icon

Váš názor na meno Nathanael

kikataldikova
30. sep 2016

Ahojte, čo poviete na meno Nathanael? 🙂
Chceli by sme dať dve mená, aké by ste k nemu navrhli? 🙂 Už máme Ivana Svätopluka 🙂

caroline88
3. okt 2016

@romanovic strašne sa smejem 😂

mihula
3. okt 2016

@romanovic ano Lacko,Cicko,Dotko,Facuna a k tým priezviskam hrdinovia z telenoviel.Ale najlepsi je Sandokan Cicko

meelah
3. okt 2016

My mame Nathanaela..volame ho Naelko,alebo Naty..v preklade dar od Boha..a veruze je ;) ja som jednoznacne za 🙂

mihula
3. okt 2016

@meelah bože odpust,že Naelko,to je ako Nealko 😀

laura1804
3. okt 2016

Milujem to meno, no stretla som sa s nepochopenim v rodine aj u mm. Nakoniec mame dievcatko, ale ak raz bude chlapcek, budem za neho znova bojovat. 🙂

eliniatko
3. okt 2016

Ahoj @kikataldikova 🙂
Vyjadrím sa aj ja, myslím si že je to milá téma a dá sa úplne slušne vyjadriť názor, ktorý ti môže/jasné že nemusí/ pomôcť sa rozhodnúť, najmä keď je to taká špeci neistá voľba. Ja osobne mám rada nezvyčajné mená, Natanael sa mi páči aj keď nie až tak s tým "h" (Nathanael) to keď tak by som dala pre zahraničné priezvisko podobného typu (Smith napr.). Ale na tom nezáleží. Na čom záleží je, že v tvojom prípade sa naozaj ale že vôbec nehodí k priezvisku, čo málokedy hovorím lebo to podľa mňa nie je také dôležité o v tomto prípade mi to naozaj dos kričí. Natanael Balík. Uf, naozaj ťažká kombinácia. Akože ak dáš, lebo sa ti to páči, jasné že je to na tebe a mužovi a budete ho mať radi takého, aký je, a aj okolie si zvykne. Samuel ktorého si spomínala, to mi príde ešte smutnejšie a to práve preto, že dnes je to nenormálne obyčajné meno a je ich doslova na každom kroku zo 5, čo keď si vezmem tvojho prvorodeného, vôbec k sebe neladí. Ja by som na tvojom mieste (jasné že ty nemusíš) uvažovala obdobným spôsobom, aby to k sebe ladilo. Ivan Svätopluk Balík je podľa mňa zaujímavá silná kombinácia a každý si ho zapamätá. Druhý chlapček by na mojom mieste prišiel k menu podobným štýlom, prvé meno síce klasiku ale málo používanú (ako Ivan, niečo také napr. Štefan, Jozef, hore niekto spomenul Vincenta to je krásne, -slav mená a tak podobne) a druhé také nezvyajné ale stále slovanské (Ako Svätopluk, napr.: Cyprián, Jerguš, Bystrík a podobné takéto zaujímavé z histórie /Cyril/Metod?) No tak by mi to hoci nezvyčajne, ale ladilo a bolo by to zaujímavé. Na základe prvého syna by som sa určite vyhla menám ktorých je ako maku ako spomínaný Samo, či Jakub, a už vôbec nie Tobias, Damián a podobné veci, ani sa mi nepáčia ale hlavne by to k sebe ani trochu nešlo a je ich ták veľa už... Nepoviem ti ako pomenovať tvoje dieťa, to sa rozhodneš sama a tak to má byť, len som sa snažila dať podnet na rozmýšľanie 🙂
Toť môj slušný názor, pretože aj keď sa to z tejto diskusie nezdá, je možné povedať kritiku aj objektívne resp. vyjadriť ný než autorkin názor bez urážania, a dá sa aj normálne poradiť.

rajna
3. okt 2016

Krásne meno.

moni73
3. okt 2016

K vášmu priezvisku nie. Inak sa mi hodí nathanael Olaf/olof, Ludwig.

stellasweet
3. okt 2016

@eliniatko Palec hore,vystihla si to. Je to pomerne tvrdy oriesok, najst rovnocenne meno pre surodenca Ivana Svatopluka. Tak som zvedava, co autorka otazky vyberie- ak sa s nami podeli o finalne meno.

stellasweet
3. okt 2016

Ivan Svatopluk Balik
Viktor Bartolomej Balik

ujanka
3. okt 2016

Sorry, ale ked som ho prvykrat pocula napadlo mi hned Na tanier 😂 Na Slovensku by som take meno synovi urcite nedala

mirreckall
3. okt 2016

@kikataldikova my máme kamoša Natyho, keď som to meno počula prvýkrát, tak som, že čo je to za meno...teraz mi príde úplne normálne, mne sa páči 🙂

stellasweet
3. okt 2016

@mirreckall Meno je pekne,velmi pekne. Ale u chlapca/muza treba trosku prihliadnut na cele meno aj priezvisko,kedze obvykle ho ma na cely zivot.... A k priezvisku Balik a k bratovi Svatoplukovi...to akoby mu v porodnici vymenili menovku 😀😀😀

meelah
3. okt 2016

@mihula kazdy si najde nieco,z coho sa moze vysmievat..Milka pilka,Saska taska atd atd..a kazdy si da pre svoje dieta mebo ake chce a ake sa mu paci,nevidim dovod vysmievat sa..

nikelca
3. okt 2016

@kocko zjavne je oblubeny lebo mamicky spoluziakov necitali diskusiu a nedozvedeli sa ako zosmiesnit kradne meno krasneho chlapceka. Naozaj by ste sa mali nad sebou zamyslet zeny. Jedna vec je ze sa nehodi vam to meno k priezvisku. Mamicke sa zjavne hodi tak to dalej riesit nemusite ;) ale aby ste tu zacali vymyslat ako sa mu budu posmievat? Ja uz brata natanaela mam a za 4 roky v skolke a teraz prvych par mesiacov skole mu nikto nevymyslal hlupu presmycku z mena. Ale otvorim diskusiu k tomu krasnemu menu a najdem tu DOSPELE zeny ako sa tomu menu posmievaju, prirovnavaju ho k nealku a tanierom.
Deti sa budu posmievat a vymyslat ospovenia aj keby sa volal jan novy. Bude vyrastat v generacii plnej novych mien - presne v tej plnej Parisov, Kevinov a Mathiasov. Mozno to bude lepsi svet pretoze sa ani jeden neodvazi posmievat druhemu kvoli menu lebo kazde bude niecim zvlastne.

obsadenemeno
3. okt 2016

@nikelca tak potom nechapem, preco pise na verejne forum a hlada akesi "odobrenie"? Ved nech si kazdy dava svojim detom mena, ake sa mu paci. Takze tu mame dva mozne dovody, preco o tom potrebuje pisat tu: bud si je sama neista a nazor inych je pre nu smerodatny alebo sa potrebuje pochvalit, ze kuknite aka som ja origos, ze ake kraaaasne meno som vybrala..... 😉

nikelca
3. okt 2016

@obsadenemeno pokial viem otazka bola na druhe meno k natanaelovi a nazor sa da vyjadrit aj slusne nie poslat vsetkych natanaelov na matriku nech si menia mena...

obsadenemeno
3. okt 2016

@nikelca no ja som nikoho nikam neposielala....ja som len podotkla, ze taketo mena sa tazko sklonuju....ze to proste znie divne....
a nechapem ani tu modu davat zrazu dve mena.... tak ak sa jej paci len jedno meno, treba ho dat a nerozoberat to akoby to bola otazka zivota a smrti....aj tak ludia vacsinou pouzivaju len jedno meno....ani autorka urcite nevola svojho prvorodeneho "ivanko svatoplucko pod papkat..."
no asi som staromodna, no

nikelca
3. okt 2016

@obsadenemeno pytala si radu je uz jedno ako s nou nalozi. Nikde nepisala ze je to otazka zivota a smrti je to len uvaha 🙂 skor ma zaraza tvoj velmi moderny postoj " asi som nemoderna" na meno ktore je tu minimalne od noveho zakona povies ze je moderne. Na dve mena ktore su tu od nepamate rovnako povies ze je to moderne... Volam sa miroslava a vlastne mam vo svojom mene dve mena. Moja dcera je petronela a tiez ma teda dve mena. nepocula som v zivote ziadnu zenu povedat :musim dat dcere meno Jana leno to dnes leti. Vybere meno jana lebo nejaku skvelu janu pozna alebo sa jej to meno proste zapacilo.

obsadenemeno
3. okt 2016

@nikelca pisala som, ze je v mode, nie ze je moderne....to je tozdiel. Kedysi sa mena davali ako vyjadre ie ucty k starsim v rodine, dnes je "modou" dat meno co najviac cudzokrajne znejuce. A ano, meno tu moze byt od nepamare, len nie akurat na Slovensku. A o tych dvoch menach si uz vobec nepochopila, co som mala na mysli. Tvoje meno aj meno tvojej dcery je stale len jedno. Nie si Mira Slava ani ona Petra Nela. Takze trosku mimo. Ja len ze je teraz "moderne" davat DVE KRSTNE MENA. To akoby autorka mala Ivanopluka podla teba?

obsadenemeno
3. okt 2016

@nikelca a k tomu prikladu na Janu....ano, zapacilo, ale zapaci sa, ked je v mode..... ked sa zrazu meno zacne objavovat, alebo je v nejakom znamom filme/seriali/knihe atd..... nevycuca si ho z prsta. A Nathanael moze byt z biblie, aj ked pochybujem, ze autorka ho nasla prave tam....... :-/

nikelca
3. okt 2016

@obsadenemeno ja to berem akoby som mala dve mena lebo ju mozem.oslovit aj petra aj nela. Rovnako akoby bola Petra Nela. Mamicka ho moze niekedy oslovit svato, niekedy ivko a prilozitostne aj ivan svatopluk. Nevidm v tom rozdiel rovnako ako nevidim rozdiel.v "je v mode " a "je moderne" (mozno je to pokrocilou hodinou 🙂 ) meno je tu od nepqmate a skolda ze sa na do vensko nedostalo skorej. Nastastie uz nezijeme len z informacie z vedlajsej dediny ale pri hladani toho najkrajsieho mena pre nase dieta mozme pouzit aj internet a jeho "znalosti". Neviem ci je v mode alebo ci je moderne davat dve mena ale je to tu uz dlho-moja 60.rocna teta ma 2 a babka mala tiez dve. Neviem precoby zena nemohla dat meno dietatu len za to za sa tu neudomacnilo ked sa jej paci. Nasla ho, paci sa jej. Zisti vdaka foru ze nebude prvy a ani posledny na tomto uzemi 🙂 a meno lebo ucta k starsim som uz dlho nepocula... To by moje dieta muselo mat 6 mien ( 4 prababky a 2 babky) radsej jej dam meno ktore nikto v rodine nema lebo uz som bola na rodinnej oslave na ktorej sa povedalo Janko a 5ti otočili hlavu.

nikelca
3. okt 2016

@obsadenemeno nasi ho nasli práve tam. Jan 1, 41

nikelca
3. okt 2016

@obsadenemeno aspon videt ze sa zapaci aj ked neni v mode. Je jedno kde ho nasli. Zjavne ale nie podla top 10/slovenskych mien, skor prehladali rozsireny kalendar alebo mena inych krajin aby nasli meno ktore by sa hodilo k prvemu syncekovi. A myslim ze je jedno kde sa rodicia inspiruju. Stale trvam na tom ze rodic vybera meno.podla toho ake sa mu zapaci (moj oblubeny hrdina je z knihy q vola sa Oliver tak dam meno oliver ) a nie z tabulky top 10mien za rok 2016 (och cheli sme dat filipka ale tento rok je az treti tak sme sa vratili k prvej priecke a... Tu je nas maly Mohamed) :D krajsie vysvetlis dietatu ze sa vola podla kamarata z vojny ako ze sa vola podla statistiky ci mody...

rutie
4. okt 2016

Nechcem generalizovat, len sa podelimo postreh jednej matrikarky, ktora pozna cele nase mesto ako ponozky:
1. Jednoduchsi "malomestiaci", ktori velmi v nicom nevynikaju, tak citia potrebu dat svojmu ditetatu "svetove" meno. Casto donho vlozia svoje nesplnene tuzby, pripadne sa inspiruju oblubenou postavou ci celebritou = slovenski rodicia, ktori davaju svojim detom cudzokrajne verzie mien - Sophia, Mathias, Nicolas, Emma, Jasmina, Theo... Casto k priezvisku Bíreš, Radvanská, Klimčík...
2. Normalni slovenski rodicia, ktori su vyrovnani so svojim miestom v zivote a spolocnosti (bez ohladu na prijem, vzdelanie) davaju bezne, ci menej bezne slovenske mena - Matúš, Lukáš, Ondrej, Kristína, Natália,
3. Bohatí biznis ludia, pre ktorych je dolezity uspech v zivote (v zmysle penazi, vzdelania, kariery) - davaju univerzalne mena, ktore sa nekomolia a zneju prirodzene na zapade aj v SK - Adam, Samuel, Daniel, Martin, Peter, Linda, Anna... (Racionalny, pragmaticky pristup, neriesia svoje pocity cez meno dietata, ani necitia potrebu sa "vyjadrit" menom)
4. Umelci, ludia hladajuci navrat k prirode a korenom, intelektuali - davaju menej obvykle mena, ktore ale maju na slovensku tradiciu. Casto su to mena vypatrane v rodokmeni, zamysleju sa nad vyznamom mena, jeho silou, energiou. To su mena ako Zora, Klementína, Jonáš, Jerguš, Bystrík, Vratko, Johana, Valentína, Mikuláš, Amélia. Táto skupina dáva aj menej bezne biblicke mena, ale v ich tradicnom, slovenskom zápise Rút, Jeremiáš, Lea, Zachariáš, Ráchel, Eliáš, Sára. Táto skupina meno vyberá z ohľadom na priezvisko (hoci u dievčatiek je to docasne opatrenie 🙂 )

A ked sa tak kukam okolo seba, v skolke, skole, tak si hovorim, ze nieco na tom pozorovani bude. Inak, bol aj vyskum normalne seriozny v US robeny, analyza oblubenosti mien podla prislusnosti k spolocenskym vsrtvam. TAm to je tak, ze bohati zacnu davat nejake neobvykle meno a 10-15 rokov sa objavi u najchudobnejsich vrstiev, obvykle poriadne skomolene a u bohatych takmer uplne vymizne (najdu si nove). Stredna trieda dava Georgov, Martinov, Billov pod uplne konstatne.

Je to vasa vec, ako pomenujete dieta. Ale berte do uvahy aj to, ze je velmi neprijemne mat meno, ktore musite stale spelovat a opravovat, ze vase dieta bude chciet ist na univerzitu, uchadzat sa o pracu v banke a poviem vam rovno, ze CV Mathiasa Muškáta ma rozhodne mensiu sancu na SK prejst sitom ako CVrovnako sikovneho, vzdelaneho a skuseneho Matúša Muškáta. V zahranici ho Matúš Muškát alebo cele unesie, alebo cele zmeni. Moze sa vam to zdat nefer, ale je to tak. Pre personalistov, je to podvedomy signal z akych pomerov dieta pochadza.

natalka13
4. okt 2016

Naj je ked ma niekto doma Sophiu ci Nicolasa a netusi ze ma vlastne slovensku Zofku a Mikiho 😀
Mali sme v skolke surodencov, prvy po dedovi a tatovi Jurko druhy "podla mody" Nicolasko.

martinka13
4. okt 2016

Celý život bude musieť spelovať meno, čo nik nebude vedieť ako sa to píše.....

dominikav123
4. okt 2016

@rutie kruté ale je to pravda 🙂

obsadenemeno
4. okt 2016

@nikelca takze to ho predtym nikto iny nemal, hey? Cize nepoznali ineho Jana? 😀

obsadenemeno
4. okt 2016

@nikelca ty si ma vobec nepochopila. Chytas za slovicka a argumentujes o niecom, co som ani nikde nespomenula. Precitaj si prispevok od @rutie a najdi si svoju kategoriu. Ty vies.
Moj point bol, ze proste sa to meno blbo sklonuje a aj ked je to pekne meno, ked ho mamicky zdrobnuju na "nathanaelka" tak to proste znie smiesne.

@rutie 100 bodov, a pravda pravduca!!!!