icon

Redový tanec

19. júl 2023

Čaká nás svadba a ja sama skúsenosti nemám (dokopy som bola na 2 svadbách aj to ako dieťa) ...
Cepčenie mať nebudem ale redovy tanec chcem mať. Moja otázka znie: môžem tancovať redovy tanec aj v svadobných šatách a až potom sa ísť prezliecť, alebo by bolo lepšie sa prezliecť pred redovym tancom??? Osobné by som radšej tancovala v svadobných

zeldia
19. júl 2023

Waw! Toto som ešte nevidela aké chcela by som😉

akvi
19. júl 2023

No podľa mňa to máte super vymyslené, keď píšeš, že šialené rodiny sa stretnú, príde mi fakt zbytočné ťahať do toho tradície. Vyhlaste o polnoci, že posledná šanca zatancovať si s nevestou a po tanci sa kľudne hoďte do bazéna. Nechýba tomu nič, je to gesto ukončenia stavu dievčenského. A ja aj keď som zástanca tradícií nevidím na tom bazéne nič zlé a mne osobne by nevadil ani ten makeup a účes, že sa stratí. Vlastne je to super súčasť toho gesta.

bylinka25
19. júl 2023

Podľa zvykov sa redovy tancuje po polnoci, zvyčajne v kroji, alebo v červených šatách.
Rozhodne nie v svadobných šatách.
Tento tanec je odvodený z východniarskeho slova red, to značí, že svadobní hostia tancujú len s nevestou za redom, preto ten názov. Na tento tanec sa spieva pieseň Začíname redovy, kde sa spomína, kto ide s nevestou práve tancovať.
Píšeš, že čepčenie mať nebudeš, keď ti je "čepiec odobratý".
Čepčenie je ten druhý zvyk, kedy neveste odoberajú vienok, nie čepiec, vienok je symbol panenstva, alebo dievčenskej slobody,čepiec je symbol vydatej ženy.
Pri odoberaní vienka, alebo party , robia to družičky, alebo folklórny súbor najprv sa družba, alebo muž zo súboru pýta nevesty, či si chce dať vienok sňať, alebo hlávku sťať, ona dvakrát povie hlávku sťať a na tretíkrát povie vienok sňať. Potom jej družičky, alebo ženy zo súboru dávajú dolu závoj, pričom spievajú Dolu, dolu môj vienoček zelený, nebudeš už na mej hlávke nosený, alebo inú na to vhodnú pieseň. Po odobraní závoja nevesta dostane na hlavu čepiec, ako znak, že prešla z dievockého stavu medzi vydaté ženy.
Preto aj ten redový sa tancuje v kroji, či popolnočných šatách, to symbolizuje prechod zo stavu dievoctva do stavu vydatej ženy.
Keď som sa vydávala, mala som do konca svadby svadobné šaty bez zvykov, keďže sme ju mali jen do jednej. Už sa mi neoplatilo na tú hodinu prezliecť, mala som aj šaty po pol noci, ale nakoniec som ich ani nepoužila.

cervenaruza123
19. júl 2023

S tymi zvykmi je to take vselijake. Dnes ked clovek vidi svadby, tak aj tak zmysel zvykov sa vytraca a ostava len vonkajsia forma, ktora casto ani nema logiku. Len je to pekne. Ale aj o tom to je, ze je to pekne a zvyky sa menia a zabuda sa ich vyznam a nahradza ich novy alebo ostanu len ako vonkajsia forma niecoho.
Ja mam napriklad rada zvyky aj s ich vyznamom. Cepcenie a redovy sme sestre robili v inej forme ako to byva, ale paradoxne bol viac zachovany zmysel a malo to vacsiu logiku ako vacsina najtradicnejsich cepceni s ludovymi subormi. Na vacsine svadieb napriklad nevestam spievaju dievcata zo suboru, ktore nevestu vidia prvy raz, ze "uz sa nam vydava nasa kamaratka", to mne vzdy pripadalo odveci, je to oficialny plateny subor a nie jej kamaratky. Takze aj v tomto vidis, ze sice nieco tradicne ostava a zachovava sa, ale povodny vyznam sa vytratil, ze s dievcinou sa lucia jej kamaratky a prijimaju ju medzi seba vydate zeny (cepiec davala vzdy vydata zena, co dnes pri suboroch tiez nie je pravidlo a dava hociktora, co si da na hlavu cepiec).
Cize kludne si sprav ako citis, lebo aj takto vznikaju nove tradicie a zvyky, ze niekto spravi nieco nove. Kedysi redovy bol po prvom sexe manzelov, dnes ktory par ma prvy sex o polnoci pocas svadby a pri svadobnych hostoch, ktori kontroluju, ci styk naozaj prebehol? Ten tanec bol oslava toho, ze sa mladi stali naozaj manzelmi a robila sa financna zbierka, lebo nevesta mohla pocat, tak ako prispevok na rodinu. Dnes je to naozaj skor o zatancovani si s hostami a z povodneho vyznamu neostalo takmer nic. Uprimne, mne dava vacsiu logiku taky redovy ako ty chces ako dodrziavat presnu formu niecoho, co uz nema dnes ani vyznam. Hostia sa mozno budu cudovat, ze sa neprezliekas, ale neriesila by som to, kedze nemas cepcenie. Ty budes mat jednoducho tanec s hostami, ktory bol inspirovany zvykom redoveho tanca. Netreba si z toho robit prilis tazku hlavu. Vsetky zvyky nejak vznikli, mozno zavedies novu tradiciu 😉

jaskolka
19. júl 2023

Ja napríklad som Rusinka, mala som"rjadovyj"v červených šatách, cepci a zasterke,v tom kraji odkiaľ pochádzam, nie je zvyk obliekať kroj. Ani cepcenie pred hosťami nemáme ako tradíciu, vyzeralo to tak, že ma priviedli už prezkecenu o polnoci vydate ženy(symbol, že už patrím aj ja medzi ne, nie medzi slobodne slečny) Ale určite to je symbolika, že si vyzliekas svadobné šaty a privádzajú ta "nazad" lebo aj v slovách tej pesničky je "Sláva Isusu Christu, vedeme vam nevistu"
Neviem si predstaviť, keď teda chceš to podľa tradície, tancovať "rjadovyj" v svadobných šatách. Je to samozrejme na tebe, ale tak skôr by som to dala, že buď chcem tradície podľa tradícii, alebo chcem niečo nové moderné, čo už však nebude "úplne tradícia".

lamonita
19. júl 2023

Preboha len sa neutop!! Také saty môžu byť vo vode riadne ťažké... aby si sa nezamotala do nich. Inak cool napad

zeldia
20. júl 2023

@lamonita 😂😂😂👍

saxana000
20. júl 2023

U nas okolo TT sa toto vobec nerobi..tancuje sa pred polnocou svadobne solo este v svadobnych šatach ked mladomanzelia tancuju v kruhu a vymienaju sa pri nich pary.alebo chlap s chlapom v rucniku alebo zena so zenou v klobuku vtedy sa zvykne vyberat do venca ale aj od toho zobrania penazi sa tiez uz pomaly upusta.a potom nasleduje klasicke čepčenie idu sa mladi prezliect.

iwuanka
20. júl 2023

Ja som sa na redovy tanec prezliekla do cervenych siat (z bonprixu za 15 eur) mala som partu a zaasteru (zo Sashe). Potom som si davala "popolnocne saty" ale lutujem to, lebo som si mohla dat svadobne saty, vyzerala som v nich vyborne a uz ich nikde nemozem nosit 😉

jankalukasova
20. júl 2023

V takomto prípade by som si na svadobné šaty zaobstarala nejakú peknú, ideálne červenú a hlavne väčšiu zásteru. Kľudne aj s čipkou... Nejaký čepček alebo šatku cez vlasy. Tak by som odtancovala redový tanec a potom bum do bazéna (už bez zástery, nech nepustí do bielych šiat).

janinah
20. júl 2023

Tancovať redovy v svadobných šatách je nepochopenie symboliky a tradície.Ja som za klasiku.nie nejaké bazény a vymyšľance.Že bude taka svadba iná neznamená.ze bude aj lepšia.

cimage
20. júl 2023

Pochopte to, nebude REDOVY tanec, len to tak nazvala. Bude to spolocny tanec, kde si moze kazdy zatancovat naposledy s nevestou vo svadobnych satach. V mojich koncinach je to normalne, ziadne cepcenie ani nic take sa tu nerobi. Samozrejme kazdy si urobi podla seba.

cacianka
22. júl 2023

@viestta nevolá sa redovy ale bol.
U nás družba začal sólo s nevestou, už prezlečenou do červených šiat, biela zásterka, šatka na hlave, krstná mama v ruke misu a lyžicou po nej búchala. Hádzali do misy bankovky ľudia čo išli tancovať s nevestou

dididudu
27. feb 2025

Musia byť červené šaty?? Nemôžu byť v inej farbe na redovy tanec?

autor
28. feb 2025

@dididudu ja som mala biele (nie svadobné) počas redoveho som mala na nich zásteru.

bessie12
28. feb 2025

@dididudu nemusia byt cervene. Popolnocne vraj tiez by mali byt cervene a kratsie (aspon tak sa to ku mne donieslo), ale nakoniec, aj ked som povodne nechcela, tak budem mat aj popolnocne a budu dlhe modre s kruhovou spodnickou, ktoru mozno vyuzijem aj pod svadobne saty. Dala som ich usit na mieru.
Na redovy tanec a cepcenie som nazor nezmenila. Nebudeme to mat.

natalka13
28. feb 2025

@yoxinka tato tvoja variacia po 2 detoch by bola dost trapna. Ziju spolu uz dost dlho.
Nerobis tradicnu svadbu, k comu redovy tanec? Vyzbierat eura?

natalka13
28. feb 2025

@cimage ty divne chapes slova🤔
"tak som prv chcela zatancovať redovy "

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 ja budem mať tiež dlhé ružové a s vysokým rozparkom, tiež mi ich robí krajčírka na mieru 😊

bessie12
28. feb 2025

@dididudu u mňa to budú šaty z Aliexpress 🤭 ale len popolnocne. Svadobné su zo salónu, taktiež ušité na mieru 🥰

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 takže nejdete mať ten redovy tanec?? To cepcenie nechcem keďže už mám deti ale redovy by som chcela a nejde mi o € ak sa tu niekto bude zase pohorsovat

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 a kedy máte svadbu?

bessie12
28. feb 2025

@dididudu nie nebudeme mat. Je to síce pekne, ale ja to tam mat nechcem. Nerada tancujem.
Svadbu máme v júni tento rok a vy ?? 🤗

evaachesa
28. feb 2025

Ak ide o to vyzbierať peniaze, tak je jedno ako to urobíš. Ja som už zažila "redový", kde tancovali zvlášť nevesta aj ženích a obaja zbierali peniaze. 😁

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 ja zase strašne rada tancujem 😊 my máme 10teho mája

cimage
28. feb 2025

@natalka13 dakujem, ze reagujes na moj post spred 2rokov 😁. Autorka uz na svadbu aj zabudla.

bessie12
28. feb 2025

@dididudu máte už všetko vybavene ? 🙂

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 viac menej áno a vy?? Idete mať aj nejaké svadobné hry či len voľná zábava

bessie12
28. feb 2025

@dididudu píšem ti správu, aby sme nespamovali autorke tému 🙂

dididudu
28. feb 2025

@bessie12 dobre