Zvýšenie výživného pre štúdium v zahraničí. Aké sú šance?
Zdravím. Exmanžel platí na 19-ročnú dcéru, čerstvú maturantku 400 EUR mesačne výživné. Od nového školského roka by chcela študovať v zahraničí, kde budú náklady na štúdium cca 1400 EUR mesačne. Exmanžel s tým však nesúhlasí, chce, aby študovala v Bratislave, kde žijeme. Ak dcéra požiada o zvýšenie výživného z tohto dôvodu, aká je šanca, že by na súde uspela? Ideálne zvýšenie o 500-700 EUR.
@anonym_c100cf o soplani mozes pisat, keby si to dieta poznala. Ak by sa spravala nevhodne, drzo. Za to ze po niecom tuzi uz je preto soplana? Ona mozno ani netusi kolko rodicia zarabaju. Este nevie z zoho vyvodit zaver, nerozumie s najvacsou pravdepodobnostou co “stoji” zivot ako taky. Aj ked je uz dospela. Kolko ludi sa to nemauci cely zivot a najma ti, co si este nezariadovali vlastne byvanie, nechodili do stabilnej prace, nebrali uvery, jednoducho neboli este zavisli len sami od seba.
@liv1 tak hádam 19 ročná vie čo je 2000€ skoro na mesiac . Jaj jedine že by mala za otca Borisa Kollára tak by som pochopila.
Neviem, príde mi to také, že s čím prídeš nabudúce? Druha dcéra chce ísť na trip do USA a tretia nové auto 😀. Ako je fajn mať sny, ale toto mi príde podobne ako keď niekto spraví prijímačky na VŠ v zahraničí a potom žobre peniaze cez zbierky. Proste buď na to mám alebo nie. A inak robiť bakalára v zahraničí nemá žiadny význam, naučia ta to iste ako na dobrej škole v SR (napr STU, Komenského…). Maximálne by som šiel na Erazmus cez Mastera a snažil si spraviť kontakty na PhD ak má tieto ambície. Tam už zahraničná škola má veľký rozdiel, nakolko ma viac financií na výskum. Ale tam ti už za to platia. Inak môže ísť na PhD aj na SK a ísť na dva roky do zahraničia cez fondy.
@tiezjedna predstavy sú jedna vec, realita zivota druha. A čím skôr to mladá pochopi, tým lepšie. Neviem prečo mám pocit, ze ked je raz decko z rozvedenej rodiny ma zrazu narok na viac, ako dieta z kompletnej rodiny.
Zaujímalo by ma, či autorka tiež dáva na deti 1000€ zo svojho.
@lienka.7 a prečo by mala dávať rovnako, keď ich má v starostlivosti? Alebo snáď im otec perie, varí, lieta s nimi po doktoroch, píše úlohy??? Nemyslím si.
Ak na to máš, tak to dcére zaplať. Ale požadovať až také zvýšenie od otca mi nedáva logiku. Vzhľadom na to, koľko by mu zostalo peňazí na život. Nemá povinnosť jesť suché rožky a rátať každé euro aby dcéra študovala v zahraničí. Mohli ste dcére na štúdium sporiť a zaplatiť to z toho.
@tiezjedna prečo by to mala byť závisť. Je to normálne, ale áno zvýši o ďalších 500-700 je už trochu dosť. Keby rozvedení neboli a otec povie nie lebo je to veľa a študovať môžeš aj v Bratislave, vtedy by to bolo už v poriadku? Čo tam potom že možno ako rodina by nemali žiadnu rezervu, lebo by takmer celý plat šiel na štúdium dcéry, ktorá by síce mohla študovať bližšie ale ona chce v Belgicku? A takto otec ma vyžiť z 1000 čo mu ostane lebo dcéra potrebuje takmer 1000 aby mohla študovať a plus ešte ďalšie dve deti? Takže nie , nemyslím si že je to o závisti. Ale na druhej strane ok nech da otec 900 ale matka teda nech dá tiež 900. 19 ročná je dospelá , matka nemusí s ňou chodiť na ocr, ani po lekároch ani byť doma z práce o 15.00 z prace
@sense tá závisť bola reakcia na komentáre typu "už teraz platí nadštandardne" a pod. Podľa mňa teda rozhodne neplatí nadštandardne.
@sense tá závisť bola reakcia na komentáre typu "už teraz platí nadštandardne" a pod. Podľa mňa teda rozhodne neplatí nadštandardne.
@tiezjedna žiadna závisť, reálne konštatovanie. 400 eur výživné na dieťa je nadštandard. Je v poriadku ak z toho 100 ide eur sporenie pre dieťa.
Ak by to bol nejaky super exkluzivny odbor, ktory siroko daleko nenajdes, aj by som skusala. Ak ide nejaku "socialnu pracu" v belgicku, ani nahodou- to nech ide studovat do viedne, ak chce zahranicie. A teda, ak to nejde, tak to nejde- to by ste si mali ujasnit aj v rodine, lebo ako rodina mozete dopadnut zle pri takomto uvazovani (nienze by som chcela zle, len mam taky realny pripad v okoli...)
@anonym_c100cf o soplani mozes pisat, keby si to dieta poznala. Ak by sa spravala nevhodne, drzo. Za to ze po niecom tuzi uz je preto soplana? Ona mozno ani netusi kolko rodicia zarabaju. Este nevie z zoho vyvodit zaver, nerozumie s najvacsou pravdepodobnostou co “stoji” zivot ako taky. Aj ked je uz dospela. Kolko ludi sa to nemauci cely zivot a najma ti, co si este nezariadovali vlastne byvanie, nechodili do stabilnej prace, nebrali uvery, jednoducho neboli este zavisli len sami od seba.
@liv1 aj môj syn túži po maseratti... túžiť po niečom je pekne.
Ak by to bol nejaky super exkluzivny odbor, ktory siroko daleko nenajdes, aj by som skusala. Ak ide nejaku "socialnu pracu" v belgicku, ani nahodou- to nech ide studovat do viedne, ak chce zahranicie. A teda, ak to nejde, tak to nejde- to by ste si mali ujasnit aj v rodine, lebo ako rodina mozete dopadnut zle pri takomto uvazovani (nienze by som chcela zle, len mam taky realny pripad v okoli...)
@vevesh no bude tam študovať marketing alebo komunikáciu. To je teraz módny trend
@tiezjedna ale to nik nerieši ,treba si len uvedomiť ,že sa dá žiť len do výšky príjmu
@minenkaa samozrejme. Veď on jej povedal, že nesúhlasí. Súd predpokladám také radikálne navýšenie neschváli. Reagovala som len na komentáre, že platí nadštandardne. Pretože neplatí. Platí úmerne svojmu príjmu a tomu, že o deti sa stará primárne matka.
Úprimne? Nereálne keď on nesúhlasí. Otec je povinný podieľať sa na nákladoch ale súd pozerá aj na to či sú náklady reálne. Teda bude zohľadňovať koľko by stálo štúdium na Slovenku. Ak nie je špeciálny, dôležitý dôvod prečo nemôže ale potrebuje drahé štúdium v zahraničí.
Už teraz máš výživné nadštandardné, väčšina matiek aj napriek omnoho lepšiemu príjmu otca nemá ani také. Ak už majú tak časť sa posiela na šporenie deťom.
@minenkaa samozrejme. Veď on jej povedal, že nesúhlasí. Súd predpokladám také radikálne navýšenie neschváli. Reagovala som len na komentáre, že platí nadštandardne. Pretože neplatí. Platí úmerne svojmu príjmu a tomu, že o deti sa stará primárne matka.
@tiezjedna platí viac ako 40% príjmu to už je nadštandard
@minenkaa nepovedala by som. Vzhľadom k tomu, že do starostlivosti dáva tak 20 % predpodkladám. Keď sa ženy naučia oceniť aj seba, svet bude krajší. Len nextky budú prskať😉
@tiezjedna jaj, čiže ešte ma platit aj ex ci ako to myslíš? Nie je aj ona rodic, aby sa starala? Nuž, to si potom mala nechať deti urobiť od Kollara.

@anonym_7de892 a preco by nemohli byt? Nase deti, teda skor dcera, tam tolko penazi urcite ide. Domaca kvalitna strava, oblecenie, kozmetika, kruzky, jazyky, vreckove, setrenie, poistky. Aj viac ako 1000. Toto ale nie je predmetom otazky. Deti s najvacsou pravdepodobnostou neziju v striedavke. Ta zena ich ma na starosti 3 pravdepodobne vacsinu mesiaca. A co jej cas? Preco by mala dostat len polovicu nakladov na dieta? Ved ona vari, perie, upratuje, plati byt/dom, to je nic? S mensimi detmi sa aj ucit treba, to je tolko casu ze dovi. Tak nech otecko zaplati doucovatelky. By sa nedoplatil
@anonym_037d29 Beriem, ak je v tom aj šetrenie. Čo v jej prípade asi nie je. Keď teraz dcéra nemá na štúdium.
Mám tiež dcéru v tomto veku, má veľa aktivít, ktoré tiež stoja peniaze, žijeme samé dve, čiže aj podiel na bývaní je väčší. Už dávno nežije len z našich peňazí, popri škole si zarába na brigádach. Výživné 400 eur by pokrylo celé moje náklad na ňu.