icon

Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?

simonassss
22. nov 2024

Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným

nin12345
22. nov 2024

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pravna-...
Nie si toto nahodou ty autorka? Lebo pises ze davas vyzivne+vreckove 90€ a velmi podobne sa mi tie pribehy zdaju

eliska13
22. nov 2024

@kavasmliekom to môžeme takto dať dieťaťu iba najesť to je nutné.Ja dcére musím kupovať šošovky 35 eur/3 mesačne, teraz boli na výlete zo školy 50 eur, 35 eur mesačne cestovné, krúžok 60 eur, aj krém na tvár má akné má ho doporučený od kožnej, roztok na šošovky 8 eur, radšej to nerátam pracujeme dvaja, tak samozrejme, že kúpim aj novu mikinu, čapicu deti vekom potrebujú čoraz viac veci a už v Pepcu a Tescu za minimum nekúpim.A to môžeme byť radi, že nemá zatiaľ túlavé topánky s kamarátkami vreckové atď...
Deti nie je len strava, ale občas aj kino, pizza s rodičmi, tričko a to ju krotim a nekupujem čo si zapisti.Teraz sa jej pokazil mobil 45 eur, dentálna hygiena to pôjdeme cez vianočné prázdniny a budem tŕpnuť či jej nenájdu kaz.

veronicka1901
22. nov 2024

90 eur v dnesnej dobe je naozaj velmi, velmi malo. Len mesacna splatka strojceka 13 rocnej dcery nas stoji 95 eur mesacne a kde su ostatne veci. Uraz sa alebo nie, ale je to fakt smiesne. Aspon sa s dcerou stykas? Budujes si nejaky vztah k nej?
A co sa tyka otazky, podla mna na vodicak ma este cas, ale urcite by som jej prispievala viac.

earlgrey
22. nov 2024

@kavasmliekom Ja keď som bola na súde o výživné, chceli normálne aj koľko platím za byt, energie atď. Tak ja len podľa toho píšem, že suma +-500.
A napísala som prípad kamošky, kedy sudca sám povedal, že si nemal robiť 4 deti, keď nemá z čoho platiť výživné a pritom to 19ročné dieťa, čo študuje na VŠ má denné štúdium, tým pádom vraj nemôže hľadať brigádu a pracovať popri VŠ a sudca odklepol výživné 250€ a to kamoškyn manžel zarába len okolo 2000€ 🤷‍♀️

zuzanaam
22. nov 2024

@kavasmliekom na osobu 500 eur? Veď to je aj málo. Min. 300 eur/mes./os. strava, cca 100 eur bývanie (nájom, voda, elektrina, kúrenie, poistka...), a zo zvyšných poplatiť krúžky, vstupenky na športoviská a kultúrne podujatia, obuv, oblečenie, kozmetiku, drogériu, knihy, výdavky do školy, športové vybavenie, telefón, internet, niečo na voľný čas, cestovné atď. A to ešte nepíšem o letných táboroch a dovolenke.

jajka257
22. nov 2024

@kavasmliekom neuveríš, ale áno, suma na jedného sa môže hýbať aj vyše 500 eur. Mám skoro 16 a tých smiešnych 90 preje cca za 6 dní. A bývanie, potreby do školy, cestovanie, oblečenie a iné veci, ako lieky, fyzioterapeut a ďalej radšej nepíšem. To som pomaly aj na 800 eur mesačne, ak nie viac .

jajka257
22. nov 2024

@simonassss ako matke mi zovrelo srdce. Veď to dieťa je pre teba len mínus 90 eur mesačne. Ty máš svoj život a jej existencia je zrejmé len povinná platba. Ideálne, keby ex ešte posielal tebe. Čo ty na to?

betulinka1
22. nov 2024

@simonassss k výživnému sa nejdem vyjadrovať, lebo to je hanba sudu, ze taketo nieco vobec dovoli. Autorka požičaj si a daj dcere 500€ na vodicak. Splácaj, kde ti požičajú. Tak ako vyzivujes nove deti, by si mala davat aj dcere. Ked uz je tvoj ex taky grant a neriesil to doteraz, tak aspon teraz sa ukaz.

kavasmliekom
22. nov 2024

@zuzanaam ale to nie sú mesačne náklady, treba ti každý mesiac nohavice, topánky, bundu, tašku do školy, knihy? A ináč, čo do výživného pletiete letnú dovolenku a tábory? To nie sú mesačne náklady, ale mimoriadne, čo letnú dovolenku by som nezaplatila, jedine, ze by išla so mnou, nie s otcom.

lienka.7
22. nov 2024

Keď tu čítam tie sumy, ze 500-600€ na 1 dieta, rozmýšľam, ze prečo sa tu teda stale narieka ze tie nase platy su také "ubohe"? 🤔 vsak to je potom 2-2,5k len tak na bežný život, bez poplatkov na bývanie a pod. ale však zabudla som, sme predsa na koňovi kde má každá min.3k v čistom, muz 5k ahoj čistom, dom a 2 byty, 2 auta atď., atď., atď. Nejaká zvýšená DPHcka vám potom nemoze absolútne "trhať žily" pri takom životnom štýle a príjmoch, či?
A tiež, co všetko je dnes uz vlastne "standardom". Kým budú dospele tie moje, štandardom nebude k 16tke vodičský, ale asi rovno byt. Aj s mesačným budgetom od nas samozrejme, aby sa mladi mohli hrať na velicenezávislých 👌 omg 🤦‍♀️

kavasmliekom
22. nov 2024

@nikaeli ja som nepostrehla, že by sa vyprdla na dcéru kvôli ďalším deťom. To, že platí 90e, asi bola ich spoločná dohoda, to ešte nemusí znamenať, že dcéru nepodporuje, nekupuje, nenavstevuje. Len nemá 500e na vodičak. No nie každý má 500e len tak zo dňa na deň.

slavka1988
22. nov 2024

@kavasmliekom veď keď nemá nech navrhne ex mužovi splátky

kavasmliekom
22. nov 2024

@slavka1988 aj taka rada tu už bola.

kavasmliekom
22. nov 2024

@lienka.7 presne to som písala, my mame celkový príjem v domácnosti niečo cez 3000e, máme tri deti. Keď si tak pre počítam, to je 600e na osobu, ako tu bolo vyššie napísané, lebo teda aj moje deti chodia aj na krúžky, aj do školy, škôlky, tiež sú oblečené, aj plne bruchá majú, aj na výlety chodíme...aj hypotéku platíme aj nájom a auto, mobily. A ešte aj ušetríme. Tak ja neviem, či im nedávam malo jest, alebo ci nechodia každý deň v tom istom 🤔

kavasmliekom
22. nov 2024

Ale aby ste sa tu do mňa neobuli. Súhlasím s tým, že keď na to nemá, aby živila jedno dieťa, nemá si robiť ďalšie, to na súde neobstojí, že je na rodičovskom, alebo že jej ex zarobí 3x toľko co ona, či jej manžel. A ani to, že jej manžel s tým nesúhlasí.
To, že na jedno dieťa niekto MESAČNE minie na dieťa 600e, je pre mňa luxus. Či je 3r, či 16r. Kým je zdravé, nepotrebuje žiadne špeciálne lieky, terapie.
A keď ten druhy rodič potrebuje dokazovať, že dieťa má mať všetko, má čo si ukáže, tak nech mi to poskytne, zo svojho. Prečo ja by som sa mala skladať na ich maniere, ktore sa dajú poriešiť aj ináč, napríklad neskôr, alebo na splátky.

tamitamitami
22. nov 2024

@lienka.7 My osobne sme nastavený tak že chceme dieťaťu dopriať (či už vo vzdelaní, záujmoch, zážitkoch). Sme mladý pár a momentálne sme finančné na tom tak že vieme tých 100% dať iba jednému dieťaťu. Druhé by sme chceli (možno aj tretie) ale až v momente kedy si budeme istý že mu vieme tiež dopriať tých 100%.

Náklady na dieťa sú aj poplatky za bývanie, energie (veď to nie je zadarmo).

Dieťa prežije aj bez krúžkov, vreckového, nového oblečenia, výletov, vitamínov, darčekov. Áno, veď dá sa uskromniť a ušetriť na strave, drogérii. To za mňa ale nie je život. Potom to aj tak vyzerá že človek pred výplatou musí počítať každé euro, lebo doma 2-3 hladné deti a príjem rodiny 1 000€.

lienka.7
22. nov 2024

@tamitamitami ja svojim deťom doprajem všetko, čo potrebujú, nie všetko na čo si zmyslia a to je ten rozdiel. No vidis, ty sa nevieš uskromniť, tak mas iba 1 dieta. A možno by si sa ani nemusela uskromnovat, stačilo by iba prehodnotiť nejaké výdavky. Náklady na dieta čo sa týka bývania sú kolko navyše? 30€ mesacne? Inak mas všetko pausalne co by si platila aj bez deti. Co sa tyka krúžkov, ano dieta prežije bez 5 krúžkov týždenne, v pohode mu stačia aj 2. Co sa tyka vreckového, to závisí od veku samozrejme. Pokial je menšie, pár eur týždenne je ok, pokial mu zabezpečujes veci ty, co iné ešte potrebuje? Nejaké kino ci výlet v pohode zaplatim, žiadny problém. Pokial je dieta už väčšie, nevidím najmenší problém, aby si z brigády kúpilo čo len chce, samozrejme na ten základ mu rada dám, ale určite nie denne 20€ aby minulo na hlúposti typu mekac a pod. Co sa tyka oblečenia, v pohode sa dá kúpiť v zľave minisezony. Ja tak bezne kupujem topánky ci bundy za polovičné ceny. A aj tak majú deti teraz zbytocne veľa oblečenia. Ono vždy je to len uhol pohľadu. Ty k životu potrebuješ znackove mydlo za 5€, pre mňa je to iba mydlo a stačí mi v pohode za 2€, hoci mám aj na to 5eurove. A plus, ono sa treba pozerať na co ma dana rodina a nie pausalizovat a vyratavat tu, co je štandard. Pre teba je možno štandardom kúpiť dieťati po každý krát keď si v obchode hračku. Pre mňa zase nie. A opat, nie je to o tom, žeby som na to nemala. Jednoducho nebudem kupovať hlúposti a potom tu vyratavat, ze ma dieta stojí 600€ mesacne. Teba stojí 600, mňa 400€ a ma taktiež všetko čo potrebuje a je spokojne.

earlgrey
22. nov 2024

@kavasmliekom
@lienka.7
Vy dve ste to nepochopili, ja som napísala tu sumu, lebo keď som bola na súde, tak mi sudkyňa povedala, že do nákladov na dieťa mám započítať aj náklady na bývanie, energie, voda, kúrenie. Čiže keď ja mesačne dám na domácnosť (nevravím jedlo a ošatenie atď.) 400€, tak to ide 400:2...ja a dcéra..čiže mesačne na bývanie a náklady s tým spojené spadajú na jednu osobu 200€...tak to bolo vysvetlené mne na súde, preto som napísala to, čo som napísala. Ale tak ja som žila sama s dcérou, keď som bola na súde o výživné. Čiže 200€ na bývanie, plus cca 200 eur na stravu a bežné veci s tým spojené a už je to 400€ na dieťa...a to zase rozdelili na dvakrát, jednu časť mám platiť ja ako matka a jednu otec, čiže 200€, výživné.
Darmo napr. otec zdokladoval, že koľko zarobí a aké má výdavky on a že mu ostáva 150€ pre seba na mesiac...tam už zazneli veci ako, má si nájsť lepšie platenú prácu, brigádu atď. Pritom otec mojej dcéry platí nad rámec výživného...posiela podľa toho, koľko môže, niekedy 500, niekedy 700 a niekedy viac, čo samozrejme ja svojej dcére odkladám, aby mala do budúcnosti. Nežiadala som, sám sa rozhodol.

lienka.7
22. nov 2024

@earlgrey jaj, cize ked budem mat mesacne náklady na domácnosť 1000€, tak akože 500€ rátam na dieta? Plus ďalšie náklady k tomu ešte. Co ja viem 300€. Cize si na dieta dám ze ma stojí 800€ mesacne? To asi ťažko. Lebo tie náklady s bytom a energiami by si mala tak ci tak. S dieťaťom alebo bez. S dieťaťom ich máš len o nieco málo vyššie.

simonassss
autor
Odpoveď bola odstránená
earlgrey
22. nov 2024

@lienka.7 Ja len píšem, čo bolo mne povedané...pritom ja som výživné ani nechcela, lebo sme s otcom dieťaťa mali dohodu ale sudkyňa trvala na výživnom, v návrhu o zverenie dietata som o výživnom ani nepísala, len jej otázka bola, že výživne nežiadáte? a ja, že nie, že nechcem, odročila pojednávanie...a kázala mi doniesť spracované náklady na domácnosť plus dieťa a potom už ona tam delila, počítala a somariny, tak som len napísala, akú skúsensoť som mala ja...že ako to sudkyňa prezentovala atď.

kavasmliekom
22. nov 2024

@earlgrey čiže keď na stravu dáš 400e, tak dcéra na mesiac zje za 200e, áno? To čo jej varíš? Lebo pri 5clennej rodine je to už 1000e len na stravu, pri tvojich výpočtoch.
Z môjho pohľadu je to tak, že rodina dá na stravu vyčlenený obnos, napríklad 500e, a prestavuje sa, či sú 3, či 5. To isté nájom, či si sama, či s niekym, ten nájom platíš rovnaký.

earlgrey
22. nov 2024

@kavasmliekom už som písala vyššie ako mi to bolo na súde vysvetlené. a napísala som cca 200 na stravu

dankagirl
22. nov 2024

To nemýlite vážne poniektore .🙈
To ,že jeden rodič nemá navyše € ako 2 rodič .
Neznamená ,že nemá záujem o dcéru .
Aj mi sme si mohli dovoliť synovi zaplatiť vodicak ,ale syn si to brigáduje .
Chcel si to zaplatiť sám ,ale nakoniec sme sa dohodli ,že mu prispejem aspoň polovičkou .
Čo tak mladú naučiť sebestačnosti a nie utracaniu..
Nech si zarobí ..

lienka.7
22. nov 2024

@simonassss zase vulgarne urážať sa tu nemusíme.... zbytocne ta tu budú nahlasovať.

earlgrey
22. nov 2024

@kavasmliekom napr. dcéra sa nestravuje v škôlke, lebo tam odmieta jesť, tak áno, varím každý deň, zelenina, ovocie, jogurty atď. veď idem do obchodu, nič nekúpim a bum 30€

kavasmliekom
22. nov 2024

@earlgrey písala si 400e na bývanie, delené 2, a na stravu 400e delené 2. Ze výživné na dieťa je 400e, a polovicu ti ma dať otec dieťaťa.

matkahelka
22. nov 2024

@lienka.7 ja si dovolim len taku vsuvku pri tvojej matematike. to, ze niekoho stoji dieta 500€ mesacne zdaleka neznamena, ze tych 500€ mas nasobit poctov clenov v domacnosti. nas stoji starsia dcera mesacne daleko viac ako 500€. robi kraso, len za lad platime mesacne 250€, trenerka stoji 180€ len treningy. za kazdu sutaz si trenerka uctuje 25€, k tomu platit startovne, cestu, ubytko, stravu, kostymy. jedne korcule na mieru, len topanky bez nozov stoja 800€, noze dalsich cca 150€. jedne korcule ma tak cca na 8mesiacov. jeden kostym na sutaz na mieru stoji cca 150€. dcera je celiaticka, jeden pol kilovy bzlp chlieb stoji cca 6€, jeden rozok cca 2€. dnes som jej kupila 2 kusy 150g makovnikov - 13€. k tomu chodieva, ako kedy, 2-3x mesacne na hodinu baletu, kde jedna hodina stoji 15€. rychlo vyrastla, riesime skoliozu, chodieva cvicit SM system- hodina cvicenia 8€, chodieva ako kedy 2-3x tyzdenne. ma lektorku spanielciny- 15€/hodina, 4x mesacne. to neratam cestovanie, skolu, mobil, obliekanie. vonku a kino nehrozi, lebo na to nema cas a kamosky ma len baby na korculku. my pre istotu ani neratame, kolko nas ona mesacne stoji, ale s istotou vieme, ze ja, moj muz a mladsia dcera nemame mesacne dokopy traja taku reziu ako ona sama. samozrejme, okrem jedla je vsetko nepotrebne k zivotu, to nepopieram. len som tym chcela povedat, ze matematika, ak jedno dieta stoji rodinu 500€ a su v rodine styria, nemusi vo vysledku znamenat 2000€, pretoze ja ani nekorculujem, ani necvicim sm, nechodievam na balet, ani k lektorke spanielciny, nie som celi a regulerne jem asi tretinu toho, co je dcera.

lienka.7
22. nov 2024

@jajka257 keby si mala deti viac, musela by si si to rozpocitat inak a rátať s tým, že aj ostatne mas. Ci len na 3 deti by si dala 2.500€? V prípade ze zarabas tak 5tku, beriem späť. Potom uplne v pohode.

kavasmliekom
22. nov 2024

@earlgrey proste mi to príde veľa na osobu počítať, samozrejme, že je to drahšie, ako keď sa varí pre rodinu.