Svadba v kostole s rozvedeným
ahojte, chcela by som sa spytat.18.4 mame termin sobasa.Povodne sme planovali v kostole, ale pan farar vcera zistil, ze priatel aj jeho ex boli obaja nepokrsteni, takze aj napriek civilnemu sobasu su pred cirkvou stale manzelmi a nechce nas zosobasit:( stalo sa to prosim niekomu, alebo nepoznate farara bratislava a okolie, ktory by nas zosobasil? Dakujem pekne za odpovede!
@mijo53 Manželstvo v takom pripade, co popisujes, nie je sice sviatostne, ale je pred Bohom nerozlucitelne. Takze nie je to take lahke odist bez hriechu 🙂 Viem to, lebo ja som pokrstena a manzel v case svadby nebol a mali sme sobas v kostole. A aka je ta cast obradu, ktora sa vynechava? Lebo nemam pocit, ze by sa pocas nasho obradu nieco vynechalo. Manzel teraz po piatich rokoch ide prijat vsetky sviatosti a knaz nam povedal, ze v tom momente, ako manzela pokrstia, sa nase manzelstvo stane sviatostne. Cize ked manzel prijme sviatost krstu, v tom istom momente zaroven obaja prijmeme sviatostne manzelstvo.
@gennara možno máš Ty pravdu, ak máš skúsenosť, ja poznám len prípad a to spolužiačka mojej dcéry, jej manžel teraz ide po 3 rokoch tiež prijať krst a ostatné sviatosti. V čase keď bola svadba, tak mi to dcéra vysvetľovala, že bola vynechaná nejaká časť obradu /sobáš bol v greckokatolickom chráme/, takže neviem sa vyjadriť, ktorá časť
@mijo53 Mali by robiť všetko rovnako, ale nerobia ☹ . Napr. pri krstoch detí napr. slobodných mamičiek sú veľmi veľké rozdiely medzi jednotlivými farármi.
Preto by som sa na ich mieste informovala aj inde. Môžu naraziť aj na iný výklad ich situácie a nájsť jednoduché riešenie. No môže sa stať, že na ich prípad budú všetci kňazi reagovať rovnako. No určite by som sa na ich mieste nezmierila s jednou odpoveďou
ja som si brala rozvedeného, ale svadbu s ex nemal v kostole, takže problém nebol 🙂 pokrstený bol, spravil si len prvé sväté príjmanie, brali sme sa v bazilike v Šaštíne
@bonaqa2013 A myslis ze teda je to realne,aby sa zosobasili.v kostole,i ked jeden z partnerov je rozvedeny,a brali sa v kostole s ex?teda ci moze hocikto aj ked nie su politici?ak ano,ako na to??
@kubisova nie nemal by byť problém keď nebol prvý krát zosobášený v kostole ale len na úrade.
Ja som mala kolegu, ktorý sa ženil v kostole. rozviedol sa, a po 17 rokoch sa chcel znovu oženiť v kostole. Mal s tým neskutočne dlhé opletačky( mesiace ), kým zrušili prvý sobáš.
@benovamiriam áno rušenie sobáša je veľmi zdĺhavé už som si niečo o tom zisťovala na stránke Moja svadba. To my sa radšej preto chceme zobrať zatiaľ len na úrade. A keď sa v budúcnosti podarí mm ten cirkevný súd vybaviť a anulovať tak potom v kostole. Ale uvidíme či nám to vyjde. Ale veľmi sa teším aj na ten úradný sobáš.
@benovamiriam Vies mi napisat ako to riesil?
@aniky0507 ahoj, neviem, či ste to už nejako vyriešili. Skúsila si sa spýtať v Rusovciach? My sme tam mali svadbu aj krst, boli sme na poučeniach a tamojší kňaz sa zdá dosť pokrokový. Možno, keď mu vysvetlíš dôvody, tak bude súhlasiť. Aha a radšej sa spýtať asi osobne, nie telefonicky 🙂
Inak, tiež som si myslela, že civilné sobáše pred cirkvou neplatia, ale ako tu píšu baby, že niekedy aj hej, tak neviem..
@mirka0677 , @aniky0507 my sme mali krst maleho tiez v Rusovciach a to som aj ja aj manzel rozvedni a obaja sme mali prvy sobas v kostole, nebol s tym absolutne problem. Knaz je vynikajuci a dokonca nam povedal, ze pokial budeme chodit na omse, tak sa sice svadba v kostole neda, ale da sa dat pozehnanie, tak sa nanho chystame 🙂
@batomi tak to je problém.
ak už raz mal sobáš pred Bohom a potom sa rozviedol, tak sobáš s ex treba anulovať. Je to vraj zdĺhavá záležitosť.
to je ta ludska arogancia, mysliet si, ze anulovanim cirkevneho sobasa sa anuluje zvazok aj pred Bohom a potom sa pred Nim akoze beru na cisto
@kachita To je velka chyba, ak si myslis, ze anuluju kazdy sobas len preto, ze chce niekto zit s inym partnerom. Cirkevne pravo menuje jasne dovody, kedy je to mozne, a tych dovodov nie je vela. A dokazovanie trva velmi dlho, lebo si musia byt isti, ze skutocne ide o objektivne priciny, nie ze sa mi niekto zunuje...
Mám priateľa, poznáme sa už roky, pomáha mne aj mojim starým rodičom, u ktorých bývam. Aj s jeho rodinou máme dobrý vzťah. Už dávno mi navrhol sobáš, lenže už roky rieši nulitu. Č máme robiť? Sobáš na úrade alebo čo iné? Sme veriaci, ale chceli by sme aj dieťa a byť manželmi.
Ahojte, potrebovala by som poradit, uz som tu precitala niekolko diskusii ale aj tak... Ide o to, ze moj priatel je Anglican (rodeny), bez vyznania, jeho predkovia boli protestanti, ja som rimokatolicka a chceme sa zobrat. Je to pre mna dolezite aby sme mali svadbu v kostole, nakolko som bola v tom vychovavana od mala, takisto aj pre mojich rodicov (aj zvysok rodiny, asi by len tak nepredychali keby sme sa zobrali len tak urade :-P ). Kedze on zaklady viery nema, jeho rodicia tiez nie (sice zakladne vedomosti zo skoly ovlada), ale radsej by sa stal napriklad anglikanom nez katolikom, ake su nase moznosti mat svadbu v rimo. kostole? (Vacsina z jeho priatelov su anglikani, katolikov tu v UK nepozna). Neviem akym smerom sa mam pohnut... Bol niekto z vas v takejto situacii? Dakujem! 🙂
@zuzi21 - ahoj, no podľa mňa by si sa mala ísť opýtať na faru tam, kde sa chcete brať (na SK, v UK? - nepíšeš). Ale osobne si myslím, že by ste s tým problém ma nemali, len by on musel súhlasiť s tým, že Tebe nebude brániť vo viere (ak je teda neveriaci, prípadne inej viery ako Ty) a že deti budete vychovávať vo viere (Tvojej, teda tej, v akom kostole sa chcete brať - zjednodušene povedané).
A ak si čítala diskusie, tak si myslím, že na Vás platí to, čo na svadbu katolík - evanjelik (anglikán = protestant = evanjelik) - nájdi si takúto kombináciu v diskusiách, to tu dakde bude podrobnejšie riešené 😉

@skrecok môže byť sobáš v kostole, hoci jeden zo snúbencov nie je pokrstený, ale takéto manželstvo nie je sviatostné. Vynecháva sa časť obradu, kedy sa manželstvo stáva sviatosťou, Títo manželia aj keby od seba odišli, nemali by hriech