Skúsenosti s dvomi menami
Ahojte 🙂 Chcem sa opýtať, či tu máte niektorá skúsenosti s dvomi krstnými menami ? MM by chcel Alex (aj pre dievca aj pre chlapca) mne sa sice to meno paci ale chcela by som aj nieco ine.... rozmyslali sme, ze teda chlapec by bol Samuel Alexander... a teraz ma napadlo pre dievcatko (ja som chcela Angela :čitaj endžela) ale Alexandra Angela sa mi tiez paci 🙂 (este neviem co na to drahy lebo je v robote :P ) a vsetko sa to hodi aj k priezvisku 🙂 Len by ma zaujimalo, ci potom to male nema mismas z tych mien ze ako sa to vlastne vola... aj ked je mi jasne ze nakoniec ich budeme volat nejakou jednou skratkou... ale zase nerada by som , aby sa z ich mien stali nadavky, typu ze ak nepocuva tak nanho skriknem celym menom SAMUEL ALEXANDER SVO**** :D
@therinka Anna-Sofia znie super, sofia-anna mi pride krkolomne (a-a), alebo si to niekto skrati na sofiana..
Tieto dvojité mená, čo ja viem, ale proti gustu...volať dieťa tak budu zaručene len doma v rodine ja mám žiačku Victoriu Sarah a teda ked ju chcem osloviť tak je to Viki, Viktoria a nestretla som sa s tým že by niektorá z učiteliek alebo jej kamaratok ju oslovovala tým dvoj menom. To len rodič sa ,,vyřádil,, a asi nevedel rozhodnuť ktoré meno dá tak dal obe.
@sardinka333 pre niektorych ludi je to dolezite, aj z historickeho hladiska, nema dievca anglicke alebo americke korenie z vyssej strednej triedy? : )
Dieta si moze neskor vybrat ktore meno pouzije, je to pre nasu kulturu smiesne, ale v amerike je to tak..
Ja v tom tiež nevidím význam...tak buď jedno alebo druhé... Možno je bežné v zahraničí, u nás ide skôr o to, že je to 'moderné'?
Neviem si predstaviť žeby som na dieťa na ihrisku zavolala - SofiaAnna....! ?
hm...ide o to, že sa mi to meno Anna-Sofia veľmi páči (aj manzelovi), podľa mňa to znie krásne a hodí sa nám super i k priezvisku. Ale - takisto si uvedomujem, že ju budeme potom(a okolie) volať prvým menom, a preto neviem či to má teda význam dávať, som stále na pochybách - či zvoliť praktickosť, alebo tá občasná vznešená výslovnosť za to stojí...bože,som strašne nerozhodná 🙂
z nasej rodiny ma tiez vela ludi dve mena, lebo sa nejak nevedeli zhodnut s prababkou ci s kym, uz neviem. teta to ma najdopletenejsie, lebo ine meno ma v obcianskom, krstnom aj v rodnom liste ci este v niecom inom. my sme ako mali si zvykli, ze ti "cudzi" ju volaju oficialnym menom, ale ked jej buduci muz raz volal a zdvihol moj dedko, jej manzel si pytal k telefonu Eriku a dedko, ze dobre a krici, ze "Marcelka, mas telefon", tak nechapal 😀
@therinka Moja uvaha:
A co ak sa raz prestahuje do US? Nikdy nevies, stredne meno jej nebude na skodu. Nikto nikoho hadam nebude nutit pouzivat obidve mena naraz. Aj v amerike sme volali kolegov jednym menom, a nie dvomi, to by bolo divne.. Dokonca jeden trval na tom nech ho volame strenym menom, tak to mal rad. Takze v skole bude Sofi alebo Anka a Vy ju mozete volat ako sa Vam to obom paci.. a neskor sa dievca moze chvalit tym, ze si moze vybrat meno akym chce aby ju ludia volali. Pojde na sluzobku, predstavi sa ako Sofi 🙂 aby sa im to lahsie vyslovovalo.. nornalne uz vidim jak bude multikulturna.
@lajlilinka ja by som na ihrisku určite na ňu nevolala oboma menami, ale iba prvým menom..anna-sofia by som jej povedala len občas, skôr príležitostne. všetci by sme ju zrejme volali anna, anička..to druhé meno by mala v podstate len na okrasu. tak nejak si to predstavujem
@ivkadracova A co ak sa neprestahuje do US a ostane tu na SVK? Jasné, jednému sa predstaví tak a druhému inak? V slovenskej realite čistá schizofrénia. Multikulturnosť jej zaručí niečo iné ako meno. Ak sa meno hodí predovšetkým k priezvisku a aj zahraničné tak prečo nie...ale potom tu čítame také že Victoria Sarah Dobošová alebo Zara Pekárková tak to ste fakt ,,z emériky,, kočeny.
@therinka to druhé meno je v slovenských podmienkach naozaj len na okrasu. V kolektíve dieťa nikto plným dvojmenom volať nebude. Čo tak prečítať si aj niečo o tých menách? Kniha ,,meno, váš osud,,. Každé meno niečo znamená a nie je na škodu vedieť ,,ako svoje dieťa označíme,,. Niekto tomu nemusí veriť, je to vec názoru ale niektoré mená su karmicky zaťažené a teda nevhodné.
@sardinka333 : )) ta moja uvaha nebola predmetom svaru, ale uvaha.. To ze pojde zit do krajiny kde bude dvojite meno standard je to jedna z moznosti, ktora moze nastat. No taktiez sa moze stat, ze si zoberie Slovaka a bude byvat v 400 obyvatelovej dedine a bude mat pekne dvojite meno, ktore bude mat ako hovoris na okrasu.. no a? Ak sa to rodicom paci.. Myslim ze toto im vycitat rozhodne nebude, obidve mena co @therinka s manzelom vybrala su pekne. Vobec ju nikto v buducnosti nebude nutit pouzivat tie mena obidve. Na slovensku aj tak vo formularoch nemas kolonky na "middle name".
.
Sardinka, existuje aj stupnica kariem, s priradenymi menami? Aby si ludia lepsie vedeli vybrat zatazenost. Aku karmu ma meno Anna-Sofia? A aku karmu ma prosim Joshua-Christopher? A karma Adolfa? Vdaka za radu.
@ivkadracova 🙂 🙂
Ja som malej dala 2 mena, lebo povodne vybrane meno sa mi prestalo pacit, ale nevedela som donutit muza, aby sme vybrali ine. Tak som jej ho nechala a pridala este jedno 🙂.....a to bolo 11r. dozadu.
Dnes je uz "taka doba" davat dve mena. No a co? Ked sa to niekomu paci, nech sa vola aj Vandel. Preco by som to mala ja riesit, nie? 🙂
zijem v krajine kde je druhe meno dost caste a zalezi na ludoch - su deti alebo dospeli ktori sa ti rovno predstavuju obidvoma menami - a tich furt oslovuju obidvoma menami - jose maría, josé luis, francisco jose, ana-maria, etc a potom su ti co maju dve mena a pouzivaju len jedno - poznam jednu maria carmen - a ta sa predstavuje carmen. potom más tych co maju dve mena a im ich skracuju - z dvoch urobia jedno - juanjo - citaj chuancho - z juan jose, juanfra - juan francisco, marilo - maria dolores, etc. potom mas tych co maju len prezyvku a clovek ani poriadne nevie ako sa volaju lebo ich volaju len prezyvkou - ja som dlho nevedela ake meno je vlastne čús - Jesús - citaj chesús, rosario - čaro, loli - maria dolores. takze nakoniec je to aj tak na dietati/prislusnej osobe a jeho okoli ako mu nakoniec skomolia meno.
A ved nech si každý dá meno aké chce...ale ludom chýba sudnosť a riadia sa trendmi s minimom rozumu aké dopady to na dieťa bude mať v prípade rýdzo slovenského priezviska. Vo finále sa na tom ludia skor zasmeju ako si pomyslia, že je z ,,vyššej vrstvy,,. Koho to zaujíma o menách si može prečítať tu - http://www.mnm.sk/Knihy/Meno je Vas osud.pdf
Aké dopady budú mať 2 mená mať na dieťa? Hlboká úvaha! 😀 😀 😀
Pokiaľ v živote natrafí na ľudí bez súdnosti, ktorí riešia mená iného človeka a posudzujú, tak sa len naučí, že ľudia dokážu byť pekne divní. Rozumný človek takéto veci vôbec nerieši.
A hlupák? Ak nebude riešiť "čudné" meno, bude riešiť "čudný" účes, krivé nohy, krátke nohy, pehy na nose,...
@therinka mala sa vola Barbora Rebecca 🙂......a to som sa napocuvala naco 2 mena? ako jej budete hovorit? ako toto, ako hento?..................ako malu sme ju aj tak volali Brambora.........teraz je Basa. A ked je "zla" tak je Dora 🙂
Jedine co mi vadi/nemam rada ked jej hovoria Barbie :/...brrr 🙂)
No a teraz cakam dvojicky....tak sa vyzurim :D :D :D
@samo_blaho niekto moc cita bulvar 😀 😀 😀
@lubitsa ved a nemali pravdu, že načo? Aj tak ju nevoláš plným dvojmenom. Z Barbory Rebeccy je Brambora. Ale ako tvoja vec, to len konštatujem. Čo sa týka skuseností - v praxi som sa nestretla s tým, že by to niekto používal, pracujem v škole takže vzorku mám pomerne velkú. Nehovoriac o tom že ked vypisujeme papiere do tých ,,piti,, koloniek tak títo dvojmenovci sa tam nezmestia....prípadne ak sa dá tak druhe meno dame len iniciálu a šmitec. Inak mne sa meno Rebecca páči.
inak ako to je potom, keď má dievča dve-tri krstné mená a po sobáši si chce nechať aj svoje priezvisko? ... taká kristína mária blažíčková hanáková to bude dosť dlhé meno 🙂 keby som mala dcéru, tiež som chcela dať dve mená, po nebohej sestričke, ale mám synov a majú po jednom mene ... ale ak by som im mala dať obom po dve mená, to druhé by mali rovnaké ...
@sardinka333 .....isto si to dobre citala, co som pisala. Ja som jej meno zmenit chcela, ale kedze sme chceli mat aj vlka syteho aj ovcu celu, tak dostala 2 mena. Brambora ked lezala v kociku, co bolo......jujuuuuuj daleko. ANO, hovorim jej len jednym menom, ale pre "pokoj v rodine" nemusim pocuvat, ze sme sa dohodli inac.
Rebecca je fajn meno, len ked si vonku zakricis na dieta a dobehne dalsich 5 nie je to, co som chcela 😀
A to co tu pisal pan vyssie - KENEDY je uz iny level ako 2 normalne mena.
Z každého mena je azda ,,plný kýbel,, detí a ved mne to nevadí...moj muž ulietava na mene Natália, neviem čo na tom vidí. Natálok je tiež vela, Sofii je snad v každej triede jedna, Terezky, no Ema tak to je snad všade....Hanky, Alžbety prišli do mody.
@sardinka333 - no a preto ma rodic moznost volby a vie "odlisit" aspon takto svoje dieta.
Hold, kazdemu sa paci nieco ine ........a nie je mozne vsetkym vyhoviet.
A aj tak, ked sa dieta zatne a vyrastie, tak si hocikedy moze zmenit meno bars aj na Formula1, dnes je vsetko mozne 😎
No vidite vy sa tu bavite o tom ze ako vypisovat kolonky s tolkymi menami a mna sa vzdy kazdy pyta to mate len jedno meno a priezvisko 🙂))))
@therinka ja sa čudujem, že v škole nepočujete oslovovanie oboch mien, môj syn mal spolužiačku a volala sa Sofia Maria a tak ju všetci volali tak učitelia ako aj žiaci. Určite prvý krok a teda aj oslovovanie spravia rodičia. Myslím si však tiež, že je to o tolerancii aj učiteľov a následne aj žiakov, ale keď sa im to raz nepáči.... tak im to nenakážeš. No neviem, ako by sa páčilo Tebe, kebyže som učiteľka a nebudem Ťa oslovovať Tvojím krstným menom tak ako sa voláš, ale preto, že sa mi Tvoje meno nebude páčiť a trebárs sa voláš Tereza, volala by som Ťa Ter alebo Eza, lebo by som nemala záujem prejaviť Ti ako človeku úctu, aj keby si bola moja podriadená... Ja si myslím, že práve učitelia (mimo rodičov) najviac vychovávajú deti a učia ich úcte k človeku, aj keď si to mnohokrát ani neuvedomujú... 🙂 😉

Sofia anna 🙂