Predmanželská príprava
Zdravím, chcel by som sa opýtať, či poznáte niekoho "dobrého" na tu predmanžeslkú prípravu z Prešova / Košíc a blízkeho okolia v týchto mestách. Najideálnejšie by bolo, ak by nám dal rovno to potvrdenie, alebo aby aspoň toho bolo čo najmenej (napr. 1 - 2 sedenia max, nie celodenné). Dôvod prečo nechcem chodiť na tie predmanžeské prípravy je ten, že ja som ateista, nemám ani 1 sväté prijímanie. Priateľka chce svadbu v kostole. Ja som súhlasil, aj kňaz (teda nie je problém so mnou) potrebujeme len to potvrdenie... Mne osobne to príde ako obrovská strata času (mám 2 práce) K tomu ešte ako som vravel som ateista a s priateľkou máme takmer 10 ročný vzťah. Preto si myslím, že mi nemusí niekto cudzí vravieť ako mám žiť so ženou a ako máme spolu spať, keďže to už máme dávno zvládnute a nič nové nám nepovie :D Poznám od kamarátov, ktorí tam chodili aj 10x a strašne hlúposti tam vraveli (ako zistiť, že je žena pripravená) atď. všetko sa to točilo iba okolo toho, ako keby boli v stredoveku. Taktiež aj to správanie k ženám tam bolo také, aby iba rodili a obskakovali okolo manželovej riti, lebo iba vtedy to je podľa toho pána zo stredoveku správna žena. Ja by som tam také reči nevydržal, vybehol by som, niečo by som povedal a už by bolo zlé... Tak preto radšej zháňam niekoho, kto to bude brať iba ako formalitu... A prosím nepíšte mi tu poučky o tom, že nemáme mať svadbu v kostole, atď. Robím to kvôli priateľke
@nhispvm mylis sa, krestania sa riadia metodou plodnych a neplodnych dni a maju moznost sa slobodne rozhodnut, ze sa budu styku pocas plodnych dni vyhybat. o splodeni potomka tak vzdy rozhoduju sami. metoda plodnych a neplodnych je tu prave pre to, aby vedeli, kedy tie plodne dni su a podla toho sa zariadili. nebol si na priprave, ale krutis ako keby si tam bol a sedel si na usiach
@janetinka27 síce som na príprave nebol, ale odkrútil som si celú základnú a strednú školu na povinnom náboženstve. (Okrem toho, že to bola strata času a vôbec nič mi to nedalo) Sa počas tej doby sa vystriedalo viacero kaplanov a katechetiek, ale všetci tvrdili, že sex má byť za účelom plodenia detí. Muž nemá onanovať, lebo semeno má isť iba do vagíny a pod. O tom, že metóda sledovania plodných dní a vyhýbaniu sa styku počas nich je asi tak nepresná, že skoro ani nemá zmysel. Veď predsa, ak nechcem dieťa, tak sa chránim pred každým pohlavným stykom a nie si škrtám nejaké dni kedy môžem a kedy nemôžem súložiť... Téma však nie je o tom, tak by som bol rád, ak by sme sa držali témy.
@nhispvm no vsak sa pre mna za mna drz temy, ale netvrd nepravdu. krestania maju metodu plodnych a neplodnych dni ako jedinu formu ovplyvnovania plodnosti styku.
a vraj styk cisto iba na plodenie deti je tradicne ustne podavana hlupost. jedine co je pravda je, ze styk ma byt uplny a teda zakonceny prirodzene v tele zeny
@janetinka27 dobre, ďakujem ti za vysvetlenie, ale aj tak to takto praktizovať nebudem 😉
@nhispvm 😁 sex mimo plodných dní naozaj nie je v rkc zakázaný, ak niekto tvrdí zavádza. To je hrubý OMYL. Treba pozrieť literatúru ku katolíckej morálnej etike. Prípadne odporúčam etickú poradňu na webe liga pár páru.. www.lpp.sk
@nhispvm Ano ,to hodinove sedenie , mi bolo bolo naliate do hlavy ,ale uz post,skoda ze nie pred svatbou.,Ale teraz by som velmi rada absolvovala trebars aj rocne sedenia,,ale pre mna je uz neskoro.uz som po cepcom,a pre mna priasaha v kostole je prisaha do smrti,Takze s tvojim myslenim nie sme na jednej lodi,,pokial uz tteraz je takato predpriprava zivotnej ualosti pre teba strata casu, a u teba to nema ziadnu hodnotu., tak prosim ta,ako si budes vazit manzelku a vobec rodinu.,na cely zivot?

@janinah To nejde o to, či priateľku mám rád, alebo nie... Veď ak nenájdem nikoho, tak to budem musieť podstúpiť tak či tak... Len proste ak nemusím, tak by som sa tomu rád vyhol... To je celé. Priateľka tiež nie je proti, že ak sa podarí niekoho nájsť, kde by sme nemuseli strácať čas, tak fajn. Povedzme si úprimne dnes už nikto nežije podľa toho ako mu na tej príprave vravia.
@vorkola ďakujem, že si si vyliala srdiečko... Ale klopeš na nesprávne vráta. Asi by so mnou priateľka nebola 10 rokov keby som bol taký arogant. A ak si myslíš, že by ti nejaké hodinové sedenie naliala do hlavy a pochopila by si niečo, tak si na omyle. To by tu nebol každý druhý príspevok o tom akého má žena zlého muža...
@janetinka27 neprišiel som sa poradiť na modrého konika. Prišiel som sa opýtať, či niekto pozná niekoho, kde by sa to dalo spraviť rýchlejšie. K tvojím ďalším príspevkom sa vyjadrovať nebudem.
@konikkon tak si mala šťastie no 🙂 Veď ja tiež chcem niekde, kde by to bolo dve soboty a koniec a nie 10x... To je celá ta pointa. Neviem o akom podvádzaní vravíš, veď predsa aj v autoškole existuje nomrálny kurz a rýchlokurz, ktorý je drahší, ale trvá kratšie. Takže tiež hľadám niečo, kde stačí ísť 2x a nie 10x. To je celé 🙂
@blaazi toho som sa obával.
@slavussik1 ak by bolo na mne, tak by sme mali iba na úrade. Súhlasil som kvôli priateľke, takže rada aby sme sa v kostole nebrali nie je na mieste, keďže sme sa takto dohodli a dohody sa dodržujú. A áno je rímo
@mandarinka555 ďakujem, som rád, že ma chápeš. NIektoré tu na mňa útočia ako som arogantný a premudretý. Pritom by som to len rýchlo mal za sebou, pretože mi to príde veľmi ironické ako vravíš.Človek čo by nikdy nemal mať ženu ide vravieť niečo o vzťahoch. Veď ako vôbec nemusí ísť o sex, ale aj spomínana výchova deti, manželstvo, atď. Je to niečo čo nikdy nezažil, tak prečo o tom poučuje. Ja nevravím ,že vždy som som ukážkový partner, ale tak spločne pracujeme na našom vzťahu, za tých 10 rokov sme prešli všeličím. Dávno máme ujasnenú aj predstavu o deťoch, atď. Chápem, že niekomu kto má 2 ročný vzťah a ide sa brať to pomôcť môže. Osobne si ale neviem predstaviť čo nové by mi mohol povedať.
@blaazi a @danielkka zakazjú to aj z toho dôvodu, že sex by žena mala mať iba počas plodných dní, za účelom splodenia potomka. Teda nie, že je sex počas menštruácie zakazný, ale vlastne aj vždy mimo plodných dní. Logicky ak má žena menštruáciu, tak v tom čase nemôže otehotnieť... Takže bohužiaľ. V každom prípade liezť niekomu do kapusty je hlúposť... Ak to niekomu vyhovuje, tak prečo nie...