Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@barbie2023 Pretvarka je aj to co tu ty predvadzas. Namyslas si, ze si nieco viac ako neveriaci. Uzurpujes si pravo posudzovat ich ciny a pohnutky. Vnucujes ich cinom a skutkom svoje predstavy o ich pohnutkach. Ale ty to nevidis, pretoze nechces vidiet, ze su ludia, ktori vnimaju svet inac ako ty. Nie si ochotna, mozno ani schopna tolerovat nieco co sa vymyka tvojmu ponimaniu sveta.
No a ked si chcem vypocut pastoralnu omsu, tak pojdem do kostola. Pojdem do kostola kedykolek ja uznam za vhodne. Pretoze kostoly na celom svete su otvorene pre vsetkych, aj pre neveriacich, aj tych co sa tam pojdu schladit v horucich dnoch, aj tych, ktori si tam pojdu sadnut aby ulavili bolavym noham, aj tym, ktori pojdu poobdivovat umelecke diela a archiekturu, a dokonca aj pre tych co si tam pojdu vypocut sakralnu hudbu alebo len posedie sai so svojimi myslienkami. A ani jeden z tych dovodov nevylucuje uctu a zaujem. Ani jeden z tych dovodov neobmedzuje veriacich v ich ponimani daneho priestoru.
@viestta nie si kresťanka tak nepoznáš príbeh ako Ježiš v hneve vykázal z chrámu nevercov čo tam robili všetko iné ako modlitbu a úctu k Bohu. Preto nevieš pochopiť ,že toto sa v každom božom chráme robí. Nikto ťa stáde nevykaze ,ale keďže netušis čo píšem je to úplne zbytočne vysvetľovať. Dotkla som sa ťa lebo nepoznás význam viery a potrebuješ má urážať. Mňa to ale neurazí od človeka ,ktorý sa ide pozrieť do kostola ako do divadla alebo zadarmo si vypočuť sakralnu hudbu,ktorá je venovaná Bohu. Prajem ti keď tam raz budeš,aby sa ťa to dotklo aj inak do srdca a nielen cez povrchne zmysly.
@mircalla mňa to absolútne nezaujíma. Mne je to smiešne ,ale tak pokrytectvo je všade a vždy nielen na sviatky. V živote som nezalozila žiadnu diskusiu a už vôbec nie takúto hlúpu.
@barbie2023 Podla tvojich prispevkov ta to dost irituje, celkovo ta irituju neveriaci. Zi a nechaj zit. Ja sa tiez o teba nestaram, nehodnotim, kto co robi a co je spravne. Pises, ze ti je smiesne pokrytectvo, zase hodnotis.
@viestta nie si kresťanka tak nepoznáš príbeh ako Ježiš v hneve vykázal z chrámu nevercov čo tam robili všetko iné ako modlitbu a úctu k Bohu. Preto nevieš pochopiť ,že toto sa v každom božom chráme robí. Nikto ťa stáde nevykaze ,ale keďže netušis čo píšem je to úplne zbytočne vysvetľovať. Dotkla som sa ťa lebo nepoznás význam viery a potrebuješ má urážať. Mňa to ale neurazí od človeka ,ktorý sa ide pozrieť do kostola ako do divadla alebo zadarmo si vypočuť sakralnu hudbu,ktorá je venovaná Bohu. Prajem ti keď tam raz budeš,aby sa ťa to dotklo aj inak do srdca a nielen cez povrchne zmysly.
@barbie2023 ano, tolko z biblie poznam, vyhnal kupcov, nie nevercov, ale napriek tomu kazdy kostol je otvoreny kazdemu. Teda nie kazdy, Mormoni maju chramy iba pre seba. Ak k nim patris, neudivuje ma co pises
@senta_sofia jemine , to som chcela povedať,že tu bolo kopa iných sviatkov aj počas tohto obdobia roka a nemuselo to byť vyslovenie slávenie zimného slnovratu ako to každý dookola točí 🤦
@barbie2023 nie, napisala si, ze Chanuka tu bola pred Vianocami a oslavami slnovratu, teraz tocis o tom, ze si chcela napisat, ze tu boli aj ine sviatky. Tak znova, pozri sa na kulturno-spolocensky priestor, v ktorom zijeme, tu zidovska tradicia nikdy nedominovala, cele obdobie adventu sa spaja s pohanskymi obradmi a tradiciami.
@barbie2023 Ježiš vyháňal kupcov a predajcov nie nevercov... veď aj Tomáša pozval k sebe. Pravé neverci mali možnosť vstúpiť do chrámu, aby mohli porozmýšľať o svojích pochybnostiach
@barbie2023 Podla tvojich prispevkov ta to dost irituje, celkovo ta irituju neveriaci. Zi a nechaj zit. Ja sa tiez o teba nestaram, nehodnotim, kto co robi a co je spravne. Pises, ze ti je smiesne pokrytectvo, zase hodnotis.
@mircalla to bude u panej dlhá spoveď pýcha, hnev či odsúdenie resp. osočovanie človeka z "obohatenia" sa sakrálnou hudbou 🫣
@barbie2023 Takú demagógiu ako od Teba, som už dlho pokope nevidela...
@barbie2023 no Ježiš by mal z teba radosť. 😏
Odporúčam doštudovať históriu. Inak by si taký príspevok ani nezalozila. 🙂. Ideme sa doťahovať ako kresťania prevzali od pohanov tradície? Kde sa objavil stromček? Aký je pôvod stedrovecernej hostiny? A svetla? Myslím, že to nemá zmysel.
@anonym_aed645 ale čo oslavujes?krestania narodenie Jezisa
@anonym_autor neoslavuju nic, maju vianoce tak ako napr na jar si byt vyzdobua jarnou vyzdobou, tak si vyzdobia dom na vianoce a daju darceky, len tak, lebo maju okolo seba blizkych
@anonym_autor Toto je dobrá téma a mňa by to zaujímalo tiež. Prečo ateisti oslavujú narodenie niekoho, koho učenie popierajú.
@anonym_autor neoslavuju nic, maju vianoce tak ako napr na jar si byt vyzdobua jarnou vyzdobou, tak si vyzdobia dom na vianoce a daju darceky, len tak, lebo maju okolo seba blizkych
@pr85 oni neoslavuju narodenue nikoho, maju to ako zimne sviatky
@pr85 nie, v nasom kulturnom priestore nie su Vianoce len krestanskym sviatkom. Ako krestansky sviatok sa prelinaju so sviatkami zimneho slnovratu, ktore oslavovali uz Slovania. Sa pozri na advent, tradicie plne magie, to by urcite ta vasa RKC dovolila. Ta tradicia adventu je ovela silnejsia ako tieto dva dni, co sa vy krestania hrate na to, ze oslavujete narodenie Jezisa. A ak teda oslavujete narodenie Jezisa, dufam, ze v skromnosti, pokore, tichosti, bez komercnych stromcekov, darcekov, dekoracii, lebo Jezis sa narodil v mastali. Porozmyslaj nad tym, kde je symbolika hojnosti Stedrovecernej vecere. Tradicia kolednikov, vinsov. Uboho sa na tom prizivujete a idete sa tvarit, ze je to nieco, co ste sem priniesli vy. Preco nie je zmienka o jednom z vasich najvacsich sviatkov v svatom pisme? Nechajte si Velku noc, tam mate aspon dokaz, ze Jezis zomrel na krizi. Ale vyvysovat sa nad inymi a vycitat im oslavu Vianoc, to je skutocne cez ciaru.
@senta_sofia Oslavy ješ aj nejaké pôvodne židovské alebo moslimské sviatky? A samozrejme bez ich náboženského podtextu. Nie? Tak prečo tak trvala na oslavovani pôvodne kresťanských sviatkov?
@senta_sofia Oslavy ješ aj nejaké pôvodne židovské alebo moslimské sviatky? A samozrejme bez ich náboženského podtextu. Nie? Tak prečo tak trvala na oslavovani pôvodne kresťanských sviatkov?
@pr85 prosim ta, uz sa nestrapnuj, cele obdobie adventu je pretkane pohanskymi obradmi a vrcholi prichodom svetla - slnovratu. Nepotrebujem oslavovat nic zidovske alebo moslimske, ked nasa kultura tu ma vzite a zauzivane vianocne sviatky. A co znamena vianocne si si hadam dostudoval. Ze vianocne neznamena, ze je to nabozenske.
@pr85 pretoze vela ludi je kulturnych krestanov, pokrstenych, nepraktizujucich, ale kulturne oslavujucich krestanske sviatky, ved sa tes z toho.
@pr85 az na to, ze aj Vianoce su len krestanmi prevzaty pohansky sviatok. Pisem pohansky, pretoze aj pohani, teda Rimania, Kelti, Germani... vratane povodnych Slovanov v nejakych bohov verili. Ja neverim ani v pohanskych bohov, ani v kresenskeho, ktory je vlastne zidovsky, ani ziadneho ineho a napriek tomu mam tu drzost ozdobit stromcek, zapalit na nom svetielka, obdarovat blizkych a navarit tradicne menu. Robila som to doteraz, aj ked som si od krestanov povolenie nepytala a budem to robit aj nadalej, napriek tomu, ze sa tu zas (ako kazdy rok na MK) naslo par iniciativnych (podstattne meno si dopln ake sa ti hodi), ktori by mi to najradsej zakazali, lebo si domyslaju, ze maju na Vianoce monopol. A co je podla vas vrchol, tak ich nadalej budem volat Vianoce, nebudem sa tvarit, ze oslavujem slnovrat aby som sa vas nahodou nedokla a neurazila.
@anonym_4212ea to svedci o intelekte danych ateistov , lebo inteligentny clovek , s vlastnym usudkom , si najprv nastuduje a utvori si nazor ..nezije tym co mu nakecaju ini 😉 logicky , v dnesnom technologicky pokrocilom svete su nabozenstva pre mna len rozpravky ..a este su aj vacsinovymi povodcami zla na zemi ...a Vianoce su pre mna 2 tt volna so svojou rodinou a nadhernou atmosferou , oddychom , vyletmi a venovanim sa aj sirsej rodine . Ja jem aj maso na Vianoce a do kostola nemam absolutnu potrebu ist, je to pre mna napriklad divne ..citim sa ako ovca bez nazoru ...ale , ked to ma niekto rad a oslavuje jezisa a jeho "narodenie " hold jeho vec ..neviem co ta na tom tak trapi , ze o tom zakladas diskusie...mne je uplne sum a fuk ci si niekto spaja vianoce s narodenim mimozemstana napr...a este ja absolutne ignorujem velku noc - tam si myslim , ze je symbolicky krestansky dolezitejsim sviatkom ako zlepenec tradicii okolo Vianoc . Za to mam rada halloween ...tiez koli atmosfere 😃 mam pravo si vybrat , co mame radi a co nam vyhovuje 🙂 a ano , mozno , keby zijem v inej krajine a mam spojene pekne spomienky s urcitymi miestnymi sviatkami , slavim ich bez toho aby som oficialnej verzii sviatku verila ..napr .kukam jednu kocku co zije na bali...uctievaju vela bozikov a stale im robia oslavy a obety ..a idu z toho take pekne emocie a nalada , ze by som sa kludne pridala 😊 tak sa ako spravna krestanka ukludni a skus sa dat do kludu 😉
@gazpalm ja len, že i kresťania môžu na Vianoce jesť mäso, nie je to zakázané. Mne prekáža fanatizmus nech je v hociktorom náboženstve.. a Halloween verzus dušičky tak tiež, akoby bol problém oslavovať oboje, alebo len jedno, alebo nič..
@pr85 az na to, ze aj Vianoce su len krestanmi prevzaty pohansky sviatok. Pisem pohansky, pretoze aj pohani, teda Rimania, Kelti, Germani... vratane povodnych Slovanov v nejakych bohov verili. Ja neverim ani v pohanskych bohov, ani v kresenskeho, ktory je vlastne zidovsky, ani ziadneho ineho a napriek tomu mam tu drzost ozdobit stromcek, zapalit na nom svetielka, obdarovat blizkych a navarit tradicne menu. Robila som to doteraz, aj ked som si od krestanov povolenie nepytala a budem to robit aj nadalej, napriek tomu, ze sa tu zas (ako kazdy rok na MK) naslo par iniciativnych (podstattne meno si dopln ake sa ti hodi), ktori by mi to najradsej zakazali, lebo si domyslaju, ze maju na Vianoce monopol. A co je podla vas vrchol, tak ich nadalej budem volat Vianoce, nebudem sa tvarit, ze oslavujem slnovrat aby som sa vas nahodou nedokla a neurazila.
@mircalla
@viestta vy dve ste v každej diskusii za tie najsprávnejšie. Vôbec sa nečudujem ,že je to tu rovnako. Keď vám niekto nie je pohodlný tak ho dourazate pod čiernu zem. Choďte si radšej počúvať tu sakralnu hudbu alebo mudrovat o pohanských sviatkoch ďalej. A nezabudne na Velku Noc tiež užívať ďalšie voľné kde budete veriacich mať za farizejov len preto ,že niektorí proste nezdieľame vaš názor ,ze si môžete dovoliť všetko bez úcty. Každý môj argument nechutne otočiť len aby ste urazili pre vas nepohodlného človeka.
@barbie2023 nie, napisala si, ze Chanuka tu bola pred Vianocami a oslavami slnovratu, teraz tocis o tom, ze si chcela napisat, ze tu boli aj ine sviatky. Tak znova, pozri sa na kulturno-spolocensky priestor, v ktorom zijeme, tu zidovska tradicia nikdy nedominovala, cele obdobie adventu sa spaja s pohanskymi obradmi a tradiciami.
@senta_sofia nehnevaj sa, ale história staroveku a sviatkov sa nedá zhrnúť do pár viet v nejakej diskusii 🤦
@senta_sofia nehnevaj sa, ale história staroveku a sviatkov sa nedá zhrnúť do pár viet v nejakej diskusii 🤦
@barbie2023 ale da, len bohuzial tu nemas co zhrnut. A co sa tyka tvojho utoku na travenie volna pocas sviatkov, tak ti len skromne pripominam, ze volno pocas cirkevnych sviatkov mame nanutene Vatikanskou zmluvou a na volno pocas nich sa vam skladame my vsetci. Som zvedava, keby volno nebolo, kolke by ste si spomenuli, ze treba ist do kostola. A som zvedava, kolke z vas by boli veriace, keby ste sa na chod cirkvi skladali cez cirkevnu dan.
@barbie2023 Ty by si nevedela zhrnúť nič. Ani len netušíš, koho Ježiš vyháňal z chrámu-nazvala si ich nevercami. A to je len čerešnička na torte...
@mircalla
@viestta vy dve ste v každej diskusii za tie najsprávnejšie. Vôbec sa nečudujem ,že je to tu rovnako. Keď vám niekto nie je pohodlný tak ho dourazate pod čiernu zem. Choďte si radšej počúvať tu sakralnu hudbu alebo mudrovat o pohanských sviatkoch ďalej. A nezabudne na Velku Noc tiež užívať ďalšie voľné kde budete veriacich mať za farizejov len preto ,že niektorí proste nezdieľame vaš názor ,ze si môžete dovoliť všetko bez úcty. Každý môj argument nechutne otočiť len aby ste urazili pre vas nepohodlného človeka.
@barbie2023 nie, ja nepotrebujem nikoho urazat. Ani teba som neurazila. Jedine, ze iny pohlad na tu istu vec beries ako urazku, ale to uz nie je moj problem. Rovnako je tvoj problem to co si namyslas. Ked ucta, tak ucta ma by len k vam, veriacim? Dovolim si pripomenut, ze vasu vieru som neznevazovala. To len ty a niektori clenovia vasej partie znevazujete ateistov a nekresanov tym, ze si uzurpujete pravo na slavenie Vianoc. Akym pravom?
@anonym_autor hlavne je to celé pohansky sviatok. Slnovrat,Saturnalie,Sol Invictus. To ti nevadí?
@anonym_autor a k tomu vianočnému stromčeku a darčekom. Vianočný stromček je dosť nová vec pochádzajúca z Nemecka a siaha kvázi do konca 16. storočia. Takže nie je to nijaká starobylá vec a pôvodne sa ani nespájal s kresťanstvom. Už staroveké náboženstva poznali používanie stále zelených rastlín ako pripomienku zivota. Zelené vetvičky symbolizovalo život. Tak ako to bolo v starobylych nabozenstvach zvykom. No a čo sa týka darčekov tak to mala byť skôr akási motivácia pre deti za dodržiavanie postu a záviedli ich protestanti. V mnohých krajinách sa vlastne dávanie darčekov spája s Mikulášom a nie s narodením Ježiša. Pleties jedno cez druhé a absolútne sa v téme nevyznás. Ale vášne vieš u jednoduchších rozdúchať kvalitné ☺️
@anonym_aed645 ale čo oslavujes?krestania narodenie Jezisa
@anonym_autor Slnovrat,Saturnalie Sol Invictus. Výber si
@barbie2023 Ty by si nevedela zhrnúť nič. Ani len netušíš, koho Ježiš vyháňal z chrámu-nazvala si ich nevercami. A to je len čerešnička na torte...
@enmery ale áno, sú to neverci 🤦neverili v boha , robili si tam biznis. Čo ti mám akože zhrnúť ? Keby si sa ponamahala a prečítala o tom viac ako v nejakom článku bez zdrojov tak vieš ,že história nie je priamočiara a nedá sa zhrnúť do pár viet na koníku.

@barbie2023 chanuka nema s krestanskymi Vianocami a Jezisom absolutne nic spolocne a tu paralelu nenajdes, ani keby si chcela. Pravdu mas jedine v tom, ze sa zacala oslavovat skor ako krestanske Vianoce. Takze co tym chcel basnik povedat?
@senta_sofia jemine , to som chcela povedať,že tu bolo kopa iných sviatkov aj počas tohto obdobia roka a nemuselo to byť vyslovenie slávenie zimného slnovratu ako to každý dookola točí 🤦