Svadba bez alkoholu
Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?
Ja si to teda neviem predstavit svadbu alebo oslavu bez pripitku alebo takeho pohostenia. Ked nechces mat svadbu "pokazenu", zoberte sa na urade len so svedkami. Minimum vydavkov, ziadny ozrati, happy nevesta a zenich.
PS: good luck
Velmi cudne …na svadbách sa väčšinou dávajú darceky aj peniaze takze ja by som na svadbu tvoju dala napr dar plus peniaze 150€ podla čelnou a plus si budem kupovat alkohol celu noc .Ak ti pridu hostia mala by si ich pohostiť ved ta neprisli využiť ?alebo zoberiete dary peniaze a chote ta pohostiť za svoje ?
MY sme mali pripravenú svadbu bez alkoholu a bolo nám jedno, čo si kto myslí. Na oznámenie sme dali, že by sme ich radi informovali, že na svadbe sa alkohol okrem pripitku podávať nebude. a hned podtým, že nech nam daju do určiteho datumu vedieť, kto príde a kto nie. Nakoniec nam koronona svadobne posedenie zrušila ale aspoň sa ukázalo,,kto na tu svadbu chcel príst kvoli nam a nie kvoli alkoholu,,. Spravne uplne podla seba. Aj keby ste spravili vsetko podla ,,nich,, furt sa niekto nádje, kto by na niečo somral ;)
Neviem, či sa smiať či plakať pri tých komentároch. JE TO UPLNE V POHODE, KED STE S TYM VY DVAJA V POHODE! My sme mali svadbu bez alkoholu - manželov otec a moja mama majú problém s alkoholom. A viacero ľudí z rodiny na oslavách býva opitých pod stolom doslova. Najsmiešnejšie mi boli argumenty v štýle "to nám nedovolite pripiť vám na zdravie?" Moja odpoved - a budeme mať toho zdravia menej, ak nám pripijete džúsom? "To vám tam ľudia neprídu" - ak je im prednejšia fľaša ako naša spoločnosť, tak sa samozrejme môžu rozhodnúť na našu svadbu neprísť. Mali sme 160 ľudí (toľko ku komentárom, že máte spraviť len pre pár hostí, keď chcete bez alkoholu). Prišli. Manžel jednej sesternice neprišiel, asi kvôli alkoholu. Napíšem za všetky len dve skúsenosti z toho večera: 1.zena po 30 rokoch manželstva nemusela riešiť opiteho muža na oslave. Odchádzali po polnoci, tancovali dlho a veľa, pri odchode jej ešte vypýtal od nás srdiečkovú sviečku a daroval jej. Zažila taký večer prvý krát. 2.kamoska ktorá tiež nevedela vopred veľmi pochopiť, nám potom povedala, že jej bolo úžasne, nechýbal jej ani alkohol, ani muž (ktorý od nej odišiel nejaký čas predtým), zabávala sa a tancovala aj bez toho.
Mimochodom, prirovnávať to ku vegetariánske svadbe, či kub svadbe bez koláčov je úplne scestné - párok, zelenina ani koláč nevplýva takým štýlom ako alkohol na vedomie. A keby chcel niekto z mojich blízkych svadbu bez koláčov, ktoré sú zas pre mňa dôležité na svadbe - samozrejme si takú urobiť kľudne môže 🙂 pripraví mi pohostenie, zábavu, a ja m ešte frflat?
Ja by som taku svadbu uvítala,nakoľko ja a môj muž nepijem,ale že absolútne a nemáme radi opitych ľudí,pre nás ideálna oslava.
Ale to je môj názor,ja hovorím za seba,..nie za hostí
Bola som na 2 svadbách bez alkoholu a perfektne
Ty si tuším zo Súče 😁 tam sa rodičia chvalia že v 13 maju děti opite 😱
Tvoja svadba - tvoje pravidla. Tvoje peniaze. A p.s.: neberies si celu rodinu partnera...beries si jeho a s ním vytvoříš novu rodinu
My sme mali malú svadobnú hostinu (12 ľudí), ale mali sme len nealko. Nealko víno, nealko šampanské. Nikomu nechýbalo. Ale je pravda, že to bola taká rodinná obed/večera, okolo 22ej sa všetci pobrali domov.
Viem si to predstavit, kedze presne nasa rodina alkohol nemusi a v manzelovej bol svokor alkoholik a este s jednym co pili...ostatnym by to ani nechybalo. Mali sme alkohol.
Na tvojom mieste by som urcity pocet flias dala na stoly a zvysok ked niekto chce viac, nech si zaplati. Ale uprimne, s alkoholikmi tazko, oni ziju len pre jedine...a casto aj zomieraju kvoli alkoholu. Pre nich nedat vodku je ten najhorsi prehresok na svadbe co moze byt.
Beries to spravne...neberies si len snubenca, ale aj celu jeho rodinu.
Svagrina mala tusim tak, ze alkohol a vodu si kazda strana riesila a platila zvlast.
Ahoj, mam skusenosti z Talianska, Slovinska a pod z vinnych festivalov kde nikto nevracal a nebol agresivny. Velky rozdiel od slovenskej varianty. Kex to nechas za vlastne tak si to aj tak nakupia. Clovek opity z vina alebo piva je velky rozdiel od tvrdeho alkoholu. Skusila by som to opacne - ziaden tvrdy alkohol v ponuke ale vino preplatene. Nemyslim si, ze sa z toho niekto dokaze dostat do stadia ako si popisovala a ked bude v ponuke vino v cene tak sa opiju do normy a pekne na zaver zaspinakaju. 🙂
A este doplnim, ze veduci prevadzky nas po svadbe pochvalil, ze taka super zabava a bez alkoholu v podstate, ...hoci nieco bolo a svokor musel mat svoju vodku
Ahoj, prosím ťa necit sa zle, alkohol je svinstvo ktoré nici životy ľuďom, a ešte aj ušetríte. Nerobte kompromisy kvôli zopár alkoholikom a ušetríte peniažky na niečo lepšie
Mna by skor trapilo z akehoto vlastne prostredia pochadza moj nastavajucu, ked tolko problemovych ludi je okolo neho. Nechcela by som byt velmi sucastou takej rodiny. No ale to uz je asi jedno. Ale asi by som naozaj sla do verzie bez alkoholu. Ja ako host by som to uvitala ze konecne ma niekto rozum. Lebo alkohol je naozaj metla ludstva.
Ja osobne by som bola úplne v pohode s tým a to nie som abstinent. Ako hostiteľ pre pokoj v duši by som dala aspoň platený bar. Ja by som bola v pohode aj keby tam bola vegetariánska,mexická alebo neviem aká strava. Ja by som si nič nepomyslela,skôr by som ohovorila v dobrom 🙂 ale vseliaki sme..
No keby si aj problemovych ludi nepozvala, vzdy moze niekto iny narobiť cirkus.. Skratka neodhadne množstvo a opity uz neovlada spravanie.
Ja by som na tvojom mieste dala na stol vino, tvrde neponukala. Aj z vina sa da ozrat... Ale konieckoncov, bude to ich hanba, nie tvoja. Keby sa mne na svadbe niekto opil a robil somariny, zamrzrlo by... Ale ja predsa nezodpovedam za spravanie inych ludi.
@diamond007 je to v prvom rade svadba dvoch ľudí a môžu to mať ako chcú mladomanželia. Je to o nich. Nemusia sa prispôsobovať rodine, robiť veci ako chce rodina, ako sa to patrí... Rodina sa má prispôsobiť, nie mladomanželia.
Mne to normálne príde a mám na to rovnaký názor a kvôli tomu ešte nie som s priateľom zobratá, hoci sme spolu už 14 rokov. 🙈
Bohužiaľ, alkohol pokazil 80% osláv a svadieb, na ktorých sme boli. A teda za mňa nie... ja mám k tomu takisto odpor, potom, čoho som bola doteraz svedkom.
Je to vaša svadba, ja by som ale dala nejakú poznámku do pozvánky, že bude bez alkoholu, ale je možnosť zakúpiť si na bare..keď už teda.
Ja som pre kľud v rodinách zvolila, že budem radšej slobodná, pretože svadbu sme plánovali na 3x a ja na to nemám nervy, neprešla ani mini svadba a obed, ani väčšia svadba, proste pokiaľ to nemá byť podľa nás, tak nebude 🤷♀️, neprekáža mi to. 🤷♀️😃
Ked je clovek normalny a slusny da si pripitok a v ramci slusnosti sa zabavi...ak sa niekto ozerie domrtva behom chvili to je chory clovek ..len tazko ked nikdy nevieme z koho sa co vykluje..
Mne sa nepaci urcovat hostom ako sa maju chovat. Povazujem to za neslusne a drze. Host do domu, pan do domu.
Kazdy host by sa mal chovat s uctou, ak to nevie, nepozvem ho, co v tvojom pripade nejde. Volila by som malu svadbu v restauracii ako uz radili vyzsie.
To by ste museli byt na ostrove, aby si oni pitie nezaobstarali a naschval sa opiju este viac.
Inac ten pribeh so setrenicou, to je ako nejaka scena z filmu... ja by som sa asi na tom dobre zabavala, keby sa to stalo na mojej svadbe.
Policajtov koli bytke by som urcite nechcela ale nepokazilo by mi to naladu.
Na kieho dasa isla svagrina umyvat salu v ktorej sa ti ozrani bili? By som najala ten najdrahsi upratovaci servis a platili by ho ti ozrani, alebo by som ich tam nahnala aj s opicou.
@zuzulka558 To muselo byt velmi neprijemne. Mna by hrozne trapilo ak by som videla ako sa moji hostia nezabavaju so mnou a utekaju prec.
@diamond007 svadba je pre ľudí? Ja nechápem, svadba je podľa mňa o neveste a ženíchovi, keď sa rozhodnú ju mat vonku, tak bude vonku, keď celú ružovú, tak bude ružová, keď chcú pečenú svinu, tak snáď bude sviňa, keď čisto vege, tak bude, keď sa bude podávať iba vinea ich vec, snáď nebudú robiť podľa ľudí, čo chcú pozvať, jasne, ze iste prispôsobenie, ale tak, aby to vyhovovalo im, je to ich deň, iba a iba ich. Kebyže mňa pozve niekto na čisto vegetariánsku svadbu, tak čo, nepôjdem, urazum sa, nie, normálne zjem a vychutnám si, vydržím večeru bez mäsa🤣, teším sa z prítomnosti a radosti blízkych, ktorí ma pozvali, nebude chlast, úplne fajn, normálny človek sa vie zabaviť aj bez, minimálne vydrží jeden večer a párty bez alkoholu, najmä keď vie, že si to želajú svadobcania. Nacenga sa doma 🤣 Je to totozto deň mladomanzelov. A čo si pomyslí strýko a svako s tetou, hold. A najmä po trapasoch, čo autorka popísala, nie,vďaka. Ale aby niekto na moju svadbu povedal, že to nie je o mne, ale o ľuďoch, to je také typické slovenské, čo si pomyslia druhí, ukázať sa,dobre sa nadrbat, pobit, lebo zábava neexistuje bez promile. Nechápem, nevesta si želá červené šaty, tak si ich dám, alebo nejdem nikam a ohovoram🤣👍. Alebo?
Bud urobte svadbu len s najblizsimi alebo sa zmierte s tym alkoholom alebo to dajte dopredu vediet a hostia sa budu vediet rozhodnut, kto chce prist a kto nie. Takisto keby mi toto niekto pripravi ako prekvapenie ked pridem tak nadsena nebudem. A to sa nepotrebujem nalievat alkoholom. Ja som bola na svadbe kde sa nepodavalo maso. Popravde keby viem, ze do nas budu pchat vyprazany karfiol a vyprazany syr tak nikam nejdem. Lebo ked uz sa rozhodnem nieco robit tak nesetrim
@andreatytler bolo to veru cudne a hostia neboli taky ze opijem sa a robím zle
@mischelag vyprážaný syr býva niekedy drahší ako mäso. Zazezi od druhu. Záleží od ľudí, od vztahov. Ja kebyže ma niekto pozýva nerozhoduje sa podľa menu, podávania nápojov, ale podľa toho, kto pozýva,aky mame vzťah. Ale chápem, asi sa na to pozerá cez peniaze na oboch stranách, teda u poniektorých.

@chovancova27 Tiez by som s tym mala problem. Rada si obcas vypijem (aj tvrde ) a na svadbach ci inych oslavach detto, ale len do nalady. Proste bez alkoholu to nie je ono. 😀