Prečo ste prestali oslavovať Veľkú noc?
Besne upratovanie, lietanie ako fretka aby sa umyli okná, vytepovali koberce, nalestil nábytok diavou. Keď od únavy padás na hubu príde level 2 varenie aspoň 3 jedál a pečenie 10 druhov zákuskov lebo však patrí sa. Povinné návštevy a potom piaty kruh pekla - veľkonočný pondelok s plejádou uchylnych praktík. Otvoríš dvere a schytas 15 litrov ladovej vody z vedra. Mokrá ako stroskotanec z Titanicu sa snažíš usmievať lebo však to bolo pre tvoje zdravie. Doleti suseda zdola že ju vytapas. Gerojom nalejes po poldeci však sa patrí, ponúknes chlebíčky a zákusky. Trasuc sa od zimy odstraňujes z chodby 15 litrov vody. Sibacom je málo chcú naliať do druhej a tretej nohy. Nalejes. Máš chuť im dať po vajci, ale premozes sa dostanú čokoládové a s úľavou za nimi zavries dvere. Prezlecies sa. Zas niekto zvoní. Za dverami stojí podgurazeny ujco s 2metrovym korbacom. Pri slovách archaickej riekanky ťa mláti tak že máš týždeň modriny. Usmievas sa však sa to patrí a bolo to pre tvoje zdravie. Nalejes ujcovi do 3 nôh, ponúknes koláče, chlebíčky. Venuješ tradične zabalenú čokoládu so vzduchom vo vnútri. Odprevadis ujca kymacajuceho sa v alkoholom opare, ubezpečis ho že ťa vysibal dostatočne a zavries dvere. Zvoní ďalší pripity náramne vtipný co**t
Stačí ako vysvetlenie?
Niesom krestanka, neoslavujem.
Veľkonočný pondelok bojkotujem od detstva, ja som už ako úplne malá pri pokuse o šibačku vrieskala, plula a kopala do každého kto sa priblížil. A nepomohla ani výchovná po zadku, bolo mi to úplne jedno.
Vďaka mne k nám nikto nechodil a babky ma tiež nechceli na návštevách (po tom co som malému 4r bratrancovi rozlamala korbáč) takže ma naši nechávali doma.
Posledný kto to pochopil bol môj otec, ten nás zvykol obliat a vyšibat v pondelok ráno ako prvý. Boli sme na chate aj s rodinou, mala som 11 rokov decka spali hore, dospelý dole. Ráno som si privstala, naplnila vedro studenou vodou a čakala pri padacich dverách na horné poschodie. Ako sa chlapi (otec s bratom) štverali po schodoch hore vyliala na nich to vedro, zabuchla poklop a kým sa prebrali z šoku, otvorili si tie padacie dvierka tak som utiekla oknom (našťastie aj keď to bolo vrchné poschodie tam bola strecha drevárne).
Potom som sa ešte pol dna presedela zamknutá v drevarni a odmietala ist von, myslela som si ze chlapi sú hrozne nahnevaný a budú sa chcieť pomstiť. Vtedy mi otec sľúbil ze ma už nikdy nebude sibat a aj to dodržal...
@darinkal, skludni hormón. Stará mat je moja mama, nie babka, presne ta istá osoba, ktorá celý život veľkú noc ignorovala (a dobre robila). A nie, nebudem kvôli jej pochybnému potešeniu viesť syna k udržiavaniu choromyselneho zvyku. Nakoľko sama veľkú noc neuznáva, nič špeciálne nepripravuje ani nepečie a na návšteve sme boli tento týždeň. Takže jej kľudne každý rok zopakujem, ze ju syn príde vysibat len cez moju mŕtvolu.
@darinkal tak odpadavaj dalej. Ale najprv si to precitaj po sebe.typicke hranie sa na coolerku, ako vsetci nakupuju a idu sa pos..t z velkej noci, len ty nie, ty mas v pazi, ani vlastne nevies, ze je velka noc.haha 🙂 toto asi rozprava aj moja svagrina, ona tiez neupratuje, nepecie, vooobec neoslavuje velku noc - najvacsia frajerka na svete.ale bez hanby sa pozve k nam, sadne za stol a caka na sunku, salatik, kolaciky a obzera, ci mame upratane 🙂
už od útleho veku som bola veľmi vnímavá a citllivá. Niektoré zážitky, negatívne aj pozitívne si viem vybaviť v pamäti a emócii od veku 1. roka. Nedokážem to vysvetliť, ale tak to mám. Od detstva som nenávidela Veľkú noc, rannú šibačku, rozumej o 5:15 ráno kým otec šiel do práce= voda za krk v posteli, odhrnutie paplóna a vyšľahanie nôh ktoré mi trčali spod nočnej košele. Vtedy sa spoločnosti ani nesnívalo o ženských časopisoch s názorom, youtube, ženskom odpore, feministickom postoji, ešte som sa hrávala s bábikami, no napriek tomu som to vnímala ako útok na moje "ženstvo" ako poníženie ako potupu. Musela! som to podstúpiť každý rok, nech som prosila mamu akokoľvek. V puberte a neskôr(vtedy ešte nebolo toľko tričiek z Pepca na výmenu a kvalitných podprseniek) som to vnímala ešte horšie, mala som veľké prsia, taká zliata, všetko presvitalo, chodba celá mokrá, hahaha strášne smiešne a zábavné🤮...Rýchlo sa prezliecť, vyvesiť veci, pohostiť tých idiotov, lebo sa patrilo, dať om nejaké koruny, upratať to po nich... Najhorší zážitok bol keď došiel otcov švagor a tým, že nadvihol sukňu a povedal: Á konečne mám aspoň jeden deň v roku oficiálne dovolené zmlátiť vás všetky ženy (doma mal 5 báb, podpapučník, chudáčik zakomplexovaný, doma ani ústa neotvoril) Ešte dodal, že nemám sa pretvarovať, že mi to vadí, že som fajnová a vlastne baby len na to čakajú... Po ňom prišiel spolužiak, ktorý mal vypité, zvonil. Prosila som mamu aby mu neotvárala. Povedala : ako by to bolo keby sme mu neotvorili? Čo by povedal? To sa nehodí. ( no ako by to bolo, normálne, niesme doma a hotovo) Strašne som zúrila, mala som menzes...Som sa vtedy zaprisahala sama sebe, Bohu vesmíru, nekonečnu, že keď budem mať svoju domácnosť nikdy toto nedopustím. (ako aj iné oblasti života a spôsoby podľa svojich predstáv) V 20 som odišla z domu a tak je doteraz 😉 Robím tak aby mne bolo dobre a nie tak ako sa odo mňa očakáva. Ak druhým hovoríte nie, sebe hovoríte ÁNO. (konzumáciu alkoholu, prisprosté reči a potácajúce sa kreatúry po sídlisku okolo hodiny 12:00 to je tiež "radosť" ktorá tradične patrí k týmto sviatkom)
sme krestania, ale nie katolici. pripominame si ukrizovanie krista a jeho zmrtvychvstanie. takze nerobime nic z katolickych tradicii, u nas sa nikdy nic take nerobilo.
nerozumiem modernemu ponatiu tradicii, piect a varit aby sme sa mohli nazrat, nevidim dovod preco varit udene maso a zemiakovy salat, ked cely rok to nevarim, lebo to nemame radi a nie je to zdrave.
nerozumiem tradicii vysibat zeny, vykupat ich a dostat za to napit, najest a peniaze. ked tradicie, tak povodny vyznam. sme krestania, ale vzali sme poznatky vedy ako fakty, preto nevidim zmysel v polievani, kedze neverim v magicku moc vody na velku noc.
z historickeho hladiska chodili sibat mladenci mlade dievcata, kedze neboli zoznamky a tinder. dievcata dali vyvolenemu vyzdobene vajicko. ked jej chlapec postavil maj, bola ruka v rukave. aky vyznam to ma dnes? chlapci chodia sibat a kupat pre peniaze a dievcata sa citia ako obete nasilia.
pomaly sa ustupuje od sibania a kupania a nahradza ho hladanie cokoladovych vajicok, ktore je rozsirene v nemecku, rakusku, amerike.... ale tiez vychadza z germanskej povesti o bohyni oestre, ako krestan pohansku tradiciu tiez nebudem podporovat.
@katka700 😃😃 a tretí šibač príde s lacnou velkonočnou "voňavkou" ktorej smrad sa tak zažerie do vecí že ich treba minimálne 3 x vyprať
Štvrtý až desiaty šibači budú fagani od susedov ktorý ťa nepozdravia ako je rok dlhý ale na veľkú nič už si "teta". Samozrejme najmladšia generácia berie okrem čokolády aj cash - bankovky, žiadne mince.
A keď sa postažujes si nevdacna mrcha ktorá nechce uchovať naše tradície pre ďalšie generácie
Kámoška pred chvíľou zdieľala na Fb -
https://www.youtube.com/watch?v=S9Oga7hexyQ- myslím, že to hovorí za všetko - zrkadlo našej zvláštnej tradície, kedy dievča v kroji stojí na dvore v zime (u nás je dnes super teplo, až 3°) a čaká, kým ju niekto zleje ľadovou vodou, aby bola zdravá a ešte ju aj vyšlahá korbáčom (poniektorí chlapi sú v tomto ozaj bez citu a cápu hlava nehlava) 🤦🏻♀️ a ona im s úsmevom a s vďakou dá peniaze a pálenku (čoko. vajíčka sa dnes už veľmi 'nenosia' ako tak čítam v diskusii na stene, že koľko šibačom).
@tenerifka ďakujem, ja strašne nemám rada nespravodlivosť, šikanu ci utlacanie slabších a mam tak trochu povahu "revolucionára" ze v niektorých veciach ktorým naozaj verím som schopná stat si za svojim bez ohľadu na následky. 🙂 Aj keď mi to hlavne v detstve prinieslo dosť problémov a naši to so mnou nemali zrovna lahke
@elizabet173 ved okej, my vacsinu velkych noci travime v zahranici na rodinnych dovolenkach, inokedy sa nam ani neda.len mi ta darinka pripomenula moju svagrinu ako odsudzuje varenie, upratovanie a vypekanie ape u mna si to s radostou vsetko uzije 🙂
Ja som ani nikdy nezacala, je to pre mna len par volnych dni.
@elizabet173 Je v poriadku ak ich vyziera. Ked to vsetkym vyhovuje. Nech tu ale nevypisuje, ako neslavi velku noc. Ked ju slavi.
@jamimo presne takto som to mala aj ja.
Mne to mama aj babky vysvetľovali ako je to super, ako budem zdravá a ukazovali mi ako sa oni z toho tešia, aké je to super (ci tomu tak aj naozaj bolo netusim ) ale ja som tomu nedokázala pochopiť.
Co mne na tom nehorazne vadilo bol ten pocit ze niečo nechcem a nútia ma to vydržať, nebránit sa a byť vďačná... A to som bola naozaj ešte veľmi malička keď som si to už plné uvedomovala a vedela som ze to je proste nespravne....
Mne nikdy nevadili tieto zvyky pokiaľ boli dobrovoľne, ved staré babky sa na to tešili, pubertaci sa naháňali s vedrami vody všetko v poriadku pokiaľ to zúčastnených baví.
Mne tam príšerne vadi to nerešpektovanie osobných hraníc, že keď dievča povie nie tak to znamená NIE a je jedno ci ma 5, 15 alebo 50.
Ja som hrozne rada ze zrovna toto je tradícia ktorá mizne, myslím ze tých kupačov je oveľa, oveľa menej než v minulosti a to je dobre.
Sviatky sú pre mňa obrovský stres. Ako dieťa som sa samozrejme tešila, ako matka troch detí vlastne len skáčem v kuchyni, do toho deti sa nudia a jašia, do toho muž má pocit, že treba upratovať, tak ten šalie kvôli upratovaniu. Detto Vianoce. Jednoducho nervy nám obom tečú, plus decká rozbláznené a nedočkavé kedy už konečne bude čokoláda a sladkosti. Šibanie a polievanie nemá rada asi žiadna baba, ja teda takú nepoznám, nemala som tú trapošinu rada ani ako dieťa ani teraz ako dospelá. Na veľkú noc sme mali ísť preč, žiaľ malý sa zobudil ráno s teplotou, takže išla len časť rodiny, my sme si uvarili sviatočné párky s horčicou na obed, na večeru dám praženicu a mám ťažko v paži celé sviatky. Neznášam ani Vianoce. Vianoce žiaľ kvôli deťom vyškrtnúť neviem. Mám rada klasické dní, kde všetko má svoj režim a pravidlá a nie sviatky, keď je "tradícia" všetko hnať do extrému.
@lujza123 presne tak, celé okolie ma presviedčalo aké to je super, že nemám byť fajnová, protivná, odporujúca. Nikoho nezaujímali moje pocity, nikto sa ma nepýtal. Už vtedy som obdivovala matky, ktoré držali s dcérami, kultivovaných otcov a chlapov, ktorí sa neprispôsobovali diktátu spoločnosti...Áno aj vtedy boli také rodiny, že šli na chatu, do prírody, športovať, alebo hrali spoločenské hry. Rešpektujem ak niekto koná tak ako cíti, prekvapuje ma tá averzia voči tým ženám, ktoré vyjadria svoj názor prečo nie. Ľudia, MIER, je ho vo svete málo...
Ak myslíš poste im chodenie do kostola atď, sme nikdy nepraktizovali teda max post na veľký piatok a ze sa nerobilo v záhrade.
Ak myslíš oblievacku tak s prepáčením to je jediný deň v roku "Keď majú muži oficiálne povolené týrať ženy"
Nie som veriaca ale pochadzam z takej pretvarovacej velkej rodiny. Všetky tieto sviatky a sviatosti boli iba dôvod ožrať sa. No a presne ako bolo písané vyššie doslova ponižovanie žien a ešte za to platiť a pohostiť ich??? Ja som nikdy v našej rodine nepochopila načo sa tvária ako kresťania, keď podľa toho nežijú.
Deťom urobím výzdobu veľkonočnú vajíčka, zajace a aj korbáče sme robili , pôjdeme na menšiu túru a spoločne sa dobre najeme. Dostanú kinderka a hotovo.
Ked som si vo svojej domácnosti uvedomila, že ma úplne nebavi riešiť “lebo sa to tak musí” a cakat cely den, kým ma pridu vysibat známi, ktorí nemajú cely rok potrebu ozvat sa. Keď ma “prekotil” príbuzný z vychodu do vane, s 38 teplotami a ešte sa smial, čo som taká padavka. Keď sa mama pohoršene spýtala, ako to, ze nerobím na veľkú noc údené, lebo na veľkú noc sa robí údené 😂 Neznasam tieto tradície, nezivim ich ani v deťoch. Chlapci však chodia vysibat babky, krstnu a dosť. Ak by to bolo len na mne, stopla by som to úplne a radsej by som stravila voľne dni inak, s nimi v prírode 🙂
Nie som veriaca, takže kresťansky to nevnímam...
A veľkonočný pondelok? Bojkotujem to odkedy si pamätám. Nemienim poslušne stáť, nechať sa vyšibať korbáčom popri recitovaniu básničky, nechať sa obliať vodou... a s úsmevom na perách ešte aj odovzdať odmenu za to, že ma niekto vystavil ponižujúcej situácii 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Na návštevy chodíme (pozrieť blízkych je vždy super 😊 ), ale buď mimo pondelka alebo tam, kde na mňa tieto trapošiny ani nebudú skúšať.
@abbey1 je mi to ľúto.

@nenne27 odpadavam z niektorých názorov. Asi mám narozdiel od iných skvele babky ktore nás s radosťou čakajú aby nás mohli uhostit. A ako čítam vysie dajú úžasný postoj keď sa babka opýta kedy príde vnucik vysibat , že cez moju mŕtvolu 😅🫣 je naozaj také úctivé voči tým starým ľudom čo by svojim deťom dali všetko. Ja mám dobre babky a majú radosť keď môžu svoje deti uhostit. Neberiem to ako vyjednanie 🤣 bože tieto primitívne ženy niektoré . Pekný deň.