Prinesú vaši hostia niečo na grilovačku?
Ahojte, zacina sa nam sezona grilovaciek, tak ma zaujima, ako to mate, ked ku niekomu idete grilovat. Nosite tam nieco?
Napr u nas sa zvykne grilovat cele leto, lebo nasi kamarati maju byty, cize jasne, ze sa chodi len k nam, kedze byvame v dome. Ale niekedy mam pocit, ze nikto nevie pochopit, ze ta grilovacka aj nieco stoji, nie len peniaze, ale myslim tak celkovo, upratovanie, chystanie, brikety, pitie, no proste vsetko dokopy. Kamarati pridu s detmi, tie sa hraju s nasimi detmi, takze pobehuju dnu-von, ja mam potom vsade bordel, ked sa aj niekto spyta, co ma priniest, tak napr poviem, ze budu take a take klobasy, ak chces nieco ine, dones si. Tak naposledy kamarati, ze chcu maso, tak doniesli maso, ale take rovno z obchodu, ja ze uz prinesu aspon nachystane, namarinovane, hotove, ale nie, zasa som vsetko musela robit ja. A kazdy to berie ako samozrejmost.
Takze toto leto to asi obmedzim na minimum.
Ked k vam niekto ide grilovat, nosi nieco? Pomaha vam?
Tak to neorganizuj ked je to taky problem. My s manzelom si toto velmi uzivame a sme radi, ked k nam chodia kamarati a mozme ich pohostit. Nikdy mi nenapadlo to organizovat a byt nahnevana, ze nic neprinesu.
Normalne zoznam co treba doniest a nech si to kamosi zoskrtaju, kazdy nieco... a inak nie, ked pozyvame, nepytam nic, vacsinou donesu nejake pitie, salat, kolac, sami od seba... stale je 80% nakladov na nas...nerobime to preto tak casto.
@anonym_autor Vždy pred grilovačkou sa dohodneme, kto čo kúpi.
Toto čo popisuješ je úplné využívanie. Nie len finančne ale ešte aj slúžku robíš. Na mieste kamarátov by som sa prepadla od hanby. Keby bolo tak, že raz ku vám, potom zase oni pozvú, tak to je iné.
Toto by som obmedzila na minimum. Teda že by som ich pozývala. Možno im dopne.
Vždy nesieme niečo na gril, ku ohníku, alko/nealko, a keď stíham/ chce sa mi, tak aj niečo upečiem.
A ku nám tiež nikto nepríde s prázdnymi rukami.
@anonym_autor treba kamosovi povedat Duro, nakrajaj to maso a sprav marinadu. Ake korenie potrebujes? Donesiem ti. Zuzka, sprav salat, donesiem ti misku a aj ostatne. Dalsej poviem aby pripravila detom jest. Ked sa sami nedovtipia, treba ich navigovat. Nie je to od hostitela nezdvorile. Nezdvorili su ti, co si myslia, ze su v restike s obsluhou. U nas sa vopred dohodne, co kto donesie a kazdy sa podiela na priprave jedla. Dokonca aj riady sa umyvaju spolocne a priebeznea kazdy donesie aj nejake pitie.
Jasne, vždy niečo prinesieme šaláty, mäso, zeleninu, domáci chlieb
Ale často sa aj particka dohodneme kto čo prinesie, aby zas nebolo že 10 koláčov a 3 klobásky. Alebo kto donesie mäso, kto oivo, kto nejaké vody
Ak máš partiu ktorá nič neprinesie, tak máš kamosov ktorí tá prídu vyžrať, užiť si a kašlú na teba
Potom je to už o tebe, aby si povedala kto má či priniesť a ako to má urobiť
Asi teba rým konkrétnym ľuďom aj konkrétne povedať
@anonym_autor Raz sme boli pozvaní na takú grilovacku,že my ako 4-clenna rodinka sme boli samozrejme slušní a doniesli sme od alkoholu,klobás,marinované Krkovička atď atď atď až po vodu...ešte aj pecivo-proste všetko.Okrem zeleniny.
Išli sme k priateľom na dedinu.Oni keď videli co všetko sne doniesli/boli veľmi setrni/ na stol dali len tu zeleninu🤣🤣🤣🤣🤣🤣odvtedy neboli spoločne grilovacky-oni chceli hneď po tyzdni🤣My už radšej nie.Takto...ja veľmi rada pohostim atď...ale dokážem rozoznať chamtivosť na druhej strane.Nie,neprosím.
@anonym_autor Len pre odľahčenie:Kedysi,v časoch mojej mladosti sa občas stalo, že na opekacku nikto nedoniesol špekáčiky ani slaninku...pravda, nik neprišiel naprázdno, doniesol tekutú pozivatinu.
Neznasam to chystat, aj na oslavy tak nerobim nic. Suseda oproti nonstop grilovacky sa tam nahana, a ja sa opalujem na terase a popijam aperol a ked chcem s muzom si ugrilujeme ale odmietam niekoho obskakovat
Ak by to nebolo vyslovene na moje pozvanie ale chodia k nam "travit cas", ja by som najprv normalne ludom povedala a az nasledne skusala modreho konika 😃
To znamena, Milan prosim ta mozete spravit maso, Jano donesie klobasky a osupu zemiaky, my pripravime vsetko na gril plus zeleninu, Miska mozes upiect nejaky kolac. Myslim ze kazdy normalny clovek hned pochopi. A kto nepochopi a urazi sa, alebo nechce prispiet do spolocneho, nemusi chodit 🙃
Toto by som absolvovala max. 1x za leto, ked sa nevedia spravat, maju smolu. Robia si z vas dojne kravy a z teba sluzku.
Ako host by som vzdy doniesla.
Sprav spolocny chat a napis tam co vsetko treba a kto si co vezme na starost 😀 a uvidis co spravia. Ak su normalni tak si to rozdelia, ak nie tak vies, ze viac ich volat nemusis.
Aspon pitie. Alebo nejaky mensi salat (aby zbyticne neostalo z neho a domaci mali dalsiu starost vyhadzovat).
Ale keby niekto povedal, ze treba prineist to a to, tak prinesiem. Nemam problem.
Ako kto - niekto nosi naozaj hotove veci, ze namarinovane maso dame rovo na gril. Pitie je samozrejmost - to donesu vzdy, aj ked aj my samozrejme mame tiez vzdy nachystane. Vacsinou sa dopredu dohodneme, kto co prinesie, aby sme nemali 5 rovnakych veci. Su aj taki, ktori sice nedonesu nic grilovacie, ale donesu darcekovu tasku s flasou a nejakymi dobrotami na revans. Obcas sa vyskytne niekto, kto pride aj s prazdnou rukou - ked je to raz za rok, tak neriesim a nepozyvam castejsie 😃 Keby som mala pocit, ze niekto moju snahu zacina brat ako samozrejmost, sekla by som s grilovackami na istu dobu, kym im dopne. Ono dost zalezi na tom, ako kamosov na grilovacku zavolate - ked vyslovene poviete, ze ich pozyvate, tak to vyznieva tak, ze sa nemusia o nic starat. Ked zacnete debatu tym, ze by ste sa mohli niekedy u vas stretnut a pogrilovat - podme sa dohodnut, co by kto chcel a ci by to aj zabezpecil… hned si k tomu vytvoria iny postoj a budu viac napomocni.
Ak by to nebolo vyslovene na moje pozvanie ale chodia k nam "travit cas", ja by som najprv normalne ludom povedala a az nasledne skusala modreho konika 😃
To znamena, Milan prosim ta mozete spravit maso, Jano donesie klobasky a osupu zemiaky, my pripravime vsetko na gril plus zeleninu, Miska mozes upiect nejaky kolac. Myslim ze kazdy normalny clovek hned pochopi. A kto nepochopi a urazi sa, alebo nechce prispiet do spolocneho, nemusi chodit 🙃
@anonym_6084d2 No ale dospelým toto musieť vravieť to je sila, že im nie je trápne chodiť sa tam vykrmovať celá rodina opakovane a nič nepriniesť, fakt dnes chýba ľudom základná morálka a slušnosť.
@anonym_autor su len prifíkaní.. mňa keby niekto pozval, určite prinesiem, už hotove, rovno do pácu .. grilujte si sami a budeš mať lepší pocit
Minulý rok sme grilovali asi iba raz, tento rok si tiež pôjdeme pogrilovať a moc sa na to teším
Ja by som nikdy neprišla niekam s prázdnymi rukami.
My sme to mali s kamošmi tak, že jedna priniesla šalát, druhá napiekla, tretí doniesol nápoje, iný klobásky, každý niečo a večer nech sme boli u kohokoľvek sme pomohli upratať, ponosit veci, naložiť umývačku apod.
Nemali sme nič dohodnuté, také nepísané pravidlo, nejak to samé vzniklo.
Nechápem, prečo teba majú tvoji kamoši za animátorku, kuchárku a slúžku.
@anonym_autor keď niekoho pozývam neočakávam, že mi porinesie xy veci na gril či pitie. Príde mi zo trápne. No kamaráti vždy prísnesú nejakí maličkosť - neočakávam to od nich
ja s prázdnymi rukami nechodím ani na návštevy keď niekto robí posedenie uňho doma.. vždy nejaké víno aspoň donesiem.
NIKDY by som sa nespoliehala na to, že niekto iný ma nakŕmi počas grilovačky, pokiaľ vyslovene hostiteľ nepovie "ideme oslavovať, ideme grilovať, nenoste nič".. aj keď hostiteľ povie, že netreba nič doniesť, vždy sa patrí aby aspoň balík chipsov alebo flašu vína za 3e si doniesol. Je to proste slušnosť
My sme mali tiez takych kamaratov, co sa k nam radi pozyvali grilovat, sice nikdy neprisli s prazdnymi rukami, ale zjedli vzdy ovela viac ako doniesli. A ja sprosta som este chystala vzdy kolac, ovocne misy detom, nakupene nanuky, dzusiky neviem co. A oni prisli s jednym balickom klobasiek. Potom som to okresala a uz ziadny kolacik, melonik, jahodky, na stol iba vodu na pitie, ziadne dzusy, piva, radlery, aperoly a tak ako som zvykla. Zbadali sa a aj prestali chodit a casom sa aj ozyvat.
U nás sú tiež takto grilovačky, no každý prinesie toho toľko, že si to ešte berú neugrilované domov.
Dokonca aj nám ako hostiteľom niekedy prinesú tašku s fľašou a sladkosťami iba pre nás.
Máme skupinu na fb ked sa koná grilovačka napíše sa tam kto čo prinesie
ja vždy nosím slané a sladké z lístkového , pre deti nejakú zábavku na záhradu
drobnosti pre hostiteľov , vždy pomáhame nachystať stol a veci a upratať po grilovačke
u nás na chate sa tiež občas griluje a vždy poviem čo kto má priniesť tak isto kto čo má popratať alebo urobiť
Ak pozyvam na oslavu necakam ze donesu jedlo, ak je to len stretko kazdy sa pyta co doniest niekomu poviem kolac, inemu pecivo, dalsiemu salat....
My byvame v byte, takze na grilovacky takto chodime k tym, co maju dom a zahradu, ale prepadla by som sa od hanby kevyze nic nedonesiem.
Takze vzdy nosim sladke - bud kolac, zmrzlinu, hocico.
Potom dozu s nakrajanym ovocim.
No a potom nieco na ten gril - ak mam cas, den dopredu namarinujem masko, ak nie, vavsinou nosim mix klobasiek na gril a balik camembertov, to ma vzdy uspech. A hocikedy aj balik radlerov alebo balik piva - ved to nepokazi, moze si to hostitelia vypit aj inokedy, pripadne vytiahnut na dalsiu grilovacku.
Uvedujem si, ze oni uz maju dost starosti s hostenim.
Ja pridem vzdy naspat domov do uprataneho bytu, tak viem ocenit ich snahu, ze pozvali a tak.
Inak raz sme boli na navsteve u jednej byvalej spoluziacky a ta nam normalne povedala, aby sme uz tolko nesplachovali, bolo to zvlastne, ale odvtedy si vzdy spomeniem, ze hostitel ma naklady este napr aj na vodu 🙂 co som si ani dovtedy nikdy neuvedomovala
Ešte mi napadlo, že by ste jednotlivým rodinám moli povedať, neurobíš koláč /šalát ja nebudem asi stíhať 😅
Prečo robíš grilovačky? Príležitostne ok, ale prečo by som mala robiť grilovačky pre ľudí len kvôli tomu, že žijú v byte a pratat po všetkých 😏?
Veď nech idú do prírody a robia si posedenie tam.
To je iné mať občas návštevu,ale určite nie na pravidelnej báze. Aj keby si nosili jedenie.
každý donesie niečo.Tak sa to spoji a je toho potom vela a každý papá, čo mu chuti alebo si uchmatne😆 nie že je všetko na mne napr jeden donesie omačky,dalši vina alebo hocičo,dalši slane atd kto čo chce a uzná za vhodné.Nikdy sme nič neťahali že len my.A o tom to je podla mňa.Aj keď ja niekam idem nosim tam to čo ja chcem,sladké,slané,vody,radlera.Mňa by hanba fackala keby prídem s prázdnymi rukami že no dajte mi..Nikdy to nenechavam len na hostitelovi.Ale tak sú takí ludia čo to ťahajú len oni a potom nadávajú lebo sú také typy.A niekomu to možno robi radosť keď sa u neho najedia a všetko cáltuje on
Po 1. Máš ústa tak im treba povedať po 2. Ak ti to tak vadí tak nerob akcie a máš pokoj

Jasné ak idem na návštevu neprídem s prázdnymi rukami, ak sa ide grilovať donesiem niečo určite či na jedlo alebo pitie. Kamaráti zjavne sú nevychovaní/vychcaní.