icon

Prinesú vaši hostia niečo na grilovačku?

8. máj 2026

Ahojte, zacina sa nam sezona grilovaciek, tak ma zaujima, ako to mate, ked ku niekomu idete grilovat. Nosite tam nieco?
Napr u nas sa zvykne grilovat cele leto, lebo nasi kamarati maju byty, cize jasne, ze sa chodi len k nam, kedze byvame v dome. Ale niekedy mam pocit, ze nikto nevie pochopit, ze ta grilovacka aj nieco stoji, nie len peniaze, ale myslim tak celkovo, upratovanie, chystanie, brikety, pitie, no proste vsetko dokopy. Kamarati pridu s detmi, tie sa hraju s nasimi detmi, takze pobehuju dnu-von, ja mam potom vsade bordel, ked sa aj niekto spyta, co ma priniest, tak napr poviem, ze budu take a take klobasy, ak chces nieco ine, dones si. Tak naposledy kamarati, ze chcu maso, tak doniesli maso, ale take rovno z obchodu, ja ze uz prinesu aspon nachystane, namarinovane, hotove, ale nie, zasa som vsetko musela robit ja. A kazdy to berie ako samozrejmost.
Takze toto leto to asi obmedzim na minimum.
Ked k vam niekto ide grilovat, nosi nieco? Pomaha vam?

anonym_77a09a
8. máj 2026

@anonym_autor ak pozyvam, neočakávam od nikoho nič. Ale zatiaľ nikto neprišiel s prázdnymi rukami. Ak idem niekde ja, tiež sa pýtam, čo mám priniesť, koľkí budeme. Normalka podľa mňa

sense
8. máj 2026

Tak nemusíte celé leto grilovať a pozývať k vám. My keď niekoho pozveme, nemusí nosiť nič, prípadne donesú dezert alebo fľašu vína. Rovnako keď my ideme k nim. Ak by som mala každý týždeň robiť pre kamošov grilovačky tak by som dala jasne info , ty donesieš koláče. Ty klobásy, ty brikety. Ty šalát keď ich to nenápadne samých a rovnako by som nedovolila deťom behať hore dole po celom dome.

maca1984
8. máj 2026
@tilly

Ja by som nikdy neprišla niekam s prázdnymi rukami.
My sme to mali s kamošmi tak, že jedna priniesla šalát, druhá napiekla, tretí doniesol nápoje, iný klobásky, každý niečo a večer nech sme boli u kohokoľvek sme pomohli upratať, ponosit veci, naložiť umývačku apod.
Nemali sme nič dohodnuté, také nepísané pravidlo, nejak to samé vzniklo.
Nechápem, prečo teba majú tvoji kamoši za animátorku, kuchárku a slúžku.

@tilly vieš prečo ? Lebo niektorí to berú tak, že je to u teba, staraj sa. Tiež som toto dávno zažívala,a keď som už po x tý raz večer padala dole hubou od únavy, tak som to stopla. Keď som potom ďalší raz napísala že my sme kúpili toto a ty prinesieš toto, ty tamto tak zrazu sa viacero ľuďom nedalo prísť.
A tak sa nám kamaráti/ priatelia vytriedili, pomenili. A s týmito to funguje.

bosorkabb
8. máj 2026

Grilovanie sme obmedzili pre iných.
Ale keď grilujeme a pozývame tak každý sa opýta a väčšina prinesie to čo chce jesť.
Ale to fakt občas. Mňa nebaví upratovať, chystať, variť pre iných.

anonym_f2fcc4
8. máj 2026

@anonym_autor aj u nás to tak býva, že väčšinou sa griluje u nás. Nikto nič nenosil, no časom mali nároky, že oni len kuracie mäsko, že oni marinádu z obchodu majú radi, tak som im povedala, že nech si doma namarinuju a donesú, kto čo má rád a upečieme im to. Koláč vždy pečiem ja, občas aj kysnutý aj ovocný. Po pár grilovackach mi povedali, že oni nebudú marinovať doma, lebo naše mäsko malo lepšiu chuť, tak zjedia teda naše.Ja na dedine nemám vždy možnosť kúpiť kuracie mäsko, tak už jedia aj bravčovú krkovičku. Toho roku som vravela, že nebudeme toľko grilovat, že aj každý víkend či každý druhý. Človek potom nemá čas na svoje veci, kopec neporiadku ostane. A chcem si leto užiť len pre svoju rodinu.

anonym_a0237b
8. máj 2026

@anonym_autor u nás taká tradícia - organizátora sa spýtame - máme niečo priniesť? A organizátor dá jasnú odpoveď, napr. Áno doneste namarinované kuracie mäso (napr.). Nie "nejaké mäso". A spokojnosť je na oboch stranách. Behanie detí, no treba povedať, že keď idú dnu, majú sa vyzuť (pred rodičmi ideálne), na druhú stranu, keď sa domáce deti nevyzúvajú, chápem, že to nebudú robiť ani cudzie na návšteve 🤷. Ideálne zaškoliť vlastné deti, nech sú vo svojom prostredí generálmi oni. Ale ak nevieš povedať čo ti vadí a vykomumikovať si to, tak jasné, jednoduchšie bude zrušiť a tváriť sa, že ťa zrazu grilovanie nebaví...

zuzana2910
8. máj 2026

Vyzerá to tak, ze si ich to naučila a trvá to už niekoľko grilovacích sezón. Mne by bolo trápne sa ísť najesť k niekomu inému, len tak. Alebo doniesť polotovar a hostiteľ prichystaj, urob. Ja by som toto, čo píšeš, zhrniem - toľko by som sa neobetovala takých prefíkaných ľudí by son nehostila, no evidentne im to vyhovuje, Ty si sa "prebudila" až teraz.

anonym_fd33cd
8. máj 2026

ked sa niekto pozve tak hned aj oznamim ok dones nachystane maso ja nachystam gril a ty zas dones daco na pitie nech si to podelime ..nikdy s tym nebol problem.. ale treba sa ozvat

moze
8. máj 2026

Ja pozyvam uz len takych, co su normalni. Ti sa vzdy opytaju, co maju priniest. Vacsinou sa o jedlo postarame my - maso, zelenina, pitie, ale aj tak nieco vzdy prinesu. Kolacik, kvaskovy chlebik, piva. Ak chces rovnake osadenstvo, urob tak, ako to tu uz bolo spominane. Prinesu surove maso - nech sami nakrajaju a urobia marinadu. Ty upratujes, chystas, hostis, to nie je len o tom, aby si obskakovala a bola cely cas v kuchyni, ale aby si si ten spolocny cas s kamaratmi uzila tiez.

anonym_7065fe
8. máj 2026
@anonym_f2fcc4

@anonym_autor aj u nás to tak býva, že väčšinou sa griluje u nás. Nikto nič nenosil, no časom mali nároky, že oni len kuracie mäsko, že oni marinádu z obchodu majú radi, tak som im povedala, že nech si doma namarinuju a donesú, kto čo má rád a upečieme im to. Koláč vždy pečiem ja, občas aj kysnutý aj ovocný. Po pár grilovackach mi povedali, že oni nebudú marinovať doma, lebo naše mäsko malo lepšiu chuť, tak zjedia teda naše.Ja na dedine nemám vždy možnosť kúpiť kuracie mäsko, tak už jedia aj bravčovú krkovičku. Toho roku som vravela, že nebudeme toľko grilovat, že aj každý víkend či každý druhý. Človek potom nemá čas na svoje veci, kopec neporiadku ostane. A chcem si leto užiť len pre svoju rodinu.

@anonym_f2fcc4 "Mäsko"😬

anonym_48e150
8. máj 2026

No skúste spolu komunikovať....čo keby sme spravili grilovačku...vy by ste priniesli nejaké namarinované mäso, ja spravím šalát a občerstvenie...buď budú súhlasiť alebo nebudú.
Ja zas nemám rada keď niečo prinesieme a ostane to bokom a potom sa to musí len vyhodiť alebo to tlačíme len my. Nie preto, že by to nechutilo ale proste je všade všetkého veľa lebo každý niečo donesie. Pre mňa to je plytvanie jedlom.
Keď sa neopýtajú treba napísať čo treba priniesť.

anonym_b8ea0f
8. máj 2026

My s muzom akcie organizujeme casto. Nikdy necakame, ze niekto nieco donesie (niekto ano, niekto nie). Ale nas to bavi. Ja nieco napeciem, muz nieco uvari v kotliku, ugriluje… pre nas je to relax, tesime sa ze stretneme s kamaratmi…
My ked ideme, nikdy nie z prazdnymi rukami. A vzdy hostitelom pomaham spratavat, pytam sa s cim treba pomoct. Ale ja to neocakavam

anonym_2bcef6
8. máj 2026

My sme tiez panelakovi, takze neorganizujeme grilovacky.
Ale ked sme pozvani, my vzdy donesieme sladkosti pre deti, melon, nanuk, ak sa mi chce, tak aj nieco napeciem - sladke alebo aj slane (pizza trojuholnicky, stangle...), kedze to je potom vacsinou celopoobedna/vecerna akcia.
Okrem toho vzdy to, co viem, ze my vypijeme (kofolu, vineu, manzel pivo) - aj keby to neotvorili, maju pre seba alebo na dalsiu akciu.

anonym_9b1017
8. máj 2026

my pozývame na grilovanie 4 x od jari do jesene vždy cca okolo20 osôb, tí donesú pitie a napečené aj keď to nevyžadujeme, zbytok zabezpečujeme my lebo nemám rada keD donesie niekto špekačky a pod, čo potom nikto neje, okrem týchto 4 dňoch nepozývame nikoho a my ani k nikomu nechodíme

anonym_d0865d
8. máj 2026

My chodíme na grilovačky a opekačky s kamošmi často, každý berie, čo má rád - jedlo aj pitie. Nikdy by som neprišla na prázdno, keď je to u niekoho, tak jak doma idem aj naložiť do myčky, vybrať veci do chladničky, nakrájať,…ale chodíme k ľudom, s ktorými sme si blízki, nie len nejakí známi z okolia 🙂.

anonym_621f9a
8. máj 2026

Áno, ja vždy niečo prinesiem. Opýtam sa priamo, že čo máme priniesť a keď povedia, že nič, tak aj tak niečo donesiem. Niečo sladké, nanuky, čipsy, pivo/víno pre domácich. Pre deti nejaká drobnosť v podobe kinderka (alebo pre "háklivejších" zdravšie alternatívy sladkosti). Podotknem, že nie len grlovačky, ale vždy keď ideme niekam na návštevu. A aj opačne - keď sa ide ku nám.
Musíš komunikovať s hosťami. Už si si ich "naučila" na full servis, ale snáď to komunikácia spraví. Spravte si whatsappovú skupinu a normálne napíš, že pozývame vás na grilovačku, napíšte kto čo môže priniesť/nachystať. Rovno ty začni, že my napacujeme kuracie mäso. Kto by mohol priniesť pitie, pečivo, šalát?
Deťom vysvetli, že budete vonku, že dovnútra sa nebehá, iba na wc. Že vonku je pekne a blá blá, tak budete vonku.
A uvidíš, možno už nebudete mať každú chvíľu hosti, že "smeti sa vynesú same".

wolf_
8. máj 2026

Keby som niekde šla na grilovačku fakt výnimočne, tak by som nič nenosila. Ja na takéto "keď niekam idem tak čosi beriem" nie som - ani ak mám ja doniesť, ani ak má niekto niečo doniesť mne 🙂 ALE ak by som niekam chodila pravidelne, tak ako to ty opisuješ, tak by mi prišlo úplne normálne, že sa nákupy a celkovo chystanie porozdeľuje medzi všetkých. Viem si predstaviť nejakú napr. whatsapp skupinu, kde sa vždy dohodne kto čo 🙂
V každom prípade ja už som sa skúsenosťami naučila neočakávať nič a buď si otvoriť ústa a veci povedať narovinu alebo sa na to celé vykašlať a mať pokoj 🙈😁

anonym_e549df
8. máj 2026

Keby to robím príležitostne tak nechcem aby niečo nosili alebo mi pomáhali. Keby chodím ku kamarátke pravidelne na grilovačku brala by som to ze oni nám poskytnú priestory a zvyšok budeme robiť spoločne od nákupu po prípravu neskôr upratovanie. Neviem si predstaviť že by sme sa najedli cela rodina a ešte by som niekoho aj nechala aby po mne upratal😄.

tilly
8. máj 2026
@maca1984

@tilly vieš prečo ? Lebo niektorí to berú tak, že je to u teba, staraj sa. Tiež som toto dávno zažívala,a keď som už po x tý raz večer padala dole hubou od únavy, tak som to stopla. Keď som potom ďalší raz napísala že my sme kúpili toto a ty prinesieš toto, ty tamto tak zrazu sa viacero ľuďom nedalo prísť.
A tak sa nám kamaráti/ priatelia vytriedili, pomenili. A s týmito to funguje.

@maca1984 ešteže ste našli tých pravých kamarátov. Hento je smutné, akí vedia byť ľudia vyzirky

anonym_439846
8. máj 2026

My naozaj ze pozyvame ludi tak raz za sezonu, a to zaplatime vsetko. Ale to su taki, s ktorymi sa striedame, takze ich radi pohostime.
Ide len o to, ako ich pozves. My do pozvania vyslovene napiseme, o jedlo a pitie sa nemusite starat, mame vsetko - a to vieme, kto ma co rad, ake pivo, niekto ice tea, niekto aperol...

A potom mame mensie skupinky znamych, tak ti vzdy nieco prinesu, lebo mame alergikov, bezlakto, vege, tak sa vzdy musime dohodnut, co bude v ponuke a rozdelime si to.

Ked mensie skupinky, par ludi, tak je to stylom chcete si prist k nam ugrilovat? Doneste si co mate radi, my poskytneme gril a toto okolo, budeme mat zeleninu/chleb/omacky...tak to sa potom naklady trochu rozdelia.

anonym_b94393
8. máj 2026

My sme pozývali s tým, ze každý prinesie niečo iné a dáme všetko dokopy.. jeden kamarát to pochopil po svojom.. priniesol si jednu klobásu, jednu cibulu a v miske si priniesol pre seba nakrájanú zeleninu, dokonca si doma odlial kečup do malej nádoby ... jemu prišlo normalne, odvtedy ho nevolame...a vyjednal aj všetko čo bolo na stole 😃😃

anonym_f2fcc4
8. máj 2026
@anonym_a13560

@anonym_autor keď niekoho pozývam neočakávam, že mi porinesie xy veci na gril či pitie. Príde mi zo trápne. No kamaráti vždy prísnesú nejakí maličkosť - neočakávam to od nich

@anonym_a13560 áno, ak pozývam nečakám nič, no ak sa pozvú sami, zavolanie, že prídeme tak pogrilujeme, tak čakám spoluprácu. Len vždy všetko ostalo na mne a muzovi. No veľmi radi grilujeme so susedovcami, to je fakt relax, pohodka, vieme sa dohodnúť na všetkom aj domov odskočí ak nám niečo chýba a donesie k nám, alebo my k nim. My aj bežne ak varím a chýba mi niečo, tak si posúvame 👍😍.

anonym_be79f2
8. máj 2026

@anonym_autor vy sa neviete normalne dohodnut? Bud pozyvate na navstevu a pri nej grilujete, tam ockavam ze navsteva moze ale nemusi priniest kolac, salat, melon, pivo, a to robis par krat za leto a hlavne ked mas chut... alebo ako partia kamosov organizujete grilovacku u vas, a tam je zoznam kto co zabezpeci aby sa vam nestretlo 5 krkoviciek a ziadny salat.
Ved normalne ako.ludia otvorit usta a komunikovat nie?

anonym_60de0c
8. máj 2026
@anonym_b94393

My sme pozývali s tým, ze každý prinesie niečo iné a dáme všetko dokopy.. jeden kamarát to pochopil po svojom.. priniesol si jednu klobásu, jednu cibulu a v miske si priniesol pre seba nakrájanú zeleninu, dokonca si doma odlial kečup do malej nádoby ... jemu prišlo normalne, odvtedy ho nevolame...a vyjednal aj všetko čo bolo na stole 😃😃

@anonym_b94393
No my sme mali lepsieho, doniesol zopar piv a vino a polku nedopiteho vina a 2 piva si zobral domov

anonym_6084d2
8. máj 2026
@marsmykkok

@anonym_6084d2 No ale dospelým toto musieť vravieť to je sila, že im nie je trápne chodiť sa tam vykrmovať celá rodina opakovane a nič nepriniesť, fakt dnes chýba ľudom základná morálka a slušnosť.

@marsmykkok samozrejme, to suhlasim. Je trapne, ked uz to clovek takto musi riesit, lebo dospelym nedojde (alebo nechce dojst)...

domkakvet
8. máj 2026

@anonym_autor ak mam cas, tak nieco prichystam, ak nemam, tak nie, ale vzdy je to tak, ze potom pridu oni a tiez neocakavam, ze nieco prinesu.

michaela329
8. máj 2026

@anonym_autor my sa striedame, ale máme vo zvyku nosiť niečo - koláč, pitie, slané pečivo, domáci chlieb si dopredu odo mňa pýtajú..toto je o zvyku. Ja nikde nechodím s prázdnymi rukami a tak ľudia zvykyaj doniesť niečo na oplatku.

anonym_460a70
8. máj 2026

chodí švagor s rodinou. Na grilovačku nedonesie žiadne klobásy, ale zato víno, chrumky a takéto blbosti áno. V pohode, beriem to ok. Chodí max. 2 x za leto.

lucia147852
8. máj 2026

Ano, nosím vzdy. Opýtam sa, čo treba. Ak povedia, že nič, tak upeciem aspoň koláč, slané, nejaké fľašky, ovocie. Nikdy sa nestalo, že by to ostalo na zvys. Ešte aj slaninu nosím. Ja ju milujem opecenu a ostatní vzdy myslia len na mäso 😅 ale nosím jej veľa, pre každého.

marca12
8. máj 2026

My az tak casto negrilujeme. Skor nosia nieco na pitie,slane alebo cokoladu. Vo vasom pripade by som to normalne zorganizovala a dala kazdemu zoznam,co ma doniest. Alebo moj kamos to robi tak,ze sa skladaju. A odkedy zacal robit to s tym skladanim sa,tak sa aj grilovacky obmedzili,lebo ludom sa to nepaci. Pritom nikoho neokrada,normalne vylozi ucet z obchodu na stol a rozrata sa to vsetko. Ludia su vychcani. Akoze zadarmo sa najest a s kludom odist. To vidno,ze nikdy nijaku grilovacku neorganizovali. A este im nauctuj aj jednorazove papierove taniere.