Testy otcovstva pri dieťatku v pestúnskej starostlivosti

cista_voda
28. mar 2013

Mame v pestunskej starostlivosti dietatko, ktoreho sa matka vzdala a otec je vo vykone trestu.
Biologicki rodicia splodili dieta mimo manzelstva, otcovstvo prebehlo cestou suhlasneho vyhlasenia rodicov.
V pripade, ze mame podozrenie, ze uvedeny otec nie je biologickym otcom dietata, mame ako pestuni pravo poziadat sud o preverenie otcovstva testami DNA?
Vopred dakujem za rady skusenejsich.

jania023
28. mar 2013

@cista_voda Prepac za otazku ale co sa pre vas zmeni kto je bio otec dietata? 😕 😕

kveta
28. mar 2013

@cista_voda Otcovstvo moze namietat dieta. Vo Vasom pripade by musel UPSVAR usudit, ze je v zaujme dietata zrusit otcovstvo nepraveho a v mene dietata to dat na sud.

lerinka
28. mar 2013

@cista_voda otec by sa asi len potesil,nemusel by socialke platit vyzivne,ale asi vam ide o to,aby mal obmedzeny vplyv na dieta ak teda nie je skutocne jeho? Ak je,tak on je zakonny zastupca,on by musel zapriet otcovstvo...to je len moj nazor...prajem vsetko dobre...

nibiru
28. mar 2013

@lerinka
@kveta
@jania023 babule skor si myslím že im ide o istotu pretože kto by tužil po tom aby sa o rok,dva došiel hlasit o práva dietata biologicky otec?tahanice po súdoch a nové určovanie otcovstva poprípade si narokovanie na dieta?ak by bola pochybnost jenoznačne dam navrch na sud o určenie otcovstva tam samozrejme poplatky asi znašat budete vy kedže ich žiadaťe a on je vo väzbe. na toto by som sa ale skor informovala na socialke.

cairka
29. mar 2013

@cista_voda , prepáč, ale ako môžete mať podozrenie, že údajný biologický otec nie je biologiký otec 😅 vy ste boli pri výrobe? Matke sú ponechané rodičovské práva a povinnosti? Pokiaľ áno, tak žiadať môže jedine ona. Ak je dieťa osvojiteľné, tak musíte požiadať súd o poručníka pre dieťa v konkrétnom súdnom pojednávaní - námietka voči otcovstvu- a tento poručník podáva návrh na súd za dieťa. Musí to byť iný poručník ako ÚPSVaR, ten je na súde kolíznym opatrovníkom. Ešte je cesta, aby ste boli vy určení za poručníkov dieťatu, ale to sa dá len v prípade, že sú rodičia pozbavení rod. práv a povinností, resp. prejavili viac ako 9mesačný nezáujem o dieťa (v tomto prípade by ste museli postupovať tak, že by ste museli žiadať o vyhlásenie osvojiteľnosti, pozbavenie rod. práv a povinnosti oboch rodičov - preukázanej nezáujmom - a určenie poručníka) . Pestún nemá právo podávať návrh takéhoto rozsahu.

cista_voda
autor
29. mar 2013

Ahojte, ďakujem za odpovede.
Aby som to bližšie vysvetlila: Biologický otec javí z výkonu trestu o dieťa špekulatívny záujem (citujem súd). My máme záujem o adopciu, avšak otcove aktivity bránia osvojiteľnosti, preto dieťa zostáva v pestúnskej starostlivosti.
Z kontextu prípadu, ktorý tu teraz nemôžem rozširovať, je zrejmé, že otcovstvo biologického otca nemusí byť jednoznačné. Sme s manželom rozhodnutí postarať sa o dieťa akýmkoľvek spôsobom - pestúnskou starostlivosťou alebo osvojením, avšak ak máme po zvyšok života čeliť útokom biologického otca dieťaťa, radi by sme mali istotu, že biologickým otcom skutočne je.
@cairka ďakujem. Matka nie je pozbavená rodičovských práv, takže odpoveď je zrejmá.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre