Spoločenská etiketa - teoretické odmietnutie pozvania na svadbu

mysga
13. jún 2016

Ahojte, ak by som odmietla pozvanie na svadbu jedného rodinného príslušníka, musím ho podľa etiekty pozvať na svoju svadbu?

Zrejme budeme medzi pozvanými,ale pán ženích je extrémne žiarlivý a raz spravil na inej svadbe scénu pre to, že môj partner si pripil s jeho budúcou ženou (pri čom som sedela) a obaja z toho robili strašne haló. Nepotrebujem riešiť takéto detinske kraviny a odvtedy sme s nimi neni za dobre. S mojou mamou sme sa už stihli posekat, lebo ja vravím, že na svoju svadbu ich nepozvem ani keď oni nás pozvú (dôvod,nepotrebujem tam roztrzky) ale vraj to musím lebo sa na mňa urazí celá ich strana rodiny.

Ako to riešiť? Nie je to životné dôležitá otazka,ale jedna sa o pokoj v rodine.

jasminet
13. jún 2016

@mysga nemusis pozvat nikoho koho na svojej svadbe nechces... etiketa neetiketa... 😉

sissy27
13. jún 2016

@mysga na svoju svadbu nemusíš pozývať nikoho, dokonca ani svojich rodičov... akurát tuším svedkov tam musíš mať, ale ak nezoženieš, verím, že ti poskytnú z miestneho úradu...
vôbec by som neriešila nejakú etiketu - je to len na tebe, či ti je prednejší kľud v rodine (ktorý aj tak nebude, ak sa tam niečo zomelie), alebo pohodová svadba... ja by som volila pohodovú svadbu 🙂

margarita
13. jún 2016

pozvanie na svadbu nema s etiketou nic spolocne, ja som tiez nepozvala vsetkych, ktorym som kedy bola na svadbe, ved to nie je obchodny vztah ze nieco za nieco, ty pozves koho chces, a ked niekoho aj pozves a neprisiel by, kazdy ma pravo sa slobodne rozhodnut.

na mna sa po svadbe urazila polka otcovej rodiny, ale uz 10 rokov pred nou so mnou nekomunikovali, nevideli sme dovod preco mat na svadbe ludi z povinnosti, mali sme 2x tolko kamaratov aj s detmi, nez priamej rodiny 🙂

mysga
autor
13. jún 2016

@sissy27 myslím, že keď pozvem všetkých bratrancov a sesternice okrem daného páru, s ktorym mám problém, tak neprídu urazeni jej rodičia a asi ani jej súrodenci :D ušetrím.

dominika6
13. jún 2016

@mysga
aha čiže tvoj partner si len pripil s nestou?
a čože vadilo? štrngnutie s pohármi? alebo bozk na líce? či ju tam oprel o stôl?
nechápem reakcii...
ale ked sa teda jedná o jeho svadbu tak si snevestou bude asi pripíjať každý chlap...čiže by sa ženích mal pripraviť teraz...
na svadbu prísť nemusíte,to len na dedinách sa musí dodržiavať nekonečné vracanie z generácie na generáciu...

margarita
13. jún 2016

@mysga
musis iba dane platit a umriet, dokonca ani tie dane nemusis, ak si to radsej odsedis 😀 😎

pribinak
13. jún 2016

Nemusis ich pozvat a ja by dom im na svadbu za takychto okolnosti ani nesla. Bavi chofit na svadbu, kde mam celu dobu tŕpnuť ci zas nebude nejaka scéna a tak

mysga
autor
13. jún 2016

@dominika6 to bola sestra nevesty. Ja neviem,co sa tam stalo,sedeli sme pri stole blízko seba,tak sme sa spolu bavili,ved sme boli na svadbe a zrazu obrovské haló ako sa moj chlap pozerá na jeho žensku keď si s ňou pripija. Chorá hlava. Ona tiež priliala oheň do ohňa keď potom vypisovala môjmu chlapovi slohy,ako si nepraje aby sa na ňu niekedy ešte díval a podobne. Sedela som tam a len raz v živote sa chtivo pozrel môj chlap na inú a to bolo na festivale,takze viem,ze v tom bol nevinne. Úplná story z ničoho. Ďakujem pekne. Nepotrebujem sa s nimi rodinkovat.

alaguema
13. jún 2016

@mysga spoločenská etiketa sa nezaoberá tým, koho má človek pozvať na svadbu, ale tým, ako sa tam má obliecť a chovať. Oplácanie pozvania, je len nepísaná zvyklosť a často sa to robí, ako si to sama nazvala - pre "pokoj v rodine". Ja by som na svoju svadbu nepozvala nikoho, s kým sa necítim dobre, alebo kto by mohol ohroziť pohodu ostatných hostí. Keď sa urazia, tak budú urazení, časom ich to prejde. Nevidím zmysel v pozývaní ľudí, s ktorými nemáte dobré vzťahy.

mysga
autor
13. jún 2016

Ďakujem všetkým, mame potom poviem, nech sa stará do svojej svadby a bude :D

dominika6
13. jún 2016

@mysga
nerieš etiketu,etiketa nehovorí,že ked oni mali 200 ľudí na svadbe,ty musíš mať presne tých istých tiež...
nebudeš sa tam baviť,dobre sa cítiť a alkohol urobí svoje...nechod a ani ich nepozývaj...savdba je o vás nie o rodine

zuzhe
13. jún 2016

nemyslim, ze by si ich musela pozyvat, aj keby si na ich svadbu sla.. ved by si im urcite kupila nejaky dar, takze naklady na teba by sa im tym vratili... a ked tam ani nejdes, tak ani tolko

mysga
autor
13. jún 2016

A odmietnutie sa robí ako? Ďakujeme za pozvanie ale... ste falosni jak súprava adidas z čínskeho obchodu tak neprideme? :D (to je žart)

jasminet
13. jún 2016

@mysga presne tak ako si to napisala... alebo len - dakujeme za pozvanie, svadby sa nezucastnime.

trdelnik234
13. jún 2016

@mysga

Normalne zavolaj a povedz, ze neprides a hotovo. Ved nakoniec ty si tehotna, takze zase ani velmi dovody vymyslat nemusis.
A nech ta ani nenapadne ich pozyvat. Urcite sa urazia, ale ak urobis mensiu svadbu, a vynechas nejaku nejapnu tetu ci vzdialeneho stryka plus 1 ci 2 sesternice, tak ti to prejde lepsie. Budu sice o vas hovorit, ze ste nemali poriadnu svadbu, ale bude menej napadne ak ich nepozvete.
Ty planujes svoju svadbu po porode?

trdelnik234
13. jún 2016

ja som si az teraz vsimla, ze cakate az v decembri, tak stihnes aj dve svadby este. Som myslela, ze teraz v auguste cakate.

mysga
autor
13. jún 2016

@trdelnik234 ja plánujem svadbu keď bude mať malé tak rok, čiže je dosť možné že najskôr tak jar 2018, len oni majú teraz niekedy koncom roka. A mama ma presviedča, že to sa oplaca, tie pozvania, aj keď je to dlhy rozostup.

zuzhe
13. jún 2016

@mysga ked uz, tak by sa patrilo oplatit, keby si na ich svadbu sla.. ale ak nejdes, tak nemusis nic oplacat

nela1916
13. jún 2016

@mysga Ahoj!

Nie, toto nie je vecou spoločenskej etikety, ale niektoré rodiny toto naozaj extrémne riešia. A áno, môže sa uraziť aj celá strana, u nás bolo veľké haló, keď sa istá časť rodiny rozhádala s tou druhou a potom na sesternicinu svadbu prišla viac-menej iba ženíchova strana. Nakoľko ja mám svoje vlastné kritériá, s kým sa chcem stretávať as kým nie a evidentne to vôbec nekorešponduje s jednotlivými skupinkami v rodine ako celku, neviem si predstaviť pustiť sa do takej selekcie. Aby som toto nemusela riešiť, volila by som malú svadbu s úplne najbližšími príbuznými. No ale to som ja. Z veľkých svadobných parád mám celkovo pocit, že je to taký príklon k "rodinnej tradícií" a keď už, tak so všetkým, čo k tomu patrí a niekomu môže prísť divné, ak si to človek robí posvojom. Každopádne držím ti palce, len sa nenechaj do ničoho dotlačiť.

eeffka
13. jún 2016

@mysga ak ti to pomoze na mojej svadbe boli pozvane len tety, lebo ujovia si radi vypiju nad ramec... ci sa urazli? neviem a je mi to jedno, tety prisli vsatky a boli spokojne. Zeby som volala nejakeho sprosteho bratranca? no mas ma vidiet.

trdelnik234
13. jún 2016

@mysga

Tak tvoja mamka by si sadla do noty s tou mojou, nehovoriac o mojom otcovi. U nasich doma pocuvas hlasky typu, ze "oni nas pozvali tak aj my ich, tito nam doniesli flasu vodku a za krabicu kolacov, tak im tiez po svadbe musime zaniest" a podobne, no porazit ma ide z nich niekedy.

Vies co, tak ti poviem, ja som mala prvy obrad iba civilny, asi 15 ludi na radnici, pohodicka, rodicia a kamarati. Potom o mesiac bola naplanovana velka veselica v rezii mojich rodicov ( vydupala som si iste veci a to, ze cast svadby si platime sami), ale ked som videla, ze ake je to pre nich dolezite, aby sa nikto neurazil, a aby svadba bola podla ich ocakavania a na istej urovni, v niektorych veciach som ustupila.
Ale vyber hosti zasadne konzultovali s nami a nenutili nam pozyvat napriklad otcovho bratranca, co sice byva oproti nam, ale ma veelky problem s alkoholom, aj keby sa bratranko neviem jak urazil. A zase ked mamina segra robila svadbu, tak pozvala iba svojich surodencov ale bez deti, takze ziadne sesternice a bratranci na svadbe neboli. A vobec si nerobila hlavu z toho, ze sa niekto urazi.

mysga
autor
13. jún 2016

Takže keď príde na lámanie chleba, spravím to tak, ako som chcela. Pozvem len tých, s ktorými som pravidelne v kontakte. Keby niekto niečo rieši, poviem im,podla čoho som robila výber a nech sa všetci urážajú koľko chcú. Priestory,kde to chcem riesit,su aj tak malé. 🙂

trdelnik234
13. jún 2016

@mysga

Jasne a navyse uz budete rodinka, takze vas vsetci nechaju na pokoji, budes to mat lahsie. Naozaj sa tym netrap.

mysga
autor
13. jún 2016

@trdelnik234 mojej mamine na tom záleží asi pre to,ze jej strana rodiny je bohužiaľ praktický vymreta alebo príliš vzdialená a jediní, kto môže byť z jej strany na svadbe je jej sestra a deťmi a ich manželkami/manzelmi. Naši sú rozvedení, otec ma novu zenu, takže prakticky tam bude tak trošku sama.

trdelnik234
13. jún 2016

@mysga

Aha, tak to som nevedela, som myslela, ze je trosku ako ta moja. A ten bratranec je syn tej tety asi, ze? No tak teraz nepojdes na ich svadbu a oni potom nepridu na tvoju, lebo mozno budu tehotni alebo co ja viem.

dominika6
13. jún 2016

@mysga
niekto to prelomiť musí..
my vychádzame s celou rodinou super a ked sa sesternica vydávala(bola na všetkých svadbaách aj na mojej) tak mňa nepozvala,že nech sa nehnevám ale robí malú svadbu,čiže len ozaj najbližších...

proste len napíš sms že dakujeme za pozvanie,svadby sa nezúčastníme..

rhiannon
13. jún 2016

@mysga za mna vzdy najlepsie funguje uprimnost. Proste neprijat pozvanie a slusne povedat preco - pripomenut historku a ich nemiestne spravanie. A pri vasej svadbe - nepozvat ich a ak chcete pozvat ich rodinu, tak osobne a normalne tiez vysvetlit dovod. Ved vy ste tam "obet", nie oni. Tak nech aj vyzreraju ako dementi, ked sa tak chovaju. A ak to ich rodina nepochopi a nepridu, tak su dementni tiez a ty aspon usetris...

pribinak
13. jún 2016

@mysga zavolaj si radsej dobrú kamosku ci kolegyňu ako hentake dve čudná

pribinak
13. jún 2016

@trdelnik234 prvy odstavec v poslednom príspevku, aj u nas doma to takto platí, vadné uplne
My sme dali pred 20rokmi 200zakuskov a tak aj oni nam musia priniesť 200 zákuskov
Na dedinách to asi este pretrváva
Vydávala sa sesternica, ujcek a tetuška mi dali 5tisic korún. Ja fakt nemozem sesternici dat 5tis EUR, tak to naši prepočítavali. No des

A to moji rodicia du vzdelaní ludia a tiez sa držia rôznych tradicii
Tiez, sestry ked sa vydávali, tsk ako je na východe zvykom mali 200 hostí, lenže to bolo pomaly 20 rokov spat a ja ked dom okresala počet na 60, oco skoro zinfarktoval

segga
13. jún 2016

@mysga Staci si uvedomit jednu vec. Je to TVOJA svadba, takze si pozvyas toho, koho TY chces. Bodka. Tvoja mama uz svadbu mala a tiez si pozvala ludi, ktorych chcela ona... Absolutne sa vykasli na to "co sa patri a co nie" a "co na to povedia ludia," inak do svadby osedivies. Ja som to tak urobila a bolo to jedno z najlepsich rozhodnuti co sa svadby tykalo 😉