Je prírastok ďalšieho dieťaťa dôvodom na zníženie výživného?
Ahoj, coskoro sa mi narodí ďalšie babo. Na to z predchadzajuceho vzťahu platím dosť vysoké výživné. Je prirastok dalsieho dietata dovod na znizenie vyzivného. Od posledného rozhodnutia zarabam zhruba o 200e menej ako predtym a tiez som sa ozenil a prideme tiez o manzelkyn prijem lebo pojde na matersku. Dakujem za odpovede. A poprosim aby ste sa zdrzali moralizovania, najlepsie keby mi odpovedal niekto kto ma aj vlastnú skusenost. Dakujem
@adam122 ano,mas padne dovody na znizenie vyzivneho,vsetko zalezi od prijmu
Lenze sud bude prihliadat aj na to,ze od posledneho stanovenia vyzivneho je dieta uz vacsie a tym padom ma aj vyssie naroky a naklady..Prve dieta sa uz tak ci tak musi uskromnit oproti tomu,ktore pride na svet. A sud nebude prihliadat na novu rodinu lebo berie do uvahy zarobok novej manzelky berie do uvahy iba deti. Ci uz prve alebo druhe.
@adam122 lepsie urobis, ked budes rozmyxlat, ako zvysit prijem a nie ako znizit vyzivne. Ked chces viac deti, tak ich musis dokazat aj uzivit, tolko moj nazor. To prve dieta trpi uz tym, ze vyrasta bez otca, tak preco mu este znizit aj vyzivne?
@lesanka845 a ty mudra sova ako vies ze vyrasta bez otca, to presne pisem bez moralizovania a piste fakty a ne vase nazory, tie ma nezaujimaju. Ani len netusis ake vyzivne platim a uz ides moralizovat, strc si to vies kde
@adam122 čo je to "dosť vysoké výživné" ? 400€, 500€? a aké sú reálne náklady (tie ktoré je možné vyčísliť v peniazoch) na prvé dieťa? a koľko ťa bude stáť druhé dieťa? lebo nemôžeš rátať s rovnakou sumou na školáka aj na novorodenca...
nič v zlom, ale vedel si, v akej si situácii, napriek tomu si sa dobrovoľne rozhodol pre ďalšie vyživovacie povinnosti (nazvem to takto sproste materialisticky, ale to bude pohľad súdu)... keby tvoja ex porodila novému partnerovi druhé dieťa, tiež by to nebol dôvod na to, aby od teba pýtala vyššie výživné...
no a pri súdoch je ťažko hovoriť o faktoch, neexistujú na to tabuľky ani vzorce, každý prípad je posudzovaný individuálne...ale sudcovia väčšinou znižujú výživné na deti len v prípade výkonu trestu alebo invalidity povinného...
Muž tiež podával o zníženie keď sa nám narodil syn mal aj nižší plat a splácal ich pôžičku a neznížili 😠záleží od sudcu sudkyňe. Ale určite treba skúsiť!
@adam122 ked chces fakty, tak nepis na MK, tu dostanes ibanazory, pretoze ziadna z nas dopredu nevie, ako sud rozhodne. A ked uz, tak musis napisat aj svoj prijem a kolko je povodne vyzivne, aby si clovek mohol urobit aky-taky obraz. Napriek tomu Ti tu nikto odpoved na Tvoju otazku neda, v praxi sa moze stat, ze dostanes sudkynu, ktora sa prave rozviedla a dospeje za pomoci Tvojej byvalej k nazoru, ze vyzivne treba este zvysit.
@adam122 môj ty bože, jak z chlpatej deky...
a reálne náklady na malého? bývanie, škôlka, hygiena, zdravotná starostlivosť, strava, oblečenie, obuv, kultúra, krúžky, poistenie, sezónne aktivity, prípadné ďalšie náklady?
predpokladané náklady na novorodenca?
400€ nie je na slovenské pomery málo, ale na druhej strane opakujem, prvorodený syn by nemal mať znížený štandard, lebo ty si sa rozhodol... ale je možné, že zo 400€ k nejakému zníženiu dôjde, aj keď bude záležať na ex, aké náklady si dokáže obhájiť...
Skús napísať koľko zarabas..kamaratkin muž zarába čistého 560e a na dve deti platí výživné spolu 120e...rozviedli sa pred 2mesiacmi...ak zarabas tých 900e a viac neverím že znížia...ich nezaujíma že máš úver a podobne...
@sissy27 nie malo? Neviem ktory otec plati na skolkara taketo vyzivne? Obaja rodicia sa maju podielat na vychove aj financne a nielen jeden. 400e je niekoho mesacny plat! A to ze mam jedno dieta z byvaleho manzelstva neznamena ze nemam pravo mat druhu rodinu a vychovavat dalsie dieta, lebo 400e je podla mna nadstandard! Su matky co nedostavaju ani 100e.
@adam122 novorodenec potrebuje akurát tak plienky a mlieko, to druhé sa väčšinou dá riešiť materským mliekom... samozrejme sú tam náklady na bývanie, poistenie, zdravotnú starostlivosť, hygienu (rovnako ako u starších detí), ale novorodenec určite neplatí poplatky za škôlku, pokiaľ je dostatok materského mlieka tak na pol roka je vystarané o jedlo, neskôr má tiež určite menšie náklady na jedlo ako škôlkár... novorodenec nepotrebuje kvalitné zimné topánky (aj dvoje za sezónu) ako škôlkar / školák... a to, že tvoja nová manželka zostane bez príjmu, je tiež vaše dobrovoľné rozhodnutie 🙂
@adam122 Naklady na novorodenca su vyrazne nizsie ako na skolkara/skolaka v standardnom rezime
platba za skolku, jedlo, obuv, osatenie /to sa uz neda tak lacno kupit ani z bazara lebo v tom veku deti vacsinu zoderu/ kruzky,
novorodenec naklady na plienky, matka nech dojci, nejake maste a pod... na vybavu stat prispieva viac ako 800 EUR...
to je neporovnatelne...
na sude vacsinou plati to ze rodic ma planovat a mat dalsiu vyzivovaciu povinnost /dieta/ tak aby vedel uzivit aj tie co uz ma. Inak by to bolo v pripade invalidity a pod.
400 Eur je pomerne vysoke vyzivne na dieta na SVK takze prijem musis mat nadstandardny alebo je dieta specialne a t.j. su tam navysene naklady.
Podat navrh mozes rozhodne by som ale skor argumentovala zmenami na prijmovej stranke a pod.
@adam122 nie, 400€ mesačne nie je málo na výživné... ale na základe niečoho asi odsúhlasené súdom bolo, nie? 🙂 a argument, že iné toľko nedostávajú - s tým si môžeš vieš čo 🙂 lebo sú aj také deti, ktoré dostávajú viac, prípadne kopa detí vyrastá v kompletných rodinách... takže milý zlatý, žiadny nadštandard...
a ty samozrejme máš právo si zariadiť život ako len uznáš za vhodné, môžeš mať aj ďalších 15 detí, ale či sa ti to páči alebo nie, budeš musieť brať ohľad na tie staršie... je normálne, že aj v manželstve si ľudia zvážia, či majú na to, aby vychovali dve alebo štyri deti...
treba sa prikrývať takou perinou, na akú máš...
každopádne zníženie výživného skúsiť môžeš, máš na to zo zákona právo, ale nejakú prevratnú zmenu by som nečakala...
@adam122 áno, keď kupuješ kočík za 1700€ a po pol roku druhý za 1200€, postieľku od nejakého dizajnéra a dupačky Chanel, tak potom sú tie náklady na novorodenca najvyššie... ale ruku na srdce, tomu drobcovi je to srdečne jedno a sú to položky variabilné, rovnakú službu spraví kočík za 500€... tieto položky sú skôr náklady na mamičku ako na novorodenca 🙂 novorodenec potrebuje plné bruško a prázdnu plienku...
@adam122 sud bude potrebovat tvoj prijem za posledny rok, prijem tvojej novej manzelky za posledny rok, vsetky vydavky: voda ,elektrina, plyn....no proste vsetko co platite v domacnosti , plus prirata naklady na stravu oblecenie a drogeriu. V podstate tvoje dieta nesmie mat nizsi zivotny standard ako ty. Vyzsi uz ano. No a vysledok? Delezite bude aky sudca to chyti do ruk a vyjadrenie koliznej opatrovatelky. Ja viem ze tu s tymt nepochodis ale chapem ta..nieco podobne sme zazili aj my s muzom.
Sorry, ale niekde je v zakone ustanovene pravo prvorodeneho na zachovanie zivotneho standardu ako keby bol jedinacik??? Ked sa rodicia ktori ziju spolocne a spolocne hospodaria rozhodnu mat druhe dieta, tak je samozrejmostou, ze sa prvorodene dieta uskromni, lebo nan ostane menej penazi. To len niektore matere na MK si myslia, ze ich dieta je posvatna krava
@sasa1310 moj skolkar by mal byt ukrateny lebo budem mat dalsie babo a to babo tu realne BUDE! to nieje o tom ze ja rozmyslam ci si ho spravim , ono uz je takze polemizovat o tom ci som mal alebo nemal je uplne zbytocne, a neplatim ako daky sedlak 50e mesacne ale 400e mesacne tak sa rozvedene ohrdnute zenske spamatajte co pisete.
@vlockasnehu PRESNE TAK , te nazory rozvedenych ohrdnutych zenskych , z odpovedi presne vies ,ktore to su.... taketo nazory ze si si nemal robit dalsie su mi uplne na smiech, a zvlast ked neplatim ubohych 50e. Neviem ako si moze niekto mysleit ze uz nemam pravo vychovavat dalsie dieta len preto ze uz jedno mam.

@adam122 Ake to je "dost vysoke" vyzivne? Sud moze prihliadat na znizenie prijmu napr. a mozno aj na novu rodinu.. ale neoberie o prijem prve dieta, pretoze mas druhe... Skusit mozes.