, ktorí zakazujú svojim deťom hocijakú oslavu vianoc, lebo pre nich je prípustné oslavovať narodeniny proroka Mohameda -Mawlid al Nabi, ale nie Ježiša - v moslimskom chápaní prorok Isa).
@pr85 ak by som vyrastala v danom prostredí, tak možno áno. Ale v každom prípade ja vám váš náboženský aspekt Vianoc neupieram, asi nikto z ateistov vám ho neberie a neupiera, aj keď všetci vieme, čo viedlo cirkev k tomu aby do tohto ročného obdobia umelo umiestnila svoj spôsob ako ľudí "zabaviť". Vám môže byt úplne a celkom jedno co, prečo a ako oslavujeme, jednoducho sú to oslavy zimného slnovratu, ktoré slávili aj predhistorické civilizacie. A každý si ich môže osláviť ako len chce. Nikto nemá patent na ten správny spôsob oslavy. Takže trosku, možno celkom veľa, tolerancie by sa zišlo aj takým ako si ty.
@anonym_autor nemá vôbec zmysel to tu vysvetľovať. Kašli nato. My vieme kde je pravda, a na takých mudrcov co tu vypisujú nezmysli, môžeš vieš čo.... Ináč sa čudujem ze na to, že sú neveriaci, sa nejak moc vyznajú v kresťanstve. To svedčí tiež o ich neznalosti. Budú len a len útočiť.
My slavime zimny slnovrat. Nerozumiem ako mozu krestania slavit pohansky sviatok 😱
@anonym_autor nemá vôbec zmysel to tu vysvetľovať. Kašli nato. My vieme kde je pravda, a na takých mudrcov co tu vypisujú nezmysli, môžeš vieš čo.... Ináč sa čudujem ze na to, že sú neveriaci, sa nejak moc vyznajú v kresťanstve. To svedčí tiež o ich neznalosti. Budú len a len útočiť.
@anonym_4212ea aj ateista môže ovládať co sa píše v písme, môže poznať základy kánonického práva a cirkevné dejiny. Ovládať to sa vôbec nevylučuje s tým, že neverí. Niektoré historické fakty patria k všeobecnému vzdelaniu, poznanie baji a legiend, vrátane tých, ktoré sú obsiahnuté v Biblii k tomu patrí tiež. Poznať folklór a tradície svojho, a aspoň čiastočne cudzích národov patrí k všeobecnému prehľadu. To, že neveríme neznamená, že sme hlúpi, nevzdelani a nevidíme fakty a nepoznáme súvislosti.
@anonym_autor https://spolocenstvoevanjelia.sk/su-vianoce-len...
Co bolo skor?
Aj ked verim viem, ze niektore pohanske a ino-nabozenske zvyky a pribehy sa prekryvaju s krestanskymi.
@roja01 tie pohanske sviatky predbehli vianoce v existencii o par tisicroci. Vratane s nimi spojenych zvykov a oslav.
A ci vianoce uz iba nahodou zasadili do toho isteho obdobia, alebo to urobili zamerne, stale je jasne, ze cele zvyky oslav a obradov si k tomu pripojili od pohanov. Podla biblie mozu akurat sediet pri sviecke, citat si pribeh a modlit sa na oslavu narodenia (spolu s pastiermi).
Biblia samotna, inak plna odporucani, co a ako slavit a co vtedy robit, k tomuto nema navod, lebo jednoducho neexistoval a nepocitalo sa s nim. V kulture tej doby to bolo nieco cudzie. Mali ine sviatky, co slavili.
Ani samotny jezis svoje narodky, hoci sprevadzane tolkymi vyznamnymi znameniami, neslavil (to by sa zachovala zmienka). Ani to neziadal.
Svoju pamiatku ziadal otvorene slavit az svojou pred smrtou - a to konkretne den svojej smrti (vecera, chlieb, vino).
Takze je naozaj od nich nevhodne sa povysit a pysne sa pytat, ako mozu ini povazovat ten sviatok za svoj, slavit ho a davat si na oslavu vzajomne darceky, ak nie su krestania.
Nepatri im ten sviatok.
Tak ako zvyky Velkej noci.
Tak ako vsechsvatych (ked dupu, ze sa musi len so slzami klacat pri sviecke a modlit sa a zufat si, koho vsetkeho im uz smrt pobrala - akoby sa nemali naopak tesit na buduce prislubene stretnutie po zmrtvychvvstani. Ze uz ich tam vsetci pribuzni cakaju. Aj ti, ktorych za zivota doslova neznasali, nech im je zem lahka.)
Tieto temy sa tu opakuju rok, co rok. Znova a znova dobehne nejaky krestan s presvedcenim, ze ma na to monopol, lebo si svoje sviatky ustanovili zrovna na rovnake obdobie.
Miesto slovami hlasanej lasky, tolerancie a pochopenia, len skutky pychy a sebestrednosti.
A potom sa cuduju, kolko mladych od nich odpadne, aj ked ich do kostola ako deti vodili, pokrstit dali, sviatosti im nanutili. Kolko deti si ich urobi, len aby mama, babka, teta, dedo, otec, ujo nerobili cirkus (mali doma klud) a ze za to budu mat od rodiny oslavu, darceky a peniaze (realny dovod hadam 90% deti dnes. A uz to v kaznach spominaju i samotni duchovni. Ze to nema byt o tomto. U nas rovno dekan povedal, ze ak to niekto z deti robi pre toto, ma sa zamysliet a prist si po sviatosti, az ked bude vieru naozaj citit v srdci. A jedno z mojich deti naozaj neslo. Nenutila som ho. Ak ma pochybnosti, nema to zmysel. Musi najst svoju cestu k viere samo. A ano, malo pochybnosti, diskutovalo ich aj na hodinach, aj na nauke a nedokazali ho presvedcivo upokojit. Ani my doma. Takze aktualne to je, ako to je. Sesternica to mala podobne a nasla so svoju cestu k bohu ako dospela. Vsetko ma svoj cas.)
@anonym_4212ea lebo krestania si svoj sviatok o par tisicroci neskor ustanovili na rovnaky den.
To im nezaklada pravo na nic. Ani na tu otazku.
Rovno mozes suseda vypocuvat, ako si dovoluje chodit cez ten isty vchod na panelaku a po tom istom chodniku ako ty, ked si sa ty vcera tam pristahovala.
Nemas ani monopol, ani moralne pravo.
@anonym_4212ea a kde je ta pravda? Ta “vasa” pravda? Vies, mozno keby ovladas historiu, by si bola sama prekvapena, comu veris. Vies, preco neustale klesa pocet veriacich? Skus porozmyslat. A mozno najdes odpoved aj na to, preco maju ateisti ovela viac vedomosti z historie, svateho pisma, ako taki pseudokrestania ako ty.
@anonym_4212ea a kde je tá pravda? Na rozdiel od vás "veriacich" ktorí veria iba tomu čo im do hláv natlačia v kostoloch a nemajú žiadne kritické myslenie a znalosti o histórii, ich my máme a preto si vieme zrátať 2+2
Ja oslavujem slnovrat. Prečo vy veriaci ste nám zobrali sviatky a privlastnili ste si ich pre Ježiša? Veď sa narodil inokedy 😏
@anonym_4212ea lebo krestania si svoj sviatok o par tisicroci neskor ustanovili na rovnaky den.
To im nezaklada pravo na nic. Ani na tu otazku.
Rovno mozes suseda vypocuvat, ako si dovoluje chodit cez ten isty vchod na panelaku a po tom istom chodniku ako ty, ked si sa ty vcera tam pristahovala.
Nemas ani monopol, ani moralne pravo.
@moonlight1210 no jasne, a zas len vyhýbava odpoveď na autorkynu otázku. Jasnú odpoveď tu ešte nenapísala ani jedna. A prečo? Lebo to nevie.
Ja oslavujem slnovrat. Prečo vy veriaci ste nám zobrali sviatky a privlastnili ste si ich pre Ježiša? Veď sa narodil inokedy 😏
@ria_sprout aký slnovrat, co to trepes?
@anonym_4212ea Daj jeden FAKT, kde niekto napísal nepravdu o slávení slnovratu, odkiaľ pochádza stromček, dary, prečo sa to slávi. Ak nedáš fakty, si len inkvizítor, presne ako keď v stredoveku upaľovali napr zeny vyznajúceuje sa v medicíne, fyzikov, chemikov. A pre tvoju info, ja som krestanka. Niekedy musím povedať bohužiaľ, keď vidím, čo tu predvadzas ty alebo cirkev pri páchaní násilia na ďeťoch a krytie pedofilnych kňazov.
To tvoje "my vieme,kde je pravda" sú len bludy. Vieš ako sa hovorí, ukaž múdremu, že sa zmýlil a poďakuje sa Ti. Ukaz hlupákov, kde sa zmýlil a urazí sa.
@moonlight1210 no jasne, a zas len vyhýbava odpoveď na autorkynu otázku. Jasnú odpoveď tu ešte nenapísala ani jedna. A prečo? Lebo to nevie.
@anonym_4212ea aka vyhybava odpoved? To je bohuzial holy fakt, ze krestanska tradicia Vianoc je postavena na pohanskej a tie sviatky tu boli davno predtym. Ty sa pytas, aky slnovrat? Dufam, ze vies, ze mame 4 rocne obdobia? Ci to sa v pribehu o stvoreni zeme neprebera?
A ty preto ideš na spoveď pred Vianocami, aby si mohla s čistejším zoznamom útočiť na iných počas sviatkov? Dnes sú ešte Vianoce, tak prečo neodlavujes narodky a riešiš iných?
Odpovede ti tu dali plno. Netreba si z nich povyberať len tebe sa hodiace, môžeš sa aj zamyslieť nad niektorými.

@petamich tu sa neda normalne diskutovat, len utocit...
@anonym_autor
Len Ty nechces diskutovat, Ty chces presvedcit ludi o "Tvojej" pravde, aj ked to v podstate pravda nie je. Ak Ti napiseme nazor, ktory nekoresponduje s Tvojim, tak jedina Tvoja odpoved je, ze iba utocime. Ja som tiez veriaca, ale nikdy by som sa z tohto dovodu nepovysovala nad ludi ateistov, ja som rada, ze sa sa v laske stretavame aspon raz za rok za spolocnym stolom, ci uz veriaci, ci ateisti, ci inak veriacia, utisia sa hadky, skonci zhon, ludia sa spolocne obdaruju, travia spolu cas. A svetielka? Preco nie? Vzdy lepsie, ako hadky, nenavist v rodinach . Riad sa heslom, zi a nechaj zit. Kazdy ma pravo si vybrat, ci pojde cestou viery, ci nie, ci bude ozdovovat stromcek, ci nie a ani jedna strana by to tej druhej vycitat, preco to robi.