icon

Bol rozchod správnym rozhodnutím v tejto situácii?

smutnadeva
Dnes o 10:09

Ahojte dievčatá,

potrebujem počuť aj iný pohľad na situáciu, pretože mi môj už bývalý priateľ povedal, že mám „liberálne názory“, nie som normálna a nechápe môj postoj.

Stretávala som sa s mužom 40+ niečo vyše troch mesiacov. Vzťah bol, až na pár názorových nezhôd, veľmi pekný. Bol milý, pozorný, vedeli sme sa rozprávať celé hodiny a fungovalo nám to aj v intímnej oblasti. Jednoducho sme si sadli. On sa sám stará o malého syna, ja mám staršieho syna, ktorého si striedame s exmanželom.

Postupne sa však objavilo niekoľko vecí, ktoré mi prekážali. Najmä jeho každodenné pitie piva (niekedy tri, niekedy viac), fajčenie (ja nefajčím), občasné fajčenie marihuany a názor, že bez extázy nie je dobrá žúrka. Viackrát som si všimla, že keď kombinoval pivo a trávu, mal „husté reči“, bol konfliktnejší a odvážnejší v konfrontáciách. Vadili mi aj občasné rasistické narážky a konšpiračné názory.

Na druhej strane mi bol veľkou oporou v ťažkom období. Vedel ma podržať, podporiť a byť pri mne, keď som to potrebovala.

Cez víkend však prišiel za mnou po žúrke a správal sa drzo, arogantne a opäť mal svoje „husté reči“. Pohádali sme sa a odišiel. Na druhý deň mi volal, ospravedlnil sa a uznal, že to prehnal. Povedala som mu, že niektoré veci nebudem tolerovať a že sa musí rozhodnúť, či chce na sebe pracovať, alebo nemá zmysel pokračovať. Sľúbil mi zmenu a tvrdil, že ma nechce stratiť.

Včera sa však stalo niečo, z čoho som doteraz v šoku. Volal mi, že sa vracal so synom z ihriska a na autobusovej zastávke boli podnapití asi 16-roční chlapci. Jeden z nich hodil o zem fľašu s alkoholom, ktorá sa rozbila. Neútočili na neho ani na jeho syna, nikoho priamo neohrozovali. On mi však povedal, že im dal facku (za ucho) a následne zavolal políciu.

Najskôr som si myslela, že som zle počula. Upozorniť ich alebo zavolať políciu ešte chápem, ale fyzicky napadnúť cudzie dieťa?

Vysvetľoval mi to tým, že keď si ich rodičia nevychovali, vychová ich on a aspoň si to zapamätajú.

Okamžite som mu povedala, že takto sa to riešiť nemalo. Že nemá právo vychovávať cudzie deti ani kohokoľvek biť. A už vôbec nie pred vlastným malým synom. Na to sa urazil s tým, že sú to zase moje „liberálne názory“ a že to nebude počúvať.

Následne som mu napísala, že za takýchto okolností by som ho k svojmu synovi nepustila (ešte sa ani nestretli) a že toto je pre mňa za hranou. Nakoniec som mu oznámila, že po víkende a po tomto incidente prekročil všetky hranice mojej tolerancie a že takého partnera vo svojom živote nechcem. Vzťah som ukončila.

A teraz rozmýšľam, či naozaj preháňam. Do vzťahu som išla veľmi opatrne. Najskôr sme si len písali, potom chodili na obedy, až neskôr prišla pusa a intímne zblíženie. Po skúsenosti s exmanželom, ktorý bol manipulátor, som bola sedem rokov sama a dávala som si veľký pozor na to, aký človek ku mne prichádza.

Na prvý pohľad pôsobil ako zodpovedný, vyzretý muž s dobrou prácou, príťažlivý, starajúci sa o dieťa. O to viac ma to celé zaskočilo.

Čo si o tom myslíte? Naozaj preháňam, alebo by vám toto tiež prišlo za hranou?

smutnadeva
autor
Dnes o 12:08
@anonym_1b84f3

@smutnadeva vies v zivote sa stavaju ozaj ovela horsie veci, ty mas kolko rokov prosim ta.

@anonym_1b84f3 Mne o tom hovoriť nemusíš, ja som si prešla fakt všetkým zlým čo sa dalo. A preto som opatrná a dávam pozor na to koho si do života pustím. Mám dosť rokov ale zjavne v oblasti výberu partnera robím zlé rozhodnutia. V iných oblastiach som samostatná, stabilná, rozhodná, na vyššej pozícii a v podstate muža ani nepotrebujem, práveže robím aj s mužmi na projetoch, tak možno mám inú toleranciu v niektorých veciach. Len mi chýbalo to "pekné" čo vzťah dáva, tak som sa nechala opiť rožkom...

muzula
Dnes o 12:14

Ok, teraz keď si ten incident popisala detailnejšie, tak to veru v poriadku nebolo.

unicornlady
Dnes o 12:15

Ani, keby mu tí chalani niečo povedali, ani tak by nebolo v poriadku fyzické násilie (pokiaľ by nešlo o to, že sa len fyzicky bránil). Tiež to svedčí o sebaovládaní toho muža.

smutnadeva
autor
Dnes o 12:19
@muzula

Ok, teraz keď si ten incident popisala detailnejšie, tak to veru v poriadku nebolo.

@muzula A hlavne bolo tam to dieťa. Ukázal mu, že z pozície moci a za mňa až ponižovania (to donutenie zbierania tých črepov) môže všetko a nazýva to výchovou. Toto ma vydesilo. Veď ja mám tiež pubertiaka a nechcem aby ho niekto na ulici bil a ponižoval.

earlgrey
Dnes o 12:20

Klasika na MK, najprv opíše to zlé a potom ho obhajuje 🤦‍♀️ mne by stačilo to, žs pije a droguje a ani by som nerozmýšľala, koniec hneď.

smutnadeva
autor
Dnes o 12:23
@earlgrey

Klasika na MK, najprv opíše to zlé a potom ho obhajuje 🤦‍♀️ mne by stačilo to, žs pije a droguje a ani by som nerozmýšľala, koniec hneď.

@earlgrey Čítaš aj všetko a s porozumením. Ja v podstate neobhajujem jeho ale seba. Troška pochopenia. Ja som vyhodnotila prekročenie hraníc a jasne to zastavila. A jasné zase hrdinka, hneď by si to ukončila. Veď to nebolo naraz ale postupne, a tiež som čakala ako sa to vyvinie, keďže sám uznal, že chce zmenu a chcel sa zmeniť.

earlgrey
Dnes o 12:26
@smutnadeva

@earlgrey Čítaš aj všetko a s porozumením. Ja v podstate neobhajujem jeho ale seba. Troška pochopenia. Ja som vyhodnotila prekročenie hraníc a jasne to zastavila. A jasné zase hrdinka, hneď by si to ukončila. Veď to nebolo naraz ale postupne, a tiež som čakala ako sa to vyvinie, keďže sám uznal, že chce zmenu a chcel sa zmeniť.

@smutnadeva ok 😉

domix147
Dnes o 12:35

@smutnadeva prepáč nedocitala som...ale stačilo mi pivo ,fajčenie a hlavne tráva a extáza ???
Toto sú tipci,ktorí sú určite mimo...lebo normálny človek toto nerobí ...
Aj keď sa za normálneho pokladá 🙈

earlgrey
Dnes o 12:36
@smutnadeva

@smutnadeva Píšeš akokeby si s tým mužom žila niekoľko rokov a teraz to zistíš a je ťažké odísť...veď sú to len 3 mesiace, nič o ňom v podstate nevieš a ty sa zamýšľaš, či si spravila dobre, že si to ukončila 🤦‍♀️
Ani by som nad tým nerozmýšľala. A nie som hrdinka, ale viem, čo akceptujem na partberovi a čo nie a alkohol a drogy a dokonca agresívne správanie to určite nie je.

smutnadeva
autor
Dnes o 12:38
@earlgrey

@smutnadeva Píšeš akokeby si s tým mužom žila niekoľko rokov a teraz to zistíš a je ťažké odísť...veď sú to len 3 mesiace, nič o ňom v podstate nevieš a ty sa zamýšľaš, či si spravila dobre, že si to ukončila 🤦‍♀️
Ani by som nad tým nerozmýšľala. A nie som hrdinka, ale viem, čo akceptujem na partberovi a čo nie a alkohol a drogy a dokonca agresívne správanie to určite nie je.

@earlgrey Ok ty si ty, ja som ja. Mňa to zasiahlo aj keď to bolo len niečo cez 3 mesiace. Tiež mám hranice aj keď troška viac odtolerujem ale mám. A on nebol bežne agresívny, to práveže vôbec. Toto bolo prvý krát takéto správanie, to by som už dávno bola preč...

smutnadeva
autor
Dnes o 12:41
@domix147

@smutnadeva prepáč nedocitala som...ale stačilo mi pivo ,fajčenie a hlavne tráva a extáza ???
Toto sú tipci,ktorí sú určite mimo...lebo normálny človek toto nerobí ...
Aj keď sa za normálneho pokladá 🙈

@domix147 Tak to dočítaj nech máš ucelený obraz. Áno a ja som tu tá nenormálna ako mi bolo povedané.

earlgrey
Dnes o 12:41
@smutnadeva

@earlgrey Ok ty si ty, ja som ja. Mňa to zasiahlo aj keď to bolo len niečo cez 3 mesiace. Tiež mám hranice aj keď troška viac odtolerujem ale mám. A on nebol bežne agresívny, to práveže vôbec. Toto bolo prvý krát takéto správanie, to by som už dávno bola preč...

@smutnadeva A tie husté reči boli akože čo?

jeennyv
Dnes o 12:57

@smutnadeva ma 40plus a zije zivot 20 plus…keby on sam nebol otec s dietatom pochopim este, ze zije si mladenecky zivot ok pivo este….ale drogy, agresivne spravanie pod parou…eeee…red flags take, ze az…sa preber zena, toto si pre seba a svojho syna snad domov nechces…

smutnadeva
autor
Dnes o 12:58
@earlgrey

@smutnadeva A tie husté reči boli akože čo?

@earlgrey To by si musela počuť. Boli to reči typu ako by on urobil hento inak a tamto inak (napr. keď otvorili nový most v Petržalke, keď sme sa bavili o parkovacej politike v BA, atď.). Nie agresívne, že niekomu pritoto, to nikdy. Dokonca v pondelok sme mali debatu po tom víkende, kde som ho konfrontovala a on mi povedal, že nikdy ženu neudrel a ani by neudrel, že to je cez rovnako ako vulgárne oslovovanie, či urážky a ponižovanie. To skôr ja som tá otvorenejšia a ostrešia bola keď som mu hovorila, že toto nie je ok, tamto nech nerobí a tieto reči sú už mimo. Neboj ja nie som puťka domáca, viem komunikovať jasne a zreteľne ale s rešpektom, prax v obore ma naučila.

smutnadeva
autor
Dnes o 12:59
@jeennyv

@smutnadeva ma 40plus a zije zivot 20 plus…keby on sam nebol otec s dietatom pochopim este, ze zije si mladenecky zivot ok pivo este….ale drogy, agresivne spravanie pod parou…eeee…red flags take, ze az…sa preber zena, toto si pre seba a svojho syna snad domov nechces…

@jeennyv Jasné, že nie. Veď som to ukončila...

jeennyv
Dnes o 13:03
@smutnadeva

@jeennyv Jasné, že nie. Veď som to ukončila...

@smutnadeva 💪🏻👍 absolutne nemas co banovat a riesit ci si ok urobila potom

smutnadeva
autor
Dnes o 13:06
@jeennyv

@smutnadeva 💪🏻👍 absolutne nemas co banovat a riesit ci si ok urobila potom

@jeennyv Ja viem. Len som potrebovala zo seba dostať tie emócie a hlavne vravím bolo mi povedané, že ja nie som normálna. Tak vieš občas v čase "ružového obláčika" odíde akékoľvek rácio, takže som chcela počuť názory iných.

earlgrey
Dnes o 13:07
@smutnadeva

@earlgrey To by si musela počuť. Boli to reči typu ako by on urobil hento inak a tamto inak (napr. keď otvorili nový most v Petržalke, keď sme sa bavili o parkovacej politike v BA, atď.). Nie agresívne, že niekomu pritoto, to nikdy. Dokonca v pondelok sme mali debatu po tom víkende, kde som ho konfrontovala a on mi povedal, že nikdy ženu neudrel a ani by neudrel, že to je cez rovnako ako vulgárne oslovovanie, či urážky a ponižovanie. To skôr ja som tá otvorenejšia a ostrešia bola keď som mu hovorila, že toto nie je ok, tamto nech nerobí a tieto reči sú už mimo. Neboj ja nie som puťka domáca, viem komunikovať jasne a zreteľne ale s rešpektom, prax v obore ma naučila.

@smutnadeva Určite máš na viac, len sa nenechaj oblbnúť sladkými rečami.

jeennyv
Dnes o 13:08
@smutnadeva

@jeennyv Ja viem. Len som potrebovala zo seba dostať tie emócie a hlavne vravím bolo mi povedané, že ja nie som normálna. Tak vieš občas v čase "ružového obláčika" odíde akékoľvek rácio, takže som chcela počuť názory iných.

@smutnadeva ty prave si normalna, aj racio ostalo, malo zien ma odvahu ukoncit vztah resp. Radsej budu mat de…bila na krku nez same

smutnadeva
autor
Dnes o 13:27
@jeennyv

@smutnadeva ty prave si normalna, aj racio ostalo, malo zien ma odvahu ukoncit vztah resp. Radsej budu mat de…bila na krku nez same

@jeennyv Ja som bola dlho sama a v podstate som si vybudovala všetko od základu, sama bez pomoci, lebo moja rodina je ďaleko. Som úspešná, vyzerám na svoj vek o 10 rokov menej, starám sa o seba, som štíhla, elegantná aj šťastná a mám v podstate všetko. Chýbal mi už len zmysluplný vzťah. Vlastne som si okolo seba vytvorila za tie roky hradby aby mi nik neublížil. Cestovala som, posúvala sa v kariere, vzdelávala sa. Myslela som si, že mi nič nechýba. A potom prišiel on a prebudil vo mne zase tú ženu, čo chce byť milovaná, obdivovaná a chce mať niekoho po svojom boku na ceste životom. Príliš dlho som bola v mužskej energii lebo veď ja hrdinka zvládnem aj hory preniesť a verte, že s mojou povahou býka by ich som aj preniesla. On ma postavil opäť do ženskej energie a ja som mu uverila. Hold ponaučenie a veľké...

ullala
Dnes o 13:31

Zo vsetkeho, co si napisala, mi ta cast, ze vynadal a dal za ucho (myslim, ze stacilo vynadat, za ucho davat nemusel) chalanovi, ktory rozbil pri jeho dietati flasu a teda ho tym ohrozil, vadi fakt najmenej.
Tie drogy su daleko horsie.
Zrovna to, ze zavolal tych policajtov mi pride, ze to s nim nie je uplne beznadejne

smutnadeva
autor
Dnes o 13:33
@ullala

Zo vsetkeho, co si napisala, mi ta cast, ze vynadal a dal za ucho (myslim, ze stacilo vynadat, za ucho davat nemusel) chalanovi, ktory rozbil pri jeho dietati flasu a teda ho tym ohrozil, vadi fakt najmenej.
Tie drogy su daleko horsie.
Zrovna to, ze zavolal tych policajtov mi pride, ze to s nim nie je uplne beznadejne

@ullala To či je to s ním beznádajné už ja nezistím. Nech ho teraz "lieči" a "mení" niektorá iná. Ja som už na neho minula dosť mojej vzácnej energie. Pre mňa to bola včera totálna bodka potom všetkom.

anonym_8b53d0
Dnes o 13:41
@muzula

@muzula v poriadku by nebola ani vychovna ani v situacii aku si ju opisal ty. Fyzicke nasilie neriesi nic. Nikdy.

anjelic
Dnes o 13:49
@smutnadeva

@anonym_002848 No to sa pýtam aj ja... Vravím ja som bola tak opatrná ako nikdy. Pomaličky, pozorovala som, vyhodnocovala. Až som si prišla šiši. Toto o ňom som v podstate zistila postupne lebo však nežijeme spolu, občas sme mali spolu nejaký večer alebo víkend keď bol môj syn u otca. Nebolo to, že hneď a ja som pri ňom čušala. Ja som mu otvorene hovorila svoje názory a čo sa mi nepáči. Aj s tým pivom. Že on to má od smädu. S fajčením, vždy dbal aby si po cige šiel vymeniť tričko a umyť zuby lebo vedel, že mi to vadí. Marišku tiež uznal, že to nie je ok a nebude to robiť. Koleso neviem to pri mne nemal len sme sa bavili, že pôjdeme spolu na Pohodu, tak pri tej príležitosti to otvoril túto tému.

@smutnadeva ty si ho skrátka stále obranuješ a pozeráš len nato, čo ťa na ňom priťahuje a od ostatných chceš "požehnanie", že je to tak v poriadku. Tvoj úvodný príspevok je presne to zrkadlo, ktoré si nastav! Toľko toho, čo ti vadí (pivo, fajčenie, drogy, násilie na cudzích, rasistické poznámky atď.) to je to, čo ho definuje a aj to, prečo máš oprávnené pochybnosti a chceš chrániť seba aj svojho syna, je to podvedomé a správne.
A následne ho začneš ospevovať (výzor, vzdelanie- to ešte zďaleka nedáva právo chovať sa ako chrapuň), to ako po fajčení sa umyje, prezlečie, nepije pred synom, a pod. - to sú len výhovorky a možno strach pred samotou. Priznaj si ako to s ním naozaj je a či si v úplnej pohode s ním (samozrejme, že nie, inak by si si tu nepýtala radu a nečakala ako ťa tu každý ukľudní že to je v poriadku a ty prehanaš.)

bielasovicka
Dnes o 13:49

@smutnadeva ty si sa s ním rozišla po telefóne? A ako nato vlastne reagoval, neprehovaral ta? Chcel sa rozísť?

anonym_6c9e65
Dnes o 13:57

@smutnadeva Podla mna by mala byt po 3 mesiacoch vztahu maximalna romantika a vy ste toho zazili az az...
Bud rada, ze po takej relativnej kratkej dobe ukazal pravu tvar a ze sa este nestretol s tvojim synom.
Ja by som mu uz nedala sancu a nic by som mu neverila.

anonym_3a33f6
Dnes o 13:59

@smutnadeva Urobila si veľmi, ale naozaj veľmi dobre, že si sa s tým hulvátom rozišla. Takého čo pije, droguje, má husté reči a vyfliaska cudzie dieťa fakt nepotrebuješ v živote. A ďakovala by som Bohu, že sa vyfarbil takto skoro a nestrácala si s nim viac času ako 3 mesiace

smutnadeva
autor
Dnes o 13:59
@anjelic

@smutnadeva ty si ho skrátka stále obranuješ a pozeráš len nato, čo ťa na ňom priťahuje a od ostatných chceš "požehnanie", že je to tak v poriadku. Tvoj úvodný príspevok je presne to zrkadlo, ktoré si nastav! Toľko toho, čo ti vadí (pivo, fajčenie, drogy, násilie na cudzích, rasistické poznámky atď.) to je to, čo ho definuje a aj to, prečo máš oprávnené pochybnosti a chceš chrániť seba aj svojho syna, je to podvedomé a správne.
A následne ho začneš ospevovať (výzor, vzdelanie- to ešte zďaleka nedáva právo chovať sa ako chrapuň), to ako po fajčení sa umyje, prezlečie, nepije pred synom, a pod. - to sú len výhovorky a možno strach pred samotou. Priznaj si ako to s ním naozaj je a či si v úplnej pohode s ním (samozrejme, že nie, inak by si si tu nepýtala radu a nečakala ako ťa tu každý ukľudní že to je v poriadku a ty prehanaš.)

@anjelic A ty si aj došla ďalej ako po prvú stranu? Jasné, že nie. Inak by si sa dočítala k dôležitým informáciám. Ja ho neobhajujem, ja som len doplnila informácie a hlavne troška som chcela obhájiť aj seba. Ja viem, že som urobila dobre, nepotrebujem požehnanie. Toto je súčasť môjho ozdravného rituálu a potrebovala som sa vyliať, ako aj uistiť. Ďakujem.

smutnadeva
autor
Dnes o 14:01
@bielasovicka

@smutnadeva ty si sa s ním rozišla po telefóne? A ako nato vlastne reagoval, neprehovaral ta? Chcel sa rozísť?

@bielasovicka Áno detinské ja viem. Ale nedal mi priestor, tak som mu napísala, že končím. Nie už sa neozval, a to je dobré.

ria_sprout
Dnes o 14:15

Alkoholik, občasny užívac.drog, konšpirátor, útočný a arogantný, fackajuci chalanov na zastávke. Naozaj si po napísani takéhoto opisu myslíš že si urobila zle ak si sa s ním rozišla?