Kedy ste začali tráviť Vianoce s partnerom?

25. dec 2022

Mám priateľa, s ktorým sme spolu 2 a pol roka, z toho 2 roky spolu žijeme. Toto sú naše tretie spoločné Vianoce a on ich ako tradične trávi u mamy, lebo rodičia sú rozvedení a otec partnerku má, ona nemá nikoho. Priateľ má aj sestru s dvoma deťmi, ktorá tam včera bola tiež. Ja by som si tento rok už vedela predstaviť, že by sme boli na Vianoce spolu, navarili si, pozreli niečo v telke, oddýchli si, a 25 a 26 spoločne navštívili rodiny. Nestretla som sa ale s pochopením, takže trávim čas u mojich rodičov, cca 100 km od miesta, kde bývame - samozrejme som tu velmi rada, neberiem to tak že som nemala kam ísť tak som tu alebo niečo podobné, aby to tak niekomu nevyznelo. Dnes som priateľovi spomenula že mi s našim psíkom obaja chýbajú a že ma mrzí že nie sme na sviatky spolu, a že týmto štylom že aby mama nebola sama spolu teda asi ani tak skoro nebudeme. Tak že prečo by sme neboli že veď kľudne mozeme aj dalsi rok a bud vezmeme mamu k sebe alebo my pojdeme k nej. Na to som mu len povedala ze je to nefer aby kazdy rok mala jeho mama privilegium ze sme s nou, ci teraz bez deti alebo raz aj s detmi, a k mojim rodicom by sme chodil vzdy az po stedrom dni. A ze predsa ma aj sestru tak by sa mohli napr. kazdy rok striedat kto vezme mamu k sebe. Tak ze nie, na sestru sa neda spolahnut, takze bud to bude tak ze napr doobedu budeme mat “veceru” u jeho mamy a poobede mozeme ist 100km k mojim rodicom a tam posediet a vecer 100 km cestovat naspat (krasny oddychovy stedry vecer).. alebo proste nic, ze kym mama bude zit on bude na stedry vecer aj s nou a viac o tom nedebatuje.. nemam proti nej nic ale popravde netuzim mat uz teraz nalinajkovane kazde jedny vianoce na dalsich mozno 20 rokov ze musime byt s nou, aj teraz, aj ked budeme mat deti, a len preto ze ona nema partnera (hoci ma deti 2, v rovnakom meste) tak ma pravo aby sme s nou 24. boli vzdy a s mojou rodinou nikdy (lebo teda predstava 3 hodiny pocas stedreho dna cestovat v aute a navstivit plnohodnotne 2 rodiny v ramci jedneho dna mi pride unavna uz teraz, nie to este s detmi).. co si o tom myslite?

veronikaszabova
25. dec 2022

A preco si nesla aj ty s nim?
Tiez by som nenechala mamu samu. Ty svoju hej?? Mozno sa nevie spolahnut na sestru a bal sa, ze mama zostane sama.
Na buduci rok navrhni stretnutie u vas - jeho mama, tvoji rodicia.
Ono vies, casom ked budes starsia, si uvedomis...

vilma7
25. dec 2022

Hm...tak.my sme začali spolu tráviť sviatky hneď PP prvom roku, ale to tak, že buď u jeho rodiny alebo u mojej. A každý rok to striedame.

0silvia0
25. dec 2022

Ked som sa vydala, Vianoce sme travili uz len s muzom, teda stedry vecer. 25. 12. sme sa stretli u mojich rodicov so sestrami. Ale moji rodicia su dvaja a svokrovcov nemam. Cize uplne ina situacia ako tvoja.
Na tvojom mieste by som isla s frajerom k jeho mame. Ak su tvoji rodicia dvaja, tak by som to nebrala tak nespravodlivo ako to beries ty.

autor
25. dec 2022

@veronikaszabova byvame v jeden a polizbovom byte, nedokazeme pozvat tolkych ludi za jeden stol a moji rodicia s malym bratom asi tiez netuzia na stedry vecer cestovat 100km tam a naspat.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drake122
25. dec 2022

Ty nemáš právo si nárokovať na takéto veci keď ťa pozná 2,5 roka.

maria1989
25. dec 2022

To len v tejto jednej veci je ako povie on, a viac o tom nedebatuje? Alebo vo viacerych?

autor
25. dec 2022

@rony2255 tak pre neho tu nehra to ci sme rodina alebo nie, on to ma takto nastevene aj v situacii ze sme manzelia a mame deti, ze proste bude s tou mamou aj keby ja s detmi sme mali byt sami alebo ist k mojim rodicom.. navrhla som striedanie ako hovoris, ale proste nie, neexistuje aby hoci len jeden rok z nasledujucich 24. Nebol s mamou

januska12323
25. dec 2022

Minimálne vy dvaja by ste mali byť spolu, prečo si nešla s ním? Od seba oslavujú frajeri keď sú ešte deti/ nebývajú spolu.

autor
25. dec 2022

@drake122 a prečo by nie? myslim ze je dolezite sa o tom rozpravat skor nez sa dvaja zoberu, nakolko jeho nazor je taky ze ani svadbou a detmi sa pristup k tomuto nezmeni

autor
25. dec 2022

@januska12323 Tak to som sa mohla opytat aj ja jeho, preco nejde on so mnou k mojim rodicom ked u mamy je sestra s vnucatami, nie?

rony2255
25. dec 2022

Nedávno tu bola podobná diskusia. Manželia, majú aj dieťa. Jej mama žije v Česku, jeho rodičia 15km od nich. Mamu pre koronu nevidela 2 roky a on s ňou na Silvestra nepôjde, lebo je poverčivý a musí si o polnoci pripiť s rodinou.

Takto by to vo vzťahu nemalo vyzerať.

Aby si sa raz netrápia :/

januska12323
25. dec 2022

Mohla, ale očividne neprijíma kompromisy. Žena s deťmi inde a on inde? No diky, budeš to mať ešte zaujímavé.

rony2255
25. dec 2022

A inak vám to vo vzťahu klape? Inak sa na veciach viete dohodnúť? Alebo vždy chce aby bolo po jeho?

autor
25. dec 2022

@rony2255 no on aj dnes mi napísal, že ja stále len rozkazujem, no ja nemám ten pocit, ze by som rozkazovala ked on je u mamicky a ja 100km inde s mojou rodinou..

palicka
25. dec 2022

My takéto Vianoce, teda štedrý deň mame. Už desiatky rokov fungujeme na štedrý deň u jedných k druhých rodičov. Áno, cestujeme, ale sme vďační, že ich ešte mame. Kým žijú, trávime štedrý deň s nimi (popoludnie s jednou rodinou, večer s druhou). Určite by to bolo pohodlnejšie doma, bez akéhokoľvek časového stresu , ale vôbec to neľutujeme. Keď tu nebudú, už nebudeme mat koho navstivit

diewcatqoo
25. dec 2022

My sme sa brali po 10 rokoch chodenia, z toho 3 roky sme spolu len chodili a 7 rokov spolu byvali. Prve spolocne vianoce sme spolu stravili az po svadbe, teda po 10 rokoch vztahu.
Ja toho tvojho aj tak trochu chapem, pre mna bolo tiez nepredstavitelne stravit sviatky bez rodicov. Prve spolocne Vianoce mi to prislo strasne luto, aj som plakala. Potom sa nam narodilo dieta a uz mi to prislo uplne prirodzene, ze sme sami ako rodina.

christie11
25. dec 2022

Moja mama je tiez sama,surodencov nemam. Otec travi stedry vecer so svojou novou manzelkou. Manzelova mama je taktiez sama, manzel ma aj surodencov. Od kedy byvame spolu, tak sme travili stedry vecer vsetci spolu (manzel,ja a dve mamy), a to na striedacku v roznych domacnostiach.odkedy mame deti, sme kvoli logistike u nas. Obe mamy stale pozyvame k stedrovecernemu stolu, svokra niekedy ide ku svojej dcere,niekedy k nam. Nedokazem si predstavit ze by mi manzel nedovolil pozvat mamu k nam.bude este kopec vianoc,ktore nanestastie budeme uz travit sami. Tie 3 hodiny zvladnu aj nase mamy byt spolu, dobre sa najest, radovat sa z vnucat, pokecat.tento rok k nam neplanovane prisiel aj mamin brat, manzel nepovedal na to nic, ved je to rodina.

dankabetka
25. dec 2022

Odpoviem len na nadpis... text som necitala...
S priatelom som vianoce netravila, ked sme sa po 8 rokoch zobrali a bol moj manzel, boli sme uz spolu u mojich rodicov, od vtedy sa u rodicov striedame. Cestujeme kazdy rok za jednou alebo druhou stranou a pocas sviatkou to prestriedame. 😉

rony2255
25. dec 2022

@christie11
@dankabetka
to máte pekne zariadené 🙂

tosomja
25. dec 2022

Prečo si nešla s ním? Alebo prečo si nenavrhla, aby jeho mama prišla k vám? Ešte aby si nebola vďačná, že kvôli jednému večeru na Vianoce vám bude skvelou babkou pre deti. 😉 Vieš, niekedy taká maličkosť a robí veľké veci. ☝️

lindous
25. dec 2022

My sme spolu 4 roky, tento rok sme začali spolu bývať, vlastnú rodinu, teda deti zatiaľ nemáme a Vianoce sme tento rok prvýkrát strávili spolu s mojou rodinou...jeho mama pracovala, keby nepracovala, tak by som navrhla, aby prišla aj ona, keďže je sama alebo by jednoducho išiel on za ňou ako minulé roky a bolo by to v poriadku...my sme spolu každý deň, oni nemajú možnosť sa vidieť tak často kvôli vzdialenosti... keď si to otočím, že by on chcel, aby sme boli len my dvaja sami doma, tak neviem na 100% povedať ako by som reagovala..my sa stretávame naozaj vo veľkom celá rodina, takže 24. chcem byť s nimi, potom môžeme kľudne celé sviatky už len spolu oddychovať...

syslik81
25. dec 2022

uz odo dna kedy ste zacali spolu byvat by ste mali aj vianoce a ine sviatky travit spolocne.. mala si ist s nima a na druhy den on s tebou k vasim .. ale on ma ine priority a ty k nim nepatris-zial a nikdy sa to nezmeni..jeho mama nieje sama je s jeho sestrou .. a aj keby sama bola mohla prist k vam .. vzdy sa da najst riesenie aby ste boli aj vy spolu a zaroven nenechat druhych osamote... ale musis sa chciet komunikovat .. zvazila by som takyto vztah

zmrzlinka2021
25. dec 2022

Ja si myslim, zeby si mala chapat, ze ak sa planujes vydat za svojho priatela, tak by si mala brat do uvahu aj jeho rodinu a mat trocha otvorenejsie srdce a domov a teda sama raz muzovi navrhnut, aby s tvojou buducou svokrou ste boli.

Zda sa mi to velmi surove, nechat rodica sameho na sviatky a byt len s frajerom.

K tvojej otazke - kym sme spolu len chodili, ako ty s drahym, tak kazdy bol u svojej rodiny. Ked sme sa vzali, uz sme sa stali rodinou, tak uz spolu a dobrovolne travime stedry vecer u svokrovcov, ktorych si velmi vazime.

Tym ze sa dvaja daju dokopy, nezanikaju povodne rodiny.

Mne by bolo smutno, keby bola moja mamina sama a moj manzel by s tym nemal problem - pravdepodobne by sa taky jedinec ani nestal mojim manzelom.

zmrzlinka2021
25. dec 2022

@palicka
Mnoho ludi zial starsich ludi zacne castejsie navstevovat, az ked budu v truhle.. to je take slovenske.

autor
25. dec 2022

@zmrzlinka2021 nikoho som sameho nechcela nechat, u priatelovej mamy bola az do 8 vecer sestra s dvomi vnucatami a preto nerozumiem, preco napr. taky rok ked ona spolocnost ma by sme nemohli byt spolu alebo s mojou rodinou a zas o rok, kedy by k nej napr sestra neprisla by sme ju pozvali my.

zmrzlinka2021
25. dec 2022

No dobre, ale tak boli spolu ako rodina - preco si nechcela aj ty ist? Ak spolu uz dlho chodite, tak asi uz pocitaju s tebou ako s jeho buducnou zenou, nie?

Je velmi dolezite si budovat vztahy s buducou svokrou, svagrinami, rodinou - aj priatel bude vidiet, ako vies komunikovat, ci nie si konfliktna, ci si priatelska...

Toto radim vsetkym babam, co zacinaju chodit alebo chodia s chlapcami - vsimat si priatela v jeho rodine, v beznych situaciach, tam najlepsie vidis, ci priatel da "ruku k dielu", ako sa sprava k sestram, ako rodina veceria, ako funguju....

reanda
25. dec 2022

nezalezi na tom, kto ako travi vianoce, ale na tom, ako ich chces travit ty.. a ked ti to takto nevyhovuje a partner to menit nemieni - naopak, ma pocit, ze ked sa ti ma prisposoboit, tak si rozkazujes - tak by som prehodnotila zotrvanie v takom vztahu.. lebo to nie je len o traveni vianoc, pridu ine 'vyzvy' a s takymto nastavenim, kedy vzajomna dohoda bude boj a kompromisy, sa nezije prijemne..
a sama si tiez dobre ujasni, co vlastne chces.. a bud k sebe uprimna, ziadne dristy o tom, na co mas a nemas pravo - mas pravo mat vsetko tak, ako to citis.. takisto, ako aj kazdy druhy.. chces teda sviatky travit vo dvojici s partnerom a neskor s detmi, alebo si to predstavujes aj so svojou rodinou? vadi ti, ze len jeho mama bude mat 'privilegium' byt s vami na sviatky? co ti na tom vlastne vadi? ak by ti nevadilo travit s nou stedry den kazdy druhy rok, preco by ti to vadilo kazdy? vasi by chceli, aby ste travili stedry den tam? lebo toto 'preco tvoja mama viac , ako nasi' mi pride taky hlupy boj.. tak bud mi nieco vadi alebo nevadi, vyhovuje, alebo nevyhovuje, ale bojovat len preto, aby niekto nemal vacsie 'privilegium'? to je o com? ty mas jeho mamu rada? nevadilo by ti byt s nou na sviatky?
zariad si to hlavne tak, aby ty si bola spokojna, nie vsetci naokolo.. v tomto ziadne kompromisy

autor
25. dec 2022

@zmrzlinka2021 Preco som nechcela ist? Lebo ma k nim nikto nezavolal.

A rovnako ako by oni mohli pocitat so mnou ako s buducou zenou, tak moji rodicia tiez beru jeho ako mojho buduceho muza a pytali sa co sme neprisli obaja alebo sa divia preco nepride aspon na prvy alebo druhy sviatok vianocny, alebo hoci aj toho 27. A on nepride, lebo je u mamy

drzaopica
25. dec 2022

Tak sa skôr pýtaj prečo Ťa jeho mama a ani on nezavolali?S tym, že chce byť s mamou súhlasím, ale mala si ísť s ním a druhý deň k tvojim rodičom.
Neurčuj mu kedy moze a nemôže byt s mamou.