Ako riešiť striedavú starostlivosť v malom byte?
Ahoj idem sem po radu ex žiada striedavu starostlivosť s čím ja nesúhlasím, bola som vždy proti tomuto lebo deti nebudú mať jeden domov budú behať ale tak si ich dal na svoju stranu a súhlasia ale nepáči sa mi ze budu žiť 4 v 1izbovom byte budú mať síce posteľ ale schváli to súd keď nebudú mať vlastnú izbu?a ani podmienky na učenie?sú to už deti v puberte jedno v 9.rocniku a druhe už na strednej škole?
To je si myslím nočná mora veľa žien v takom prípade .Niekedy žiadna rada,nie je dosť dobrá kým človek nezažije na vlastnej koži. Poviem ti to rovno. Vždy sa ľahko radi druhému! Ale človek sám na vlastnej koži musí to zažiť. Takže rada o od mňa žiadna. Ukáže súd a veľa závisí žiaľ id deti. Su v takom veku kedy sa rozhodujú samé. Ak muž na tum trvá,deti súhlasia a súd odklepne neurobíš nič. Len sa s tým zmieriť a naučiť žiť. A detí samé zistia kde he ich skutočný domov Samej sa mi to nepáči. Ale ak by to raz bolo tiež by to bolo asi podobne. Akurát s tým rozdielom,že v horšej pozícií by sim bola j a.Drzim palce.
@marsmykkok žiaľ ex to robí preto aby neplatil výživné žiaľ nie som pomstichtiva
a odkiaľ máte info, že v striedavke sa neplatí výživné? Pokiaľ jeho príjem presahuje značne ten tvoj - výživné sa priznáva aj pri striedavke. Pokiaľ sú vaše príjmy rovnaké - tak jasné, že ho platiť nebude - to zasa logika nepustí nie? Kolegyňa má v str. starostlivosti 3 deti už 2,5 roka a jej ex žije v dvojizbovom byte spolu s novou manželkou. Deti majú 6 (teraz ide do 1. ročníka), 12 a 16 rokov. Bola riadne proti striedavej starostlivosti, mala dobrého právnika - nepomohlo, argumenty druhej strany boli silnejšie. Deti mali vlastnú posteľ (poschodová + valenda), skriňu aj písací stôl - a ten vraj ani nikoho nezaujímal, jeho právnik stále točil o tom, že v kuchyni je veľký jedálenský stôl a bežne sa za ním deti učia a opieral sa hlavne o to, že bežne žijú viac detné rodiny v 1 a 2 izbových bytoch a nikto im právo na spoločnú domácnosť s deťmi neberie. V konečnom dôsledku je teraz celkom rada - až na to, že má trochu obavy z toho maž teraz v striedavke prváka. V dobe kedy sú deti u otca si žije svoj spoločensko-relaxačný život🙂
Ber to z tej lepsej strany. Aj ked to teraz tak necitis, casom zistis, ze mat chvilku volna pre seba, nebyt viazana detmi, skolou, kruzkami je dost oslobodzujuce. Deti su uz velke, ak s tym nemaju problem, tak s tym nemaj ani ty. Nebud sebecka, ved nejde o teba ale o deti.
Ja osobne - ale teda mam tu moznost - by som kvoli detom v pripade striedavky chcela, aby deti ostali zit stale v dome. A do domu by som prichadzala ja a exmanzel. On ma svoje byvanie, ja by som mala moznost byvat u mami. Pre deti by sa v byvani a zazemi nic nemenilo.
Ex sa o deti zaujima, aj sa postara, ale z "technickych" dovodov by bolo pre neho obtiazne aby sa o ne komplet staral napr. cely tyzden. Takze je to na mne, lebo ja tie moznosti mam, mna to v podstate neobmedzuje, kedze aj tak dochadzam do prace, mam moznost stravit cas aj mimo prace v meste, kym su deti v skole alebo na treningoch. No privitala by som mat aspon raz za mesiac, za dva taky tyzden len pre seba.
Co sa tyka vyzivneho - aj ked je striedava starostlivost moze sud nariadit niektoremu z rodicov vyzivovaciu povinnost. Vacsinou je to v pripadoch, ked je rozdielna zivotna uroven medzi exmanzelmi.
@marsmykkok robí to pre výživné a dúfa, že deti aj tak neprídu sa tlačiť do jednej izby.
Deti sú dve, muž jeden... ten štvrtý človek v tom byte je kto? Otcova nová priateľka? Veľmi sa čudujem, že deti v takom veku s niečím takým súhlasili.
@katarinaba presne. Keď sme mali doma zlé obdobie a došlo to až do štádia, že padlo slovo rozvod ten môj v tom mal jasno - o deti sa finančne postará, to sa nemám báť (ja sama som zabezpečená dosť), bývam vo svojom - nebude sa vyhrážať striedavkou. Tak som ho upozornila, že v tom prípade na nej budem trvať ja. Akože on si pošle € a dovidopo - mama staraj sa? To akurát. Aj ja mám právo žiť svoj život - nie som iba mama. No skoro ho švihlo.
@alenah31 ano, poslat eurace a mat deti na kazdy druhy vikend - to je v podstate vyhra v loterii. Je vzacny, urcite popusti hranice, je za lepsieho rodica. Keby bolo na mne, tak striedavka je povinna. Ak teda je otec normalny, ziadny ozran, flakac. Ale zas nechajme extremy bokom.
To je blbosť. Teda nie tvoja. On je potom s tých čo si hádam myslí,že výživné predrbe žena a deťom nič. Ale že ho to vyjde možno viac ked budú pol mesiaca deti s ním to asi nevie.Iba ak by to robil ako milujúci rodič.
A teraz si zober , že veľa žien po rozchode odchádza k rodičom , často do 3 izbového bytu , takže v byte žiju 3 generácie , pretože vlastné bývanie nemá a na nové tiež nemá. Čo by sme robili v takomto prípade ? Deti by sme matkám odobrali , pretože nemajú 50m2 na hlavu ? My sme sa ako deti tlačili v 3 izbovom byte presne 6 a dokonca 4 v jednej izbe a môžem povedať že som mal najkrajšie detstvo aké som mať mohol , pretože mi ho netvorili m2 na hlavu , ale rodičia , súrodenci . Nie bývanie.....vzťah medzi deťmi a rodičmi sa na m2 nepreratáva.......neviem či človek ktorý je " vychcanec " kvoli výživnému býva v 1 izbovom byte.........a chce aby mu už aj tak dosť málo súkromia bolo narušované 2 x pubertálnym dieťaťom...........
@h2 áno jeho priateľka a súhlasia lebo ich nahovorili ze im bude dobre a tak a predtým o tom nechceli ani počuť
Tak ale otec ak by odklepnu striedavku jednoducho zozenie väčšie bývanie. Na čo by mu bolo teraz,ked je tam len on a priatelka.
@anjelicek26 To by síce mohol, ale to nie je len tak, že veď o nič nejde, stačí ísť a kúpiť nový byt.
A co tak nechat ich to skusit? Nech idu deti pocas uz zabehnuteho skolskeho roku k otcovi na tyzden. A uvidis co sa stane. Vyskusaju si to deti, vyskusa si to exmanzel, vyskusa si to jeho nova priatelka, vyskusas si to ty. Oni sa poucia a ty budes mat tyzden volna. A mozno sa tym vsetko vyriesi.
ved nech to vyskusaju, hoci aj nanecisto jeden mesiac. Velmi rychlo ich to prestane bavit v tomto veku sa tlacit styria v jednej izbe.
autorka A trápi ťa to výživné? Však ak tam u neho budú pol mesiaca prejedia viac ako by si dostala výživné, deti v tomto veku sú ako kyselina. Však ti tiež nebudeš mať pol mesiaca im musieť kupovať jesť, minieš menej vody a tak, teda ušetríš. Ak tam nebudú chcieť chodiť, tak treba zmeniť podmienky a nech ti dáva výživné. A podmienky na učenie myslíš ako? Však kniha do ruky sa dá zobrať všade... Muž a partnerka ako dospelí ľudia budú tichšie ak sa budú učiť alebo pôjdu von, budú mať oveľa lepšie podmienky ako napríklad deti čo majú aj 4 izbák, ale majú dvoch malých súrodencov čo vrieskajú, hučia a počujú to aj do svojej izby.
Podmienky na ucenie by som do toho netahala. Lebo ucit sa da aj v kniznici napriklad, teda aspon ja som tak chodila a to bolo teoreticky aj doma miesto.
Uvazujem, co tie deti k tomu motivuje, ak u teba maju dostatok sukromia a m2...
Deti sú už dosť veľké aby sa vyjadrili či im to vyhovuje, nechaj nech si to vyskúšajú a buď s ak tebe vrátia alebo nie.
Mám dieťa síce len jedno a ex býva tiež v jedno izbovom byte , nemáme síce striedavku (ex zatiaľ nechcel lebo je jasné že za opatrovateľku by dal mesačne viac ako za výživné ale teda. Nie je
vylúčené že ak by dcéra chcela a bude vo veku kedy bude môcť ostať aj oficiálne sama doma tak ísť môže aj na viac ako 2 dni , čo zatiaľ tiež nechce aj keď nemá problém stráviť aj každý deň s otcom nejaký cas) ale dcéra je u neho 2/5. A chodí tam rada aj keď nemá vlastnú izbu a dokonca ani písací stôl na učenie.uci sa pri jedálenskom.
V tomto veku nechaj detí nech dá rozhodnú. Nie vždy platí že u otca je väčšia voľnosť alebo voľnejší rezim
Ono niekedy keď čítam takéto témy mám pocit, že veľa žien sa sťažuje že chlap zaplatí výživné s tým to pr neho konci a všetko je na pleciach ženy, na druhej strane keď chlap povie že chce striedavku tak sa silou mocou bránia,že veď oni sú matky majú na dieťa väčší nárok a lebo oni matky to určite vedia lepšie a zrejme sa obávajú aj toho že teraz to budú ony kto musí platiť výživné, pritom určite veľa otcov by sa vedeli o deti postarať rovnako ako to robia aj tie matky, aj keď by to možno nebolo podľa toho ako to chce matka
Mne príde úplne mimo, aby v 1izbe spávali dvaja partneri a 2 pubertálne deti 🤦♀️🤦♀️ kde je súkromie? To s týmto súhlasí aktuálne partnerka tvojho ex?? Nepoviem na 2t za rok v rámci prázdnin to človek vydrží všeličo, ale 2t v mesiaci zažívať nulové súkromie?? Puberťáci si asi myslia, že tatko bude mať na háku a budú môcť chodiť po chatách a párty keď s týmto súhlasia...
Co vy viete ci otec nemá ten jednoizbak prerobený na dvoj napr.
Kamoška tak s partnerom žila v kuchynoobývačke a jej deti v pôvodnej kuchyni mali svoju izbu.

Autorka Takéto veľké deti 14 a 16 (minimálne) majú už svoj rozum a ak im to neprekáža, nestaraj sa do toho, nebud frustrovaná a pomstychtivá voči ex, bud rada že ex na rozdiel od väčšiny otcov čo si nájdu partnerku o deti mám záujem a nekašle na nich.