V čom na svadbu, keď mám nízky rozpočet?
Momentálne sme v zlej finančnej situácii,takže nemôžem si dovoliť kúpiť outfit nám aj deťom.Bude veľa hostí s deťmi,všetci sa poznaju,maminy sa chvália v čom a za koľko prídu oni aj deti,ako príde mi to strasne povrchne a ani tam nechcem ísť.Na druhej strane pár nechcem uraziť,sú si blízki hlavne s mužom.Myslite,že môžem ísť v office kostým?Nič spoločenské nemám.Muz takisto 🤦Dcéram som kupila na bazáre,tiež nič extra princeznovske.Isla som podla nasich limitov.Nikdy sme takéto veci doma nemali.Alebo sa vyhovoriť na chorobu a proste neísť.Ale to mi muž neschváli.Za ďalšie ma trápi koľko im dať.Kazdy mesiac sme na nule.Dar nechcú.
@betulinka1 a to tvojim priateľom nie je ľúto, že im nechodíš na svadby? Veď to nie je o peniazoch, šaty môžeš mať stále tie isté, raz za rok sa iste nezničia, peniaze či dar dáš koľko chces, aký chces, zo srdca - nie preto, že sa to tak robí - my napríklad na krst keď riešili krstní rodičia, že čo, tak sme chceli, aby napísali dcére list, ako ju majú radi a aka je vzácna v ich aj Božích očiach... Nedostali sme ani cent a ani sme nechceli, ani by nám nenapadlo.
Milá autorka, nikto normálny nebude riešiť koľko si dala do obálky. Úprimne,ja netuším kto nám koľko dal hoci boli podpísaní,bolo toľko toho že ozaj nepamätám. Skôr si pamätám kto nám dal podla mna priveľkú sumu. A ako tu baby písali,šaty sa dajú zohnať už teraz za pár šup. My ideme tiež o mesiac na svadbu a tusim na základe tejto diskusie navštívim sekáče 🙂 A ešte netušíme, nevieme koľko do obálky dáme.
Myslím si ze po tom sialenom zdražovani bude veľa ľudí žiť na pokraji chudoby. Je to hrozne kam sme sa to dostali a je mi veľmi ľúto 🥺. Uži si svadbu a prídu určite lepšie časy len treba veriť! 😊
@zemiakovysalat no fuj humus
@any_soj nikdy som sa ich na to nepýtala, ci im je to luto alebo nie. Mne by to ale nedalo, dat im 50€, pripadne cakat od nich, ze mi zaplatia ubytko. Lebo teraz je móda, mat svadby kade tade v kaštieľov zámkoch a neviem kde. Zase ked niekto robi svadbu za 10 tis. € očakáva, ze nieco sa vrati v peňažných daroch. To, ze som s nimi neni na svadbe, neznamena, ze sa s nimi netesim. Rada si s nimi pozriem potom svadobné video alebo fotky a ich rozprávanie ake to bolo. Len proste si peniaze miniem radsej na seba a svoju rodinu.
@betulinka1 to fakt ľudia očakávajú? Asi fungujem v inom svete. Keby ma niekto pozval na svadbu do kaštieľa za 10 000€, tak si poviem wow, to je super, že na takú majú peniaze, a rada si to užijem. Ani by mi nenapadlo, že si robia svadbu na drahom mieste s tým, že rátajú, že im to hostia zaplatia :D
Ak by mi niekto dal vedieť že ma pozýva na svadbu ktorá je o 2 týždne tak nejdem. Lebo svadba sa nerieši týždeň pred udalosťou.
Na svadbu sa pre ženy hodia šaty a tie kúpiš lacno.
Bohatý ľudia fakt neriešia oblečenie iných. Dokonca veľa z nich chodí vo voľnom čase v teplákoch aj po meste.
No a dar. Ak nechceš dávať peniaze lebo sa bojíš že bude málo kúp žreby a vytvor z nich niečo, námety nájdeš na Google. Na každej svadbe čo som bola to malo úspech.
@any_soj urcite nerátajú, ze im to cele zaplatia. Nie tak som to napisala ale ze cast sa im vrati. Aky je to dar ak das 50€, to ich pre 4 ludi stoji iba jedlo,pitie, sála, Dj. Cize dar im nedavas iba svoju spotrebu platis. To zas tiez nie je spravny postoj.
@betulinka1 a keď ideš na návštevu, na večeru k priateľom? Ak im donesieš nejakú maličkosť ako pozornosť, tak vlastne radšej nie, lebo to len splácam, čo mi dajú jesť a radšej peniaze v obálke? Nie, oni ma chcú pohostiť ZADARMO, NEZISTNE, Z PRIATELSTVA...A ja im rovnako zadarmo, nezištne, z priateľstva môžem doniesť nejaký darček (a isto si ho nevezmem naspäť, ak budem čakať lososa a dajú len parky...)
@elizabet173 nechysta:DD o mojej svadbe sa rodina dozvedela tyzden pred. Od nikoho sme necakali ani dary ani nic. Podstatne bolo len to ze prisli. Nic ine. Svadba nie je o daroch. My samy sme ju “xystali” asi 2mes.
@any_soj Nemozes porovnávať navstevu, pripradne narodky so svadbou. Je rozdiel ci necham 50€ alebo ma jedna svadba (dar, oblecko, ubytovanie, kvety, redovy, cestovné naklady) bude stat 300€ az 500€. Kazda mame ine priority, neviem, preco ta tak irituje moj postoj 🤔🤔. Ja ti nikomu neberiem jeho nazor a respektujem ho, tak respektuj moj. Ak niekto otáča kazde euro, tak proste nemusi ist na svadbu, je to jeho rozhodnutie. Mam stastie, ze nemusim riesit peniaze ale na druhej strane si ich vážim. Cize ak som pozvaná na 2 svadby rocne, mimo bydliska, kde musim riesit od oblecka po ubytko, tak tie peniaze co moze byt kludne realne aj 1000€ použijem na cestovanie. To je vsetko. S priateľmi sa rada stretnem za inych okolnosti.
@betulinka1 nepochopila si ma 🙂 mne nejde o otáčanie každého eura. Úplne rozumiem, že na svadbu, ktorá by ma stála 300-500€ nejdeš, ani ja by som nešla. Ja len nechápem, prečo ťa toľko stojí. Pre mňa pozvanie na svadbu je pozvanie byť s priateľmi, a mojich priateľov by mrzelo oveľa viac, ak by som neprišla, než ak prídem a nedám im ani cent, len napríklad ručne robený dar. A viem, že moji priatelia organizujú také svadby, na aké majú peniaze. Aj my tak. Že proste nešli sme do toho s tým, že veď sa nám to vráti. Čiže niekto má honosnejsiu, niekto skromnejsiu. Niekto má lososa a kaštieľ, niekto kultúrny dom a domáce koláče (ako my 🙂 ). Tak som len v šoku z toho, že aj takto sa to dá chápať, ako povinnosť, ktorá ma ako hosťa bude veľa stať.
Ak chceš možem ti niečo podarovať, mám šaty aj oblek, len neviem aké veľkosti by si potrebovala. Kľudne mi napíš 😊❤️
@any_soj
Preco? Tak podme v €. Ked si len zrátam napr. svadba 200km od nas. Ubytko pre 4 aj s raňajkami cca. 150€, cesta dajme tomu 20€, oblecko len pre chalanov, ktori rastu, Cize neviem pouzit druhy rok to iste 50€, plus dar vzdy počítam tak, ze 25€ osoba, tj. 100€ plus dar dajme tomu 100€, kvety 20€, redovy 15€, som na sume 435€. Ratam, ze vlasy, make up, nechty si spravim sama. Ak by som dala aj dar 50€, kvety dala zo zahrady, co by som nikdy nespravila a radsej tam nesla, vyslo by ma to stale cez 200€ aj s darom 50€. To sa zabavím max aj tak do jednej, lebo deti mi dlhsie nevydržia. Dlhsie sa chystam, cestujem…som asi dost pragmatik, ked to tak po sebe citam. Ale pytala si sa, preco tak vela. Odpovedám 😉. Co sa tyka povinnosti svadobných hostí, neberiem ako povinnost prijat pozvánku na svadbu. Napr. na tu svadbu (obrad) v BB sme isli, spravili si vylet do muzea a parku, deti mali radost, znamy nas videli a tešili sme sa s nimi. Dostali od nas kvety, plus malu pozornosť, zapriali sme im a vyobjímala som nevestu aka bola krasna, isli sme domov. Ak to chces vediet v €, ušetrila som 350€ za ubytko, slusne oblecenie pre deti, redovy tanec, svadobný dar. Sucasne som bola s nimi a podporila ich. A bol to krasny den.
Skus sekac. Do znaciek ako Kik ako sa tu radi a podobne by som nesla, je to poznat, ze to je brak. Skor sekac a lepsia kvalita. V sekacoch sa da vybrat
A akú nosíte veľkosť? Ja by som vám aj darovala
aku mas velkost ? Ja am troje a kludne ti darujem stoja mi len v skrini
Aku máte veľkosť? Mám šaty 34-36 pokojne darujem pošlem
Ja som si kupila saty v sinsay za 6e a isla na svadbu

@cocolino234 ja aj keď nežijem z ruky do huby, myslím si že ľudia sú povrchní a z celej duše nenávidím značky, hanbila by som sa ako pes ísť so značkovú kabelou von. Topánky áno tie si potrpim, ale preferujem také kde tá značka nekrici už len zo zásady, NIE. Neuznávam toto značkovanie sa a hranie sa na nadludi lebo mám značku. U mňa to evokuje práve opak, malý to človek ak frčí na tomto.