Zvyky na Štedrý deň

lenculienka
20. dec 2021

Ahojte kočky, chcela by som sa spýtať, čo robíte počas tohto krásneho dňa. Počnúc ránom až po večeru. A najmä koľko máte chodov, čo máte pripravené, aké mate zvyky pri stole atd 😊

mauduska
20. dec 2021

My máme na raňajky krupicovú kašu, vždy. 🙂 Pre večerou sa modlíme a čítame si príbeh o narodení Ježiša z evanjelia. Na večeru máme najprv oplátky s medom a potom kúsok cesnaku, potom polievku, hlavné jedno. Manžel sa veľmi snaží presadiť ešte predjedlo v podobe exotického ovocia, ale zatiaľ mu to neprešlo. :D Po večeri sa rozprávame, ideme von prskať prskavky, zaspievame si tichú noc a potom si dáme darčeky. 🙂 Ak sa dá, ideme na polnočnú omšu.
Zvyky ako šupiny, peniaze pod obrus alebo krájanie jablka nerobíme.

Sme z úplne odlišných rodín, oni mali na večeru asi 7 chodov (vrátane ten krupice).. mali dve polievky, domáci chlieb, ovocie, oriešky, rybu a neviem čo ešte. My sme mali doma oplátky, polievku, rybu so šalátom. Celkom nám trvalo, kým sme sa ako tak dohodli.

zuzanka.zuzu
20. dec 2021

nič, sme židia, objednáme pizzu a pozeráme film 😂

4stanka4
20. dec 2021

My budeme tento rok prvy krat spolu ako rodina-len my 3 😊 uvidime ako to vypali, ale chcela by som navarit den dopredu a na stedry den upiect iba rybu a cely den sa len hrat s malou (1rok+4 mesiace), pozerat rozpravky a ak bude dobre pocasie pojdeme sa prejst.
Ked sme byvali u nasich vzdy sme mavali na ranajky domaci makovnik/orechovnik a potom do vecere post. Doma sme vzdy este doupratovali co trebalo, ale tomu sa chcem v mojej domacnosti vyhnut a naozaj mat uz len klud.
Pred vecerou sme chodili do kostola po betlehemske svetlo a na cintorin. Vecera pozostavala z oblatok s.medom, slepaci vyvar s rezancami, biela kapustnica, opekance a makom a kapor so salatom.
My budeme mat take iste menu ale asi bez vyvaru i ked neviem ci koli malej neurobim lebo kapustnicu mi asi nezje. Pred vecerou manzel este rozkroji jablko a da kazdemu clenovi domacnosti kusok, malinkej urobime krizik na celo s medom (ked som bola decko som to neznasala 😀 ) Po veceri pojdu s tatikom vonku pozerat ci nezazru Jeziska 🙂 predstava pekna....uvidime aka bude realita 😀

dusankomoj
20. dec 2021

@zuzanka.zuzu napad je to perfektný! Iba poraď,kde sa dá objednať pizza na štedrý deň🤣🤣

zuzanka.zuzu
20. dec 2021

@dusankomoj teraz cez koronu neviem či budú otvorení, ale u nás turci normálne robili do obeda kebab, pizze, šaláty, dali sa tam vopred objednať chlebíčky s vyzdvihnutím 24.12.... a nemyslím si, že je to nereálne lebo aj cukrárne v okolí majú tento rok 24.12. otvorené na vyzdvihnutie tort, chlebíčkov a pod. (videla som oznamy aj na dverách, aj v lokálnych FB skupinách) - takže odtiaľ pizzu.... a film z netflixu alebo z uložto 😉

jana_eyre_2
20. dec 2021

Ja doobeda varím, pripravujeme spolu s deťmi obývačku.. manžel.ma za úlohu ísť s nimi von (po iné roky bola jeho úloha ísť ešte pre môjho otca, bohužiaľ zomrel tento rok) a v ten jediný deň v roku môžu pozerať jednu rozprávku doobeda, druhu poobede a tretiu večer 😅 na to sa vždy veľmi tesia.. obedujeme len nejaky rychly obed typu cestoviny..

podvečer keď sa začne stmievat, sa pekne oblečieme a sadneme si za stedrovecerny stôl a podava sa: oblátky s medom a cesnakom, pupaky s makom a cukrom, hubová polievka, kapustnica a šalát a ryba, ale pridali sme aj rezne.. tak som to mala v detstve tak to máme aj doma, mužovi sa páči že je to výnimočné veľa chodov, u nich boli len dva.. po večeri ide muž s deťmi hore a idú pozerať oblohu z izby.. ja zatiaľ "upratujem" a potom idem za nimi.. keď prídeme dole, su tam darceky, nadšene výkriky, chaos a rozbaľovanie.. potom si pozrieme ešte rozprávku a ideme spať..

dusankomoj
20. dec 2021

@zuzanka.zuzu mi síce židia niesme,ale každý rok na vianoce o tom snívam. Hlavne pre ten humbuk,čo sa deje pred sviatkami(niekedy dobre že nie od septembra).

emalka
20. dec 2021

S.muzom sme akosi nevedeli najst zhodu vo zvykoch. My sme doma mavali oblatky, kapustnicu, rybu so salatom, oni zas sosovicovu a rezne. Ani jednemu sa nepozdavala verzia toho druheho, tak sme sa rozhodli zacat uplne od piky a urobit si vlastne vecerne menu 😁, pospajane z jedal ktore maju mne nas vacsi vyznam.
Ako polievku mame soljanku a druhy chod si zvycajne robime kacacie stehna, no tento rok si dame snicle so slovenskym salatom lebo sme sa kacky objedli na jesen 🙈 Ako predjedlo sme zvykli mavat udeneho lososa na opecenom chlebe, tento rok sa nam zachcelo oblatok.
25.12. chodime k mojim rodicom a 26.12. k muzovym, takze mame zo vsetkeho trochu pocas celych sviatkov.

bu1bu
20. dec 2021

U nás je na Štedrý deň post, ( samozrejme deti nie, tým sa robí kaša), príprava večere, návšteva kostola kde si zoberieme Betlehemske svetlo,chystanie stola, večera začína po zotmeni- vychádza to na 16.00-16,30. Na večeru máme: oblátky s medom a cesnakom, hribovu polievku, pirohy so zemiakmi ( bez slaniny, stále je pôst),opekance s makom, ryba s cviklovym šalátom ( toto nieje tradičné jedlo regiónu, ale nutnosť vzhľadom na isté tráviace problémy môjho otca a my sme sa prispôsobili), ryba nikdy nie kapor, otec ho neznáša, tvrdí že tá ryba smrdí, tak máme každý rok iné kvalitné ryby. Po večeri vyjedanie koláčov a maratón rozprávok . Manžel pozná z domova úplne iné jedlá ( iba oblátky spoločné), ale úplne sa prispôsobil a vlastne prevzal všetky pred, počas aj povianocne zvyky podľa mojej rodiny.

tykat
20. dec 2021

@lenculienka muz velmi rad prijal zvyky nasej rodiny lebo u nich doma boli vianoce jeden velky stres
24.12. je pohodovy den...den vopred uvarim kapustnicu a deti s muzom urobia zem.salat., dame si ranajky, doupratuje sa a pripravi miesto na stromcek, deti s muzom ozdobia pri rozpravkach, ja nachystam ryby tak aby som ich cca o 16tej uz len vyprazila. Narezem vetvicky do vazy, ozdobim ich slamenymi ozdobami. Okolo 13tej mame so susedovcami z nasej ulice varene vinko, kazdy donesie nieco dobre, pokecame a okolo 15tej ideme domov. Prestrieme stol, ideme sa osprchovat, pekne obliect, o 16tej hodime na sporak kapustnicu, do fritaku ryby a potom s prvou hviezdou veceriame - medovina, oplatka, med, cesnak..kapustnica, bobalky, ryby 4-5 druhov, zem.salat, zakusky...Potom sme chodili na poschodie krmit morciatko (nas "dobytok" 😁) a zatial jeden dospely nanosil darceky. Ale v lete morciatko zomrelo tak tento rok asi len pojdeme vykukovat Jeziska, decka uz maju 21 a 15 ale aj tak sa hrame na Jeziska 🙂 No a potom rozbalovanie, stale niekto vyberie darcek, precita pre koho je, ten rozbali a potom vytiahne iny darcek a tak dokola kym.su darceky 🙂 pomedzi to rozpravky.
25. a 26. Dojedame, nevarime, pozerame rozpravky, citame knizky, kecame, ideme na prechadzku...uzivame si ze sme spolu 🤗 po sviatkoch vyrazime ku svokrovcom a tam sme do noveho roka aj so svagrinou, je nas cca 10-12 takze veselo.

andrejka1974
20. dec 2021

U nas mame navarene den dopredu 23.12. Takze 24.12. vsetci spolu pozerame rozpravky, u nas stromcek robi muz s detmi 23.12. Ja vtedy varim, 24.12,ked sa zacne stmievat pekne sa oblecieme a mame najprv oplatky s medom, kapustnicu potom salat s rybou vacsinou file ale aj losos albo udene, potom ideme vsetci do detskej izby a citame si rozptavku postupne sa vytratime a davame si darceky, tento rok to bude uplne ine pretoze mam dcerku autistku a s nou sa neda ist na navstevu, tak pridu uz vsetci k nam na obed muzovi rodicia jeho sestry aj s detmi a moji rodicia a sestra a poobede si dame uz aj darceky aspon deti sa budu tesit skor

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beabelisova
21. dec 2021

My salat robime vecer pred stedrym dnom, rano mame problem vstat 😀 Vacsinou sa len do obyvacky presunieme, v klude si dame nieco male na ranajky, kavu, potom ideme von, na prechadzku. Sem tam sa zastavime aj u svokrovcov ich len pozriet, pozdravit a ideme si po svojom. Potom prideme domov a zase rozpravky. Snazime sa jest minimalne, vacsinou len ranajky. A na veceru mame take aby nam to obom sedelo 🙂

eliaska101
21. dec 2021

Môj drahý ide po svetlo do kostola. To má také zaužívané z detstva a potom väčšinou pozeráme rozprávky a až po obede začneme pripravovať jedlo. Keďže šalát robíme deň vopred a kapustnicu mávame od rodičov tak len rybku a ta je rýchlo hotová :D Takže tento deň žiaden stres.

edien
21. dec 2021

@lenculienka My sme sami dvaja,takže tento rok sme ani stromček nestavali,mám iba vianočný veniec na dverách. Budeme mať kapustnicu,lososa so zemiakovou kašou a ráno urobím nejaké obložené chlebíky čo budeme tlačiť celý deň do hlavy😂ani nepôjdeme nikde na návštevu,tak si myslím že aj večeru dáme v teplákoch.Je mi to fakt jedno😅

lenculienka
autor
21. dec 2021

Ďakujem, ste zlaté, že ste mi dali tipy. Ide o to, že celý život (aj keď som žila v podnajme), som chodila na štedrý deň k rodičom. Toto je prvý rok vo vlastnom byte a rozhodli sme sa s priateľom už na vlastné zvyky. Tak rozmýšľam co a ako 😅

bucko555
21. dec 2021

Ráno vstaneme pozreme.rozpravky ideme na dvor toesku sa vyvetrať , na cintorín zapáliť sviečky....navarim so vždy deň pred .....pred večerou sa pomodlime my s manželom máme rybu a šalát a malej robím rezne a ryžu 😂....nemáme žiadne extra zvyky....po večeri ich vyšleme von a ja zatiaľ nahadzem darčeky pod stromček

janewithane
21. dec 2021

@lenculienka ja ďakujem za diskusiu, rada si čítam ako to majú iní.. rôzne zvyky, tradície..