icon

Spadajú úspory v treťom pilieri do BSM?

5. jún 2026

Budem sa rozvádzať a zaujíma ma, či aj úspory v 3. pilieri (doplnkove dôchodkové sporenie) nadobudnuté počas manželstva spadajú do BSM, a teda či sa budú deliť medzi exmanželov 50:50. Manžel má 3. pilier, kam mu zamestnávateľ prispieva 3% z príjmu a on ďalšie 3%. Má tam nasporených asi 40000 EUR, všetko počas manželstva. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_b8f3ee
Autor odpoveď zmazal
zuzanka.zuzu
5. jún 2026
@anonym_b8f3ee
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_b8f3ee tebe čítanie s porozumením moc nejde že? 🙈😀

anonym_b8f3ee
5. jún 2026
@zuzanka.zuzu

@anonym_b8f3ee tebe čítanie s porozumením moc nejde že? 🙈😀

@zuzanka.zuzu veru nie 🙂 niekedy citam len nadpisy lebo tie vylevy autoriek sa nedaju citat, ale necham prispevok nezmazany mozno niekomu pomoze

zuzanka.zuzu
5. jún 2026
@anonym_b8f3ee

@zuzanka.zuzu veru nie 🙂 niekedy citam len nadpisy lebo tie vylevy autoriek sa nedaju citat, ale necham prispevok nezmazany mozno niekomu pomoze

@anonym_b8f3ee škoda že si ho zmazala lebo bol úplne správny 🤷 len teda nie k veci (pre ostatné - týkal sa dedenia tretieho piliera)

anonym_b8f3ee
5. jún 2026
@zuzanka.zuzu

@anonym_b8f3ee škoda že si ho zmazala lebo bol úplne správny 🤷 len teda nie k veci (pre ostatné - týkal sa dedenia tretieho piliera)

@zuzanka.zuzu chcela som sa vyhnut tomu ze mi dalsich 30 zien napise ze nie som k veci....

anonym_d6168b
6. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_23e7de Ďakujem. Takže manžel by mi mal z tejto položky vyplatiť cca 20000 EUR.

@anonym_autor podla tej odpovede ti ma vratit len polku toho co tam vlozil, co nevieme kolko je.

Ak tam ma teraz 40 tisic = jeho(vase) uspory + zamestnavatel + zhodnotenie. Tam moze byt aj 15 tisic napriklad zhodnotenie, cize ciste vklady su napr. len 25 tisic, z coho polku dal on to je 12 tisic a na pol mas narok, co je 6 tisic.

Musis zistit kolko tam vlozil, ono to vidno vo vypise z toho sporenia, presne cislo by tam malo byt.

anonym_d6168b
6. jún 2026

Ja to mam napriklad takto rozpisane v ucte, teba by podla tej odpovede pravnika zaujimala polozka “contribution of participant”

komir63
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_466974 3. pilier je absolútne dobrovoľný na rozdiel od 2. piliera a úspory v ňom sa dajú predčasne vybrať.

@anonym_autor Do 3. piliera ti prispieva aj TVOJ zamestnávateľ. Aký nárok na toto dôchodkové šporenie môže asi tak mať tvoj (ex) manžel???

autor
19. jún 2026
@komir63

@anonym_autor Do 3. piliera ti prispieva aj TVOJ zamestnávateľ. Aký nárok na toto dôchodkové šporenie môže asi tak mať tvoj (ex) manžel???

@komir63 Moj zamestnavatel mi neprispieva na 3.pilier, preto ho nemam

Strana
z2