Zvýšenie výživného pre štúdium v zahraničí. Aké sú šance?
Zdravím. Exmanžel platí na 19-ročnú dcéru, čerstvú maturantku 400 EUR mesačne výživné. Od nového školského roka by chcela študovať v zahraničí, kde budú náklady na štúdium cca 1400 EUR mesačne. Exmanžel s tým však nesúhlasí, chce, aby študovala v Bratislave, kde žijeme. Ak dcéra požiada o zvýšenie výživného z tohto dôvodu, aká je šanca, že by na súde uspela? Ideálne zvýšenie o 500-700 EUR.
Nerozumiem, prečo sa tu do mňa niektoré navážajú alebo ma obviňujú z trollingu. Áno, exmanžel platí výživné dohromady 1050 EUR na 3 deti z platu 2600 v čistom + máva diéty a odmeny. Tak sme sa dohodli, tak to schválil súd. A áno, mám vyššie náklady na deti oproti priemeru z rôznych dôvodov.
@lucik194 Chce študovať v Belgicku.
@anonym_autor a neposkytuje nahodou skola nejaky grant? tie naklady na studium v belgicku, co si napisala, su realne, to je pravda. internat je problem zohnat a ked nie, treba ist do prenajmu bytu a to teda treba pocitat so sumou od 1000eur vyssie za byt. idealne je ked je zdielany, naklady si rozdelia. naklady na dopravu v mieste studia sa daju eliminovat velmi jednoducho, vsetci tam jazdia na bicykloch. chce ist do gentu? ja verim, ze sen o studiu v zahranici je krasny ale pokial tvoj ex plati na 3 deti, neviem si predstavit, ze by mu naklady stupli o 500eur a viac. vela deti chce ist studovat do zahranicia, bohuzial, ak to financne nevychadza, musia sa uspokojit so studiom tu pripadne v ČR. skuste skor alternativu, ze nastupi na SK na VŠ ktora ma erazmus na dany odbor v Belgicku a skusit ist potom na 1 rok tam. ver tomu ze aj ten 1 rok jej vela da. a za dalsie, ak tie zvysne deti budu tiez chciet studovat v zahranici, nebudu mu stacit ani 2 vyplaty. a nemyslim si, ze najstarsej by mal dat vsetko a tym mladsim uz neostane.
@anonym_cb78cf nie, takto som to nemyslela. Nepochopila si.
@tiezjedna teraz ma 400€ od otca, 400€ ma mat teda aj od matky. Nie ze ona jej poskytuje bývanie a jedlo a tým to končí. Plus predpokladám, že matka berie aj pridavky a brala aj bonus, pokial bol. Co su ďalšie peniaze navyše. Plus nic nebráni dievčine brigádovať, ma na to cele prázdniny. A aj v tom zahraničí brigáduju aj tí vysokoškoláci, predstav si. Prečo? Lebo štúdium je tam drahé. To len SK študenti sú chránené druhy, ktoré sa nestíhajú nič iné, iba učiť. 24/7.
@tiezjedna teraz ma 400€ od otca, 400€ ma mat teda aj od matky. Nie ze ona jej poskytuje bývanie a jedlo a tým to končí. Plus predpokladám, že matka berie aj pridavky a brala aj bonus, pokial bol. Co su ďalšie peniaze navyše. Plus nic nebráni dievčine brigádovať, ma na to cele prázdniny. A aj v tom zahraničí brigáduju aj tí vysokoškoláci, predstav si. Prečo? Lebo štúdium je tam drahé. To len SK študenti sú chránené druhy, ktoré sa nestíhajú nič iné, iba učiť. 24/7.
@anonym_cb78cf ty si fakt nepochopila. Matka jej rozhodne nemá dať 400 €, pokiaľ otec polovicu mesiaca nemá dcéru vo svojej starostlivosti. Viac po lopate už to nejde...
@anonym_cb78cf ty si fakt nepochopila. Matka jej rozhodne nemá dať 400 €, pokiaľ otec polovicu mesiaca nemá dcéru vo svojej starostlivosti. Viac po lopate už to nejde...
@tiezjedna nie, ty si to nepochopila. Obaja rodicia sa podieľajú rovnako. Cize ked slečna bude žiadať 900€ od otca, musí žiadať aj 900€ od matky. Ale vidím, že sa vyznáš.
@anonym_autor skusila by som sa s nim dohodnut, ze ci jej ten prvy rok nepomoze. Aspon 300+ s tym, ze ten prvy rok je taky náročnejší a hned ako by si nasla pracu, by platil štandardne. Ze to zvýšenie iba na ten prvy rok. Podla mna ako sa otuka, tak si najde aj pracu. Plus nech si zisti aj moznosti štipendia. Rovno na tej skole jej daju info.
@anonym_7de892 študuje a býva u matky...
@mondolina ak máš dobrého advokáta, tak prihliada. Že si ženy nevedia brániť samé seba je tristné. A fakt to nie je o tom zodrať tatka z kože.
@tiezjedna Ak sa rozhodne študovať v zahraničí u matky bývať nebude, resp. bude minimálne
@mondolina vážne? No ja myslím, že súd prihliada na mieru starostlivosti primerane situácii
@tiezjedna a v tom zahraničí bude aký podiel matky na starostlivosti? Taký, že ona nemá peniaze, tak nech platí tatko? Takto to nefunguje.
Mimochodom, pokial nie je niekde prijatá, nikto jej nič neschváli.
@tiezjedna nie, ty si to nepochopila. Obaja rodicia sa podieľajú rovnako. Cize ked slečna bude žiadať 900€ od otca, musí žiadať aj 900€ od matky. Ale vidím, že sa vyznáš.
@anonym_cb78cf aha. V poriadku. V tom prípade nech je polovicu mesiaca u otca s kompletným servisom ako u matky.
@mondolina všetky tie, ktoré si vážia samé seba, vedia počítať a nepovažujú za nadštandard to, že otec adekvátne prispieva na deti, o ktoré sa inak nemusí starať.
@tiezjedna a odkiaľ ty vieš, ako sa otec o deti stara/nestará? Ci si tiež jedna z tých zatrpknutych ex, ktoré si myslia ze rozvodom treba chlapa potrestať a vziať mu všetky peniaze, lebo predsa má deti?!
Aj v kompletných rodinách nemajú deti všetko a tiež chodia na brigády, keď niečo chcú. Život nie je o tom ze stále ruka hore. Potom sladké nič nerobenie raz skončí a začne to tu vypisovat, ze ako si ma kúpiť byt, keď do 25tky sa flakal a užíval si života.
@anonym_7de892
malé dieťa vyššie náklady ako u starších? napr. stredoškoláka?
@mondolina no jasne, lebo treba 50 nezmyselných krúžkov namiesto toho, aby sa o dieta zaujímala matka. Vsak si to stačí tu prečítať, od batoľatá je nevyhnutne plávanie, baby balance a iné vymysly na vyťahovanie peňazí z rodičov. A potom vzdychaju, kolko co všetko stojí. No a staršie si vymyslia štúdium v zahraničí, hoci vie aká je situácia doma. Študovať v BA je proste out, treba v BE.
@anonym_7de892 nemyslim si, ze teraz ked mame deti vacsie su naklady nizsie. Je to presne naopak.
@liv1 vsak v poriadku, ale predsa mas nejaky rozpočet a vieš čo si ako rodina môžete dovoliť. Inak sa tomu povie aj vyskakovať do výšky platu. Alebo zakryvaj sa takou perinou, na akú máš.
@tiezjedna
a nech veď je. prečo nie je?
@anonym_cb78cf nie. Ja som šťastne vydatá, mám tri deti, skvelého muža, roky som mala vlastnú firmu, kde som musela nad časom a starostlivosťou veľmi premýšľať. Viem sa oceniť. To, že to tu väčšina žien nedokáže, je problém, ktorý vyrába ďalší problém.
@mondolina to sa spýtaj autorky😉 Predpokladám, že to bude jeden z týchto dôvodov: nestojí o to; nevie sa starať o deti; práca mu to neumožňuje. To sú také šlágre.
@anonym_cb78cf nie. Ja som šťastne vydatá, mám tri deti, skvelého muža, roky som mala vlastnú firmu, kde som musela nad časom a starostlivosťou veľmi premýšľať. Viem sa oceniť. To, že to tu väčšina žien nedokáže, je problém, ktorý vyrába ďalší problém.
@mondolina to sa spýtaj autorky😉 Predpokladám, že to bude jeden z týchto dôvodov: nestojí o to; nevie sa starať o deti; práca mu to neumožňuje. To sú také šlágre.
@tiezjedna
alebo aj žena matka nechce, lebo veď všetko vie najlepšie sama😉
@tiezjedna prečo by mal byt chlap ta hlavná príčina a jeho výhovorky ,že je malo s deťmi?
@tiezjedna prečo by mal byt chlap ta hlavná príčina a jeho výhovorky ,že je malo s deťmi?
@minenkaa nejde o to koľko je s deťmi. Ide o to, že nie sú v jeho výlučnej ani striedavej starostlivosti. Takže kompenzovať to finančne nie je len povinnosť, ale aj slušnosť. Pokiaľ teda má trošku sebareflexie.

@tiezjedna jaj, čiže ešte ma platit aj ex ci ako to myslíš? Nie je aj ona rodic, aby sa starala? Nuž, to si potom mala nechať deti urobiť od Kollara.
@anonym_cb78cf nie, takto som to nemyslela. Nepochopila si.