icon

Ako riešiť právne otázky pri cudzincoch v rodine?

laurinka14996
15. sep 2024

Ahojte mamičky, idem si sem pre radu či náhodou niektorá z vás nemá skúsenosť. Máme otca cudzinca, nakoľko mi odmietol podpísať otcovstvo nie je uvedený ako otec v RL.
Chcem začať riešiť DNA testy. Moje otázky sú :
- mám ako slobodna matka nárok na právnika?
- potrebujem tlmočníka?
A taktiež ako to funguje … viem, ze sa musí dostaviť sem na súd, keďže dieťa ma trvale bydlisko tu. Taktiež že ak vyjdú DNA testy a vyjde že je otec tak si platí tie testy on?
Je niečo čo platím ja ako matka?
Musím riešiť aj dieťa do osobnej starostlivosti alebo to bude už automatické?

Nemám s týmto skúsenosť a neviem vôbec ako to cele prebieha.

laurinka14996
autor
15. sep 2024

Aby ste všetci chápali lebo nazoaj tieto komentáre ma pobavili😀ja som finančne zabezpečená … ale nevidim dôvod prečo si žena ako matka nemôže poriešiť DNA testy … nevadí. Ďakujem všetkým za “rady” 🙂

ibrunova
15. sep 2024

@laurinka14996 tak vidíš, ty to aj tak vieš najlepšie, načo si sem vlastne písala. Prajem ti veľa šťastia, potom napíš, ako sa ti to podarilo.

stanulienkat
15. sep 2024

Vies...mozes sa na nas urazat, ale pisat, ze dieta bolo planovane...hmmm... S kym? S chlapikom, co si sem prisiel uzit na jednu sezonu? Bohvie kolko vas je. Sama pises, ze dieta nechce a nema na neho cas. To ste sa dlho nepoznali. To si fakt planovala zostat slobodnou matkou s cudzim chlapikom? Tak gratulujem.

laurinka14996
autor
15. sep 2024

@stanulienkat myslím že riešime veľmi osobne veci. Aj keby to bolo tak ako píšeš, myslím si že je to každého osobná vec … ja vám tu nevyplakavam ani nič podobne, ja som sa pýtala len o rady od žien ktoré s tým MAJÚ skúsenosti, nie citát urážlivé spravy. Ja keď s niečim skúsenosť nemám tak nekomentujem. Ty máš svoj život taký, ako si si ho zariadila a nikto ti nič nehovorí. Ja som za svoje dieťa najvdacnejsia na svete! 😊 a či bude alebo nebude platiť je mi to jedno, IBA SOM SA INFORMOVALA DO ISTOTY KEBY RAZ ….

laurinka14996
autor
15. sep 2024

@stanulienkat len pre info, nepoznali sme sa túto sezónu ako to tvrdis opäť ty. Poznali sme sa dlhšie, poznám sa s jeho rodinou. Dohodu sme mali jasnú, to že chlap vymení dieťa za zenu ja za to naozaj nemôžem. Keď sú mu prednejšie iné ženy, prečo by sa nemal starať o svoje vlastne dieťa? Hm … neriešim viac

eleanor2510
15. sep 2024

@laurinka14996 s tou 1000% istotou opatrne, ani sama seba nepoznas nie ze na 1000, ale ani na 100%, pretoze moze prist situácia, v ktorej sa zachovas tak, ako by si nikdy v živote na seba nepovedala, ze sa zachovas. A povedat o niekom inom 1000% istota je velmi odvazne. Ale ved ty vies, ako to je, len proste nic sa neda povedat ani na 100%.

laurinka14996
autor
15. sep 2024

@eleanor2510 dobre rozumiem ale kvôli tomu netreba hneď kvôli jednej otázke človeka zhadzovať a urazat ✌🏼

kiki68
15. sep 2024

@laurinka14996 ak nepotrebujes z jeho strany alimenty, tak to nechaj tak pre dobro seba a dietata. Uplne vazne. Co ked si ten debil zmysli, ze ta jeho nova zena bude dobra nahradna matka, ze chce aby dieta malo americku vychovu, ze chce stretka s dietatom. Za tento masaker by mi toto nestalo, nikdy nevies kedy mu prdne v bedni a zacne robit prieky. Akonahle je totiz legalne otec, tak mu musis vzdy oznamit kde zijes, nemozes s dietatom cestovat bez jeho suhlasu, jedine ze by priklepli exlusive custody. Co sa dnes nedava len tak. Potom keby si najdes niekoho naozaj vhodneho a dieta by malo lepsieho otca, hoci nie biologickeho, tak akonahle mas toho blba v RL, je to odklepnute sudom, tak si to dieta nemoze ten novy partner adoptovat, nemozes dietatu zmenit meno bez suhlasu toho bio otca. To moze byt peklo. By som si zila svoj zivot a do nevidenia. Iba keby si tie testy vyziada on ( zial moze )

maranco
15. sep 2024

@laurinka14996 * Dohodu sme mali jasnú *
Máš ju podpísanú?

betulinka1
15. sep 2024

@laurinka14996 mas nárok ak splnas podmienky bezplatnej pravnej pomoci, nizky prijem. Tlmočníka zabezpečí sud. Skor si neviem predstavit, kde ho su bude nahanat po svete. Mozno im budes musiet aj pomoct pozisťovať, ze v ktorom klube hra a kto je jeho zamestnavatel, lebo podla toho sa riesi akou formou sa bude doručovať. Niektore krajiny pomahaju a niektore nie. Zalezi nie len od Dohovorou ale aj od inych faktorov. Ale Ved podaj, len to bude straaaassne dlho trvat. Mozno Skus zohnat jeho matku a otca, spojit sa s nimi a dohodnut sa, ze by mu dohovorili aby prisiel na testy DNa dobrovolne. Na druhej strane, musis zvazit rizika.

kiki68
15. sep 2024

@betulinka1 tlmocenie ano, ale preklady nie. To si musi uz sama ziadatelka,ked ide o nejake dokumenty v inom jazyku

katarinaba
15. sep 2024

@laurinka14996 je tu skupina Pravne poradenstvo, skus radsej tam. Alebo, ak teda mozes, zaplat si jednorazove poradenstvo u pravnika, dostanes relevantnu odpoved. Mozno ti aj poradia, ci sa do toho pustat alebo nie, ci hrozia rizika a podobne. Pripadne sa informuj na urade prace, kuratele. Dieta moze kludne drzat v tajnosti a pritom platit alimenty. Inak, ja by som si pravnika najala, ak by som si bola ista otcovstvom. Co viem, tak zeny ziadaju vyzivne aj spatne, zahrnaju do vydavkov aj veci tykajuce sa potrebnych nakladov na konania.

laurinka14996
autor
15. sep 2024

@betulinka1 ano ja všetky informácie mám, všetky podklady ktoré mi sú potrebné k tomuto kroku

luccija
15. sep 2024

@laurinka14996 nechoď do toho dobre si to premysli.Moja dcéra má spolužiaka, ktorého otec je Talian.Presne situácia ako ty...otec sa teraz v 55 r spamätal, že má dieťa 4 r sa súdia syn tam chodí na všetky prázdniny a čaká, kým bude mať 18 r, lebo chce žiť s otcom v IT balamutenie, vynahradine si roky čo sme spolu neboli atď ...Roky ho vychovávala mama a teraz má len problémy, ale tu žiadal o testy on... rozviedol sa so ženou nemohli mať deti a zahorel láskou k dieťaťu, ktoré nevidel od narodenia.Mama je advokátka, takže aspoň vie čo a ako sama som zvedavá ako to dopadne.Mama len čaká, že snáď si nájde frajerku tu na SK a neodíde.
Ty nevieš čo bude o 5,10,15 r aj, keď chápem, že výživné a iné benefity sú lákavé, ale opatrne

laurinka14996
autor
15. sep 2024

@katarinaba ďakujem! ❤️

226lenka
15. sep 2024

Vieš, teraz záujem o syna nemá. Ale jeho názor sa môže o niekoľko rokov zmeniť.

svetlonos
15. sep 2024

@laurinka14996
pozri, nič v zlom. Nepíšeš ako dlho sa poznáte presne. Mna raz vo veľmi vypätej situaci prekvapil Manuel po 6 rokoch spolužitia. Vytočil ma DP nepricetnosti, I ked najskôr som ba z jeho hladký zaradená a nestastna
Ôk, ospravedlnil sa, vysvetlil mi ako sa veci majú, prečo tak reagoval- debilne. Oľutoval to, viac krat sa to nestalo. A tiez by som práve takú hlášku od neho NIKDY nečakala. Nie od neho!
A to sme deti plánovali s rozumom aj načasovanie na vhodné podmienky, ci iz bývaním, ci zmenou práce.
Stáva sa všeličo, aj brutálny obrat tam kde by si to nečakala vobec. My sme to ustáli celkom dobre ale keby išlo o deti ako u teba - to by som nerozdychala. Teda keby fakt ten názor zmenil i keď neveríš.

betulinka1
15. sep 2024

@kiki68 tak ale nie vsetky dokumenty musi prekladať cez oficiálneho tlmočníka. Moze to dat normalne preložiť bez peciatky, ak to nie napr. rodný list. To si vie mozno preložiť aj sama.

bambieblue
15. sep 2024

@tenerifka to bol zámer ako sa ľahko zabezpečiť bez námahy 😂

laurinka14996
autor
16. sep 2024

@bambieblue určite, ty vieš najlepšie 😂😂😂😂

bambieblue
16. sep 2024

@laurinka14996 ale jaj 😆 ty vieš lepšie 😉 ale to je každého osobná vec 😄🫡

pieksamaki
16. sep 2024

@laurinka14996 ja byt na tvojom mieste ja by som dala otca zapísať do RL. .....ja by som to urobila už preto aby sa aj on podieľal ci už finančné na výchove, teraz to ešte nevnimas, ale neskôr je to všetko aj o pomoci......nie je prekážkou ze nemá záujem o dieta, ale neskôr možno sa zmení.....a rôzne iné právne dôvody....véd je šikovný človek....ma svoju prácu....

dota6
16. sep 2024

Ahoj kamarátka ma dieta s Holandanom. Nikdy jej nič nedal. Dosiahla, že je v RL ale tým to všetko skončilo. O dieťa nejaví záujem ani o platenie. Viem hlavne to, že je nešťastná z toho ako dopadlo celé. Dieťa má uz 8 rokov a za ten čas sa nikam nepohla. Dokonca on niekam opustil krajinu a netušila, kde ho hľadať. Ale pozitívum je, že dieťa jej neberie nikam.

zooeynka
16. sep 2024

@pieksamaki a ako ho tam zapise bez otcovho suhlasu? To nie je ze ja so zmyslim ze do RL zapisem nejakeho muza s ktorym nie je zosobasena, ved dotycny jej musi podpisat suhlas. Ked nepodpise,ako v tomto pripade tak sa moze autorka obratit na sud a riesit sudne. Co bude pri cudzincovi na dlho....

ibrunova
16. sep 2024

@pieksamaki zapíšu ho až potom, keď súd rozhodne, len tak sa otec do RL nezapisuje, ak sám nechce.

pieksamaki
16. sep 2024

@zooeynka no ved áno súdne....boli svojpravni.....to by museli dokazovat...ze bila znasilnena.....alebo on.....to nevadí.....to teraz nemyslím v zlom....proste stalo sa. Ale korektne je aj potom to riešiť...korektne do budúcna.....

zooeynka
16. sep 2024

@pieksamaki hovorime o cudzincovi. Kde ho budu slovenske urady nahanat ked tu nezije?Preto pisem ze je to nadlho.

lneviemmeno
16. sep 2024

Mňa tak napadlo a neber to určite v zlom. Že ak teda nemá o dieta záujem, ty ho prinútiš tými testami aby sa zapísal do RL a prinútiš ho platiť alimenty, čo ak sa naštve a bude sa ti chciet pomstiť za toto všetko? Neverila by som naozaj nicomu, ani tomu, že nemá čas kvôli kariére.. a keď je z USA, tak sa ti možno aj na celé alimenty vykašle a neuvidíš ani euro a zbytočne toto celé, neviem no či to stojí za ten risk 😟 Ale každopádne držím ti palce aby to dopadlo ako si želáš

janka_mamka
16. sep 2024

@laurinka14996 Ahoj , odporúčam ti obrátiť sa na https://www.employment.gov.sk/sk/organizacie-mi... so všetkým ti pomôžu. Aj s výživným.

janka_mamka
Autor odpoveď zmazal