Svadba - koľko eur dať ako dar?
Aká je minimálna suma peňazí ( dar) za ktorý sa netreba hanbiť? Nie sme na tom teraz najlepšie a svadbu majú naši príbuzní nie nejakí najbližší. 50eur a nejaký ten žreb je za dvojicu malo?
Ak vám to situácia dovolí dajte 100€, peniaze sú univerzálny domček. Ak nechceš len peniaze tak dajte 90€ + za 10€ kúp tie lacné žreby keď ich majú radi, budú mať zábavu.
Pre mňa je normálne dať toľko aby som aspoň pokryla náklady na stravu za nás + niečo máličko na vyšše (to sa odvíja podľa toho kto to je, ak blízka rodina tak počítam viac ako napríklad pri kamarátke).
Ale na druhú stranu si myslím že nikto normálny nerieši kto a koľko mu dal. A však o pozvaní na svadbu sa vie dopredu takže vždy sa dá niečo málo našetriť (ušetriť na líčení, vlasoch, šatách)....aby som mala na dar.
@danusa63 to sa este teraz robi ci myslis ze maminka si viedla zoznam pri vlastnej svadbe? Ale jasne, kazdy region ma svoje zvyky, tebe to mozno pride OK a uplne normalne, ja som kukala jak puk.
@muchotrafka298 to som ešte nepočula a teda príde mi to tiež trapne ale rešpektujem že každý má na svojej svadbe svoje pravidla ..ale mohli by to robiť aspoň diskretne doma po svadbe si teda zapísať kto co dal nie takto 😃už keď niekto chce na svadbu silou mocou pozvať pomaly celu susednú dedinu ale s tým že hádam nebudú cudzim nič platiť tak nech len pekne dajú .. asi som teda z totálne iného regiona😃
Ja som tu o tom pocula prvykrat ale ako pise hore @danusa63 je to uplne normalka v niektorych regionoch. No tak vies, zapises za cerstva, aby si nahodou po svadbe nezabudla 😉 Ale je to fakt ze vrchol trapnosti toto.
No teda, nevedela som, že sa to berie takto: pozvaný hosť má byť dostatočne solventný, aby sa vôbec svadby zúčastnil. Keď nemá na finančný dar, nemá ani chodiť.
Ak robím veľkú svadbu, tak na ňu asi mám a nečakám, že sa mi náklady vrátia. Bolo by mi smutno, keby niekto, koho som pozvala nepríde, lebo mi nemôže dať 50, alebo 100 eur. Veď ja tú svadbu organizujem, nie hosť. Poteší každý dar v akejkoľvek výške. Ale každý má iné nastavenie, rozumiem. Držím sa pravidla: dám koľko môžem
@jenny224 ja to beriem nejak tak že take tie nepísané pravidla v zmysle : ja keď pozyvam tak platim, čo dostanem to prijmem, ako hosť niekde by som nedokazala prísť s holou rukou a ani niečo zneužívať že pokial nemusím nedam. Takých ľudí nemám rada a poznám ich dosť. Že zarobia slušne netru biedu a sú schopní dať niekde 5eur . Táto svadba budú to ľudia čo sú nám neni nejak extra blízki bližšej rodine by som sa snažila dať viac tu je to skôr take že sme pozvaní lebo je to väčšia svadba, keby bola menšia neboli by sme
@irusa aj ja by som radšej tak 😃to zalezi od povahy kto má aké priority a celkovo komu je čo hodné za čo zaplatiť.
@vreckovka2 ako beriem tvoj názor, no ja by som sa od hanby prepadla, ak my ako dvaja pracujúci by sme dali ako svadobný dar puzzle... Hoci by som si mala požičať, tak tu stovku by som do tej obálky dala
ja som síce mala svadbu pred 9 rokmi, ale teda keď sme dostali 50 eur, už to sa mi zdalo veľa :D a jasné, že sme dostali aj väčšie sumy... ale ľudí sme pozývali, lebo sme ten deň chceli stráviť s nimi... pre mňa už to je dar, že pozvaný si nájde čas, prípadne porieši oblečenie ... 😀 a veci okolo toho... vôbec ma nenapadlo očakávať peňažné dary.. a áno, svadbu sme robili takým spôsobom, aby sme si ju mohli dovoliť bez nejakých špeci úspor a zadlžovaniu sa... keď dostanem pozvanie na svadbu, je to skôr pre mňa "ťarcha" ... a nie výhra, že super, budem sa môcť zadarmo najesť a zabaviť... a keď ho prijmem tak preto, že si tých ľudí vážim... príde mi divné, že si zorganizujem veľkú honosnú svadbu, a využijem iných, aby mi ju zaplatili aspoň preplatením toho, čo zjedia 😀
@viky7 možno záleží aj kto ten dar dáva lebo jasne že rodičia dajú viac ako napríklad nejaký čerstvo dospely človek čo mal prvú výplatu 😃 a hlavne ja som chcela to zaplatiť sama aby partner nemusel keď sú to ľudia z mojej strany. Preto som to takto počítala že 50urcite a ešte nejaké zreby ale keď aj moja polovička da tak jasne tu stovku tam dáme
@muchotrafka298 robi sa to aj teraz. pri velkych rodinach, ked kazdy chce po spravodlivosti vratit, co dostal, nie je sanca si pamatat, kto kolko dal. ja na tom nic sokujuce nevidim.
@matkahelka nerozumiem ale čo komu vrátiť, akože keď budú mat svadbu ti čo dali peniaze tak aby oni potom dostali rovnako či ? Nejak som to celé nepochopila
50€ je fakt smiesna suma za par. a zreby su hlupost, vyhodene €. neverim, ze dvaja dospeli pracujuci ludia nemate 100€.
@matkahelka ale čo by nemali, veď píše, že ide na dovolenku, tak na svadbe musí ušetriť...
ano presne tak, aby vratili tolko, kolko dostali. nic nepochopitelne na tom nie je.
@irusa mali sme ju zajednanu skôr ako prišlo pozvanie na svadbu + iné veci, už dosť toho platil a platí partner tak dar som chcela mat vo svojej réžii a som na tom momentálne nie bohvieako
Pokiaľ tebe to nebude trápne, tak daj tých 50€ plus žreby.. Ved podľa diskusie si o tom presvedčená, že je to dosť, tak načo to tu riešiš...
@matkahelka v poriadku beriem že inde to aj inak funguje každopádne som rada ze tu take tradície nemáme. Neviem si predstaviť žiť stále v nejakom porovnávaní a zapisovaní keď len v hlave ze ja som od Zuzky dostala na narodeniny cokoladu 100g tak ja jej nekúpim veľkú milku. A na svadbe keď mne dajú 100 eur tak ak náhodou o 10 rokov keď budú mat svadbu a ceny už budú celkom iné ja im nedam o cent viac hoci môžem alebo teda keď nebudem môcť dať toľko čo Oni mne urazia sa
@irusa kazdy to mame nastavene inak. Moj manzel bol nadseny, lebo mu tym kamoska ukazala, ze nas naozaj chcela potesit vecou, co mame obaja radi. Keby neprisla, bolo by nam to luto. Nemala sa za co hanbit. Nemat peniaze nazvys naozaj nie je hanba.
@irusa práveže mi diskusia pomohla rozhodnut že bude teda stovka. Chcela som hlavne vedieť koľko dávajú aj ostatní na svadbách nie veľmi blízkym ľuďom. Ja som na svadbe ešte nebola
@vreckovka2 ja som od partnera nechcela pýtať peniaze na dar lebo nie sme manželia on ich ani nepozná ani tam ísť nechcel pozval mna na dovolenku platil veľa veci aspoň toto som chcela nechať na mne ale stovka pre mna tam stovka na šaty a veci okolo a už to je problém
Čo na tom nechápeš? Keď mne dá kamarátka na svadbe 100€, tak sa jej budem snažiť neskôr na jej svadbe aspoň toľko vrátiť, a nedám jej napr. 20€. Co je na tom zložité?
Inak zbežný zoznam z mojej svadby mam aj ja doma, robili sme ho tesne po svadbe doma. Už som sa doň párkrát pozrela, keď sme išli na svadbu, aby som vedela dat dar v minimálnej v takej hodnote ako sme dostali my. Nevidím na tom nič zvláštne.
V septembri ideme na svadbu. Muž je krstný otec + svedok. Plus máme 3 deti. Dávame 300€, kyticu, pečiem trojposchodovu tortu (u nás je zvykom že krstni rodicia dávajú tortu) a na "pečenie" (zákuskov) ešte 50€.
@qwert87 neviem nerobím si výpočty rovnako na Vianoce rada obdarúvam a väčšinou dávam viac ako sa dostane mne a teším sa z toho a necakam že kamoska si vezme zošit a jednotlivo pôjde hľadať cenu darcekov aby vedela ,, na potom,,😊 je to tak nejak automaticky jasne ze keď mi niekto dá 300eur ja nedam 3 Eura ale tak každý sme iny.
No poviem ti, nám dal jeden pár do obálky 10€ ako svadobny dar 8 rokov dozadu. My sme im dali teda mnohonásobne viac. Aj takí sú ľudia.
U nás je zaužívané, že minimálne zaplatiť za stravenú jednotku + nejakých tých 20 € navyše taký redovy... A je jedno ci je svadba teraz alebo o 20 rokov
zit stale v zapisovani a porovnavani? stale? neviem teda, v akych koncinach zijes ty, ale tu, kde zijem ja, je svadba raz za zivot, takze ziadne STALE, ale RAZ. mimochodom, ked sa raz budes vydavat ty, dufam, ze tvoji hostia budu mat viac chochmesu. lebo nie, nejde o to, aby hostia splatili naklady na svadbu. ide o to, ze dospely clovek s trochou sudnosti vie, co sa patri. a ak viem, ze si nemozem dovolit fakt dat aspon tu stovku za par, tak svadbu slusne odmietnem. nikto by kvoli vasej nepritomnosti urcite neplakal.
Podľa príspevku to nevyzerá, že ty dávaš viac... Lebo inak by si bola uvedomela, že nedám 50€ keď len strava pre nad bude minimálne 100€

@muchotrafka298 áno taký svadobný zošit si viedla aj moja mamka. Lebo u nás na Orave je zvykom vrátiť dar v rovnakej a vyššej sume.