Svadba verzus auto

kachita21
20. júl 2016

Ahojte!

Potrebovala by som pocut nazor niekoho nezainteresovaneho, lebo u nas doma sa toto neda riesit. V novembri sa vydavam a bohuzial nam nejako nevychadzaju peniazky na svadbu - na zaciatku sme bohuzial kupili niektore veci drahsie ako sme planovali a tak nam ku koncu nevychadzaju peniaze. Svadbu si platime uplne samy a na dary z rodiny sa nemozem spoliehat. Ide o malu svadbu (25 ludi) a chyba nam asi 1000 eur. Mam zdravotne problemy, preto potrebujem rychlo otehotniet. Rozmyslam preto nad predajom svojho auta, vykryjem cast nakladov na svadbu a zvysok penazi necham pre babatko. Mame aj druhe auto, ale to nie som schopna soferovat, lebo nema automaticku prevodovku. Nesoferovala som 7 rokov, teraz som konecne zacala, ale ak ho predam, uz sa k tomu asi nikdy nevratim (mam skoro panicky strach zo soferovania). Preto by som potrebovala radu od vas mamiciek - budem potrebovat auto, ked budem s dietatkom doma? Byvame v Senci. Na muza sa nemozem stale spoliehat, potrebuje sam auto na dochadzanie. Alebo sa mi radsej oplati investovat peniaze do svadby? Pozicku si urcite odmietam brat.

Dakujem pekne za vas nazor.

womankc
20. júl 2016

@kachita21 no v dnešnej dobe je auto viac než len praktické ... pri malom dieťati tým duplom . 1000 E nie je taká horibilná suma, čo by sa nedala zohnať , radšej by som to riešila spotrebným úverom v banke , splátky sa dajú nastaviť , aby sa zvládli, alebo skúsila požičať niekde v rodine .... predať auto nie je dobrá voľba , budeš ho využívať určite

miku1
20. júl 2016

@kachita21 Auto by som určite kvôli peniazom na svadbu nepredávala. My máme s manželom obaja autá, a poviem ti, že si neviem predstaviť fungovať len s jedným autom. Bude ti predsa treba chodiť s malým hoci len na bežné kontroly k lekárke, nákupy, .... a pokiaľ si na tom so šoférovaním tak, ako si písala, tak si rozhodne toto auto nechaj.

tehulka2011
20. júl 2016

ze "investovat" peniaze do svadby - to je cista spotreba 🙂 auto by som osobne nepredavala, ak ho potrebujem, radsej sa vzdat svadby

vilma7
20. júl 2016

no ked mas panicky strach zo soferovania, musis sama uvazit, ci budes vobec schopna soferovat, ked budes mat este dietatko pri sebe, ktore mozno bude vyzadovat tvoju pozornost! a na druhej stranke byvas v meste, kde sa podla mna vsade dostanes aj bez auta 🙂.

alebo druha moznost je, pozriet ktore polozky by sa dali na svadbu zohnat lacnejsie. Ja som dary od rodiny nechcela, som povedala, ze ak chcu, mozu nam darovat peniazky a z tych sme si potom zaplatili svadobnu cestu, hostinu a este nam nieco ostalo aj na zariadenie bytu.

womankc
20. júl 2016

@miku1 presne tak ....

@kachita21 ja tiež nie som bohvie aká šoférka, teraz mám pokazené svoje auto a momentálne nemôžem vyčleniť na opravy a poviem, že som ako bez rúk. už som naučená sa presúvať v neobmedzenom čase , manžel je našťastie ochotný ma voziť aj mi poskytnúť auto ak sa dá, ale viem , že ho to zaťažuje a mne to tiež vadí , že ho otravujem

majusqa77
20. júl 2016

ja si neviem predstavit fungovat bez auta

papricka33
20. júl 2016

Auto sa pri bábätku zíde, ale na druhej strane, bojis sa šoférovať, takže ak bude stáť pred domom nebude ti nanič. Neviem, akú odpoveď chceš dostať, keďže nechceš ubrať z nákladov na svadbu, ani zobrať pôžičku (1000 eur pri priemernej mzde, a uskromneni sa splatis raz-dva)... Ak nemáš iný nápad ako ich zohnať, ostáva len predať auto 😒

monilik
20. júl 2016

v kazdom pripade, treba vsetkym hostom povedat, ze si neprajete ziadne nepotrebne svadobne dary ale nech vam kazdy radsej prispeje peniazmi. bezne sa to tak uz robi a dokonca ked trochu pogooglis najdes aj rozne versiky, ktore takuto poziadavku obsahuju a prikladaju sa k pozvankam. co sa tyka auta - my mame jedno, ale soferujeme ho obaja. vacsinou ked boli chalani mali a potrebovala som nieco tak muz prisiel a pomohol ale stalo sa aj ze nemohol a sla som autom sama. takze zalezi ci mas vsetko blizko alebo budes musiet v pripade potreby cestovat. radsej si skuste pozicat od rodicov ci inej rodiny a casom im splatite.

kachita21
autor
20. júl 2016

Baby dakujem za rady. Nemam problem ubrat z poziadaviek, pre mna nie je svadba ako ceremonia to najdolezitejsie na svete, len sme chceli byt uplna rodina s rovnakym menom. Urcite sa da na par veciach usetrit, len bohuzial som uz pred tym pozajednavala veci, ktore teraz lutujem. Len ked som to zacinala planovat, nevedela som, ze sa s dietatkom budeme tak ponahlat. Moj priatel je rovnakeho nazoru ako vy, ze auto urcite nechat a ze mam zacat jazdit sama (ja zatial sama jazdim iba po Senci, v Bratislave sa strasne bojim). Od hosti si ani velmi peniaze nechcem pytat, mne to pride hlupe, lebo viacero ludi ma financne problemy. Popravde som si myslela, ze ak ma clovek male babatko, netreba mu auto, ze budem vacsinu casu doma a ze ked sa vratim do prace, nieco zozenieme. V Senci je vsetko potrebne, obchod, obvodny lekar aj lekar pre deti, poliklinika, vsetko je v dosahu 15 minut pesi, len zase ked si uvedomim, ze k specialistom treba cestovat, neviem si to predstavit autobusom.

hettinka
20. júl 2016

Pri dieťati sa ti auto určite zíde ... na druhej strane si prerátaj, či vôbec budeš mať dosť peňazí na jeho prevádzku.
Neviem, aké to auto je, ale možno by som zvažovala teraz ho predať a kúpiť si iné o niečo lacnejšie (menšie, alebo staršie). Ešte ani tehotná nie si, možno ani ďalší rok nebudeš, takže aj nejaký krátkodobý lacný úver by som zvažovala. Ja som dostala teraz od mBank pôžičku s nulovým úrokom (potrebné splatiť do roka), vlastne som ani akútne peniaze nepotrebovala, ale kedže je to naozaj výhodné, vzala som to ako rezervu.

My sme mali na začiatku len 1 auto, na ktorom sme sa striedali a vzal si ho ten, kto potreboval ... mne nechal auto manžel napr. ak sme šli k lekárovi alebo na nákup a inak mal on. Možno aj to by bola cesta, predať obidve súčasné autá a kúpiť jedno také, ktoré by ste mohli šoférovať obidvaja.
K dvom autám sme sa dopracovali len pred 3 rokmi, po 12 rokoch manželstva, aj to preto, lebo sa to už fakt nedalo inak riešiť.

Od svadobčanov nemusíš priamo pýtať peniaze ... ale ak sa budú informovať, aký dar by ste chceli, tak im povedzte, že si všetko radšej kúpite sami a nech prispejú v rámci možností. Dnes už to aj tak väčšina ľudí rieši takto.

vilma7
20. júl 2016

@kachita21 podla mna hostia vam tak ci ona nejake dary donesu- na svadbu sa to jednoducho nosi, a uz duplom najblizsia rodina a pre mna je praktickejsie si za to kupit sama nieco, ako keby som dostala veci, ktore skoncia v kute, aleb v pivnici. Moja znama dokonca dostala dve rovnake rychlovarne kanvice. A ti poviem, vsetci znamy co mne boli na svadbe boli vdacny ze mohli dat financny dar a nemuseli sa namahat, co nam maju kupit- a poviem ti uprimne, na tu otazku by som im ani ja sama nevedela odpovedat 🙂, takze trapne to vobec nie je 🙂.

shia
20. júl 2016

a neda sa ubrat z narokov na svadbu? ina restika, lacnejsie saty, nekupovat novy oblek a pod..? auto by som si nechala, obzvlast ak ti vyhovuje, ale nia svadbu by som zato nerusila, to uz radsej ju spravila skromnejsiu, ale spravila. Pripadne poprosila hosti, ze nech nekupuju dary,ale radsej daju peniaze, aj ked len malo, na vybavicku pre babatko stacit bude. Radila by som skor ubrat na svadbe z narokov, pre dietatko peniaze budes este potrebovat, kupovat plienky, mlieka, obleenie, kocik, vsetko - je toho dost. drzim palce.

rebeka7501
20. júl 2016

ak máš panický strach zo šoférovania, tak neviem ako zvládneš jazdu s malým dieťaťom. Auto je v každom smere potrebné, a z nákladov zo svadby sa dá vždy ubrať.

sense
20. júl 2016

Mozem sa spytarlt kolko ste mali vyclenene na svadbu pre 25ludi? Moj nazor: auto by som kvoli svadbe urcite nepredavala a ani nebrala pozicku,prijryvam sa perinou na aku mam....ak ide skutocne len o spolocne meno a nie ceremoniu pre rodinu tak ta stoji ozaj par korun...

emarekova
20. júl 2016

@kachita21 v Senci mas vsetko,mozno by to bez auta slo,ale predavat ho kvoli svadbe? Trochu sa uskromnit a hotovo 🙂 my sme mali malu,najblizsia rodina a hostina bola u svokry-takmer nulove naklady.. A ked tak skusit do autoskoly napr. na kondicne jazdy,trocha sa prejazdit normalne na manualy 🙂

brisilda
20. júl 2016

auto urcite nepredavaj no na druhej strane zvaz ci prekonas stracho zo soferovania alebo budes odkazana na hromadnu dopravu resp. taxi ........ ak planujete dieta, auto budes potrebovat ci uz na nakup , k lekarovi alebo na vylety . Proste mat auto je velke + , Co sa tyka svadby tak ak nesu peniaze bud ju presunte alebo sa uskromnite a urobte len malu romanticku svadbu v kruju rodicov a surodencov 🙂

simca06022011
20. júl 2016

ja zijem aj bez auta a aj bez svadby :D som divny tvor.. ale zmyslanie predam auto aby bolo na svadbu sa mi nezda spravne.. tak nerob svadbu, dajte si obrad na urade a nejaku veceru napriklad. Alebo pockajte... alebo sa zver rodine s problemom a poskladajte sa... ved to nemoze byt problem aby kazdy pozvany dal par eur na jedlo napriklad.

moonka1
20. júl 2016

tiez si myslim ze predat auto kvoli svadbe nie je ok. Ja by som to nerobila. Pretoze casom to urcite pocitis a budes lutovat. A uz duplom by som ho nepredavala kvoli 1000eckam. Radsej by som isla si do banky pozicat alebo by som sa snazila niekde usetrit 😉

sutiakova
20. júl 2016

ako písali dievčatá vyššie, auto sa ti veľmi zíde pri dieťati. Neskúsiš si zaplatiť v autoškole zopár hodín kondičných jázd a skúsiť tak odbúrať strach zo šoférovania?

hradnapani
20. júl 2016

@kachita21 v senci auto nepotrebujes, ale kvoli svadbe by som ho urcite nepredavala, lebo auto je viac ako prakticka vec. Uberte zo svadby. pozvite menej ludi. Ak im to bude vadit, vysvetlite, ze na viac nemate a brat sa chcete. ono, fakt je to jeden den v zivote cloveka a da sa uzit aj za skromnejsich podmienok a mat na to pekne spomienky. 25 ludi je uz celkom dost 😉

kachita21
autor
20. júl 2016

@hradnapani Hosti asi nebude menej, mame pozvanych mojich + priatelovych rodicov, mojich vsetkych styroch starych rodicov, priatelovych 3 starych rodicov, mojho brata, priatelovych surodencov a ich deti (spolu 10 ludi) a moju najlepsiu kamaratku s partnerom a priatelovho najlepsieho kamarata s partnerkou. Celkove naklady na svadbu uplne so vsetkym su asi 3500 eur vratane siat a obleku.

hradnapani
20. júl 2016

@kachita21 tak to preberte v uzsej rodine - ak tam chcete mat vsetkych pribuznych, tak by mohli po troche prispiet aj vasi rodicia. ved to je normalne - vzdy sa to tak robilo a nie je to ziadna hanba. Alebo odlozte svadbu na cas,kedy na to mat budete 😉 ale predavat kvoli nej majetok... a ak uz predavat, takz inych dovodov (ze nemam co do ust, lebo muz stratil robotu a podobne).

sonula
20. júl 2016

@kachita21 osobne mi pride hlupe predat auto kvoli svadbe. okreste teda radsej naklady na svadbu. co vam este chyba zaplatit, je to nieco nevyhnutne, neda sa obstarat lacnejsie?

sunnyhoney03
20. júl 2016

ja by som vobec neriesila taku svadbu...sak sa zoberte len vy 2 s muzom + 2 svedkovia achodte do kostola/urad a zoberte sa a hotovo ziadne take svadby su zbytocne. potom da te s rodinou doma obed a vybavene este aj usetrene a nemusis este nahanit dalsie eura

henikav
20. júl 2016

Urobte si svadbu iba s rodicmi a dvoch svedkov, jeden dobry obed ci veceru v restike a hotovo. Radsej zainvestujte do peknych satociek a fotografa, aby ste mali peknu spomienku. Nemusite zato nakrmit polku rodiny hlavne ked Vam na to nedochadza. Ved ti pridu poblahozelat ked budu chciet pred kostol, alebo mestsky urad. Ovela dolezitejsie je mat pri malom dietati auto. A ked tak velmi panikarcis, zacni jazdit este dnes, uvidis panika ta do mesiaca opusti. Neskor uz budes soferovat tak automaticky ako ked jes, pijes ci pozeras telku, bude to len dalsia bezna aktivita.

sadkoni
20. júl 2016

Radšej by som sa svadby vzdala. Ale určite nie auta. Ale pokiaľ máš strach zo šoférovania tak by som to asi zvážila. Pri malom dieťati je auto veľmi dôležité ale otázne je či sa nebudeš báť s ním jazdiť 🙂

sense
20. júl 2016

Inak ja by som sa na toto spytala rodicov aky maju nazor ze kvolibpar hod. Zabavy chces predat auto....

natalym
20. júl 2016

Lenže na to aká bola svadba, bude spomínať celý život a nie na to aké mala auto.

Ale tiež by som kvôli tomu auto nepredávala, zvlášť ak ho potrebujem. 1000 € nie je až taká suma, stačí porozmýšľať, rodina, priatelia.......
Zváž čo môžeš zrušiť, urobiť inak, lacnejšie.

sugarfree999
20. júl 2016

1000 eur podla mna nie je taka suma, kvoli ktorej by sa oplatilo predavat auto a zbavit sa toho pohodlia, co ti auto prinasa. Ja by som si predsa asi len radsej v tejto situacii tych 1000 eur pozicala, aj ked si myslim, ze pozicky su na skutocne nudzove pripady.

michala.s
20. júl 2016

Ahoj ja ti viem povedat len tolko, ze nikdy nevies kedy pri dietatku auto budes potrebovat. Ja si teraz prave kvoli tomu musim robit vodicak, lebo bez neho som bola uplne stratena, odkazana na autobus, ktory jazdi 2 x za den a na vlak, ktory mam 40 minut peso od domu a s chorym dietatom sa to nedalo.
Za mna urcite radsej nepredavaj auto a skus na svadbe zosekat vsetko co len pojde, radsej len veceru, bez tancovacky so zakuskom a umelymi kvetmi na stole, ako potom banovat, ze bez auta si stratena