Svadba v kostole s rozvedeným
ahojte, chcela by som sa spytat.18.4 mame termin sobasa.Povodne sme planovali v kostole, ale pan farar vcera zistil, ze priatel aj jeho ex boli obaja nepokrsteni, takze aj napriek civilnemu sobasu su pred cirkvou stale manzelmi a nechce nas zosobasit:( stalo sa to prosim niekomu, alebo nepoznate farara bratislava a okolie, ktory by nas zosobasil? Dakujem pekne za odpovede!
@aniky0507 ale pokrstia, aj nam pokrstili, mali sme civilny sobas, je to o fararovi
Je to tak ako píše viky7, t.j. jeho pôvodné manželstvo sa považuje Cirkvou za platné.
Pavlovo privilégium, ktoré tu niektoré spomínajú, sa na 99% nebude dať uplatniť - to pripadá do úvahy len vtedy, keby sa ten muž obrátil na vieru počas trvania pôvodného manželstva, a jeho doterajšia žena by mu robila neprekonateľné problémy kvôli jeho viere (zdôrazňujem: kvôli viere). To sa myslím takmer nikde nedeje, snáď len ak by boli pôvodne moslimovia...
Ešte pre prípad, že by sa niekto veľmi pozastavoval nad cirkevnými pravidlami a ich domnelou nezmyselnosťou: aj futbalisti musia rešpektovať pravidlá futbalu, nech si o nich myslia čokoľvek - inak ich z trávnika vyvedú...
jeden známy politik na Sk sa 3 krát oženil a mal sobáš v kostole. Samozrejme už s manželkou spolu nežijú.
@aniky0507 neviem ci to tu uz niekto napisal, nuz snad sa nebudem opakovat. Je to takto:
sobas je pre rimskokatolicku cirkev platny ak:
katolik + katolik = sobas v kostole
katolik + nepokrsteny partner = svadba v kostole
nepokrsteny + nepokrsteny = civilny obrad
dvoch nepokrstenych RKC neodda
sobas nie je platny ak:
katolik + katolik = civilny obrad
katolik + nepokrsteny partner = civilny obrad
takyto ludia mozu uzavriet teda sviatost manzelstva v kostole, aj ked su rozvedeni.
ak teda tvoj partner mal ako nepokrsteny svadbu iba na urade a jeho ex manzelka bola taktiez nepokrstena, manzelstvo sa povazuje za platne.
ak chce mat rimskokatolik sobas v kostole, mal by mat vsetky sviatosti za sebou, teda krst, prve svate prijimanie a birmovku. O vsetkom sa doklada potvrdenie.
Krst:
RKC pokrsti dieta aj neveriacim, nepokrstenym rodicom. Na vierovyznani rodicov nezalezi. Pri krste musi mat vsetky sviatosti aspon jeden krstny rodic = ten sa pred Kristom zavezuje, ze dieta bude viest ku krestanskej vychove. Teda, krstny rodic doklada, ze je krsteny, a bol birmovany. Druhy "krstny rodic" nemusi mat sviatosti, v takom pripade vsak nie je krstny rodic ale svedok krstu.
Snad som to vysvetlila zrozumitelne🙂
Vase riesenie je, ze partner prijme sviatost krstu, krst mu zmije doterajsie hriechy, teda aj rozvod pravoplatneho manzelstva. Aspon myslim.
ja tomu teda absolutne nerozumiem 🙂 obaja nepokrsteni - sobas mali civilny. rozviedli sa, noa? stale su podla cirkvi manzelmi? A keby bol jeden pokrsteny, uz by to bolo v poriadku?? 🙂 to je aka somarina. Podla mna by ste mali len zmenit knaza - niektori knazi velmi vymyslaju. Nevidim ziaden problem v tom sobasi v kostole - okrem toho, tvoj partner si asi musel dorabat krst a prijimanie, birmovku, nie? knaz vymysla, zmen knaza a bude dobre 🙂
@viky7 a preco je ten sobas stale platny? nechapem, ved sa rozviedli....to nestaci? a okrem toho obaja su nepokrsteni, takze s cirkvou nemaju nic spolocne či??? keby bol jeden s nich pokrsteny, tak by po rozvode bolo manzelstvo skoncene? ja som z tych cirkevnych zakonov mimo 🙂
@zuzka_puska ide o to, že cirkev rozvod neuznáva. A pre r-k cirkev je platný sobáš, ktorý uzavrú dvaja ľudia rovnakého vyznania pred zodpovedajúcou inštanciou. Čiže napr aj dvaja zosobášení židia v synagóge, aj keby boli rozvedení civilne a napr žena z takého páru by si chcela vziať katolíka, tak sa nemôžu brať v kostole.
@zuzka_puska - no keďže dvoch nepokrstených v kostole nezosobášia, tak cirkev uznáva ich manželstvo uzavreté na úrade. Pre cirkev sú to dvaja neveriaci, ale ich manželstvo úradné uznávajú. Pokiaľ by však jeden z nich bol pokrstený, ako katolík už musí (podľa cirkvi) prijať sviatosť manželstva v kostole. Pokiaľ to neurobí (nezosobáši sa v kostole), jeho manželstvo podľa cirkvi nie je platné. Rozvody cirkev neuznáva všeobecne (okrem tzv. anulácie manželstva v rámci cirkvi - ktorú však vybaviť nie je jednoduché): Civilný sobáš neveriacich je, čo sa platnosti týka, rovnocenný cirkevnému sobášu. Pokiaľ je aspoň jeden z partnerov pokrstený, teda katolík, už sa naňho, teda na jeho manželstvo a sviatosti, podľa cirkvi, vzťahuje cirkevné právo. Aspoň ja som to takto pochopila.
@aniky0507 no co ja viem, ak je tvoj partner neposkrsteny, tak v prvom rade musi absolvovat nauku krst atd...a tak by mohla byt svadba v kostole...ak nemal obrad v kostole tak by ho mohol mat, ale prekazky sa stale najdu...nic v zlom, ale spytaj sa farara kolko chce za svadbu na kostol a bude to....ked krstia deti, ked nie su partneri zobrati za prispevok, tak preco by vas neoddal, ak nie najdi si ineho farara....nejaky urcite pristupy.....
@aniky0507 No, nasi znami sa brali v rimsko-katolickom kostole aj napriek tomu, ze on nemal ani krst (co som bola prekvapena, ze bez problemov) a ona mala vsetky sviatosti (krst, prijimanie a birmovku). Vidim, ze mas malo casu a dieta na ceste, tak este by som skusila sa obratit na biskupsky urad. To je uz posledna moznost ak nechces prelozit svadbu na iny termin.
Co sa tyka krstu vasho dietatka. Tak moji rodicia boli uplne ineho vyznania, mali iba krst a nic viac. A mna bezproblemov pokrstili. Tam je dolezite, aby KRSTNI RODICIA mali vsetky sviatosti (krst, prijimanie a birmovku), musia aj dolozit potvrdenie o absolvovani vsetkych sviatosti (datum, miesto a pod.). Drzim palce.
@katrinka8 aha....no uz asi chapem aj ja 🙂 ale pride mi to aj tak take nelogicke. Vsak ja kebyze nie som s partnerom stastna, a stretnem niekoho do koho sa fakt sialene zamilujem(aj on do mna) tak preco by mi cirkev mala zakazovat, no ty uz si tohto nezoberies, lebo si si zobrala tamteho, a my rozvod neuznavame....vsak stavaju sa aj taketo veci, zial je to tak. Aj ked vsetci by sme chceli zit stastne a byt spolu aj 100 rokov, nie vzdy to takto vyjde
@zuzka_puska - no to, samozrejme, môžeš, ale nemôžeš už od cirkvi žiadať, aby uznala to druhé partnerstvo ako manželstvo pred Bohom a ako sviatostné manželstvo (čiže nemôžeš sa zosobášiť v kostole). Osobne si myslím, že skutočne veriaci (teraz myslím praktizujúci veriaci, takí, čo tú vieru naozaj aj cítia a žijú, nielen chodia do kostola - v tom majú jasno a majú tieto veci vyjasnené už dávno pred vstupom do manželstva. Nikdy by sa nezobrali napr. na úrade. Keď je jeden "veriaci" a druhý ateista, tak to nikdy nie je také úplne (môj osobný názor), pretože neviem, či by si veriaci človek, čo vieru žije a cíti, dokázal zobrať za manžela ateistu. Tým nehovorím, že je to alebo ono zlé, je to len môj názor.
Je to takto ak sa chce zosobášiť už raz rozvedený partner v kostole musí poslať žiadosť pápežovi s odôvodnením prečo sa rozviedol. A pápež rozhodne o tom ,či áno alebo nie. Záleží na dôvodoch rozvodu . Viem to určite ,lebo máme v rodine kňaza z Kanady,ktorý momentálne pôsobí vo Vatikáne.
@rough Som rada ze tu niesom sama vydata za ateistu. Moj muz dokonca nema problem dodrziavat aj post a sem tam zajdeme spolu aj do kostola. Prehovarat ho aby sa obratil na vieru ho vsak nebudem ..... to podla mna nema zmysel ked k tomu nebol od malicka vedeny. Keby on sam chcel zaujimal by sa aj sam. Ale ja som takto spokojna.
@moncicip
@rough
Baby, ja netvrdím, že to nemôže fungovať. Len pocitovo mi to celkom nejde do hlavy. Poznám totiž rodiny, kde sú obaja veriaci, a tam vidím, že žijú život s vierou celá rodina spolu, prežívajú toto spolu v komunite svojho kostola a pod. Neviem to presne popísať, proste z tých ľudí cítim, že to berú veľmi vážne, naozaj je tá viera ich každodennou súčasťou, sa tak prirodzene akoby aj viac orientujú na podobne zmýšľajúcich ľudí, s ktorými sa stretávajú, spriatelili sa.
Nedokážem si predstaviť, ako prežívate napr. Veľkú noc či Vianoce. Nemyslím teraz to, že jeden ide do kostola,druhý nie, že výzdobu máte, na Vianoce stromček atď. Neviem si predstaviť, ako to napr. vysvetľujete deťom, tieto sviatky. Alebo ako všeobecne vediete deti, proste taký váš bežný život, ktorý sa týka viery. Jeden ide do kostola a druhý nie? A deti idú?
Neviem si napr. predstaviť, že jednému rodičovi by záležalo na tom, aby deti boli pokrstené, mali prijímanie, birmovku, ale druhému rodičovi by to bolo jedno. Nemyslím to teraz tak, že ten, čo "chce" toleruje, že ten druhý "to nerieši a je mu to jedno, resp. nerobí prekážky" - to chápem, takých rodí je veľa. Ale toto práve je podľa mňa prípad ten, čo som písala, že to nie je také úplne žitie tej viery. Lebo podľa mňa takým ľuďom naozaj vierou žijúcim by vadilo, že ten druhý to nedokáže s nimi zdieľať a že vlastne ich v takej výchove nedokáže podporiť. Práve napr. toto mi evokuje to, čo som napísala, že takíto ľudia by si nedokázali zobrať ateistu.
Neberte to, prosím, ako rýpanie, len ma to zaujíma.
@katrinka8 vidis, napriek tomu, ze som veriaca, a nielen formalne chodiaca do kostola, nechcem a nepotrebujem zit svoj zivot v komunite veriacich. Ja svoju vieru zijem sukromne, v rodine, slovo Bozie hlasam v spolocnosti, v ktorej fungujem a snazim sa zit prikladny zivot krestana, ale fakt tieto komunitne stretavky nee. My chodime do kostola cela rodina a ja sa aspon mozem sustredit na omsu, lebo muz "zabavi" drobca, ked uz v kostole nevie obsediet. Navstevujeme viacero kostolov v BA a okoli, dokonca poznam a priatelim sa s niekolkymi knazmi, ale tieto spolocenstva farnosti nie su pre mna. Takze mi fakt nechyba, ze muz nie je katolik. Nuz a cirkevne sviatky slavime ako kazda ina rodina, resp rovnako ako sa slavili v mojej cisto katolickej rodine, ked som vyrastala .. vlastne nie uplne, komercne prejavy sviatkov sme eliminovali, u nas sa praveze pripomina ten duchovny rozmer velkonocnych sviatkov a vianoc. Popravde, chodila som s katolikom, chodievali sme do spolocenstiev a vtedy som spoznala, ze pre mna tudy cesta nevede...
Moj otec je dva krat rozvedeny..Prva zena bola moja mamina, druha zena bola zidovka a treti sobas mal v kostole 😀
@aniky0507 Ahoj,my sme boli v podobnej situaciu,mali sme aj predmanzelsku pripravu,a jedneho dna mi zavolam knaz,ze ho kontaktovali z biskupskeho uradu,cize nemohli sme sa sobasit v kostole.No bol to pre mna sok,dokonca som bola aj na biskupskom urade,ale nepochodila som.Svatbu sme mali civilnu,ja som uz bola aj tehotna,tak sme to nechceli rusit,ale verim,ze raz budeme mat svatbu aj v kostole 🙂
@stefita1 přesne tak,my sme s krstom nasho syna nemali ziadny problém
@gabusa1975 @aniky0507 mne z toho vychádza, že si svojich partnerov budete môcť zobrať v kostole až keď ich exmanželky zomrú... Tým sa stanú vdovcami a ako takí budú môcť znovu uzavrieť platné (sviatostné) manželstvo.
Morbídne, ale len tak mi to vychádza...
Nečítala som všetky príspevky... poznám takýto prípad. V niektorých prípadoch sa využíva pavlovo privilégium, ak ti to náhodou niekto spomínal. Pavlovo privilégium platí v prípade, ak by bol pokrstený ale sobášený civilne. V prípade, ak sa dvaja inoverci, resp. nepokrstený sobášia civilne, ich manželstvo je právoplatné aj v "očiach" cirkvi. Je to síce zvláštne, ale je to tak. V tvojom prípade kňaz konal presne tak, ako z pohľadu cirkvi mal. Do úvahu tu prichádza jedine manželstvo civilné, to však neznamená, že vaše dieťatko nebude pokrstené a nemôžete ho vychovávať vo viere. Aj v našej farnosti je viacero párov, ktorí síce nepristupujú ku sviatostiam, ale napriek tomu sú deťom veľkým príkladom vo viere...
@monhla ako si to myslela, hľadať iného farára, veď všetci kňazi by mali konať rovnako v zmysle cirkevného práva. Neviem, ako hovorí zákon, keď sú obaja nepokrstení. Poznám prípad, keď nevesta bola pokrstená, ženích nebol krstený a mali cirkevný obrad, ale manželstvo nie je sviatostné. To znamená, že ak by si nerozumeli, môžu od seba odísť bez hriechu. Ale Boh zariadil, že manžel sa v 30-tich rokoch chce dať pokrstiť a už prešiel prvým kolom príprav na sobáš. Sama som zvedavá, ako potom sa ich manželstvo stane sviatostným, neviem to

@aniky0507 Moj muz je ateista a mali sme svadbu normalne v rimsko-katolickom kostole.Len moj muz musel podpisat taku ziadost ktora sa posielala na prislusny biskupsky urad.V nej podpisal ze so svadbou v kostole suhlasi a ze nebude ani mne ni nasim detom branit vo viere ..... Takze to ze nieje pokrsteny svadbe v kostole absolutne nebrani.
..