Sobáš v kostole aj napriek tomu, že cirkev neuznávam
Ahojte chceme sa s snúbencom zobrať v kostole ale ide o to že ja veľmi cirkev neuznávam a nie som úplne tip top kresťanka. V boha verím a myslím si že nepotrebujem chodiť do kostola aby som to dokázala okoliu atď. A viem že budem musieť ísť na spoveď z čoho mám stres aj keď nič zle som nespravila. Bol niekto na Tom podobné?
@bonavoxa @bonavoxa ktovie, kolko podobnych ludi so svadbami v kostole, lebo “je to pekne” si toto vobec uvedomuje - ze sobas pred Bohom nie je mozne rozviest. Na papieri ano, ale pred Bohom nie, a anulacia manzelstva je beh na dlhu trat…
hlavne mat svadbu v peknom kostole 🤦🏼♀️🙄 a inak sa vysmievat vsetkemu, v co napr. ja uprimne verim… obtieraju si o hubu majetky Cirkvi a pritom su sami povrchni az strach
@zuzuliennka1 Jsme neznabozi, a není ani celkové povědomí o věcech víry a církevních kodexech, hlavně, že každý hrdý ateista vytáhne majetky a křížové výpravy. Ty předsudky jsou tah Zlého, stejně tak jako přílišný liberalismus. Ale Bůh zná každé hnutí srdce, každou myšlenku. Stojí o opravdový živý vztah s člověkem. Nepotřebuje ho, ale touží po něm, nakolik máme svobodnou vůli. Víra celkově je tajemství, kdo z upřímného srdce po Bohu touží, hledá Jeho vůli, nechá se Jím vést, pak mu je desatero milostí, jednoduchým návodem, ne nesplnitelným úkolem..a nevidí církev tím ,,světským" pohledem. Ale jako konvertita mohu potvrdit, že člověk je prvotně přitahován právě tou krásou, vznešeností, přesahem. Proto právě apeluji na tu upřímnost.
.... Raz som pocula, ze su ludia, "koleckovi" krestania, idu v kociku na krst, na aute na svadbu a v pohrebnom aute na svoj pohreb... Ale tak stale krestania, pan Boh vidi do tvojho srdca, on ta pozna a vie aka si, a Bohu nic nie je nemozne, tak ak mas mat svadbu v kostole, tak sa tal aj stane😉vela stasti av manzelstve
Při svátosti smíření se neříká jen ,, něco", říká se všechno, co z obžaloby Ducha Svatého tíží svědomí, co je nepravost, nedůslednost v dobrém, náklonnost k hříchu, i myšlenkami. Všechno...a při generální velké zpovědi jsem říkala i to, aby mi Bůh odpustil i to, co mi zapadlo v paměti. Jde o duši, na ničem nezáleží, než na upřímném přátelství s Bohem. Doporučuji si najít zpovědní zrcadlo a katechismus, pak se bude čeho chytit. A je pravda, že když přijde ke zpovědi třeba někdo poprvé nebo po delší době, tak se vede formou přátelského duchovního rozhovoru, kdy si penitent vzpomíná na to špatné od poslední svátosti smíření. Ale rozhodně je hřích chodit ke zpovědi jen napůl, špatně, nehodně, protože svatba! Bez upřímné lítosti a snahy o polepšení, nahrazení, je dokonce neplatná.
My sme sa brali s muzom najprv na urade, sami dvaja a pre seba. Nepotrebovali sme k tomu nic ine. Isli sme sami na svadobnu veceru a vo dvojici sme si to super uzili...
Rodina ale zapracovala, zadanie bolo jasne, tak potom sme si to este zopakli v kostole "se vsim vsudy".
Muz nie je katolik, nemuseli sme sa spovedat, svadobny obrat trval asi 45 minut a absolutne kompletny. Inac musim povedat, ze to malo super spiritualnu atmosferu. Ale mne to cele okolo toho nerobilo ziaden stres tak ako autorke. Keby bolo nutne dala by som aj tu spoved, ale nikto to nevyzadoval.
@eeffka s ateistom sa da zosobasit bezne....poplatok za to netreba.
@number19 ale ved nikto nezakazuje nikde vstup.
Len sa mnohe pozastavujeme:nadava sa na cirkev,ako instituciu ju neuznavaju,vierit sa v boha da inde,kostol dolezity nie je,vsetci,co chodia do kostola su ti najhorsi=ale....ale svadba,krst v kostole je vynimka.
V com?samotny krst,ci svustost manzelstva nie je nijaky carodejny ukon,nema zmysel pre ludi,co do kostola nechodia.
Kludne nech sa sobasia,kludne nech pochovavaju,cokolvek.
Kostol sa nema preco zakazovat.
Ale naco?aky duchovny vyznam to ma?
Ved boh je predsa vsade....nie iba v kostole.
@number19 v katolickom??? Si si ista? Ak, tak by som nechcela byt na mieste takehoto knaza, co takymto sposobom sobasi. Je to na jeho svedomi, ale toto je cirkus, nie sobas. Cirkus pred Bohom.
Ale kludne sa veriaci katolik moze zosobasit v kostole s ateistom, pre ateistu nemusi byt spoved, ani nic. Ale katolicka strana by z toho cirkus robit nemala. Taketo sobase sa robia hlavne preto, aby katolik mohol pristupovat k sviatostiam. Nechapem, na co ine je dobre taketo divadlo. Nie, kvoli rodine, to neberiem.
Nechodím do kostola lebo nemám k tomu vzťah. Kto vie možno raz zmením názor. Ani nedávam na cirkev len som povedala že tam nechodím a možno som zle informovaná ale nepáči sa mi ako farári berú úplatky, zbierky kade aké, samé zlato. nehovorím že všetci sú taký. V boha verím a keď chcem mať sobáš pred bohom tak sami na záhrade sa máme zobrať? Lebo som povedala že nechodím do kostola tak teraz nemôžem chciet mat cirkevný sobáš? A ohľadom spovede, jasné zahresim ale prečo by som mala sa spovedať cudziemu človeku? Ja to takto vidím. Tiež farár je človek z kosti a mäsa tak ako každý iný, áno má inu životnú cestu ale aj tak. Asi mám iné zmýšľanie tak prepáčte keď som vás urazila.
@danusa63 čudovala by si sa ale veľa párov má cirkevný sobáš kvôli rodine. Viem že im to urobí radosť a zo mňa neubudne. A neviem čo skoro všetci ma tu takto odcudzujete kvôli mojmu názoru. Veď verím v boha a zato že chcem sobáš v kostole a tam nechodim neznamená že sa vysmievam cirkvi alebo ľuďom čo tam chodia.alebo že si z toho robím show
Vies...mozno ti krivdime,ale ani sa nediv.
Lebo na konikovi uz clovek cita kadeco. A zarucene info maju vzdy ludia,co v kostole boli 3x v zivote,svadba je ten treti pripad. A potom radia oststnym,ze za piplatok sa da vsetko.
Ale inak....veriaci su blbci....a ovce.
Preto oni cirkev ignoruju,boh je vsade,ale ....keby naaahodou,radesj pokrstia deti,aj sobas urobia.
Az taki hrdinovia nie su,aby si vybrali-bud cirkev a vsetko alebo cirkev nie,ale vobec nic.
Taki ani-ani ludia,nemastni,neslani robia vzdy najvacsie zlo.
Drzim ti palce,nech svadba vyjde podla vasich predstav.
A zivot ukaze.
Mě z toho popisu situace právě přijde, že církevní prostředí neznáte. Neříkám, že ji tvoří světci, ale hříšníci na cestě, více či méně úspěšně bojující, ale takové ty opravdové skandály, co si většina lidí ,,z venku" představuje, vyčte v Blesku nebo v historickém románu o inkvizici, jsem za celé ty roky na vlastní kůži nezažila. Naopak, je mi rodinou. To nejsou úplatky, ale obětní dary, zcela dobrovolné. Nezpovídáte se knězi, ale Bohu, který jediný zná všechny okolnosti, takže jediný je Soudcem. Kněz je tam jako zástupce, přesně jako člověk z masa a kostí také bojuje, ale jako kněz je i strážce Svatých Tajemství, proto se snaží povzbudit a nasměrovat, rozhodně tam není od toho, aby někoho zadupal. Je to služba, kolikrát sedí v té zpovědnici, je jim zima, hříchy pořád dokola, teď tam přijdou různí lidi v různých životních etapách a metají to na ně. Ale stojí to za to. Za tu milost a radost, kterou má pak nebeský dvůr z odpuštění. Neřešte ostatní, ale svůj vztah k Bohu...jsem si jistá, že by stálo za to to upřímně knězi říci...jestli by byla z vaší strany ochota docházet na přípravu, kde byste si život víry ,,oživila"...nebo, jestli jde jen o ten povrch...
@zuzuliennka1 👍 uplny suhlas. A potom je Cirkev plna takychto ludi, co ju vlastne ani neuznavaju, kydaju na nu, hlavne ze mali pekny sobas v kostole. Na to im je cirkev dobra. Len si neuvedomuju ze tu "hroznu" cirkev vlastne tvoria aj oni. Rozum sa mi zastavuje.
@bonavoxa Ďakujem napísali ste to krásne a aj som sa trochu zamyslela. Len toto sa mi nepáčilo u nás bol jeden farár kde si vyslovene účtoval za služby. Aj ďalšia vec čo má odradila bolo to že mamka chcela dať moje sestry pokrstit a on odmietol. Lebo mamka je rozvedená a mala dieťa bez svadby. Ale keď sa pýtala na inej farbe tak bez problémov chceli. Ja sa cirkvi nebránim ani nič také. Možno keď začneme chodiť na predmanželske náuky tak sa mi to zapáči kto vie.
A to je podla Vas spravne ? Mat sobas v kostole koli rodine a inym ludom a nie koli vlastnemu presvedceniu a viere ? Chcete ist v ich slapajach ? Ziadne kriticke myslenie ? Sak ked raz kostol nepotrebujem tak sa nebudem tvarit ze teda na tu svadbu je to ok. Ved svadbou v kostole ide o ovela viac ako len o to ze je to pekne.
@silvike dobré vidím že to nemá zmysel ďalej vám vysvetľovať môj postoj/názor. Pekný deň prajem.
- nepoznam ziadneho farara, ktory berie uplatky, ale ak uz - uplatky, ktore ti tak vadia, davaju jedine ludia, ako ty - aby mali sobas v kostole, aj ked to cele maju v pazi
- zbierky su na opravy kostola, na ich bezny chod
- a najma - nespovedas sa cloveku, spovedas sa Bohu, ktory je v knazovi pritomny a ktory ti priamo vie dat rozhresenie
takze opat si len ukazala, ze podstate toho, ako to funguje a o com su sviatosti, kam patri aj manzelstvo uzavrete v kostole - nerozumies ani omylom…
tak naco je tebe sobas v kostole, ved ten, clovek z masa a kosti - o ktorom pises, je predsa na urade
@bonavoxa nadhera, ja som na tom podobne. Po xy hladaniach, studiu religionistiky, siekt, liecitelstva, reiki, ako pokrstena evanjelicka, som nakoniec nasla Pravdu v katolickej cirkvi 🙂. Citit z Teba uplne to, co mnohym, tak tradicne veriacim, velmi chyba. Citim, ze Ty si to vystihla vsetko, co by som k tomu povedala aj ja. Ale je mi zaroven luto, ze mnohi tu Ta nepochopia...☹. Nemaju absolutne ziadnu predstavu, co je svata spoved. Kedysi som bola rovnaka. Prisla mi zbytocna, lebo som ju nechapala. A dnes? Odchadzam zo spovede ako novy clovek, aspon o polovicu lahsia a pri slovach rozhresenia niekedy doslova na sebe citim zimomriavky, mam slzy stastia v ociach. Ale ako som pisala, tato skusenost je neprenosna, je to o zivom vztahu s Bohom, ktory ma miluje.
Ale stale je to tak pol na pol v tejto diskusii.
Mam este este jednu poznamku. Ak clovek uprimne hlada a ta svadba by mala byt nejakym milnikom vo viere, co sa kludne moze stat, tak odporucam uprimnost k sebe, k druhym. Zamysliet sa, preco to robim a ci to naozaj chcem. Ja som mala tiez odpor k Cirkvi a vsetkemu katolickemu, az...az prisiel cas a ini mi vymodlili milost precitnut. Trvalo to roky. Svadba v kostole bola uz takou ceresnickou na tom celom. Presla som si znovu krstom, prvym svatym prijimanim a uz ako manzelka s malym babatkom, som prijala aj sviatost birmovania. Ja som ale stale "hladala", uprimne sa snazila Boha najst a ten pokoj, ktory som videla na niektorych ludoch. Nevedela som, odkial prameni. Uz to viem. K svatosti mam veeeelmi daleko, ak by chcel niekto namietat, ze sa hram na dokonalu, pripadam si ako ten najvacsi hriesnik a ze si ani nezasluzim to, co prislo po mojom obrateni. Proste dostala som dar a ten dar moze dostat kazdy. Jedine, co je treba, je uprimnost v duchovnych veciach. Ako som pisala vyssie, Boh ma rad a hojne pozehnava aj uprimnych ateistov a srdcom dobrych ludi.

Při svatbě v kostele si snoubenci navzájem udělují svátost manželství a prosí o Boží pomoc, uvědomují si lidskou slabost a neschopnost vytrvat v lásce bez toho, aby prosili toho, který je sám a jedině čistá Láska. A modlitby církevního společenství jim v tom mají pomáhat. Takže žádné jen tak, pak si to můžu rozmyslet...Pak není možné přistupovat ke svátostem. A chápu, že se lidem nelíbí svatby na úřadech, ty formulace tam, to je čtení úřední listiny.