icon

Sobáš a ponechanie svojho priezviska

ibajaanikiny
7. máj 2021

Pozdravujem damy,
je tu niektora z Vas,ktora sa vydala,ale ponechala si iba svoje povodne priezvisko? Ako to prijali Vasi muzi?

Strana
z3
bluka2
8. máj 2021

@tami2014 1. neviem, čo by na tom malo byt ponižujuce, skôr toto zmýšľanie je také nadradené. 2. Keby deti mali meno po tebe, tento problém by ani nenastal.
Inak ani ja sa necítim na svoje rodne priezvisko s -ova, lebo to tiež nesie v sebe to ostrenie niekomu, ale už sa mi to ani nechce meniť kvôli milión dokumentom

elementissa
8. máj 2021

@vroni oki, ja som to brala tak, ze ked ma niekto priezvisko aj po otcovi aj po matke cez pomlcku, tak su to dve priezviska.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ibajaanikiny
autor
8. máj 2021

@jana005 to nebolo moje rozhodnutie,ale rozhodnutie mojej mamky...ja som zalozila temu,lebo mam aktualne iny postoj a spekulacie tohto typu,po kom mam aktualne priezvisko,ma nezaujimaju,lebo som to ovplvynit nevedela...ale ako sa poznam,ak by sa mi nepacilo moje rodne priezvisko,asi by som so zmenou po svadbe nebojovala. Ako som vyssie uviedla,nelahodi mojmu uchu priatelove priezvisko a preto mam tuto dilemu...

didi2102
8. máj 2021

@ibajaanikiny ja som si tiež chcela ponechať priezvisko a bola som o Tom rozhodnutá na 100percent no tesne pred som si to rozmyslela kvôli deťom , bola som už tehotná a nechcela som aby sme sa volali inak , ale neboj za 3roky som si ešte nezvykla 🤪

alenkamodra
8. máj 2021

Ja som si nechala svoje priezvisko, s manželom sme sa normálne dohodli, nemal s tým problém. Mám dcéru z predošlého vzťahu a chcela som mať s ňou rovnaké priezvisko nech nie je taká "sama" . Synovia majú manželove. Na druhej strane nikdy som po svadbe, zmene mena a tak... netúžila, ani zásnuby sme nemali. Vadilo to iba svokre🙂, ktorá sa druhý krát vydala po našej svadbe a nechala si svoje priezvisko, že kvôli práci a veku... 😁 Radím porozprávať sa s partnerom a dohodnúť sa, dôležité je ako sa budete k sebe správať a nie aké budete mať menovky. Držím palce 🙂😘

jana005
8. máj 2021

@ibajaanikiny tak v tomto ti neporadím, ja som si síce nevedela po svadbe
hneď zvyknúť na manželove priezvisko, ale teraz po toľkých rokoch by mi už bolo divne mať svoje staré.
Len či potom nebudeš ľutovať, keď deti sa budú volať inak ako ty.
Ale rob tak, čo je najlepšie pre teba.

terezka1947
9. máj 2021

@ibajaanikiny ak ti vadi,resp.nie je najprijemnejsie priezvisko manzela,chapem. Myslela,som,ze ti ide o nezavislost nejaku.
Ale inak..mne nevadi prijatie manzelovho. Jasne,ze je to ine,chvilu to trva,kym si clovek zvykne.
Ale mne v kontexte doby-resp.nejakej pseudo emancipacie pride neprijatie ineho priezviska divne.
Lebo zena je slobodnou zenou,ci si priezvisko necha,ci zoberie manzelove.
Jej sloboda,svojbytnost,hrdost,ci cokolvek tymto nema ako utrpiet.
Zeny su velkou hodnotou,tak ako muzi.
A nemusia si to svoje miestocko vo svete umelo vydobijat.
Cize kludne,nech si kazda uribime ako chceme.
A uzurpovanie si niektorych veci nam nic vnutorne neprinesie.
To vnutorne sebavedomie bud mame alebo nemame.

lvula
9. máj 2021

Môjmu mužovi by to bolo v zasade jedno, keby si nechám svoje. Takéto veci nerieši a nepreziva. Ja som to brala ako automatiku, ze budeme mat spoločné, jeho priezvisko

basska_b
9. máj 2021

@terezka1947 amen! 👏👏

basska_b
9. máj 2021

@terezka1947 Dobre si to napísala... ono, človek zostáva človekom a ma svoju hodnotu bez ohľadu na to, aké ma krstné meno či priezvisko. Tie dve slová o ňom nič nevypovedaju.

beadygirl18
9. máj 2021

Či Vám poviem, neviem si presne predstaviť, čo znamená ulahodiť uchu s priezviskom. Je to hanebné priezvisko? Moja kamarátka si vzala manžela ktorý sa volá ,,Chromý,, a tiež jej to chvíľu trvalo kým to spracovala a myslím, že mala dôvod vážny nad tým váhať a neurobila to tak. Už majú deti a ani to neriešia. Dokonca ani jej okolie ktoré ju pozná. Veď ani ten manžel nemôže za svoje priezvisko.

elenita
9. máj 2021

@ibajaanikiny ja mam 2 priezviska a som s tym spokojna 😊 tym, ze nosim aj manzelovo priezvisko, je to pre mna akoby taka hrdost a tuzba dat najavo, ze patrime k sebe.

Strana
z3