Svadba bez alkoholu
Aký máte názor? Zvažujeme svadbu 100% bez alkoholu, viac ludi v rodine malo v minulosti problém s pitím....partner je športovec nepije vôbec ja občas víno ale úplne minimum...nepáči sa mi táto slovenská kultúra piť vždy a všade
@michaela329 nepredstavujem si, u nás by to proste nešlo, každý to máme v rodine nastavené inak. A hlavne nám nerobilo problém ostať celý večer bez alkoholu, nepotrebujeme ho na to, aby sme sa zabavili, dokážeme to aj "čistí", nebolo treba nikoho vychovávať.
@mandzula jasné, ja tom rozumiem až nechcene dobre, pretože tiež máme v blízkej rodine alkoholika. Ale len som tým chcela povedať, že na menšej oslave s jedným "potížistom" je to úplne iná situácia ako na svadbe, kde sa ich nazbiera viacero a kde aj tí ostatní, ktorí nemajú s alkoholom žiaden problém si budú chcieť dať pohárik/pohár vína/pivo... Ja vo finále autorke fandím, prečo nie, veď je to ich svadba. Len ponúkam reálnu obavu z toho, že cestu k fľaške si aj tak môžu nájsť, pretože i ten zbytok sa môže cítiť ako "u Suchánkov"... Zvlášť, ak o pravdivých dôvodoch prečo nealko svadba nebudú vedieť.
@mandzula u nás tiež nikto problém nemá, lebo sa pri pohľade na fľašu vína nemenia na ozrate obludy, ako tu podaktorí opisujú svoje okolie. Jednoducho problémových jedincov nepozvat, predpokladam, že v rámci rodiny sa o nich vie, každý vie, prečo nebudú pozvaní a bodka.
inak super téma...aké sú tu zaryté abstinetky...už sa teším na foto so slnečnými lúčmi a pohárom vína v ruke a s holými nohami na zábere 😂
@michaela329 písala som to vyššie, neviem si predstaviť nepozvať švagrinú, za triezva inak veľmi milú osobu, lebo by som tým ublížila v prvom rade bratovi.
@mandzula tak dospelý a svojprávny človek, ktorý má problém s alkoholom to nezvládne, hoci by určite prísne tvrdil, že áno... Bohužiaľ tak to proste je. Ja som to naposledy zažila vlani cez vianočné sviatky, kedy dotyčná osoba predom vedela, že prídeme aj s deťmi, tešila sa bla bla bla a keď sme dorazili, bola na plech, že ledva plietla jazykom... Pritom obed rozvarený... Ono tá snaha z ich strany tam vždy je, alebo teda väčšinou. Ale proste sila chýba🙈
@jamimo, možno neuveríš, ale v živote mi nikto nenútil "za pohárik". Nenalieva sa u nás na návštevách, narodeniny (dospelých) sú obvykle len o prípitku a aj to často nealko, nemám príbuzných, ktorých by som videla pripitych, viem, že existujú aj iné životné trendy, ale proste idú mimo mňa.
@mandzula ale to je Tvoj problém, že ju nevieš nepozvat. Ja som mala na svadbe 110 ľudí - Kysuce a Orava, Liptov. Ani jeden problémový notorik - neboli pozvaní.
@michaela329 máš pravdu, je to môj problém a riešim ho tak, ako najlepšie viem.
@tiezjedna my to máme tak, mužov strýko je hotové 🐖 Svokra také návštevy akceptuje (narodeniny, meniny, vianoce, veľká noc, gulášky na zährade...), lebo však ako by to vyzeralo... No ako? Jednoducho! Moje obydlie a vzácny voľný čas viem tráviť produktívnejšie a nie na úrovni IV. cenovej... Keď sa rodina ponosovala, prečo sa im vyhýbame, obchádzame ich, povedala som to na rovinu. Protézy sklapli, a je mi úplne jedno čo si myslia. Vážim si seba samú dosť natoľko, aby som hostila, uliala kvôli "poslušnosti" varila, chystala a hostila takého burana a jemu podobných 🤔
@mandzula, tak blízky rodinný príslušník je prúser. Netuším, ako by som riešila, keby som mala takého v rodine, určite by to pohlo mojou optikou. Len si pri tej svadbe akurát myslím, že takýto človek radsej pôjde piť do najbližšej krčmy ako by uznal oprávnenosť požiadavky bez alkoholu.
Ja by som bola totálne za, vôbec by mi to nevadilo, a to mám víno rada. To fakt má niekto problém vydržať jednu svadbu bez alkoholu? Nevie sa bez neho zabaviť? Potom by sa mal vážne zamyslieť, či má k alkoholu zdravý vzťah alebo to už hraničí s alkoholizmom. My keď mávame rodinné oslavy, alkohol vopred neobjednávame, nech si potom dá, kto čo chce.
@irusa alebo popis-piatočééék, prosečko, relax, konečne víkend, moja chvíľka-deti zaspali, potrebujem reset, zaslúžim si... = v adiktológii sa tento jav nazýva pozitívny vzťah alkoholu, craving- chuť, slasť spojená s pozitívnou emóciou a dvojdecové alkoholičky 👆 Niekedy sa aj práve takto môže začať cesta na Prednú horu. Nie, to nie je môj dojem, to skutočne tvrdí odborná obec.
PS: Kamoška pracuje v predajni s alkoholom a oči by ženy otvárali v akom množstve ženy pijú a nakupujú kabelkové balenia alkoholu. Mladé, staršie, doktorky, učiteľky, podnikateľky-stále zákazníčky...
@betulinka1 nie, nik sa nad tým nepozastavoval, ani nikam nechodil tajne piť, ani nič podobné, dokonca sa nás na to ani nik nepýtal.
@chances super aspon autorka bude vediet, ze je to v pohode. Ja si tiez neviem predstavit, ze by u nas v rodine niekto frflal alebo by chodili kupovat alkohol a tajne pili 🤣🤣. Ved aj ked sa ide k niekomu na grilovacky alebo oslavu, aj tak sa chodi autom a aj tak sa nejako nepije.
Nie som abstitentka, rada si dam s manzelom pohar vina, ale takato svadba by mi vobec nevadila. Ano, vdaka alkoholu sa mnohi osmelia na parket. Ale zaraza ma, ze sa ludia nevedia zabavit bez toho. Na VS som bola s kamosmi na chate, mali sme osmi jednu flasu Huberta na novorocny pripitok, inak sme tam boli cele 4 dni "nasucho". Bol to jeden z mojich naj zazitkov, napriek tomu sme sa vkuse rehotali, zabavali a nikto si nemusel davat frtana na posmelenie.
@jamimo nedávno som čítala, že je prekonaný názor, že alkohol v malom množstve môže mať na zdravie pozitívny vplyv, práve naopak, vraj aj také to typické ženské popíjanie "pohárik vínka pri telke po ťažkom dni" (veď si zaslúžim), môže mať za následok zvýšené riziko rakoviny prsníka (bez ohľadu na to, či to niekto chce alebo nechce považovať za alkoholizmus). Koľko chlapov v mojom okolí po dlhoročnom hladinkovaní (rozumej, zapijem, aj keď slnko vyjde) za posledné roky zomrelo na rakovinu pankreasu, ani nehovorím. Ale stále je pre mnohých divný ten, čo nepije. Človek je veru zvláštny tvor.

@mandzula môj svokor nepozval svoju sestru, práve preto, že pila. Predstav si, šlo to. Za mňa je ľahšie nastaviť hranicu jednému problémovemu, ako vychovávať všetkých zúčastnených.