icon

Váš názor na meno Lukrécia

jankaa120
27. júl 2015

Chcela by som sa poradit ohladom mena pre dievčatko.Velmi sa mi páči meno Lukrécia.Myslím že to nieje často použivane meno preto sa chcem spýtať na váš názor či je take meno vhodné.ďakujem 😵 😵

andrii
27. júl 2015

@mircalla ...presne si pochopila,čo som chcela povedať...rodinu, možno aj učiteľku v škôlke naučíš,ako to dieťa volať,ale neprinútiš všetkých okolí...viem,o o čom hovorím...dosť som trvala na tom,aby ma volali Andrea,od detstva...v prvej triede v škole som sa ani neozvala,ani učiteľke,keď ma oslovila,kým mi nepovedala Andrea 😉 .....jednoducho akoby som tam nebola, a aj tak to nepomohlo 😉

vroni
27. júl 2015

@mircalla, co nie je dokazane ani potvrdene? Ze sa travickou stala az 300 rokov po smrti? Ale je. Aj to, ze mala s manzelom viacej deti (nepamatam si, kolko) a zili spolu az do jej smrti (ak ma pamat neklame, tak zomrela pri porode), zdrojov je dost a overenych. Pozri, ked si vymyslim novy chemicky vzorec z mojej dojmologie a cohosi kdesi precitaneho, tak bude moj vzorec s vysokou pravdepodobnostou riadna sprostost. Aj ked to zdaleka neznamena, ze sprosta musim byt nutne aj ja, len ze mam nespravne zdroje a houby o teme viem. Oznacila som za blbu asociaciu a nie jej propagovatelov.

ena70
27. júl 2015

@andrii keby bol môj syn dcéra, isto sa volá Andrea 😉 ...toto meno milujem od svojej 17-tky a nič moje rozhodnutie nezmenilo...

elise
27. júl 2015

@andrii dcera je juliana, hovorime jej julianka alebo julinka, neznasam ked jej povedia julka akebo julia, vzdy opravujem.

atrami
27. júl 2015

Je to zvláštne meno. Mne sa nepáčia mená, u ktorých sa nedá vytvoriť pekná zdrobnenina. Ak sa Ti veľmi páči daj dcérke dve mená a ako druhé daj Lukrécia.

mircalla
27. júl 2015

@vroni je velmi dobre mozne az pravdepodobne, ze mas uplnu pravdu....avsak my sme sa o nej takto dokonca ucili aj na dejepise..v 80 rokoch....ak ma pamat neklame
faktom je, ze vela ludi ta asociacia napadne

marhulka13
27. júl 2015

@elise uz som to tu predchvilou pisala, lebo moja dcera je Julia a ked jej hovoria Julka,Julča, Julina, tak sa mi nozik otvara. no ratala som s tym, ze ludia budu komolit mena 😒 ale ja ju vzdy volam a aj budem volat Julia, syn je Juraj a tiez mu tak hovorim
ja som zas Adriana a neznasam, ked mi hovoria Adrika 😅

sirinka
27. júl 2015

@andrii ved prave, podla mna je uplne zbytocne vyberat meno "hodiace sa k priezvisku" zvlast u dievcat a presne ako pises, len tazko ovplyvnis to, ako sa bude volat nastavajuci a clovek si dokaze zvyknut na take rozne kombinacie, ze by si mozno ani neverila. plus nerozumiem ani tomu, ked ludia nedokazu respektovat ani to, ako si prajes, aby ta oslovovali, ale opat, to je problem dotycnych ludi a nie tvoj a ja teda nemam problem ludi presvedcit aby ma oslovovali tak, ako si to ja prajem.

andrii
27. júl 2015

@atrami ... aj to je riešenie... šalamúnske 😉 ..ale načo dávať dve mená,keď aj tak vo väčšine prípadov ho budú volať iba jedným? 😉

mircalla
27. júl 2015

@andrii mala som naj kamosku andreu, a inak by ma ani nenapadlo ju volat...kedze sa mi pacil tento original
este sa mi paci celkom natalia,natalie....ale ked niekto da ze natka....juuuuuj
este filip sa neda moc zkomolit...ako dieta filipko,co je ok...v dospelom veku hadam moc nie....zeby fiťo?

fra
27. júl 2015

@vroni no vzorom najvačšej počestnosti každopadne nebola, nech jej už v romantizme prisúdili čokoľvek navyše - pravdou je mimomanželské dieťa, zavraždený ten ktorý sa priznal k jeho otcovstvu, manželské nezhody, rozvod s prvým manželom, obvinenie z incestu, zaškrtený druhý manžel ... ... nevravim že za to všetko mohla, ale aj tak to nie sú extra fajn asociacie https://sk.wikipedia.org/wiki/Lucrezia_Borgiová

atrami
27. júl 2015

@andrii Mne sa to páči, aj moji synovia majú 2 mená. Nejako sme si nevedeli vybrať medzi dvomi-prvé po manželovi, druhé po dedovi, tak sme dali obe. Potom sme pri ďalších synoch už nechceli robiť výnimku. Oslovujeme ich prvým menom. Dve mená majú len na úradných listinách.

livka88
27. júl 2015

@elise tak áno, možno to je teraz nezvyčajné meno a neskôr môže byť samozrejmé ako ostatné typické slovenské...ale ja by som určite nechcela, aby mi dieťa každý deň plakalo, že sa mu deti smejú za to ako sa volá

elise
27. júl 2015

@livka88 😊👍👍👍

atrami
27. júl 2015

@sirinka veru pri dievčatách je ťažké vybrať meno hadiace sa k priezvisku. Kamarátka je Blanka a vydala sa a volá sa Jediná Blanka.

andrii
27. júl 2015

@atrami ...veď o tom som písala,že aj tak ich voláš iba jedným menom a to druhé majú len na úradných listinách.mne sa to tiež niekedy dávno páčilo,ale potom mi z toho logicky vyšlo,že načo? aby to mali na úrade v kolonke 😉 ..ale zas poznám aj jedno dievčatko (ale iba to jedno) a to volajú oboma menami 😉

atrami
27. júl 2015

@livka88 máš pravdu. My sme dali mená najstaršiemu synovi, po manželovi a dedovi/ aj pradedovi/. Všetci, že aké starodávne. V pôrodnici bol každý druhý chlapec- Patrik alebo Samuel.

elise
27. júl 2015

Jedna znama je angela a priezvisko mala haraslinova, najskor vybuch smiechu ked som to pocula prvy krat, potom som si zvikla teraz norml. Ked sa vyda meno zostane priezvisko zmeni

charlie1980
27. júl 2015

Samozrejme, je to vec vkusu. Podla mna hrozne meno. My mame tiez nezvycajne, mozno takisto aj ini si povedia, ze hrozne, synovi Ale pasuje s priezvoskom (Talianske). Preto, ak tebe sa paci, tak jej ho daj. Pre mna nie.

mircalla
27. júl 2015

@elise inak elise je tvoje meno ak sa smiem spytat_..,.elise, elisa sa mi vdzy pacilo, rovnako sko stella

atrami
27. júl 2015

@andrii Pri prvom synovi to bolo aj z praktického hľadiska, aby nedochádzalo k omylom, napríklad ohľadom pošty.

0silvia0
27. júl 2015

@mircalla @elise je Linda, píše to myslím na predchádzajúcej strane 😉

elise
27. júl 2015

@mircalla nie som linda ale elise bolo pripravene meno pre dcerku ako prve tehotenstvo, narodil sa syn tak dostal meno lukas bez dlzdna a makcena,ale elise je krasne meno zda sa mi take unicerzalne.

elise
27. júl 2015

@mircalla do rodneho listu by ho zapisali v pohode na to som sa informovala

mircalla
27. júl 2015

@elise suhlasim, velmi sa mi paci...a nie je dlhe, celkovo mam radsej asi kratsie mena

moni73
27. júl 2015

Ked dve mena, tak moze byt aj lukrecia fernanda 😊. Toto by som dietatu nikdy nespravila, sice sa na ihrisku neotoci 5 deti, ale otocia sa vsetky mamicky do jednej. So zdrobneninami treba na slovensku pocitat. Inak ja testujem tieto napady na dcere-9rokov. Na lukreciu spravila grimasu napodobujucu vracanie...
Mne sa lukrecia ako meno paci, dokonca aj s asociaciou borgiovcov. Ale dietatu na svk nieeeee!
Ps dcera by si svoje meno vraj tiez nevybrala, ale nema ziadne, za ktore by ho vymenila👱.

adelusha
27. júl 2015

@xckaret poznám niekoľko žien pokrstenych ako Anna a každý ich vola Hanka, práve v nedeľu sme isli jednej blahoželať a neviem vysvetlit svojim deťom ze prečo je to tak, kedze v kalendári je aj Anna aj Hana. Ako si okolie zvykne, tak ju budú volať.
A malé deti sami od seba nezosmiesnuju mena, pokial to nemajú od dospelých. Ja mam syna Juraja a v škôlke ho učiteľky začali volat Ďuri, teraz ho tak vola polovica deti, hoci ich mamičky upozorňujú aby to nerobili 😠 povedz mi ako trojročné dieťa samo príde na to ze Juraj môže byt aj Ďuri, keby to nepočuli od dospelých, nikdy ich to nenapadne.
@jankaa120 mne osobne sa Lukrécia páči 😉

vivi
27. júl 2015

Ahoj mne sa nepáči Lukrécia ☹ ja by som také nedala, ale zase dôležité je čo sa páči tebe. 😉 AKo sa povie zdrobneninka Lukrécka, Lukinka, Lukrécinka? alebo skrátene? uhmm neviem. Máš aj iné alternatívy?

asteri
27. júl 2015

@jankaa120 ahoj je to krasne meno a da sa volat aj skratene Lucia, Lucka, Lusy. Meno dava vela moznosti a pre mna znie krasne a vznesene...

ditatxu
27. júl 2015

Krasne meno kludne ho daj. Nevsimaj si negativne komenty, deti sa vobec nesmeju na zvlastnych menach iba ked to pocuju doma od rodicov... To uz je ale tema vychovy. Normalne nechapem ako moze niekto v 21. Storoci riesit ci sa meno hodi k priezvisku alebo ci je dost obycajne aby ho ludia stravili. Na hlupakov co sa nad tym pozastavuju sa mozes vykaslat ;)