Práca alebo škôlka? Rozhodnutie rodičov o budúcnosti dieťaťa
Je tu niekto, kto sa radšej vzdal práce, keď videl, ako dieťa trpí pri dochádzke do škôlky?
Je tu niekto, kto prijal radšej jeden príjem druhého rodiča, a ostal doma s dieťaťom, kým nebude zrelšie chodiť do škôlky?
@cyberk inak minule som tak rozmýšľala,že nás rodičia doslova hodili do danej situácie a neriešili každý jeden plač. Teraz sú deti samé ťuťu muťu a potom sa rodičia čudujú, že deti majú depresie z každej kraviny a nevedia zvládať základné situácie.
@domka222 vazne? ja ked sa pozriem okolo seba, tak 99% ludi ma nejake psychicke poruchy, aj to, ze sa nevies emocne napojit na dieta a pochopit, ze 3 rocne este moze byt male na oddelenie od matky...ano viem, inde idu od 3mesacneho prec...toto moja hlava zasa nikdy nepochopi.
Ano ja by som ostala doma, kebyze moje dieta nezvlada skolku. Ale naozaj nezvlada, nie preto, ze vie, ze moze ostat doma a to by mala rozlisit kazda matka...ked sa emocne napoji
a ked niekto nevie, ze 3 rocne a 6 rocne dieta je absolutny rozdiel, tak potom nie je o com...
Ale ved to musis vediet Ty. Ani netusime, ci vam staci zarobok Tvojho muza, na vas pocet clenov rodiny plus vydavky. Tak co Ti tu radit 🤷
Ved ked vam staci jeden plat a mozes si dovolit byt doma s dietatom 3+ a chces aj Ty aj muz aby to tak u vas bolo, tak bud. Ak nestaci, co riesime.
@parvinka0001 nie nepytate sa normalne - "to bude radosti keď raz pôjde do skoly a nezvyknuty na režim školský" je prejav verbalnej pasivnej agresivity.
@merkelica pýtala som sa či ho budete učiť doma . Tamto nebola žiadna otázka . Otázka bola jedna .
@merkelica pýtala som sa či ho budete učiť doma . Tamto nebola žiadna otázka . Otázka bola jedna .
@parvinka0001 no vidite tak potom to bola reakcia na vas agresivny komentar, nie na otazku.
áno, ja, dali sme syna do škôlky keď mal necelé tri roky (je októbrový), nešlo len o plač, ale jemu sa strach pretavil do chorobnosti, stále sme išli z choroby do choroby (40ky horúčky nezraziteľné, opakovane ATB) tak sme ho na polroka zo škôlky zobrali ja som išla na HO a potom znova nastúpil ako 4-ročný, tiež to bol boj kým si zvykol ale zmenili sme škôlku a bol starší tak postupne si zvykol, zaujímavé je, že v škole problémy nemal, ani v ZŠ ani na gymnáziu, teraz nastúpil na vysokú školu v ČR takže áno je samostatný schopný žiť bez rodičov
"Dieťa trpí pri pri dochádzke do škôlky "? Hold to je život. Zrejme sa mu budú v živote diať aj veci, ktoré sa mu vždy nebudú úplne páčiť. Zvykne si. Ako miliardy ľudí na Zemi.
áno, ja, dali sme syna do škôlky keď mal necelé tri roky (je októbrový), nešlo len o plač, ale jemu sa strach pretavil do chorobnosti, stále sme išli z choroby do choroby (40ky horúčky nezraziteľné, opakovane ATB) tak sme ho na polroka zo škôlky zobrali ja som išla na HO a potom znova nastúpil ako 4-ročný, tiež to bol boj kým si zvykol ale zmenili sme škôlku a bol starší tak postupne si zvykol, zaujímavé je, že v škole problémy nemal, ani v ZŠ ani na gymnáziu, teraz nastúpil na vysokú školu v ČR takže áno je samostatný schopný žiť bez rodičov
@anonym_3d0342 To by v tej situacii urobil kazdy. Ale tuto autorka sa ruca z toho, ze dieta rano zaplace a hned uz rozmysla, ze ho zo skolky zoberie.
@cyberk inak minule som tak rozmýšľala,že nás rodičia doslova hodili do danej situácie a neriešili každý jeden plač. Teraz sú deti samé ťuťu muťu a potom sa rodičia čudujú, že deti majú depresie z každej kraviny a nevedia zvládať základné situácie.
@domka222 deti maju depresie? Tie tutu mutu deti zatiaľ este nedosiahli nas vek. Ja skor vidim v okoli mojich rovesníkov a vsetko 30+ - teda deti hodene a neriesene su dnes takmer vsetci na liekoch.
Nikdy, fakt nikdy neublíži dieťaťu to, ze s nim matka ostane doma. Skor ten školský systém moze ublížiť, ak dieťa nie je zrelé.
@anonym_autor je mi az ťažko z tych odpovedí ktore si tu dostala a ja len pevne dúfam, ze pocuvnes svoj rozum a svoje srdce.
Nikdy to neoľutuješ a take silné reči tu môžu napisat len tie zeny ktore chladnokrvne strcili svoje dieta do tvrdého systému a dnes uz dobre vedia, ze tie chvíle nevrátia spat. Preto len zatrpknuta žena dokáže napisat ze netreba riesit plac a decko nech si zvykne.
Ano jasne ze si zvykne.... len to co je okolo toho ti uz nepovie nikto
Dieta bude takto "trpiet" este tolko kraaaat v zivote, nie neriesila by som to rezignaciou a pobytom doma. Rucaju sa z jedneho prichodu do skolky a to dieta to uplne zrkadli a co by nedramatizovalo aj pol roka, vsak mama nakoniec ustupi, pripadne sa psychicky zruti. Labilne matky, labilne deti. Za mna je velmi malo deticiek, ktore naozaj nezvladnu kolektiv. Malo malo. Zvysok proste bojuje proti zmene, alebo ma nejaky konkretny problem a treba ho zistit a vysvetlit dietatu, nieco prisposobit.
Dieta, neustale nalepene na rodica, svoje blizke okolie, zrazu osvieti, dospeje a bude bez slzy utekat do kolektivu? Jasne. Mame aj skolakov co revali pri prichode do skoly, deti co nie su chopne ist na skolsky vylet, ani prespat s kamosmi u niekoho - ani vo vyssom veku, vecer placu za mamou. To uz je aka hanba? Ale mamam to iste pride normalne, dojemne a rozkosne. Trosku sa treba uvedomit, ako deti vychovavame, ci ich velmi neofukuju niektori z nas.
Dieta bude takto "trpiet" este tolko kraaaat v zivote, nie neriesila by som to rezignaciou a pobytom doma. Rucaju sa z jedneho prichodu do skolky a to dieta to uplne zrkadli a co by nedramatizovalo aj pol roka, vsak mama nakoniec ustupi, pripadne sa psychicky zruti. Labilne matky, labilne deti. Za mna je velmi malo deticiek, ktore naozaj nezvladnu kolektiv. Malo malo. Zvysok proste bojuje proti zmene, alebo ma nejaky konkretny problem a treba ho zistit a vysvetlit dietatu, nieco prisposobit.
Dieta, neustale nalepene na rodica, svoje blizke okolie, zrazu osvieti, dospeje a bude bez slzy utekat do kolektivu? Jasne. Mame aj skolakov co revali pri prichode do skoly, deti co nie su chopne ist na skolsky vylet, ani prespat s kamosmi u niekoho - ani vo vyssom veku, vecer placu za mamou. To uz je aka hanba? Ale mamam to iste pride normalne, dojemne a rozkosne. Trosku sa treba uvedomit, ako deti vychovavame, ci ich velmi neofukuju niektori z nas.
@anonym_809d40 môj syn bol na mne doslova nalepený asi do 4 rokov, až potom bol natoľko emočne zrelý, že si zvykol byť niekde v kolektíve iných detí, ale ako píšem vyššie v škole už tento problém nemal, asi potreboval ten pocit istoty ktorý nachádzal u mňa... od 9 rokov potom chodil na letné tábory, do škôl v prírode, neskôr na rôzne sústredenia a na strednej dokonca do zahraničia, niektorým deťom to proste trvá dlhšie
áno je nezdravé deti nepustiť do školy v prírode, alebo na prespávačku to súhlasím, od nejakých 8-9 rokov to už v pohode zvládnu bez rodiča len ich treba podporiť
určite sú aj deti, ktoré sú životaschopné a do škôlky sa tešia, týmto rodičom gratulujem ale nie sú všetky deti také
@domka222 deti maju depresie? Tie tutu mutu deti zatiaľ este nedosiahli nas vek. Ja skor vidim v okoli mojich rovesníkov a vsetko 30+ - teda deti hodene a neriesene su dnes takmer vsetci na liekoch.
Nikdy, fakt nikdy neublíži dieťaťu to, ze s nim matka ostane doma. Skor ten školský systém moze ublížiť, ak dieťa nie je zrelé.
@anonym_autor je mi az ťažko z tych odpovedí ktore si tu dostala a ja len pevne dúfam, ze pocuvnes svoj rozum a svoje srdce.
Nikdy to neoľutuješ a take silné reči tu môžu napisat len tie zeny ktore chladnokrvne strcili svoje dieta do tvrdého systému a dnes uz dobre vedia, ze tie chvíle nevrátia spat. Preto len zatrpknuta žena dokáže napisat ze netreba riesit plac a decko nech si zvykne.
Ano jasne ze si zvykne.... len to co je okolo toho ti uz nepovie nikto
@simona20201309 podla mna nemas pravdu s tym, kto ma depresie.. ;) statistika a fakty nepustia, dnesna mladez ma najprudsi narast uzivania liekov, antidepresiv. A aj ked rastu vo vsetkych skupinach, je dobre povedat aj preco. Lebo vychova, lebo ofukovanie a je cim dalej tym silnejsie, ty teraz mozno vidis ze sa maznaju rodicia s malymi detmi a je to dobre, ale tento trend trva dlhsie. Ani dnesny 30r muz nebol hodeny rodicmi do vody, neda sa to porovnat so 40-50tnikmi a zivotaschopnost tychto dvoch skupin je za mna neporovnatelna (ale to je moj osobny nazor, mam akurat okolo seba najviac ludi vo veku cca 25-45r). Mladi ludia su ohrozeni depkami, starsi ale maju ine dovody uzivania liekov, zvacsa vyhorenie, poporodne depresie, a pod. Toto sa da vsetko dohladat. Rozdiel s minulostou je, ze kedysi by to tieto skupiny riesili doma, alkoholom nasilim, teraz to riesia terapiou a liekmi. ALE u mladych je to alarmujuce pre mna teda a ma to dost iny zaklad. Aby som sa bala, ze mi 15r dcera dostane depresiu a nieco si urobi? lebo co? lebo ma depku, ze mama jej nevyjde v ustrety niecim, lebo si mysli, ze to nie je spravne? alebo sa psychicky zruti, ze sa niekto v skole na nu skaredo pozrie? trosku odolne deti treba vychovavat, nie neriesit plac, ale nie zase zdupkat a tvarit sa ze ujst z bojiska a schovat sa doma pod postel je riesenie, lebo mama to tak robi, aby som neplakala a potom to ona aj vyriesi vsetko a pohodlne spravi za mna. Treba detom ukazovat, ze nie vzdy je po nasom, mame povinnosti, pracu, poslanie, nie je nim bytie spolu doma, a tie veci nas aj bavia, prinasaju nam uzitok.
@domka222 inak nemyslím to konkrétne na teba. Ale ja sa zamýšlam, že kto tieto ťuťu muťu deti vychováva? No deti rodičov, ktorí ako píšeš neriešili každý prd. Prečo potom dnešní rodičia nepokračujú v tejto “neriešim” výchove podľa vzoru svojich rodičov? Asi im to ako deťom moc nevyhovovalo. Či? Lebo občas mám pocit ako keby sme vinili deti ale tie deti sú niekym vychované a ten niekto je opäť niekym vychovaný.
ono tá nízka odolnosť u detí je aj z toho dôvodu, že ozaj nič nemusia, kedysi deti museli pomáhať so zvieratami, s kúrením, s mladšími súrodencami dnes máme všetko - teplo, teplú vodu, jedla aj viac ako treba, zábavky každého druhu a v podstate deti nič nemusia, nemajú kde získavať odolnosť
@merkelica to bude radosti keď raz pôjde do skoly a nezvyknuty na režim školský . Či vy ho budete učiť ?
@parvinka0001 zobrala si mi to z klavesnice, aj mne toto hned napadlo, ci aj skolu zrusia, lebo ...
@parvinka0001 mat vase problemy, ano, ak bude chciet, my ho budeme ucit. nevidim v tom ziaden problem.
@merkelica dokedy ho budete takto vzdelavat? Uz nafurt, ci uznate, ze na strednej ho uz mozu zacat lamat?
@parvinka0001 zobrala si mi to z klavesnice, aj mne toto hned napadlo, ci aj skolu zrusia, lebo ...
@anonym_a16f64 Ale veď ide len o to, rešpektovať (ne)zrelosť dieťaťa. Fyzické vývojové odlišnosti nemá problém akceptovať asi nikto, ale keď sa jedná o emocionálne/psychické, tak sa z detí robia maznáčikovia, a z rodičov precitlivení jedinci. To je ako keby deti v okolí chodili v roku, a ja by som nečakala, kým začne o pár týždňov/mesiacov chodiť aj moje dieťa, ale nútila by som ho, aby aj ono začalo chodiť v roku.
Moje dcéry sa už od dvoch rokov tešili do školky . Vždy keď sme boli cez týždeň na prechádzke a deti v školke boli na dvore , moje so zatajeným dychom stáli za plotom a len ich sledovali . Pri nástupe prvý deň sa sa mnou ani nerozlúčili a mali sme to otočené , mne ostali len oči pre plač , že som s tými deťmi skoro tri roky denno-denne a potom bežia s radosťou bez mihnutia oka do neznáma .
Ale keby som videla , že to tým deťom viac škodí ako prospieva , určite im dám ešte čas . Nechápem, ako môže niekto porovnávať trojročných mini človiečikov s dospelými osobami
@domka222 vazne? ja ked sa pozriem okolo seba, tak 99% ludi ma nejake psychicke poruchy, aj to, ze sa nevies emocne napojit na dieta a pochopit, ze 3 rocne este moze byt male na oddelenie od matky...ano viem, inde idu od 3mesacneho prec...toto moja hlava zasa nikdy nepochopi.
Ano ja by som ostala doma, kebyze moje dieta nezvlada skolku. Ale naozaj nezvlada, nie preto, ze vie, ze moze ostat doma a to by mala rozlisit kazda matka...ked sa emocne napoji
a ked niekto nevie, ze 3 rocne a 6 rocne dieta je absolutny rozdiel, tak potom nie je o com...
@hederamonstera tak sa pohybuješ v divnej spoločnosti ľudí, keď máš okolo seba toľko "blázov"
@domka222 inak nemyslím to konkrétne na teba. Ale ja sa zamýšlam, že kto tieto ťuťu muťu deti vychováva? No deti rodičov, ktorí ako píšeš neriešili každý prd. Prečo potom dnešní rodičia nepokračujú v tejto “neriešim” výchove podľa vzoru svojich rodičov? Asi im to ako deťom moc nevyhovovalo. Či? Lebo občas mám pocit ako keby sme vinili deti ale tie deti sú niekym vychované a ten niekto je opäť niekym vychovaný.
@anonym_b1b391 lebo v dnešnej dobe už všetko musí ísť tabuľkovo. Od vývoja, cez rešpektujúcu výchovu. Nedajbože zakričať na dieťa.
@anonym_autor Hm, dnes ráno som si prečítala ako jedna mama ktorá žije mimo SR odišla do prace od 3 mesačného bábätka
@anonym_4f5bd4 Toto je úplne normálne vo Švajčiarsku. Tam majú len 3 mesiace materskú
@anonym_b1b391 lebo v dnešnej dobe už všetko musí ísť tabuľkovo. Od vývoja, cez rešpektujúcu výchovu. Nedajbože zakričať na dieťa.
@domka222 ako musí? Mňa do gentle parentingu nikto netlačí. Vychovávam tak, ako sama uznám za vhodné. Ľudia majú slobodnú voľbu, netvárme sa že nie. Ak teda nezbijem dieťa tak, že má modriny.
@anonym_a16f64 tak aj školu aj prácu veď sa oňho postarajú . Azda ho nebudú nútiť😁 a potom zlame on ich . Veď robiť niečo čo nechceme a mať návyky je hrozne úplne .
@anonym_a16f64 tak aj školu aj prácu veď sa oňho postarajú . Azda ho nebudú nútiť😁 a potom zlame on ich . Veď robiť niečo čo nechceme a mať návyky je hrozne úplne .
@parvinka0001 Naozaj nevidíš rozdiel medzi malým dieťaťom, tínedžerom a dospelým?
@parvinka0001 Naozaj nevidíš rozdiel medzi malým dieťaťom, tínedžerom a dospelým?
@anonym_601a5b nie nevidím si predstav .
@anonym_601a5b nie nevidím si predstav .
@parvinka0001 Nemusíš reagovať takto pasívno-agresívne, ja sa len snažím vysvetliť, že každé dieťa sa vyvíja svojím tempom. Tiež by si asi úplne malé bábätko nedala do škôlky, lebo je proste ešte malé, nie je pripravené (to na adresu toho, že treba trénovať správne návyky čím skôr). A to, že rešpektujem, že dieťa ešte nie je emocionálne zrelé, neznamená, že mu budem potom vybavovať v dospelosti prácu.
@parvinka0001 Nemusíš reagovať takto pasívno-agresívne, ja sa len snažím vysvetliť, že každé dieťa sa vyvíja svojím tempom. Tiež by si asi úplne malé bábätko nedala do škôlky, lebo je proste ešte malé, nie je pripravené (to na adresu toho, že treba trénovať správne návyky čím skôr). A to, že rešpektujem, že dieťa ešte nie je emocionálne zrelé, neznamená, že mu budem potom vybavovať v dospelosti prácu.
@anonym_601a5b áno každé ide svojim tempom ale aj od toho dieťaťa sa niečo očakáva . Napríklad odplienkovanie .joj keď chrobáčik povie že on ešte na 3-4 roky chce plienku veď nech ju má aj na 10 veď ho nebudeme lámať niečo preto robiť aby sa jej zbavil. Chvalabohu že dajú povinnu škôlku lebo niektoré stoho robíte ako keby to bol koncentračný tábor že tam tie deti idú . Veď nikto nebude nútiť olizat chlebík s nátierkou môjho chrobáčika aby mu stoho nebolo smutno že ho nútia.
@anonym_601a5b áno každé ide svojim tempom ale aj od toho dieťaťa sa niečo očakáva . Napríklad odplienkovanie .joj keď chrobáčik povie že on ešte na 3-4 roky chce plienku veď nech ju má aj na 10 veď ho nebudeme lámať niečo preto robiť aby sa jej zbavil. Chvalabohu že dajú povinnu škôlku lebo niektoré stoho robíte ako keby to bol koncentračný tábor že tam tie deti idú . Veď nikto nebude nútiť olizat chlebík s nátierkou môjho chrobáčika aby mu stoho nebolo smutno že ho nútia.
@parvinka0001 Aj to odplienkovanie má rozmedzie od-do, kedy sa to považuje za normálne. Takže nebudem v 1,5 roku nasilu nútiť dieťa, keď stačí počkať možno 2-3 mesiace a pôjde to ľahko. Deti začínajú chodiť už v 10 mesiacoch, ak moje nezačne, tak nebudem nútiť, ale počkám. Takže aj ten nástup do škôlky je štandardne v tých 3 rokoch, ale niekto má v septembri už možno aj skoro štyri, a niekto len čerstvé tri, tak to nebudem lámať cez koleno. Navyše aj ten nástup do škôlky v 3 rokoch nie je nejaká celospoločenská zhoda, každý štát to má nastavené inak. Niekto dá dieťa do zariadenia oveľa skôr, niekto neskôr, takže netreba to obracať do absurdností.

@merkelica veď sa len normálne pýtam .
@parvinka0001 nie nepytate sa normalne - "to bude radosti keď raz pôjde do skoly a nezvyknuty na režim školský" je prejav verbalnej pasivnej agresivity.