Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?
Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným
@lienka.7 Ano nepotrebuje mat v 16 rokoch vodicak to je pravda. Ale aky je rozdiel ci v 16 alebo 18? Napr by mohla povedat ze bude setrit k 18 a vtedy posle 500€ napr.
Keby to bolo vsetko opacne tak sa tu supy vyburite aky je tatinko xxx. Ale kedze toto forum je plne zakomplexovanych ludi tak este budete obhajovat 90€ mesacne na dieta. Este raz. Ked si robila 2-3 dieta vedela ze ma aj prve. Nic natom nemeni plat byvaleho. Keby zarabal iba 1000€ ? Potom by to bolo ok?
Ten vodičak by som argumentovala tak, že proste si nemyslím ze 16r potrebuje k životu auto. Počas štúdia nie je povinná brigádovať, keďže rodičia majú vyzivovaciu povinnosť, tak na vychádzky, dobrodružstvá môže chodiť peši, resp autobusom, vlakom, ako študent ma zľavy/vlaky zadarmo. Čiže to nie je nevyhnutnosť.
Ak bude pracovať, tak si vodičak môže urobiť.
Ale v tom prípade počítaj s tým, že budeš mať vyššie výživné, tvoj súčasný manžel v tomto slovo nemá.
za mňa 90 eur je proste akokeby nič na 16 ročné dievča. Jednoducho je to málo a treba kvitovať aj trpezlivosť prvého manžela že už dávno nepodal o zvýšenie výživného . To že je dievča u otca , tam by som problém nevidela, zrejme má lepšie zázemie a možnosti a možno aj lepší prístup . Autorka , dohodni sa s mužom , že prispeješ ale v rámci svojich možností čo hranice a limit pustia . A snaž sa to dodržať. Dcéra chodí k tebe ? navštevujete sa ?
@simonassss neplatis na dceru skoro nic a ona nemoze za to, ze mas dalsie 2 deti. Akoze toto keby tu chlap napisal, tak ho zakopu pod ciernu zem zeny. Bez ohladu na to, kolko tvoj ex zaraba, tak ty mas rovnaku vxzivovaciu povinnost ako on a mas dcere prispievat polovicu nakladov na jej zivot, ci myslis ze 16r na mesiac staci 180e? 🤷🏼♀️
Ľudia by ste zlí,tomu dieťaťu nič nechýba,matka je ochotná dať peniaze,ale v rámci svojich možností,platí výživné a asi keď otec nedal na zvýšenie mu to stačí,je síce blbé,že jej nový muž sa do toho stará ale proste je to jej muž, keď ma muž dobrý príjem a žena zlý a žena má deti tak je chudatko nech chlap platí, prečo nie aj v tomto prípade
@simonassss velke vydavky sa maju platit na polovicu, bodka...takze mu jednoducho splácaj polku vodičského, nie je to žiaden rozmar ale potrebná vec.neurobim si dalsie deti pokial nemam na zaobstaranie prveho a teda 90 eur mesacne na 16 rocne dieta v tejto dobe je na smiech, mna by hanba fackovala a nemohla by som sa omu dietatu ani do oci pozriet. Navyse tvoj ex ma dalisu rodinu dieta, zenu .. takze sa stara asi aj o nich.. plus dcera ho stoji mesacne urcite viac ako tu almuznu co ty posielas...
@simonassss na zabezpečení dieťaťa sa máte podieľať rovnakým dielom obaja. Chceš povedať, že otca stojí život dcéry 90 eur mesačne? No a čo, keď viac zarába? Je to jeho šikovnosť a keď mu ty dávaš 90 eur, čo nie je asi na polovicu nákladov na stravu za mesiac, jednoznačne musí platiť viac. Je logické, že na väčšie položky sa máte skladať. Som rozvedená so 17 rocnou dcérou, takže veľmi dobre viem, čo všetko potrebuje a aké sú ceny. A hoci to znie kruto, súhlasím s názorom, že keď sa o dieťa finančne neviem postarať, ďalšie do nezabezpečím. Naozaj by som sa hanbila napisat to, čo si napísala ty a ešte očakávať pochopenie či nebodaj ľutovanie 👎
@alkoholik keby ex zarábal 1000€, tak by dcerenka pravdepodobne tak nevyskakovala. Keď si teraz k Vianociam zmysli nový iPhone za 2k, tak akože @autorka ma teraz platit polku?
A môj názor na "vyuzivanie" výživného od ex a nereálne požiadavky na platenie aj zo strany žien sú tu zname. Mala by som taky istý postoj aj ku chlapovi, neboj sa.
Ano, 90€ je smiešne, ale evidentne to doteraz nevadilo a ex rozhodne netrpí núdzou. Pravdepodobne aj preto bude dcéra u neho.
@simonassss Tiež mi príde 90€ extrémne málo na 16 ročné dieťa. To že je ex šikovný a vie zarobiť neznamená že má platiť všetko, rodičia ste obaja rovnako. Tých 500€ je najmenej čo môžeš pre dcéru spraviť.
Keby ex dá na súd žiadosť o zvýšenie výživného určite mu ju schvália.
@sabina230 nase decko ma 16 a robi si vodicak. kym pojde na skusky, bude mat 17. potom bude rok jazdit pod dohladom. od 18 moze jazdit sam tak ci tak. aspon sa rozjazdi. nam sa to zda prakticke. mozno po maturite bude potrebovat vodicak kvoli praci. tak ho bude mat. tiez prakticke.
v tomto mame s manzelom rovnaky nazor. ak nemame, komunikujeme.
inak, ak si to vezmem, ze jeden rodic plati na potomka 90 eur mesacne, ak sa tych 500 rozpocita na 12 mesiacov je to necelych 42 eur. cize ako by platila 132 eur mesacne. mne sa aj to zda v dnesnej dobe malo.
@kavasmliekom ja nie, ale autorka si ocividne mysli, ze 90€ na dieta je fajn suma. Ja hovorim o tom, ze vsetky deti su rovnocenne - takze ak sa jej zda 90€ mesacne na 16r dost, tak rovnaka ciastka musi stacit aj ostatnym detom. Ak by davala najstarsej tolko, kolko na mladsich nespotrebuje, tak im to moze odkladat na sporenie.
@lienka.7 vodicak nie je nutnost a uz vobec nie v 16. Len pani matka by si mala uvedomit, ze na najstarsej sakramentsky setri, ked ju vybavi za 90€ mesacne a zda sa jej to dost. Takze ziadne take, ze nech prachaty otecko zacvaka vsetko, ked ona si vybrala luxus v podobe dalsich dvoch deti a zivota na rodicaku.
@sissy27 uz som tu viac krát napisala, ze nepoznáme dôvody , prečo je dcéra práve u otca. Nepozname tu pozadie, ale navazame sa tu do autorky. To je ale typické pre MK.
A ano, pokial by som ako chlap zarábala 5k, ex by bola na rodicaku, tak by som od nej nechcela ani cent, lebo by mi to bolo trápne ... a tobôž už nie na vodičský. tu bude problém očividne inde, nie v 90€.
@lienka.7 Človek by si mal spraviť toľko detí koľko zvládne uživiť. 90€ je smiešna suma, vodičák je v dnešnej dobe samozrejmosť. Matka platí na dieťa smiešnych 90€, otec zjavne každý mesiac zaplatí minimálne ďalších 400€. Prečo by matka nemohla prispieť na úplne bežnú vec?
To, že tvoj terajší manžel odmieta platiť viac výživné súd zaujímať nebude a taktiež nebude súd zaujímať, že otec má príjem 5000 a jeho manželka ďalšie tisíce. Ak otec zdokladuje výdavky na dieťa, rozdelí sa to na polovicu. Takže ak jeho výdavky na dieťa sú 500-600€ mesačne, ty budeš platiť polovicu, takže či na to máš alebo nie, súd to zaujímať nebude. Kamoškin manžel takto vyplakával na súde, že si nemôže dovoliť platiť 250€ na dieťa, ktoré mal s inou ženou (19 ročné dieťa, ktoré tento rok začalo študovať na VŠ) a súd aj tak 250€ odklepol, že si nemal robiť 4 deti, keď ich nevie uživiť a tiež celý ten čas platil smiešných 50€! ale tentoraz sa nahnevalo to dieťa, keďže jej matka sa nechcela súdne naťahovať, tak ona sama dala žiadosť na súd o zvýšenie a bolo zvýšené. On má ďalšie dieťa s inou ženou a ďalšie 2 s kamoškou, kamoška je na RD s najmladším synom, súd to absolútne ale absolútne nezaujímalo.
@simonassss dobre čítam 90€? To ma dieťa vreckové na mesiac a čo jedlo oblečenie ,výlet krúžok ?keby nemal otec zrazu by si našla a nasetrila? Alebo ta ma ospravedlňovať to že bývalý ma dobrý príjem ?grc
@simonassss áno čítam, ale vy sa máte podieľať na mimoriadne výdavky na polovicu. By som chcela vidieť tu reakciu keby je to opačne s bývalý ponúkne 300€. Stále platí, že je to tak isto tvoje dieťa ako tie 2, ktoré s vami žijú. Ja byt ex, dávno žiadam zvýšenie výživného. Súd nezaujíma, že si na rodicaku. Pretože máš mať toľko deti, koľko uživis, alebo zvýšiť životnú úroveň. 300 ti nedajú, ale tak raz toľko čakať môžeš. Obzvlášť keď bude chcieť už študovať na vs. A že tvoj súčasný manžel nechce platiť? To akože ma koho zaujímať? Bral si tá už s dcérou… takže…Znova sa pýtam ako by ste ju živili keby žije s vami? To by ste už s terajším mužom ex zdierali a čakali 100vky EUR. Ono je na mieste aj otázka, prečo bola zverená otcovi. Stále platí, že toto sa nedeje len tak.
@lienka.7 to neznamená, že ex bude platiť všetko.Aitirku najviac zaujíma, že terajší nebude platiť na jej dieťa, lebo oni majú vyšší príjem.Ma ženu, ktorá má 3 deti asi vedel, že tie stoja peniaze otrasné.Dcera asi vychcana nebude, keď je na strednej škole a brigáduje vyživovaciu povinnosť majú rodicia
@lucia147852 dcéra tam možno chcela ísť sama to je jedno
@earlgrey nepovedala by som, že súd nezaujíma príjem jedného aj druhého rodiča a výdavky. Zase keď mám na to, aby som minula na dieťa 600e, čo neviem si predstaviť, čo za tých 600e by som musela nakúpiť, keď na celú domácnosť pre 2 dospelých a 3 deti mám 600e...
A už keď aj potrebuje na výdavky pre jedného 600e, tak dôležité veci, nie ze dcéra chce aby som jej každý deň jej dávala vreckové po 20e.
Lebo je rozdiel to dať z 5000e, a iné z 1000e, či mám novú rodinu, či nie.
@kavasmliekom Cestovné, nájom, energie, strava, oblečenie, lieky.... suma 500€ mesačne je úplne reálna.
@tamitamitami ale oblečenie, kozmetika nie je kazdomesacna položka. Zase sa nehrajme, že na jednu osobu dáte 500e. Všetci kto žijete 2 dospelí plus 2 deti, date 2000e na Výdavky? Chcela by som mať taký príjem, nie ešte výdavky.
@kavasmliekom tak ide o to , čo deťom doprajes . Áno , ja na deti miniem určite viac mesačne ako na seba . Deťom platím krúžky , školu , výlety , jazykové kurzy , len to mám minimlane 200€ mesačne na dieťa v priemere a ešte dieťa nejedlo , neoblieklo sa , nemá vreckové + režijne náklady spojené z bývaním v spoločnej domácnosti . Samozrejme , že by to dieťa mat nemuselo , ale na to som si nerobila deti , aby chodili len do školy a domov + keď si ešte urobím ďalšie 2 deti , tak asi mám na nejaký ten štandard . Lebo pre mna , mat v dnešnej dobe 3 deti je nadštandard .
@alkoholik odpoviem, hoci mňa si sa nepýtal. Rozdiel v tom, či ma dieťa vodičák v 16 alebo v 18 je ten, že v 16 môže začať dieťa brigádovať a trochu si do tej 18 našetriť, aby sa podieľalo na zaplatení kurzu. Alebo odkladať do 23 a potom ísť na kurz. Alebo si na 18 narodeniny môže vypýtať peniaze od širšej rodiny, na vodičák. Mnoho známych to tak urobilo a ver mi, mohli by to zaplatiť. Treba rozlíšiť medzi nutnými a nepotrebnými výdavkami. Lebo dieťa, ktoré ledva začalo strednú školu, treba nechať tu finančnú gramotnosť zažiť aj v praxi. A samozrejme, tých 90 EUR, čo platí autorka na dcéru, je ako nič, ale to je iná téma.
@kavasmliekom Ja mám 3 ročné dieťa a mesačne 300€ určite ide len naňho. Počítam stým že výdavky sa základnou/strednou školou ešte zvýšia.
Kupujem úplne normálne, priemerné veci, občas niečo lepšie ale v konečnom dôsledku žiaden luxus.
Len strava pre 3 osoby je kľudne 500€-600€€ (150€), krúžok 50€, oblečenie/topánky 100€ raz za 3 mesiace (30€), lieky/vitamíny 30€, drogéria 10€....to je 270€ a to nepočítam výlety, energie, hračky, škôlku (keďže zatiaľ nechodí).
@simonassss V prvom rade, to, ze tvoj sucasny partner nie je ochotny platit vyssie vyzivne, nikoho ani sud zaujimat nebude. vyzivne mas platit ty ako matka a nie tvoj druhy muz. ked ti robil deti, nevedel, ze uz dieta mas? ci si myslel, ze prvorodene deti sa chodia past na luku? mam takmer 16 rocnu a 90€ tyzdenne len preje. vsak to nie je na smiech, ale na zaplakanie taka suma pri dnesnych cenach. ta tvoja dcera si tiez musi o tebe mysliet svoje, ked jedna matka si robi deti bez rozmyslu a potom bedaka, ze nema odkial platit. ja byt tebou, modlim sa za exa kazdy vecer ruzenec a ticho sucham nozickami, ze je taky trpezlivy dobrak a nezenie ta pred sud o vyssie vyzivne. pri takom prijme si moze dovolit zaplatit si spickoveho pravnika a 180-200€ by si mesacne na dieta v takom veku platila bez diskusie. a podielala sa aj na mimoriadnych vydavkoch. a mimochodom, to, ze si na RD nie je ziadne ospravedlnenie. 2 a pol roka na RD je privilegium, nie samozrejmost a dovolia si to len zeny, kt. si to dovolit mozu.
Mám 17-ročnú dcéru, som druhýkrát vydatá a mám s druhým manželom syna, prváka. Ex je ženatý, deti nemá. Platil 130€, minulý rok som požiadala o zvýšenie. Súd určil sumu 200€, no on sa odvolal, že robí za minimálku a ja za oveľa viac (poznámka - som učiteľka). Po odvolaní mu súd určil sumu 240€ mesačne. Toľko k tvojim 90€ a rodičáku (mať ďalšie deti bola tvoja voľba - má tvoje staršie dieťa doplácať na tie mladšie? ona za to nemôže, že si na rodičáku, prepáč). Teraz k vodičáku - nakoľko ho dcéra pred týždňom úspešne urobila, mám čerstvé informácie. Stál ma 890€ plus zdravotná prehliadka 37, plus kurz prvej pomoci 25, plus kolok. S autoškolou sme boli dohodnuté na splátkach. Ex neprispel ani cent. Neprispieva ani stužkovú, dcére nič nekupuje, ani za ňou nechodí. Vyčíta jej, že sa mu neozve ani na narodeniny. Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Môže si za to sám. Ak chceš aj ty takto prísť o dcéru, kľudne sa ďalej vyhováraj na svoj rodičák a dve malé deti. Za mňa - sebecké, nepochopiteľné, smutné, neodpustiteľné. Nechápem, ako môžeš zavrhnúť dieťa. Nikdy by som rodičom neodpustila, keby sa na mna vyprdli len preto, že majú ďalšie deti. Sorry.

@minenkak súhlasím s tebou. V 16tke vodičský nepotrebuje. Zaujímavy by bol aj dôvod, prečo je dcéra s otcom. @autorka ?
@sissy27 keď jej prachaty tatinko bude sponzorovať auto, nech jej zasponzoruje aj vodičak. Nie je to nutnosť pre život.