icon

Prečo ste prestali oslavovať Veľkú noc?

7. apr 2023
Strana
z3
janetinka27
7. apr 2023

Autorka, tvoja otazka je nejasna. Co myslis pod pojmom oslavovat? Jest sunku, hrudku, oblievat, navstevovat rodinu? Alebo sa postit, prezivat spomienku na umucenie a nasledne slavit zmrtvychvstanie Krista?

svetlonos
7. apr 2023

Autorka,
jacsom to olievanie za vajicka neznasala. Ocino nas " hodil" do vane s teplou vodou a penou 🙂 kupali sme sa rady. To bolo faj. Ale ako dospela som odisla do De a paci sa mi, ze tam sa to polievanim neriesi.
Ozdobime vetvicky, malemu poschovava velkonocny zajo dobroty v parku ( sice uplne nelogicke 😂ale mile ) a hotovo. Ked mam naladu, upeciem ci kupime nejaky kolac/ tortu 🙂
Kostol som vypustila- ten neriesim posledne roky.

raspusha
Odpoveď bola odstránená
svetlonos
7. apr 2023

@katka700
😂🤣🤣
velmi výstižne, pobavila si ma. U nas to nikdy take az nebolo ale mamu raz utrieskal maly zlaty krsny syn korbacom z umelej hmoty. Hrozna bolest. No co decko nevie.
Ale ak sa to u vas fakt riesilo ako pises, tak by som ani dvere neotvarala. Vlastne sme aj tak uz v puberte robili. Len rodine a mali znamym, vybavene. A ti len tak symbolicky striekli rozprasovacom a dali sme si kolac spolu.

monillia
7. apr 2023

@lujza123 niečo podobné som spravila aj ja keď čom mala cca tiež toľko rokov, zamkla som sa na wc a z okna vyliala plný kybel vody na suseda čo stál pri dverách. To bola asi aj posledná veľká noc kedy som bola doma, potom som sa chodila schovávať po tetach, babkach atd.

babulkomale
7. apr 2023

Ani som nezacala 😃

riamia91
7. apr 2023

@katka700 a presne o tomto Velka noc nie je. 😊
Ale aspon som sa zasmiala. 😁

darinkal
7. apr 2023

@aurora33 čistá zadubenost 🫣

mirka438
7. apr 2023

Ja aj napriek tomu, ze som pokrstena tak na Boha, Jezisa a ine postavy neverim...Velku noc "slavim" jedine preto, ze cela rodina to berie inak. Muz brava syna k starkej a svagrinej tak mi je blbo nepustit svagra do bytu ked viem, ze moj u nich bol. Njaradsej by som bola keby ostali doma a mala by som pokoj... A ta hysteria okolo toho mi ide strasne na nervy. Z kazdej strany pocuvam iba, ze to musis, lebo sviatky, to nesmies, lebo sviatky, toto sa patri, toto sa nepatri... Ked nie Velka noc tak Vianoce ..na okna som sa vykaslala pred Vianocami, teraz som ich umyla iba preto, ze uz bolo zle vidno a na jednom som mala od augusta rozplesteneho vtaka ...tento rok som sa rozhodla, ze uz nebudem "slavit" tak ako doteraz. Ziadne velke upratovanie, chystanie.. piect nejdem NIC ..mozno dam na stol dajaku sunku ...kupila som im aspon po jednom vajci a uz len cakam, kedy to uz konecne skonci. Ps- zajtra mam rannu smenu v hypermarkete. Uz teraz mi je zle, ked si to predstavim.

lenusiatko
7. apr 2023

Lebo su to uchylacke a pokrivene sviatky. Pre mna skoncili zalozenim rodiny. Este tehotnu ma chodila sibat cela rodina, lebo sa to patri. Raz ma dokonca hodili do horucej sprchy, pomylili si kohutik. Pre mna je uplne nepochopitelne cele to sialenstvo okolo varenia, pecenia, zdobenia. Ledva skoncia Vianoce a prichadza dalsie blaznovstvo. Tych par dni volna odmietam robit cokolvek okrem toho, ze si oddychnem, niekam vypadnem a jem iba v restike.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
aurora33
8. apr 2023

@darinkal ano, z tvojej strany.

zeldia
8. apr 2023

Takto by som to nenazvala že neoslavujem veľkú noc. Výzdobu bahniatka s vajíčkami mám mesiac urobila som aj rodičom či chceli či nie🙂) s varením veľmi nepreháňam včera sme nemali mäso a zajtra bude obložená misa s klobásou a údeným a slanou hrudkou a mazanec v pondelok relax pri tv. Do kostola nechodím. Tak neviem či toto je oslava alebo nie jo a navštívime rodičov a mám kúpené čokoládové figúrky pre radosť.

autor
8. apr 2023

@zeldia ano, je

valeria_h
8. apr 2023

Tradície nie, ale je to pripomienka Ježišovho ukrižovania a vzkriesenia, to oslavujem.

zeldia
8. apr 2023

@katka700 jaj no ako irónia dobreee

zeldia
8. apr 2023

@lujza123 perfektná si od mala 😉

zeldia
8. apr 2023

Len tak mimochodom moja stará mama bola žena železničiara veriaca v malom meste na hlave šatka celý život mala asi tak 4 ľudové triedy žiadna meska dáma ale naozaj si nespomínam žeby sa tešila na to že ju niekto príde oblievať, u nás tradícia s korbáčom asi nie je aspoň ja to nepoznám možno že preto sa na to nikdy nechystalo a neviem že by sa “tešila” na oblivanie lebo sme boli vsetko komplet dcéry a iba vnučky (sme taká ženská rodina) a keď mala chystat kosik chodí sa u nás do kostola posvetit jedlo tak akurát z toho mala nervy. Neviem či som raz od nej aj neschytala že som ju pri tom blbom kosi nevyrusovala a jej sa nedarilo poukladat veci dnu tak ako chcela. To len na margo ty tradičných “babiek”.

Strana
z3