Ako financujete domácnosť a deti s partnerom?

simona1981
27. sep 2017

Mamičky, poviete mi ako to funguje u vás doma, čo sa týka financií? Myslím najmä počas materskej/rodičovskej dovolenky.
Kto platí u vás náklady na bývanie, kto nákupy, oblečenie, hračky, z čoho si platíte prípadné výdavky na seba alebo občas na kávu a podobne? A koľko prípadne aj miniete na domácnosť a deti mesačne (potraviny, drogéria, nejaké oblečenie, hračky atď.)?

S manželom máme oddelené účty, on platí náklady na bývanie, no ostatné výdavky máme podelené.
Máme dve malé deti, som na rodičovskej, no mám živnosť a snažím sa každý mesiac zarobiť nejaké peniaze.
Napriek tomu však stále vo mne drieme pocit, že niečo nie je celkom správne, nakoľko väčšina výdavkov na domácnosť je už dlhšiu dobu na mne. Oblečenie a hračky platím takmer iba výlučne ja, potraviny a drogériu platíme na striedačku, no veľakrát ja zoberiem veľké nákupy a manžel len malé, keď chodí sám po pečivo a základné potraviny.
Keď mám väčší výdavok, tak sa spýta, či mi má poslať peniaze, no často je mi to také čudné, aby mi preplácal nákup do rodiny.
Ja kúpim kľudne aj jemu, často mu kupujem oblečenie, keď viem, že niečo potrebuje. On mi oblečenie nekupuje, ani keď sme nemali deti.
Občas zaplatí kávu alebo obed vonku, pôsobí to, že nám vlastne aj platí, ale keď si to spočítam, tak u neho sú to väčšinou malé výdavky a ja miniem mesačne oveľa viac. Ak teda nepočítam náklady na byt, ktoré aktuálne platí on (keď som pracovala naplno, platili sme ich na polovicu a to sa očakáva odo mňa aj keď nastúpim znova do práce).
Na dovolenky nás neberie, keď som už potrebovala niekam aspoň na Slovensku vypadnúť na pár dní s deťmi, nechal to zaplatiť mňa.
Neviem, či by som chcela mať spoločn účet, ale takto sa mi to zdá také zvláštne. Ja mám dlhy (mimoriadne výdavky totiž nie vždy utiahnem v rámci môjho príjmu popri rodičáku), on má našetrené.
Je to v dnešnej dobe normálne takto fungovať alebo to máte inak?

6mia6
27. sep 2017

U nas taha vsetko muz rodicak mame ako vreckove

maminecka2
27. sep 2017

@simona1981 Waw, pre mna uplne nepredstavitelny model... My mame spolocne ucty, vsetko co pride je spolocne, nikdy som nemusela riesit ci nieco zaplatim ja alebo on, nikdy v zivote mi nevycital ked som kupila nieco aj sebe. O vacsich vydavkoch sa vzdy radime, taketo veci kupujeme spolocne, alebo napr. laptop, mobil mi oznami ze si kupi, zasa ked ja potrebujem nieco vacsie len mu poviem (vacsinou aj tak vyberame spolu). Vzdy mal vyssi prijem, teraz som uz vyse 6 rokov doma.
Fungujeme ako jednotka- rodina, nie ako partneri vo firme. A deti su spolocne, nie dnes moje a zajtra jeho.
Mne to pride take smutne ked ma kazdy svoje, a hlavne ak si muz veselo zaraba- vacsinou este vyrazne viac ako zena, a ked je ona na rodicaku tak ona aby pomaly zila z uspor alebo poziciek. Neviem, pre mna chore. Co si ona sama spravila deti a doma je len tak z pasie??? Vacsina by rada zarabala.
Vsak nech zeny spocitaju a vycislia chlapovi kolko stoji komplet servis okolo domacnosti (keby si to mal dat niekomu urobit), co je zena horsia?
Ja by som si asi vsetko zapisovala- co kto plati a potom mu to predlozila- "pozri moje a Tvoje vydavky, moje a Tvoje prijmy, nezda sa Ti to trochu v nepomere?" Mozno si to ani neuvedomoval a nezamyslal sa nad tym a nebude mat problem prispievat viac. Muzi su velmi casto neprakticki.

simona1981
autor
27. sep 2017

@maminecka2 On to vie, veľakrát som mu hovorila, že tento mesiac som minula xy eur, lebo som kupovala aj veľa vecí deťom. Vždy sa spýta, či mi má poslať peniaze. Inak neposiela. No ja neviem, mne je to čudné. Aj keď pošle, tak určite nie celú sumu, zaplatí časť, aby sme sa podieľali obaja.
No napríklad keď sme šli na "dovolenku", tak to nechal zatiahnuť celé mňa, pritom vedel, že som kvôli tomu musela ísť do mínusu a on má na účte našetrené nejaké peniaze. No to hovorí, že je železná rezerva. Takže platím ja a potom mi ešte vytýka, že som v mínuse každú chvíľu.

erikavesela
28. sep 2017

No u nas je a vzdy bol spolocny ucet, nikdy, ani ked sme boli studenti, sne nedelili peniaze na moje a tvoje...vtedy sme obaja studovali a aj obaja pracovali, dnes pracuje len manzel ja som na materskej a vsetko maje spolocne, ako pise @maminecka2..chory model...uplne suhlasim s jej nazorom

dai
28. sep 2017

@simona1981 tak my mame oddelene ucty - kazdemu ako vyhovuje🙂
Ked pracujem tak mame velke vydavky podelene cca. 60 a 40 - 60 muz a 40 ja - pisem o stabilnych vydavkoch... obaja mame dobre prijmy a mne stale z platu zostava viac ako priemerny slovensky zarobok... velke nakupy tahame kto je prave na pokladni, detto restauracie, oblecenie - opat to nijak nezasahuje do mojej financnej slobody, zostava mi dost z mojho platu... velke vydavky a dovolenky pkati muz kedze ma lepsi prijem ako ja - tym myslim auta, detom kruzky, ak treba mobily, pocitace, elektrospotrebice, velke dary etc. ...toto jasne ze funguje len preto lebo zarabam dost ale muz stale vyrazne viac...

Na materskej stale platim hypo, zvysok je moje vreckove kvazi, na rodicovskej uz taha celu domacnost muz plus mi prevadza na ucet stabilnu sumu pre mna a bezne vydavky aby som nemusela vypytovat... mame 3 ucty - kazdy vlastny plus 1 spolocny na domacnost... vzdy sme takto boli zvyknuti fungovat, mame 2 deti a spolu sme 18 rokov - funguje to🙂 jasne ze hlavne na matersku/ rodicovsku sa treba pripravit tym ze spolu komunikujeme dopredu...

Byt tebou tak neodmietam muzove ponuky a dohodnem sa s nim aby si spravil trvaly prikaz a kazdy mesiac ti preposlal sumu ktora pokryje najmenej tvoje vydavky, najlepsie nieco navyse aby si bola financne slobodna - ak teda nato ma prijem a vase rozhodnutie mat deti a byt s nimi dajme tomu cele 3 roky doma bolo vase spolocne

ladka0911
28. sep 2017

Môj od začiatku ako sme spolu a ako začal pracovať nechal posielať svoju výplatu na môj účet. Chodia naň všetky naše peniaze, ja poplatim všetko čo každý mesiac treba, každý z nás si pokupi čo chce - aj keď dopredu sa o tom informujeme keď ideme niečo kupovať alebo objednávať. Nikdy mi nevyčítal, že som si niečo dopriala, alebo kúpila deťom. Kazdy mesiac aj čosi ušetríme a to sme zvyknutí si dopriať. Ja mám momentálne len rodicak a študujem čiže ešte asi 3r budeme len z jedného platu. Okrem toho máme ešte jeden účet a tam každý mesiac posielam nejakú sumu + keď mu príde z roboty čosi navyše tak to posielam tam a odtiaľ nikdy nevyberáme 🙂

pininka
28. sep 2017

Aj my mame oddelene ucty, ja neznasam financnu zavislost, ale kedze som na materskej vacsinu aj tak taha manzel. Ja vsak platim detom skolu, teda stravu, druzinu, vsetky prispevky a kruzky. A tiez co sa tyka malej oblecenie a tak. Sipo, hypoteku, stravu plati manzel. Ma ale neporovnatelne vacsi prijem. Mne z tej almuzny casto uz neostane, tak ked treba plienky a pod normalne to kupime vramci nakupu. Veci na seba si vsak vylucne kupujem zo svojho. Viem ze jeho financna gramotnost je ovela lepsia,tak preto mi nevadi ze vacsinu financii ma nastarosti on. Nikdy sme nemali problem,ze by sme isli z vyplaty do vyplaty,alebo do minusu.
Urcite by som sa o tom s manzelom narovinu porozpravala. Ved si to napiste na papier, co plati on, co ty, ake su to sumy a mozno pochopi. Ale popravde,v manzelstvo je jedno, tak preco take delenie. Raz sa dari jednemu raz druhemu. Aj moj muz vzdy hovori ze nikdy nemozes vediet ako sa zivot otoci.

osky
28. sep 2017

@dai
Obdivujem tento styl.
Ale ja by som takto zit nemohla...
Platit 3 ucty len koli..comu?
Slobode???

Ked sme si prisahali vernost,tak snad nie sme len jedno telo ale mame vsetko spolocne...
U nas mame tiez 2 ucty ale jeden je kvasi setriaci...tam si berieme len zriedka. ak je uz na inom malo..oba su na jednu bankomatovu kartu.kedykolvek sa da vybrat z oboch....
A ten druhy-z toho idu automaticky vsetky platby,prevody...
vsetko sa riesi spolocne.nic nie je oddelene.
Mame jedinu kartu na bankomat a väcsinou ju mam ja-pretoze nakupy i v ramci oblecenia,darcekov a pod.....to kupujem ja,casto nahodne ak sa mi cosi paci...aj pre muza.
Muz si denne berie peniaze v hotovosti,ktore ma len pre svoju potrebu v ten den alebo viac ak treba benzin alebo nieco ine platit v hotovosti.skratka vzdy ma daku rezervu.
Su situacie ked berie kartu on a vtedy ja beriem väcsiu rezervu v hotovosti...
Nik neriesi nic sam-vsetko sa plati spolocne..
Ak je v situacii ze sa vyskytne nieco necakane,a nema kartu,behne si do banky osobne vybrat-ucet je na neho tak nie je problem.
O velkych investiciach a vydavkoch rozhodujeme spolocne.
Vlastne,skoro o vsetkyvh vydavkoch rozhodujeme spolocne.aj o tych drobnych.
Vecer sa zhruba popozeraju vydavky za ten den nech ma kazdy obraz kam.odchadzaju peniaze.

Chcem este podotknut-nakolko byvame s rodicmi/kazdy mame jedno podlazie.../
Tak aj s nimi mame peniaze spolocne.
Oni maju tiez peniaze spolocne/ hoci kazdy ma svoj ucet-ale to je len z praktickych dovodov,tam sa peniaze skor setria.../
Oni si platia zo svojho svoje vydavky alebo aj jedlo ked nie sme doma ale v podstate-ja nakupujem pre vsetkych,varime spolocne ,ked vidia nasi ze daco treba-kupia,ked my,kupime....ak nemaju nasi-dame im a ak potrebujeme my,daju nam nasi.
Skratka kto ma prave po ruke..🙂

Funguje to jasne-ja som jedinacik tak sa to da aj takto.
Moj muz je rad ze ma o starost menej😀
Rodinu to drzi velmi pokope,
väcsie vydavky sa riesia spolocne ,prispieva kazdy.
Nikto nevyhadzuje peniaze len tak do luftu ale zase nikto sa ani stale nepyta,
Ci si moze nieco kupit...
Raz za cas -väcsinou na sklonku mesiaca,si sadneme a zratame co a ako-kde sa este co ma poplatit,kto kolko ma a kto kolko potrebuje...
S mamou si xy krat za den volame tak mame prehlad/nielen/ o nakupoch,nekupujeme dvojmo a rovnake veci...
Skratka fungujeme ako jedna domacnost-jedna bunka.

Jasne ze do toho netreba brat rodicov-to sme asi ojedinely pripad,ale v ramci manzelstva si to ozaj neviem predstavit inak.

ninapat
28. sep 2017

My mame uz spolocny. Odcenujem to najma teraz na materskej. Mame tam vsetky peniaze, potom mame este jeden ucet, ale tam si setrime. Vzdy, ked nieco platime, vyberame peniaze z uctu, tak si hovorime na co, co je potrebne upit, zaplatit, aby sme v tom mali prehlad 😉 A zatial nam to takto vyhovuje.

nerko
28. sep 2017

My mame jeden spolocny ucet a k nemu 2 karty. A jeden setriaci, kde odkladame na horsie casy. Neviem si predstavit ze by to bolo inac a vydelovali by sme sa. No je pravda, ze pracujem pocas MD aj RD z domu a nas prijem je cca rovnaky. O vacsich vydavkoch sa poradime, mensie nakupy neriesime. Pri 2 detoch sa dokazeme vmestit na komplet do 1000€. Je to akurat, nic nam nechyba.

liaka
28. sep 2017

My nie sme ani manzelia a ucet mame spolocny. A to chova este moje dve deti z predchadzajuceho vztahu... sme spolu styri roky.

zafir01
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alicka850
28. sep 2017

@liaka to ja by som sa citila asi dost blbo, keby choval aj moje deti z predch. manzelstva. A to som v rovnakej situacii ako ty, tiež mam dieta z predch.manzelstva.

aduliak
28. sep 2017

ked som bola na materskej, muz mi kazdy mesiac prevadzal peniaze tak, aby sme v pohode vysli. mame dva ucty a nikdy by som nechcela mat jeden (viem, ze vacsina z vas to nepochopi, ale s tymto suhlasim s @dai. ono, ucet je mozne mat aj zdarma po splneni nejakych podmienok. ked robim, ja platim hypoteku, plyn, detom kruzky, druzinu, obedy, svoj telefon, telku, net. Muz plati vsetky poistky, dan z nehnutelnosti, smeti, opravy aut, prehliadky, benzin, spori detom. Vyplatu mam vacsiu ako muz. V obchode kupi a zaplati ten, kto tam prave je. na dovolenke sa tiez striedame.ja aj on mame dispozicne pravo k tomu druhemu uctu, keby nieco. Aj jemu aj mne ostava z vyplaty cast pre seba, nekontroluje ma, co si kupujem, veri mi, tak isto naopak.ked kupujeme nieco vacsie, radime sa samozrejme. takto nam to vyhovuje.

dai
28. sep 2017

@osky ako som pisala - kazdemu co vyhovuje... uprimne - my sme relativne ryvhlo zacali byvat spolu sami v podnajme - neboli sme spolu ani pol roka🙂 obaja bez penazi s holou r.tou ako sa hovori🙂 s min. Zarobkom na zaciatok - tahali sme jazdy zo svojho, boli mlady, ucili sa zit spolu - ani jeden sme sa este nechceli viazat - ja som si strasne uzivala financnu slobodu a muz tiez - a tak nam to zostalo... to ze sa nemusim obavat som pochopila pri kupe prveho spolocneho bytu ktory sme kupovali ako partnery, nie manzelia - uz do toho investoval moj muz o dost viac ako ja ale byt isiel pol na pol kedze sme sa planovali vziat... ako som pisala - ja nezarabam tolko aby som si musela pytat peniaze a moj muz nie tolko aby sme museli pri vacsich vydavkoch mat dlhe debaty - jasne ze byt a auta vyberame spolocne, detto dovolenky a pod. ... mne je ale jedno aky mobil ci pocitac si kupi, akurat treba platit detom kruzky - 600 euro - nechala som mu na stole, on to vzal a viem ze to bude zaplatene...
Jasne ze keby sa financna situacia v rodine zmenila tak to riesime - inak ucty mame vsetky zadarmo a tak neriesim ci je 1 alebo 3... ja som zamestnanec a muz podnika - prirodzene tym chceme mat oddelene ucty aby bol prehlad - moj muz nedostava prijem 1x za mesiac... a ten spolocny je na najom; hypo, poistky, skolne a pod. Tam kazdy z nas prevedie svoju ciastku - mne to odide den po vyplate a uz som si zvykla tie peniaze nevnimat...
Neviem ci by som chcela aby moj muz vedel o kazdom mojom vydavku, ani ja nechcem vediet o jeho🙂 radi sa prekvapujeme na sviatky napr., niekedy si kupim aj to s cim on by asi nesuhlasil ale myslim ze mam pravo sem tam si vyhodit z kopytka, to iste pravo priznavam jemu😉

mrkvicka060
28. sep 2017

Kazdy mame svoj ucet. Ja mam kartu od svojho aj od jeho uctu (co sme zaviedli, ked som isla na matersku, podotykam on to tak chcel). Z mojho ide hypo a bytove poplatky. Teraz na RD mi posiela peniaze na hypo a byt (z toho mi este zostava nieco), potraviny a drogeriu platim z rodicaku alebo normal s jeho kartou, ale vacsinou mi staci rodicak plus to co zostane z min mesiaca. Ked mi teraz pojde druha materska, budem platit vsetko z mojho, on bude odkladat. Neviem, nikdy sme nejak nepociali, kto kolko dava. Vzdy sa porozpravame dopredu o tom, co nam momentalne treba a niekto to proste kupi.

andreakg
28. sep 2017

Máme dva účty,ak sa minie na jednom, berieme z druhého, neviem si predstaviť, že moje- tvoje.

mufka1
28. sep 2017

@simona1981 Mo unas nedelime nic kupujeme kto co chce a kedy chce.Unas sa to neseli moje tvoje vsetko je SPOLOČNE.

siska53
28. sep 2017

@simona1981 my sme mali a aj male vsetko spolocne. Istu dobu,ked bol na mna uver,mali sme este vtedy dva ucty,tak mi tam.posielal peniaze,ale zas ja som si vzdy pytala,pokial islo o bezny chod domacnosti a on vzdy dal,lebo ked som uz bola na rodicaku.. Z jeho uctu sli vtedy vydavky na byt a tak,plus co kupoval on,ostatne ja. Potom sme menili banku,ja som ucet zrusila,mam dispozicne pravo, peniaze su nadalej spolocne,neriesime moje tvoje. Ani kym som bola doma,ani teraz,kzd pracujem.
Ved v domacnosti zijete obaja,jete tam,kpete s a apod. Deti su tiez vase.

rakywanda
28. sep 2017

my máme spoločný účet, z ktorého idú všetky platby, muž má ešte jeden "svoj", na ktorý mu posielam mesačne pár eur, je to taký účet, že keď si niečo objednáva z ali, je to skôr len z opatrnosti, že keď sa zadáva číslo karty, aby sme neprišli o všetky prachy na hlavnom účte. už keď sme spolu randili, neexistovalo aby som si čo i len malinovku zaplatila - urazila by som ho ako chlapa. On už pracoval, ja som študovala a každú jednu dovolenku platil on. Teda už počas randenia som videla, že nie je sebec, držgroš...Boli časy keď som zarobila trojnásobok ako on - mala som dve práce, on zasa z práce utekal stavať dom pre nás. Teraz sa zasa situácia otočila, ťahá on, ja musím zastrešiť starostlivosť o dieťa i o chorých rodičov. Nikdy mi nevyčítal, že som niečo kúpila. Keď mu poviem, že malá asi bude potrebovať nové topánky, tak len odpovie: ideme dnes? Jeho názor je, že prvoradé je dieťa a ja a až potom je on.
Minule si ma len tak doberal, že si kúpi - podľa mňa nejakú blbovinu, lebo veď on chodí do roboty. Tak som sa mu pozrela vážne hlboko do očí a povedala, že ja robím z nášho domu domov a vytváram rodinnú pohodu. Ešte tri dni sa mi líškal a ospravedlňoval 🙂

ukulela
28. sep 2017

kazdy mame svoj ucet a este jeden spolocny, zvysene naklady na ucty ziadne - je zadarmo.
@simona1981 zriadte spúolocny ucet, na ktory obaja poslete dohodnutu cast prijmu a z toho nech sa plati komplet cela domacnost. bud sa dohodnite, ze trebars stvrtinu svojho prijmu si nechate na svoje "vyzitie" a zvysok date na spolocny, alebo tak nejak. my sme to mali tak ze sme si nechali na svoje veci prisnu cisatku aj jeden aj druhy (po dve stovky) a zvysok siel na spolocny ... na rodicaku sa to mierne pomiesalo, ja som neposielala, lebo z coho ... ale nikdy som nemala pocit, ze by som doplacala viac. este aj kym sme dieta ani spolocny ucet nemali, tak moj daval na stravu viac ako ja, lebo sam povedal, ze viac zje ... takze mu navrhni spolocny ucet a tam budete davat peniaze mimo svojho vreckoveho a z neho sa budu kupovat vsetky veci na domacnost a deti a basta. darceky a drobnosti pre seba a kavicky a zaluby si bude hradit kazdy sam z vreckoveho. tym padom aj najom aj dovolenky zo spolocneho a hotovo.

dai
28. sep 2017

@ukulela 🙂ze viac zje... to mi ako argument nikdy nenapadlo... ale je to pravda😀

3009
28. sep 2017

Aj my s mužom máme od začiatku 2 účty. Z môjho idú poplatky za byt, energie a z jeho účtu vyberám mesačne väčšiu hotovosť, aby sme mali doma koľko treba. Z môjho účtu platím nákupy, keď ide v sobotu on na väčší nákup platí on zo svojho účtu. Každý máme prístup na ten druhý účet pre prípad potreby. Ja kupujem z môjho účtu veci na oblečenie pre celú rodinu a nespovedám sa jemu koľko som za čo minula. Keď náhodou sa stane, že mám málo peňazí na účte tak si prevediem zo sporiaceho alebo z jeho účtu. Nekontroľujeme si vzájomne koľko presne kto minie. Väčšie výdavky - nákup spotrebičov a pod. si povieme, že treba kúpiť a buď to zabezpečím ja a poviem mu koľko to stálo alebo to ideme spolu kúpiť. Ale mne vyhovuje, že máme každý svoje účty a nemusím sa spovedať za každú maličkosť, že si kúpim. Vie, že zbytočne nemíňam peniaze a keď kúpim, tak predtým pre deti a teraz pre vnúčatá. Takto to funguje pomaly už 27 rokov.

jania023
28. sep 2017

U nas je to tak ze mame dokopy 5 ucty
3 su na vyplaty a jeden setriaci a jeden sluzi iby pre mojich klientov . Kazdy z nas 2 ma teda k dispozicii kartu toho druheho az na jeden ucet ktory najprv sluzil ako setriaci a teraz mi tam chodia vylucne peniaze od klientov.
Vsetky seky platime v jeden den cez pocitac cize sadneme si obaja pred telku vytiahnem seky vsetke a delim. Mame to tak rozdelene aby sme platili obaja to co mozme cize ja nepotrebujem peniaze pocas mesiaca na ine vydaje tak si nechavam pre vlastnu potrebu nejake prniaze ktore ale vecsinou sj tak neminiem. Manzel robi nakupy kazdu sobotu na tyzden cize velky nakup. Chlieb pecieme cize tam uz nam netreba nic platit navyse.
Nikdy neviem z akeho uctu manzel platil nakup ci z jeho z vyplaty ci z mihej vyplaty ci zo setriaceho. Je mi to sum a fuj jedno ved je to v podstate jedna kasa. Akurat nechodi na moju zltu kartu lebo tam mi ostava minimum tak neze pridem na pokladnu ja a ze karta nejde 😂
Cize u nas to funguje tak uz 18 rokov. Dokazeme takym stylom usetrit dost lebo manzel nieje marnotratny to skor ja a ja sa obchodom vyhybam len ked fakt nieco potrebujem tak idem kupit. Neverili by ste kolko usetrime len tym ze ja s nim nejdem na velky nakup😂😂
Z penazi co mi davaju klienti mame dovolenky alebo ked treba nieco drahsie. Momentalne sa tam setri na dom cize musime tam mat aspon 200 tis aby som nejaky mohli kupit a to este potrvaaaaaa par rokov

dadymima
28. sep 2017

mame 2 ucty, jeden na ktory chodi vyplata muzovi v AT, jeden v SK banke. Z toho SK uctu su 2 karty, jednu ma chlap jednu ja. Doteraz som bola na rodicaku ale teda nikdy som sa nespovedala ze kupila som toto a toto, peniaze su spolocne. Teraz robim na skrteny uvazok, aby som mohla niest a vyberat dieta zo skolky, takze zarobim asi 1/3 z toho co muz. No a vsetky vydavky sa platia z jedneho uctu, kupim si co chcem a na co mame a muz tak isto. Samozrejme vacsie vydavky (novy mobil, dovolenka, drahsie oblecenie) konzultujeme ale aj tak si vacsinou kazdy kupi co chce 😀
A to ani nie sme manzelia 🙂 neviem si predstavit delit moje/tvoje, ja by som bola stale v - a muz v +. Kedze zarobi viac a este k tomu je dost setrny a ja som zasa ta marnotratna 😀

ukulela
28. sep 2017

@dai no ked sme zacinali spolu byvat ako "decka" pred milion rokmi, tak sme mali samostatnu penazenku na jedlo, on dal dve stovky do nej a ja jednu - on to navrhol 🙂 resp neskor sme zratali blocky, co som nakupovala a preplatil mi dve tretiny. nic neriesil 🙂 tiez sam povedal, ze si nechame kazdy rovnake vreckove (hoci zarobil o dost viac ako ja) a zvysok dame na spolocnu kopu. a to sme este len spolu "byvali" myslim nemali dieta a vlastnu domacnost, len podnajom. ale uz vtedy to bral, ze zarabame spolocne. ale ze kazdy potrebujeme aj kus financnu slobodu.
ako som pisala, teraz sa to domiesalo, lebo materska, rodicak, atd. pocas rodicaku na spolocny posielal len on, ked som minula, zahlasila som a poslala dalsie ... boli sme na velkej dovolenke, letenky, prenajom auta, ubytko cvakal on, ja som zatiahla par nakupov a nejaky benzin a vstupne do narodnych parkov, zo spolocneho sli platby podla toho, kedy v ktorom obchode aku kartu zobrali - nic neriesil. aby ma na materskej chlap vydeloval s peniazmi a nezaplatil dovolenku a vycital ze som v minuse???? akoze to co je za mamonara?
@dai ako si aj ty pisala, aj ja miniem na nieco, s cim by mozno nesuhlasil, casto tiez kupujem darceky mojej rodine, mam vela surodencov, neteri, synovcom - to davam zo "svojich" penazi a nikdy som to neriesila zo spolocneho uctu. on si zas cvaka motorku a vsetky svoje hracicky na dialkove, co si objednava z ciny 🙂 a neriesime, co robime so svojimi peniazmi. o spolocnych mame prehlad. jasne, ze z vacsieho prijmu je financna sloboda prijemnejsia, ale aj s malymi prijmami sa da hiospodarit tak, aby sa ani jeden ani druhy necitil ukrateny, a pri zakladatelke nemam pocit, ze by chlap zarabal malo a aj ona vie v praci zarobit, tak preco by mala prist skratka a minut vsetky svoje prachy?
@simona1981 len si to ty premysli a trvaj na jednom spolocnom ucte. dve karty k nemu a hotovo. a dohoda, ktore vydavky pojdu z neho a co si plati kazdy sam. a ked ti on nekupi, tak sa aj ty vykasli na jeho ponozky, resp to platte zo spolocnych.

tykat
28. sep 2017

Vždy a všetko spolu... Odkedy sme spolu (25r.)... aj ked som najprv ja zarabala viac, potom muz zarabal viac, aj ked som bola na materskej, aj ked ma teraz x-krat vacsi prijem ako ja...vzdy spolu a vzdy mame prehlad o celkovych financiach a mame k nim neobmedzeny pristup. Mame 2 ucty (jeden moj spoludisponent muz, druhy jeho spoludisponent ja) a mame od nich platobne karty. Ja pouzivam obidve (castejsie muzovu lebo odtial viac financujeme, z mojho viac sporime) a muz pouziva len tu od svojho uctu. Dohodneme sa vzdy na tom z ktoreho uctu zafinancujeme vacsie veci (naposledy dovolenky, novy gauc, nova brana, zateplenie, fasada, novy pocitac...)

oskvarka
28. sep 2017

no ako neviem ako by som to riesila "len" zavisi ako ste nastaveny ze ci planujete spolocne zostarnut ci ste ani ani....... my sme maanzelia to je asi ine mame ucet kazdy svoj (kam nam chodi vyplata a primi a mame bankomatovu kartu s praktickych dovodou) ale aj jeden spolocny sporiaci ale volny na vyberi - uplne obycajny ucet len je tam nejake percento a nema bankomatovu kartu len IB vecsinou co ostane na konci mesiaca posleme vsetko tam a a odtial aj hradime dovolenky a tak (plus nejake ine usty z ekonomickych dovodou - na platby v cechach v zahranici moj muz sa o to stara a riesi spekuluje - konzultuje so mnou ak uzna sam ze je to dobry napad tak mi to minimalne oznami skratka o vsetkom mam prehlad a viam a ja)... vsetko co sa zarobime je spolocne mame k tomu pristup aj moznost pouzitia obaja... o kazdom vydavku vecsom sa spolocne dohodneme lebo to berieme ako ze miname spolocne peniaze ... samozrejme mesacne kazdy nejake "drobne" tak do 30 eur minieme aj bez riesenia navzajom ale obaja sme tak rovnako nastaveny ze nam toto cislo plne postacuje (casto aj neminiem nic alebo len do 5 eur ked som bola doma s detami tak som aj pol roka mala v penaznke 5 eur tych istych...) a sme si ho ako vedomi - vieme ze nik mesacne neminie nejako viac keby mal taku potrebu porozpravame sa o tom.. neobmedzujeme sa... + nejake tie darceky (tiez moj muz moc na to nieje tak skorej ja miniem tak typujem do 100 ecok za rok pre neho na nieco aj na tejto sume sme sa dohodli-porozpravali teda orientacne nie koli kontrole a obmedzovanie ale koli uprimnosti a stabilite financnej... vyhovuje nam to tak obom... aj ked teda mne by viac asi vyhovovalo keby aj moj muz na mna tych 100 eur minul cisto z romantyckych predstava a dovodou :D... ale tak nutit ho nemozem hlavu mu nevymenim.. mozno casom sam vyzreje 🙂) ale teda ziadne obmedzovanie len vzajomna dohoda aby sme mali vseci prehlad a predstavu o financiach doma...a aby nam to hlavne vychadzalo + abz sme mali nejaku tu rezervu pre pripad nudze... pri tom sa aj rozhodujeme ci si nieco drahsie kupime alebo nie...

oskvarka
28. sep 2017

@simona1981 inak fakt prakticke ze on ma ezervu a ty ides do munusu za co platis nenormalne uroky... minimalne by som sa nehrala na falosne skromnu ked sa ta opyta tak mu normalne povedz nech posle.. juj no ja si to neviem fakt takto predstavit ved to je absolutne ekonomicky nevyhodne ze ty zaplatis urok za to ze on setri... ako jedine ze on na tu dovolenku ani nechcel ist ale ked uz bol postaveny pred hotove tak teda ide... alebo cosi take ale tak predpokladam ze o taku dovcu by si ani nestala.. moj je sice tiez neni moc dovolenkovi typ ale vzdy sa na dovci dohodneme spolocne a potom si ju uz uziva aj on a aj ju prima ako hodnotu aj pre svoj zivot... aj ked keby bolo na nom asi by nechodil nikam...

flofi
28. sep 2017

Ja keď čítam takéto príspevky, tak si viac vážim to aký poklad doma mám..
Skutočne by som nedokázala fungovať v takom vzťahu, a ani som netušila že takto vobec niekto žije.. Ja s partnerom bývame spolu, niesme manželia, nemame deti a napriek tomu "gazdujeme" spoločne.. Nema problem zveriť mi vsetky svoje financie, lebo vie ze sa namna može spolahnuť, a on sa nemusí ničim zaťažovať.

Najviac ma zaráža že ty maš minus a on ma našetrene.. ak by ste mali spoločne financie, bolo by to v harmonii.. jeho uspory by vykrili tvoje dlhy a vsetko by bolo naporiadku, tak to ma v rodine fungovať..
Pochybujem však že sa to da zmeniť, ak je on tak nastaveny a zvyknuty tak sa mu bude ťažko prispôsobovať.. laska k peniazom je velmi silna