Zrušenie pozvania na svadbu
Ahojte baby. Budúcu sobotu (11.9.) sme mali ísť na svadbu mm kolegyne, ktorá mu dala pozvánku ešte v júni v práci, ale boli na obálke obe naše mená a sama sa vyjadrila že sa teší ako obaja prídeme. My sme si obaja vybavili v práci voľno a ja som si kupovala nové šaty, pripravili sme obálku s darom a vybavili odvoz a dnes mu kolegyňa zavolala, že bohužiaľ im to finančne nevychádza a musí moje pozvanie zrušiť lebo vlastne nie sme kamarátky a nepotrebuje ma tam mať, muž nech príde normálne na celú svadbu aj s hostinou a ja ak chcem tak nech prídem po 22. Neprišlo by vám to čudné keďže počet menu museli mať nahlásený už dopredu a taktiež miesta pri stole, menovky atd? Muž sa vyjadril že ak ma to urazilo tak on nepôjde a len zagratuluje pred kostolom a podá obálku, ale ja som možno ješitná, ale nahnevalo ma to lebo my sme s tým už mali výdavky a vybavovačky a myslím si že s takýmto prístupom k hosťom si tie peniaze ani nezaslúžia, ale samozrejme zakazovať mu to nebudem.
Toto z akej planéty spadlo ?🤪
@jaskolka ja som to tiež absolútne nepochopila, pretože to nebola nejaká nízkorozpočtová svadba, ale podľa fotografií mali čokoládovú fontánu, ohňostroj, veľkú sálu so živými kvetmi a nie kulturák, svojim 200 hosťom zabezpečili cestu a ubytovanie na svoje náklady tomu, kto potreboval, ale bolo im veľa dať 10€ na švédske stoly pre kolegov, ktorých už napozývala a dostali by od nich darom toho viac vo väčšej hodnote, ja to vnímam tak, že poplatili veci aby sa ukázali a potom na menej viditeľných položkách to okresali ale neuvedomili si, koho všetkého urazili a ako hlúpo to vyzeralo, nedokážem si predstaviť, že ja by som ešte napriamo povedala svojim kolegom, že 10€ za nich nedám, veď to je oproti ostatným nákladom smiešna suma.
A ostatní kolegovia jej nedali nič dúfam či ? 😅 To je žena na pohľadanie 😅😅
mne to cely cas bolo podozrive a teraz som si uz ista, ze celu bublinu okolo svadby urobila urazena sefova manzelka-aurorka prispevku. su ludia, co na svoju svadbu pozvu 200 ludi, urcite to nie je iba rodina, ale aj spoluziaci, kamarati. a po 22:00 ste tam urcite neboli pozvani len vy, ale aj dalsi znami. pri takom pocte ludi tam bolo urcite dostatok jedla aj pitia, aj dobra zabava. alebo by snad na svedske stoly dali tabulky, ze jedlo maju zakaz jest kolegovia? a ostatni mozu? mohli ste sa vsetci zabavit, hostom dopriali, sama si to zistila, ze na druhych nesetrili. tak ale vzdy sa najde niekto, kto sa urazi a poohovara dopredu ako tam budu vsetci o suchom chlebe sediet a aka je nevesta vypocitava. a nakoniec si sa asi prepocitala ty. no a7 stran kydania sa rychlo nazbieralo, lebo vsak okydavat je lahke. tolko moj nazor, pekny den
@janetinka27 neviem akože kde som sa podľa teba prepočítala, áno urazila som sa keď moje pozvanie zrušila týždeň pred svadbou a manželove nie, je nevestina vec, komu dopriali a na kom šetrili, ale asi nie som jediná, kto si myslí, že to nie je normálne, keď to ostatní kolegovia bojkotovali, neviem ako by si ty reagovala keby máš pre niekoho dar a chceš mu ísť zagratulovať a ten človek ti povie, že nedá na teba 10€ za pohostenie, za mňa v poriadku aj keby si tam nič nedám, ale nie keď mi to niekto takto povie rovno do tváre, tak vidím, že tomu človeku ani za tých pár € nestojím a hádam sa tam nepôjdem potom baviť a hrať na veľkú kamarátku, dúfam že si užili svoju svadbu snov a dopriali tomu, kto je podľa nich dôležitý, mňa by neskutočne mrzelo, keby mi neprišli ľudia, ktorých som pozvala aj keď len na 22, radšej by som ohňostroj zrušila, aby mali občerstvenie, keď už to bol taký problém, alebo by som ich vôbec nepozvala a zavolala len ľudí, za ktorých som ochotná zaplatiť, hanba by ma fackovala každý deň v práci, čo si o mne tí kolegovia myslia, ale v poriadku je to tvoj názor že to je normálne a slušné.
no ved hladom nakoniec nikto netrpel, nemusela rusit ohnostroj, zda sa ze bolo dost pre vsetkych a aj pre tych, co neprisli lebo sa bali, ze im nedaju jest
@janetinka27 ty si ta nevesta ze? 😂
Tak ja mam akoze dost 🤣to ina karikatura,ta po svadbe musi byt strasne "oblubena" u kolegov....🤦♀️
@janetinka27 ak si ty spokojná so svojou svadbou, tak nie je o čom...ja by som sa ale od hanby prepadla pred kolegami 😄
podla autorkinho opisu nevesta je extrovert, pozvala na svadbu 200 ludi, zaplatila im ubytovanie, cestu a stravu. setrila niekolko rokov na svoju svadbu snov. mali pekne priestory, cokofontanu, ohnostroj. po 22.00 pozvala este kopec dalsich ludi na zabavu s tym, ze jedlo im objednavat nebude za 10e/osoba.
a naco aj? ved pri takej svadbe a svedskych stoloch by sa urcite kazdemu uslo...
aurorke z toho vyslo, ze je vychcana, chcela dary a na vsetkych usetrit. so sestrou prisli na to, ze by ju vraj zatienila (krasou). manzel v praci zacal zistovat co a ako.kolegovia svadbu bojkotovali. nakoniec sa im nevyplatilo cestovat 34 km (takmer tolko ako do londyna).
mne z toho vychadza, ze autorka nerozumie povahe extroverta,ktory pozve vsetkych, aj tych, s ktorymi nema osobny vztah. a preto ani nevesta nechcela autorku osobne urazit, len pri poslednych upravach jej nejake miesta kapacitne nevysli, mozno nie iba jedno, ale viac. ale podla niektorych uz mala vraj zalusk na jej muza ci uz pre seba alebo pre kamaratku...
tak z jedneho urazeneho ega tu vznikla diskusia plna pohorsenia a posmechu a dokonca bojkot v praci.
ano, mam iny nazor ako vacsina a co? naco sa do mna obuvate, ja som sa do vasich nazorov neobuvala. sa do toho vzivate ako keby urazil niekto vas.
@evaachesa vydavala som sa pred 4 rokmi a na svadbe nas bolo 30. mam iba iny nazor ako ty, tak cim som si u teba zasluzila ten posmech?
@janetinka27 toto nemá nič spoločné s tým, či je niekto introvert alebo extrovert, ale s elementárnou slušnosťou, urobím si zoznam svadobných hostí a podľa neho pozývam, keď som si na 100% istá a nie potom týždeň pred svadbou začnem rušiť pozvania a keď už mi to z akýchkoľvek dôvodov naozaj nevychádza, tak ruším pozvanie pre celý pár a nie pre jedného z páru a druhý nech tam sedí sám ako prst. A predsa zruším pri 200 ľuďoch sesternicu z Hornej Dolnej z trinásteho kolena, ktorú som videla naposledy keď som mala 8 rokov a nie manželku svojho šéfa, kde pracujem krátko a chcem urobiť dobrý dojem, aby som dostala neskôr zmluvu na dobu neurčitú.
Uz keby bolo co, tak rozhodne nerusim sefovu manzelku... presne. A to nie je extrovertnosti. Dana pani asi nema stipku zakladneho chovania sa bontonu. O zvysku co si pisala uz radsej pomlcim... ucta ku kolegom jej tiez nic nevravi 🙉👎👎👎
no mozno zrusila aj sesternicu z toho kolena. ako ty vies, ake mali nakoniec kapacitne moznosti? su veci, ktore sa vyvrbia necakane alebo tesne pred svadbou, ked sa veci dotahuju. ci tam mal niekto sediet na rybarskej stolicke? tak by to riesil clovek s elementarnou slusnostou?
a navyse, osobne by som teda radsej nechala miesto vzdialenej sesternici, s ktorou som sa od detstva nevidela, pretoze je to rodina a zrejme na svadbe budu aj dalsie sesternice z rovnakeho kolena, ako si zvolit cudziu osobu, lebo je zenou sefa. zvolit si sefovu zenu na ukor nepodstatnej zeny z rodiny by bolo trochu malomestiacke
@janetinka27 pokial je to pre nu nepodstatna osoba, nemala ju pozyvat.
Ja neviem, ty si stale musis ist svoje?
Nevesta sa zachovala ako jedna nevychovana sedlana. Bodka.
Chcela sa velice predvadzat ale nemala na to.
podla mna je naopak zasadne, ze ta zena je extrovert. ak chces pochopit, preco clovek urobi niektore veci, ktorym nerozumies, treba sa na vec pozriet z jeho pohladu. keby bola introvert, tak by nepozvala 200 ludi a dalsich kopec neznamych o 22:00. a zrejme by sa snazila vsetkym zavdacit a nikoho neurazit,neublizit, mozno by doniesla stolicku z domu pre tych,co nemaju kde sediet.
sama pises,ze v praci zapadla hned,nosila detom cukriky atd. zrejme je to bezprostredna slobodna zena,ktoru nezvazuje uzkostlivost okolia.
@lienka.7 ja som nepovedala ze je to pre nevestu nepodstatna zena. ale z pohladu autorky ma vzdialena sesternica mensie pravo sediet pri stole ako sefova zena.
Tak su ludia, co su tak extrovertni, ze co na srdci, to na jazyku. Len niekoho stretnu, uz mu medzi recou slubia cokolvek (Ked budes nieco potrebovat, kludne sa ozvi... Ked pojdete okolo, musite sa u nas zastavit…), ale v podstate to tak nemyslia.
Je to pre nich len smaltalk v ramci spolocenskej konverzacie a prejav zdvorilosti. Lebo ved sa ani riadne nepozname, ze ano.
Na ostatnych to vsak potom posobi tak zvlastne.
Aj ona vyzera, ze sice napozyvala, ale nejak vyznamne s kolegami nepocitala.
Aj to stiahnutie pozvanky pre manzelku s dovetkom, ze “vsak ak velmi chce, nech pride po 22”.
Nehovoriac, ze kolegom povedala nieco v zmysle, ze nevadi, ze neprisli, ani jej tam nechybali (je mozne, ze tym chcela dat najavo, ze sa na nich neurazila, ale nestastne tym urazila ich.).
Je mozne, ze si ani neuvedomuje, ze chce byt taka priatelska a easygoing, az vyvolava skor dojem, ze jej na ludoch okolo nej ani moc nezalezi. Taka trosku povrchnost.
@janetinka27 pozvala ich ko par sefa a jeho zenu a tyzden pred svadbou jednemu z paru zrusi pozvanie ???? to neni extrovert ale sedlana co nema zaklady slusneho spravania
a pozve kolegov na 22:00 a nemaju tam si kde sadnut ? a poviem im ze s nimi nerata pri svedskych stoloch ? a cuduje sa ze nikto z nich nepride ? to nie je zena extrovert ale zena s pasivno agresivnym spravanim a ja sa nebudem cudovat ked sa jej zmluv nepredlzi
@janetinka27 so slušnosťou nemá nič spoločné či je niekto extrovert alebo introvert.. ak pozvem pár, tak to pozvanie nezrusim tak, že jeden prísť má a druhý nie.. to je jednoducho bontón, slušnosť, výchova - môžeme to nazvať ako chceme.. ty nie si tá nevesta?
@loginexistuje o 22.00 je v sale kopec volnych miest,ked odidu babky,rodiny s detmi... ludia pozvani o 22.00 casto sroja a bavia sa pri bare, nejedia sestchodove menu... myslim si,ze o vsetkych hosti by bolo dostatocne postarane a nikomu by nechybalo. jedine,co stoji za rec je ze presunula sefovu zenu na 22.00 a to by niekoho urazilo(ako v tomto pripade) a niekto by to proste respektoval.
@janetinka27 to mas sice pravdu,ze o tom case uz takmer nikto nesedi na svojom mieste ale ona povedala,ze ti co pridu po 10 nebudu mat zabezpecenu ani stravu nic lebo by ju to stalo 10€....takze by nebolo o nikoho postarane.....
@janetinka27 u nas by sa takto planovat s jedlom a volnymi miestami ani nedalo.
ked pred covidom sa u nas pozyvali kolegovia a kamarati na svadbu po 22, tak bol pre nich vzdy vyhradeny bokom stol (lebo s vacsinou svadobcanov a rodinami sa nepoznali) a bol normalne zasobeny.
Nevesta so zenichom si s nimi prisli tak na polhodinku posediet, zabavit sa. V kratkosti prisli aj rodicia z oboch stran a mladomanzelia im svpjich znamych takto hromadne predstavili (niekedy aj inej najuzsej rodine. Surodencom, najblizsim starym rodicom.), a potom sa normalne kolegovia zapojili do zabavy, lebo uz boli “prijati”.
Pozvat ich a ratat s tym, ze mozno ostane miesto a jedlo, lebo niektori hostia uz dovtedy odidu… tak si kamsi posadaju k stolom medzi ludi… no neviem.
Ibaze v nasej oblasti je dost hlboko zakoreneny zvyk polnocneho cepcenia nevesty. Neviem o svadbe, kde by toto nebolo, ak je co len trochu vacsia (cca 50-60 hosti a viac. Pozyvaju sa na to dokonca folklorne skupiny, ktore vedu cely obrad podla starych zvykov.) A tym padom aj hostia ostavaju minimalne do polnoci. Plus byva tanec a dalsie s tym spojene zvyky a podava sa preto este aj polnocne jedlo.
Takze naplanovat si kolegov (kamaratov) na 22 s takymto predpokladom (ze hadam sa uvolni dostatok miesta pre nich) by u nas ani neslo.
@moonlight1210 preto som aj napisala, ze stoja pri bare. tym, ze babky a deti odidu skor zostane viac jedla na svedskych stoloch (nie, ze si maju sadnut na volne miesta.kopec volnych miest-nemyslela som na sedenie,ale skor na kapacitu,mala som to napisat presnejsie)
@adriannasvk no vsak naco by zabezpecovala este osobitne pre nich stravu za 10e na osobu? bo ved ani nevedela,kto naozaj pride. kto chce, da si jedlo co je na svedskych stoloch, aj ked o 22:00 sa tam nechodi clovek najest,skor zabavit. ak by niekoho prepadol hlad, tak sa tam urcite pre neho rezen najde
@janetinka27 ty si vieš reálne predstaviť prísť na svadbu o 22 a celý čas stáť? A teda nie na každej svadbe je bar pri ktorom môže stať 15 ľudí. By ma hanba fackovala keby som toto spravila hosťom, žiadna úcta a vďaka, že prišli.
@janetinka27 ty by si sla na svadbu keby ti niekto povedal,ze vies co prid po 10 ale jedlo mat zabezpecene nebudes atd? Vsak si precitaj vsetky autorkine komentare a by si si vedela lepsi obraz spravit

Dobre ste urobili, ja aj tak nechápem celý ten postoj tej dotyčnej nevesty, veď aj niekoho pozývam, tak logicky predpokladám ze aj bude mať pohostenie, nie ze "dajte mi dat a vypadnite"