icon

Rozvedená krstná mama

bonnie2
4. sep 2018

Ahojte. Moja sestra krstila moje dieta a teraz caka babo ona. Povodne sme boli dohodnute, ze jej pojdem krstit ja, no som uz styri roky rozvedena. Mohla by som v takom pripade byt krstnou mamou alebo je to uz vylucene?

blue_eyes
4. sep 2018

@elika11 kamoska je krstnou...je rozvedena a dokonca ona sama neni pokrstena...mala civilny sobas....a fararovi to bolo suma fuk...

mery34
4. sep 2018

@blue_eyes kde? ☺mozes aj IP. Sestru resp. mna uz na 2 miestach odmietli.

liligreg
4. sep 2018

@bonnie2 treba sa farára opýtať, ako niektoré písali, jeden dovolí, iný nie. Adama krstná nemá birmovku, jej muž je len pokrstený, zosobášení sú v kostole. Keď som muža poslala za dekanom do kostola, že chceme krstiť, pýtal sa na to, že či je problém, že krstná nemá birmovku. A zrazu problém (ale ani mna, ani muža sa nik pri krste našich krstných deti nepýtal, či mame alebo nemáme, nasa “hlúposť”, že sme sa pýtali na to a zbytočne stresy), že to nemôže byt. Riešili sme potom aj krst v inej dedine a nakoniec sme sa boli ešte Raz pýtať u nás na fare a bol tam druhý kňaz (mame dvoch) a ten nemal žiaden problem, pokial teda potencionálne krstná príde a presvedčí sa, že sme “správne” zvolili. Inak, ani moja krstná mám nemá birmovku, ale je mi krstnou (nemohla byt birmovnou mamou) a moja mamina tiež nemá birmovku a je krstná (ale birmovna už byt nemohla)

ukulela
4. sep 2018

@blue_eyes ak nie je pokrstena, v krstnom liste (ci co sa to dava) ako krstna matka sotva bude zapisana ... moze byt zapisana ako svedok krstu. to je vsetko. ze bola pri krste z nej oficialne krstnu nerobi - ze si to rodina potom tak drzi, to uz je ina vec.
krstni rodicia su na to, aby dieta viedli k viere - ako to chcu robit, ked nedodrziavaju / nemaju sviatosti?

bonnie2
autor
4. sep 2018

@liligreg no fakt zaujimave. Malo by to byt jednotne lebo potom fakt clovek nevie co je spravne.nechapem ci maju na to nejake predpisy alebo nie ked kazdy knaz si robi ako uzna za vhodne

laila22
4. sep 2018

@arasidka123 nám farár povedal, že môže byť krstny a na žiadny problém neupozornil. Malá má už aj prvé sväté prijímanie a nikto nič nevravel, že by bol krst neplatný.. Ja som tiež iba pokrstená, dokonca rozvedená bez sviatosti.

liligreg
4. sep 2018

@bonnie2 malo by, ale nie. A prečo to tak je, asi nevysvetli nik. Preto najlepšie sa informovať priamo na danej fare. Inak.. len tak na margo zákazov/príkazov. Známa sa ide vydávať a farár im na náuke už niekoľkokrát prízvukoval, že v kostole si nesmú dať novomanželsky bozk. Že sa to nesmie a sobáš by bol neplatný

bonnie2
autor
4. sep 2018

@liligreg 🙂

blue_eyes
4. sep 2018

@ukulela no asi tak ako ked farar pyta prachy a vsetko.je okej 😂

adkalu
4. sep 2018

@bonnie2 my sme to mali so sestrou rovnako dohodnuté, ja som rozvedena, mam však od biskupa povolenie prijímať sviatosti, lebo cirkev usúdila, že som v manželstve nepochybila. Sestra ma chcela za krstnu a farár, kde obidve spadáme ani počuť. Vraj rozvedení (to je jedno z akých pričiň) nemôžu byť vzorom a viesť deti k viere. Bolo to dosť drsne a bolo mi to ľúto, nakoniec sme krstili mimo našej farnosti, ale kvôli diaľke som na krste z našej rodiny bola iba ja. Teraz som krstila ja dcérku, druhý sobáš, rovnako ako krstna civilný, navyše ja rozvedena, krstný nemá birmovku... Po pôrode som poslala manžela do kostola, kde aktuálne po presťahovaní patríme, nikto nič neriešil, nepýtal sa, potrebovali doklady a poplatok. Som šťastná, že nám bábätko pokrstili🙂

bonnie2
autor
4. sep 2018

@adkalu boze a akym vzorom je ked napr.chlap otlka zenu. To akoze vedie deti k viere? Ci k comu? Ach toto sa mi nepaci na cirkvi lebo niekedy je lepsie sa rozviest.
Som rada ze ste si krst vybavili 🙂

bonnie2
autor
4. sep 2018

@adkalu ja mam tiez povolenie prijimat sviatosti ale len do doby kym budem sama...

madeleine
4. sep 2018

Od nas si fafar nic nepytal. Povedal, ze je uzasne, ze deti krstime, ze je dolezite aby mali v rodine aj krstnych rodicoch dobry vzor, ktory mu pomoze zit plnohodnotny, stastny zivot.

Otazka je co sa od krstneho rodica caka. Kolko mi znalosti povoluju, ulohou krstneho rodica je viest dieta ku katolickej/evanjelickej/inej viere a byt mu vzorom, v pripade smrti rodicov ich plne zastupit nielen v tejto otazke.

Aj viera je otazkou cloveka. Cloveka veriaceho, cloveka farara, cloveka arcibiskupa. Moderator znamej televizie sa moze rozviezt a veselo si o tyzden zije s novou partnerkou ako vzor televiznej generacie, obycajny smrtelnik ma smolu a za svoje pochybenie (aj casto nevedome) bude trpiet cely zivot, lebo na! tak ti treba, ja som fararko, aj rozhodujem.

Hladajte za fararom cloveka s pochopenim naozajstnych hodnot. A budte si sama ista, ze ich mate. Krst je sviatost a mala by nou ostat.

bossik
5. sep 2018

@bonnie2 Takže, odpoveď priamo s KBS, z kódexu kánonického práva:

Kán. 872 - Krstencovi sa podľa možnosti má dať krstný rodič, ktorého úlohou je dospelému krstencovi pomáhať pri uvedení do kresťanského života a dieťa, ktoré má byť pokrstené, spolu s rodičmi priniesť na krst a takisto sa usilovať, aby pokrstený viedol kresťanský život, primeraný krstu, a aby verne plnil povinnosti, ktoré s ním súvisia.
Kán. 873 - Za krstného rodiča sa má brať iba jeden krstný otec alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka.
Kán. 874 - § 1. Aby niekto bol pripustený na prijatie úlohy krstného rodiča, je potrebné:
1. aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, alebo ich zástupca, alebo ak títo chýbajú, farár alebo vysluhovateľ, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;
2. aby zavŕšil šestnásty rok života, ak diecézny biskup nestanovil iný vek alebo ak sa farár alebo vysluhovateľ domnievajú, že z oprávneného dôvodu treba pripustiť výnimku;
3. aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;
4. aby nebol postihnutý nijakým kánonickým trestom, zákonne uloženým alebo vyhláseným;
5. aby nebol otcom alebo matkou krstenca.
§ 2. Pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti, sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu.

Zdroj: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...

Snáď pomohlo 🙂

bonnie2
autor
5. sep 2018

@bossik dakujem ale akosi som nepochopila ci z toho vyplyva ze moze byt rozvedeny alebo nie. V podstate to tam nie je napisane...

arasidka123
5. sep 2018

@bonnie2 veď som ti povedala že nemôže..

bossik
5. sep 2018

@bonnie2 tak, zjednodušene vyplýva z toho nasledovné: že ak si rozvedená z vlastnej vôle, tak byť krstným rodičom nemôžeš. No ak si rozvedená pre to, že to tak chcel tvoj bývalý muž, ty si nesúhlasila, bojovala si aby ste zostali manželia, no na súde Vás aj tak civilne rozviedli, v tomto prípade ty môžeš byť krstný rodič, no len za podmienky, že si uvedomuješ, že aj napriek tomu že si sa civilne rozviedla, ako kresťanka katolíčka si navždy zosobášená s tým prvým a nikdy ďalší vzťah mať nemôžeš. Žiaľ je to smutné, no osobne poznám takýto prípad, ale opačný, muž a žena klasicky manželia, no žena začala byť neverná a aj iniciovala rozvod, muž jej to aj chcel prepáčiť len chcel aby ostali manželia, no nie, ona sa chcela rozviesť, tak ich rozviedli a on teraz žiaľ pokiaľ chce žiť sviatostným kresťanským životom nemôže už nikdy mať iný vzťah. Je to smutné, že sa takéto veci dejú, no pri svadbe si jeden druhému prisahajú vernosť v dobrom aj v zlom navždy, nie len po prvú manželskú krízu.
Preto výsledok, to či môžete byť krstným rodičom záleží ako žijete a ako aj plánujete žiť a samozrejme aj to kto môže za Váš rozvod. Preto aj niekto rozvedený môže aj naďalej žiť sviatostný život, len už ďalší vzťah mať nemôže. Pretože kresťanské manželstvo pokiaľ bolo platne uzatvorené (ak neexistuje dôvod na anuláciu) tak je nerozlučiteľné do konca života jedného s manželov. Teda v prvom rade si Vy musíte odpovedať na tieto otázky a ak rozvod nebol Váš nápad a Ste len obeťou tak môžete aj naďalej žiť sviatostný kresťanský život. Ak nie, tak žiaľ krstným rodičom byť nemôžete (samozrejme bavíme sa o kresťanskej katolíckej cirkvi). Najlepšie je ale nájsť dobrého kňaza, ktorý má ochotu sa s Vami o konkrétne Vašej situácii porozprávať a naozaj Vám pomôcť, pretože aj keď by sa stalo, že Ste sa rozviedli (vtedy dávno aj z Vašej vôle) tak vždy je čas to ľutovať a znovu nabehnúť na sviatostný život. Takže ešte upresním, ak aj Ste rozvedená, no teraz to naozaj ľutujete(viete, že to nebol s kresťanského hladiska správny krok) a Ste odhodlaná žiť bez hriechu(čiže bez ďalšieho vzťahu z mužom) tak je to možné. Neskoro je jedine po smrti, dovtedy je vždy možnosť oľutovať a žiť sviatostný život 🙂 Najlepšie je ale prebrať konkrétne Váš prípad a všetko okolo toho z dobrým kňazom. Áno viem, žiaľ aj kňaz je len človek, ktorý má svoje chyby a teda sa často stane, že ani poradiť nevie, prípadne sa tomu ani nerozumie tak ako by mal, no sú aj dobrý kňazi. A ak chcete kvalitnú radu, zabehnite si za farárom Mariánom Kuffom http://www.ikv.sk . Neexistuje hádam situácia, ktorú by tento kňaz už nemusel v živote riešiť a viem, že on Vám dobre poradí. Len treba za ním prísť, určite Vás neodmietne na rozhovor a radu 🙂

slniecko7777
5. sep 2018

@mery34 rozvedena je v pohode v tedy ked s nikom nezijes dokonca sa da vybavit papier kde sazaviazes ze si nikoho nenajdes...a v tom pripade mozes chodit aj na prijimanie...v rodine sme tiez riesili ze krstna mam bola rozvedena tak sme volali dekanovi jeho otazka bola ci boli zobraty v kostole a ci ma priatela...ze ak nema moze byt svedok krstu bez problemov...

lydia15
17. okt 2018

@liligreg to co je za hlupost? My ked sme sa brali nas po sobasi knaz vyzval na prvy bozk.bola som sice prekvapena ale pobozkali sme sa.

montemotherone
18. okt 2018

@bonnie2 ono je to stále jednotné, a správne je len jedno 🙂 Ak niekto ide krstiť dieťa, cirkev predpokladá, že ho chce vychovávať podľa princípov kresťanstva. Neviem, ako je to u iných kresťanských smerov, ale u katolíckeho sa krstný rodič vníma ako ten, ktorý v tom bude rodičom pomáhať. Mal by mať teda prijaté všetky sviatosti. Aj birmovku, a ak je vydatá/ženatý, malo by to byť v kostole. Náš dekan to pomenoval veľmi trefne. Povedal, že on nebude pátrať kto čo má, či nemá. My o tom vieme a je na NAŠOM svedomí, či tieto pravidlá dodržíme.
Absolútne nechápem, ako sa krstným rodičom stane niekto, kto nemá krst. Ak sám nie je praktizujúci kresťan, k čomu teda bude viesť svoje krstné dieťa? Načo celá takáto šaškáreň? 🤔 Už tu raz bola v princípe podobná téma o sobáši. Jej to bolo jedno, jemu to bolo jedno, ale rodina chcela aby mali sobáš v kostole. Takýto sobáš z hľadiska viery je v podstate svätokrádež, v lepšom prípade, akoby ani nebol. Tieto sviatosti (krst, birmovku, sobáš...) majú hlbší význam, ako len nahodenie sa do šatičiek a urobenie pekných fotiek. Čo sa týka krstu, hlavne rodičom by malo záležať kto bude ich kmotrom a bude spĺňať potrebné predpoklady. Kňazovi to naozaj môže byť šum a fuk.

montemotherone
18. okt 2018

@bossik keď tak čítam tvoj príspevok, uvažujem, aké to je nespravodlivé. Ale ono to môže byť aj tak, že v manželstve zaviní jeho rozpad jeden ale reálne podá žiadosť o rozvod ten druhý. Dokonca myslím, že to je ten častejší prípad. Podľa svedomia, je to potom celé trochu inak :-/

blue_eyes
18. okt 2018

Za prachy je mozne vsetko, vsade....mozete sa bit do prs kolko chcete...😁 zazili sme...videli sme....

terezka1947
18. okt 2018

@blue_eyes za prachy?alebo,ked zaklames,co vsetko mas...vsak?

gennara
18. okt 2018

@blue_eyes To je dobrá blbosť čo si napísala. Práveže je to presne napísané, prečítaj si kanonické právo. A že každý kňaz to urobí inak? No možno aj preto, že niektorí ľudia kňazovi niečo zataja a potom sa vychvaľujú, že u neho to išlo....

blue_eyes
18. okt 2018

@gennara nic sme netajili...peniaze a sup uz sa dalo 😂😂😂😂😂tak netrep

blue_eyes
18. okt 2018

@terezka1947 vsetko sme povedali,realny stav....jeden pytal peniaze druhy nie.....amen 😁

terezka1947
18. okt 2018

@blue_eyes moja kamoska...isla za krstnu do dalekeho mesta,pottebne doklady mala poslat fararovi dopredu,odkladala to....v den krstu akoze zabudla,farara uprosili,zaprisahavali sa,ze vsetko ma,ze ako teraz,nech prepáči,ze co uz teraz,ta dialka,vsetko....milodary davali,na kostol slubovali....farar ustúpil,nie kvoli peniazom....ja ho dobre poznam....
Ta kamoska nie je ani pokrstena....aj celkovo.sa prezentuje ako neveriaca,iba chceli aby bola krstna,tak klamali....
Takze reciam typu,zaplat fararovi,urobi.vsetko neverim....a povazujem to za hrube obvinenie.

blue_eyes
18. okt 2018

@terezka1947 to tvoja kamoska spravila....ja som neprosila.....povedali sme ako sa veci maju....a dalej som uz pisala,vyssie ako to prebiehalo...hod sa do kludu....pekny den

terezka1947
18. okt 2018

@blue_eyes moze byt

gennara
18. okt 2018

@blue_eyes áno,tak povedz presne farnosť a meno kňaza, alebo stačí farnosť a rok, kedy sa tak udialo, podľa toho sa dá zistiť meno kňaza. Sama podám sťažnosť biskupovi a kňaz bude postihovaný podľa cirkevného práva. Len toľko. A o vašom svedomí to tiež niečo svedčí, všetci nenávidia korupciu a pritom podplácajú ešte aj pri takýchto veciach.