icon

Smutné Vianoce. Ako to zvládnuť?

rokka
2. dec 2009

...budú to moje prvé Vianoce, čo mi bude chýbať veľmi blízky človek. Tento rok mi zomrel otec (a aj babka), a už zisťujem, že sa prvý krát v mojom živote vôbec na Vianoce neteším ☹ Už teraz ide na mňa melanchólia a vôbec to nemôžem premôcť... Ako ste zvládli takúto situáciu?

Strana
z2
bets
8. dec 2009

my budeme mat tiez tento rok prve vianoce bez mojho otca. na vianoce sme chodievali k nasim.. teraz si spravime stedrovecernu veceru u nas a pozvali sme mamu aj moju babku, aby nikto nebol sam. u mamy, by to bolo smutne, vzdy ako najstarsi muz, hostitel, mal otec kratky prihovor a zacal s modlitbou, teraz to prevezme ako hostitel moj manzel...

emyly
12. dec 2009

ahojte...už viete ako dosiahnuť to že nepreplačete celé Vianoce? Ja som na to ešte stále neprišla..... ☹ ničoho sa mi nechce, ked počujem koledu už plačem.... najhorší bude asi Štedrý Deň.....:((

digysa
13. dec 2009

Dievcata....mne zomrel pred Vianocami moj dedko, ale uz je tomu viac ako 10 rokov. Vzdy si na neho spomeniem, kedysi som si aj poplakala....ale uz som si zvykla. No chcela som o inom pisat.

Chcela by som podotknut, ze prave Vianoce, pocas ktorych tak intenzivne myslime na nasich zosnulych, maju este jednu ciernu statistiku. Pocas vianoc sa stava najvacsie percento samovrazd.
Tak naozaj vas prosim, aby ste skusili tieto Vianoce mysliet viac na zivot, ako na smrt....

Ved koniec koncov na vianoce oslavujeme "narodenie" 😵 🙂

Hlavu hore a myslite na to, ako sa ti nasi zosnuli tam "hore" na nas pozeraju....a uzivaju si bezstarostnost 😎

emyly
13. dec 2009

digysa, viem že to myslíš dobre, lenže nejde to tak ľahko, nedá sa to, aspoň nie hneď. To prázdne miesto v dome sa nedá prehliadnuť, ten pocit že už to nikdy nebude tak ako predtým, ten najviac bolí....Vždy som mala veľmi rada Vianoce, ale teraz by som najradšej chcela aby už bol aspoň taký február... Veľmi mi starkí chýbajú...Raz mi ktosi povedal že to prázdne a boľavé miesto v srdci treba čímsi vyplniť aby to stlmilo bolesť... ale to chce čas, veľa času.... aj ked človek príde napr. o končatinu, rana sa hojí veľmi, veľmi dlho.... aj ked sa podhojí, ešte zvykne zabolieť aj jazva.... ☹

rora
23. dec 2009

Mne tento rok tiez zomrel dedko (babka uz davnejsie) a dnes by mal narodeniny, on bol vzdy taky "vianocny dedko", mam velmi pekne spomienky na vianoce stravene so starymi rodicmi, az mi idu slzy do oci,vzdy nam vnucatam este ked sme boli maly spravili krasne vianoce, ale tak tie casy su prec 😔 ☹
A nejako ma vianoce uz prestali zaujimat, tento rok nebudem mat ani stromcek a vianoce doslova pretrpim, radsej by som smutne myslienky zahanala v praci 😔 A jedine co ma utesuje ze snad uz mozno niektore nasledovne vianoce by som mohla chystat pre dietatko, ale to je tiez vo hviezdach ☹

mata2
23. dec 2009

DNES je to 11r,co zomrela moja starka... 😖 ..to boli nase najhorsie vianoce...celu stedru veceru sme vsetci prerevali... 😔
teraz po rokoch je to uz lepsie,ideme na cintorin,zapalime sviecku,pomodlime sa, zaspominame....ale uz to tak neboli...chce to cas.. 😔

momka
23. dec 2009

Ja sa tiež pridávam, predvčerom 21.12. bolo tomu 6 rokov, čo zomrel môj otec. Odišiel náhle bez rozlúčky, bolo to niečo strašné. Mali sme pre neho kúpené darčeky ... nebolo ich komu darovať. Boli to moje najhoršie a najsmutnejšie Vianoce v mojom živote. ☹ ☹ ☹ Ako píšu aj ostané, časom sa to zlepší, ale neprebolelo to do dnes. A babka- mamina mamka zomrela zas 22.12. pred 19 rokmi. Mojej mame všetci najbližší odišli pred Vianocami alebo pár dni po Vianociach. ☹

dari226
23. dec 2009

smutne ako to tu pisete ale predsa je dobre vediet ze niekto citi tak ako my.
moj otec zomrel tiez ked som mala 15 od 18 sa da povedat som prisla o mamu.dedka a babku nemam ani jedneho jedina rodina su moje sestry ktore su daleko a moj manzel a dcera ty su jediny ktory su pri mne.

priatelstva a rodina..je dolezite a ked niekoho stratime tak to boli..ale skusme mysliet aj nna tyhc ktory su tu s nami pre ktorych musie byt silny

chymenitta33
23. dec 2009

Ahojte, ja tiež vie aké to je mať smutné Vianoce, dnes je 5 rokov čo my zomrela maminka a na štedrý den mala pohreb, dovtedy som ich milovala ako každý človek asi kto ich nemá rad, že ano...Vtedy ako nič iné som si neželala len nech to je len zlý sen nech sa môže vrátiť..dlho som sedela a čakala, že príde som si myslela...ako teraz si vravím že to tak malo byť je to osud, je jej určite dobre.
Ako čas zjemní bolesť ale zabudnúť sa nikdy nedá. Stále je akoby so mnou. teraz mám mužíka a synčeka, ktorému rozprávam, že ma ešte jednu babičku ktorá by ho strašne lubila, len nemal tu možnosť, pekne vie povedať baba buva v nebíčku 🙂
dala by som aj nemožné zato keby som sa ešte raz mohla s nou stretnut, objať, bozkať a povedať ju ako ju milujem..aj ked to neni možné, že ano..

chymenitta33
23. dec 2009

Inak ešte to som chcela, ako ja mám smutné obdobia každý mesiac, stačí neičo čo ma rozruší si spomeniem,.. ako je to tema smutná ale som rada že si to založila, ako lebo mne sa tažko o tom rozpráva aj ked by bolo dobre aby som to niekomu povedala nedusila v sebe..a ako vy to chápete ked to isté zažívate..

Ako teraz sa teším z toho že synček má radosť že všetko bliká svieti, teší sa na Ježiška a ja s ním on predsa nemôže zato že ja Vianoce nenávidím. keby nemám ich dvoch ako pre mna to enmá už zmysel stále mám pred očami štedrý den a ten pohreb. Kto to nezažil to nepochopí aké to je...

egyptanka
23. dec 2009

baby normalne mi je zasa do revu ... mne zomrel otec pred necelymi dvoma mesiacmi ... stale to boli, neviem ci to prestane, najhorsie na tom je to, ze nemozem dat priestor emociam, lebo mam dojem, ze dcera kazdy moj vykyv nalady citi a mam dojem, ze musim davat podporu mojej mame, aby sa nezrutila, chodit k nej aby pookrela pri Natalke ...
... ocina som strasne milovala a je mi nesmierne luto, ze uz nie som ziadne oteckove male dievcatko i napriek tomu, ze mam pomaly 29 rokov ... zrazu mi skoncilo detstvo.
Stale sa pytam preco? Preco si Pan Boh berie uzasnych ludi. Ved este mal naucit Natalku tolkym veciam, zobrat ju zo sebou do hor, ktore tak zboznoval. Mal ist so mnou v lete na Rysy ... len my dvaja ... otec a dcera.
Chyba mi jeho hlas, jeho objatia, podpichovanie, cierny humor a ironia, jeho smiech ... chyba mi cely.
Neviem ako zvladnem zbytok svojho zivota bez neho.
Ano mam skveleho manzela, ale otec je len jeden. Mrzi ma, ze si ho Natalka tak velmi neuzila a konecne si nasli k sebe cestu a potom tato rana.
Tieto sviatky a kazde dalsie budu tazke 😢 😢

elise
23. dec 2009

moja babka zomrela 16.12.05 nemala rada smútok a rada sa tešila zo života zo všetkého mala som ju neskutočne rada. boli to ťažké vianoce (aj ked som mala manžela) ale presne o rok 16.12.06 sa narodil náš lukasko sme si vtedy pvedali že babka nechcela by sme smútili že to takto zariadila. v tento den sa narodila aj babkyn otec aj môj bratranec.pre nás je to osudový dátum, výnimočný oslavujeme ale zároveň aj spomíname.
vianoce nie sú len o tom čo kto kolko dostane pod stromčekom ale myslímže sú o láske, spomienkach, čase kedy by sme sa mali zastaviť a tešiť sa z každej chvílky ktorú žijeme🙂 krásne vianoce vám prajem, nájdite v sebe ten pokoj tú kúzelnu chvílku ktorá je v srdiečku🙂

chymenitta33
24. dec 2009

všetkým Vám prajem Štastné a Veselé Vianoce, aj ked veselé asi nebudu už nikdy... Krásne, kopec pokoja, lásky a deturencom kopec darčekov od Ježiška 🙂

dadulka19
24. dec 2009

keď mi zomrela mamina,najbližšie Vianoce som preplakala.Ďalšie Vianoce som už bola tehotná a to mi pomohlo Vianoce"prekonať"akotak v pohode.Aj toto chce čas.A hlavne deti nám pomáhajú,aby boli Vianoce aj radostné 🙂..
Netreba sa báť,treba nechať citom voľný priebeh.Ak chceš plakať,vyplač sa,ale sa hlavne sa teš,že máš syna,manžela... 🙂 .Mnohí nemajú ani to ☹ ..
Prajem všetkým šťastné Vianoce 🙂 🙂 🙂

emyly
24. dec 2009

ahojte... no konečne sa Štedrý deň chýli ku konci. Darčeky rozdaté, rozbalené, aspoň sa deti chvílu hrajú a dajú mi "pokoj" 😅 dnes sme boli starkým zaniesť malý ozdobený vianočný stromček na hrob, ked som sa vrátila domov som plakala ako malé dieťa, nejde to inak, aspoň teraz nie. Tak veľmi ma to bolí, nič už nie je tak ako predtým, a dlho ani nebude. A dnes prvý krát s nami nevečeral muž, aj ked ešte nie sme rozvedení.... je mi to všetko tak lúto, jedno sa mi nezahojilo k tomu sa pridružilo dalšie... život vie byť veľmi krutý, aj ked mám za čo Bohu vďačiť, - za deti, za to že sme zdraví.... ale veľa vecí mu vytýkam, je to o to horšie že sú Vianoce, čas kedy má byť rodina spolu.... ako čítam vaše príspevky, viem že nie som sama koho sa to takto dotýka....len keby mi niekto dal návod ako žiť dalej bez toho že by som sa takto sužovala.... ☹

marianka79
26. dec 2009

ja viem že sa to nedá porovnat s vašimi trápeniami ked ste stratili blízkeho človeka ale mala som tiež prvé smutné Vianoce nik mi síce nezomrel ale prvý krát som ich prežila bez syna bol u otca pretože spolu nebývame a takto sme sa dohodli na Vianoce u neho a na Silvestra so mnou ked som si lahla do postele tak som premýšlala čo robí a tak... na druhý den si prišiel pre darčeky a večer zas išiel k nemu tak je to také smutné bez neho 😔

maca793
26. dec 2009

nám 2 týždne pred vianocami zomrel strýko, bolo to dosť smutné ale zvládli sme to. držím palce

monikalu
13. nov 2011

prečo sa nedáva vianočny stromček prvy rok v dome kde niekto zomrel? Viem smutok a tak , ale prečo?

pia22
13. nov 2011

@monikalu tak to pocujem prvy raz😨 Nikdy a nikde som o takom zvyku nepocula aspon na severnom SK urcite nie. Nam naposledy zomrela pred 2 r. babka 3 mes. pred Vianocami a slavili sa normalne😉

mikita4
6. dec 2011

Mne zomrel v 3 júna tatino, a stále je to také čerstvé že každú noc plačem , tak mi chýba že to nieje až možné, idú Vianoce a myslím na neho intenzívnejšie pozvala som mamu aj sestru 16 r. k nám lebo u nich by bolo ticho a smutno, ja mám dve deti 6 r. a 3 r. tak u nás je len kvoli nim veselo nemožete plakať a dávať to najavo tak sa to prežíva lahšie keď má človek inú robotu aj variť a starať sa o nich hrať sa... teším sa na Vianoce kvoli deťom ale jeden človek mi tam bude chýbať bez ktorého si neviem predstaviť život , čím dlhšie tu nieje tým je to horšie lebo stále čakam kedy príde ... a stále nič 😔

lelkesova
6. dec 2011

@mikita4 Ahoj moja,viem dobre čo citíš,a prezivas.Mne tiez zomrel otec,ktoreho som nadovsetko milovala necakane,v roku 2009.Babka mi zomrela minuly rok,a v tomto roku nečakane maminka,v juni.Obaja boli relativne mlady otec mal 51 a mamina 52.Doteraz sa neviem s tym zmieriť,ale myslím nato ze mám syna a manžela,o ktorych sa treba postarat.Ked som smutná,placem tam kde ma nikto nevidí,zviknem si zapalit aj sviecku,velmi mi to pomaha.Viem,ze sa tam hore aj tak raz stretneme.Takze moja,teš sa na vianoce,deticky urcite nechcu vidiet smutnu maminku.Drž sa,pekny vecer.

mikita4
6. dec 2011

@lelkesova Jeej ďakujem Ti za povzbudenie,je to ťažké keď človek niekoho stratí ,ja som predtým stratila babku a dedka ale bola som v puberte chýbali mi aj chýbajú ale nebolo to také ako teraz ... takže som si ani len vo sne nepomyslela že by sa niečo také mohlo stať ...tiež to bolo nečakané (tato nebral nikdy lieky, zdravo sa stravoval,cvičil) a dostal infarkt , najhoršie je že som bola naneho týždeň predtým nafučaná ,nevolala som mu lebo som niečo chcela a on to neurobil- vlastne ja som od neho stále niečo chcela ,pomáhal mi stále všetko by mi dal , len ja som bola nevďačná a nevážila som si to ...teraz by som všetko dala len aby tu bol ...no už je neskoro...život je nevyspytatelný... dúfam že Vianoce budú hlavne pre deti krásne,mama nebude plakať a budeme spomínať , prajem aj celej tvojej rodinke to isté... 😉

sue
6. dec 2011

@lelkesova ak sa smiem spýtať, čo sa stalo rodičom, keď takí mladí odišli? ☹
My budeme mať tiež veľmi smutné Vianoce - 11.11.2011 nám zomrela babička 😢 vlani o takomto čase by ma ani nenapadlo, že to budú posledné Vianoce s ňou ☹ ☹ ☹ veľmi mi je ťažko, strašne mi chýba ☹ ☹ ☹ neviem si predstaviť, že nám neurobí medové krížiky pred večerou, že nebudeme jesť jej citrónový koláč, nezlepím cenovku s jej darčekov (vždy ich zabúdala dať dole 😅 ) aj teraz mi slzy tečú po tvári ☹ ☹ ☹

tamarago
Odpoveď bola odstránená
maryennn1
21. dec 2015

Mojej mamke zomreli obaja rodičia takmer na Vianoce. Babka deň pred štedrým dňom a o desať rokov po nej aj dedko 5 dní pred štedrým dňom- teraz tomu bude prvý rok, čo budeme bez neho večerať. Nie je roka, aby sme na nich nemysleli, nespomínali a trošku i neposmútili. Ale zato nesmieme sebe a aj našim blízkym, ktorý sú ešte tu, zničiť Vianoce. Vianoce sú o radosti, láske a tak spomíname v láske a radosti. Verím, že by nechceli, aby sa tie najkrajšie sviatky roka pre nás stali tými najškaredšími a i ty si to tak povedz. Tvoj otec a babka by nezniesli pohľad na tvoju nešťastnú tvár. Sú niekde tam hore a dávajú na teba pozor, budú stále s tebou. Tak aj kvôli sebe, kvôli nim a aj kvôli tým, čo tu s tebou ešte sú, preži krásne, pohodové Vianoce so všetkým čo k nim patrí. Zo srdca ti to želám. M.

borkavan
21. dec 2015

@rokka kludne si preži tieto vianoce v smútku a v spomienkach. Však sú to neni tvoje posledné vianoce v živote. Netreba to brať ako tragediu, že budú smutné. Budú...
Ale prídu aj také, neskôr, ktoré budú už v pohode. Venuj tie vianoce im, snívaj o nich, mysli na nich a rozprávaj sa s nimi v duchu.
zapál sviečku, chod na hrob, na polnočnú... hlavne s pokorou prežiješ aj tieto smutné vianoce.

Strana
z2