icon

Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?

simonassss
22. nov 2024

Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným

tamitamitami
22. nov 2024

@lienka.7 Je to o uhle pohľadu, za mňa sú tieto veci štandard (až na tie hračky).

Krúžky - ak má dieťa talent a chce v danej aktivite pokračovať tak to nie je len o zaplatení krúžku. Ak sa jedná o šport tak treba kupovať výbavu a platiť súťaže/sústredenia, voziť ho tam xy krát týždenne. Nikdy by som sa nechcela dostať do štádia kedy by som svojmu dieťaťu musela povedať že nepôjde na sústredenie lebo na to nemáme.
Brigáda - super vec ak dieťa chce niečo nadštandardné (drahé oblečenie, nový telefón, 20€ vreckové denne). Ináč som za to aby si dieťa peniaze z brigády odlkadalo/využilo ako uzná za vhodné. Nie využívať tieto prostriedky na veci ktoré by mal hradiť rodič.
Oblečenie - nekupujem žiadne extra luxusné značky. Občas bežné obchody ako Tedi, Pepco. Veľkú čas Tesco, HM....niečo málo Lindex. Aj tak ma oblečenie pre dieťa stojí na sezónu 100€-150€.
Kozmetika - kupujem z lekárne lebo dieťa takú potrebuje kvôli pokožke. Čo by som ju nechala vychádzanú lebo bohužiaľ neostali peniaze?
Lieky/vitamíny - dnes to je už len pri bežných vitamínoch výrazná položka.

Ja by som sa vedela uskromniť ale nechcem sa uskromniť. Nikdy by som nedovolila aby sme museli žiť život kde počítame každé euro a rozmýšľame čo si môžme dovoliť.
Radšej na sebe zapracujeme a potom sa vrhneme do ďalšieho dieťaťa. S dobrým pocitom že sme všetkým deťom mohli dať rovnako.

A je to presne tak ako píše @earlgrey, súd si delí náklady na domácnosť počtom osôb ktoré tam žijú.

@kavasmliekom Ceny potravín šli strašne hore. My sme 3 a tých 500€-600€ kľudne padne. Nekupejem nič extra a jeme úplne normálne porcie. Raňajky+obed+večera+plus niečo pre chuť nás bežné denné stojí 15€-20€.

Mať dieťa je voľba a každý by mal rozmýšľať koľko detí si môže dovoliť aby vedel normálne žiť. Ja netvrdím že môj štandard je správna cesta určite sa dá aj ináč. Ale platiť 90€ na dieťa a nemať peniaze mu jednorázovo viac prispieť....

lienka.7
22. nov 2024

@matkahelka jaj, cize jednému dietatu doprajem a druhému poviem, sorry moja, ale sestricka korculuje takže na teba nám už nevychádza a môžeš sa tak akurát na nu pozerať? Hm, pekne. Mimo to, kraso šport veľmi dobre poznám, kamoskina dcéra tiež bruslila. Žiaľ, keďže situácia je tam aká je, nedala si povedať, že úplne zbytočné vyhadzuje peniaze do luftu. Keď si to spocitala mohla mať za to aj aj slusne auto. Ale nedala si povedať. Ale samozrejme, pokiaľ necakas, ze budeš mat doma novu majsterka sveta, sú tieto športy uplne zbytocne vyhadzovanie peňazí do luftu.

lienka.7
22. nov 2024

@tamitamitami nikde som nenapisala, ze 90€ je dostatok. Ale tak asi mali/maju takú dohodu keďže ex ma nielko násobne vyšší príjem ako matka. Moze teda dopriať dietatu viac, nemusíte tu hneď z
@simonassss robit netvora, co sa nestara a nezaujíma o dieta. Ale stojím si za tým, že 16 ročná vodičak ihned nepotrebuje. Iné by bolo keby jej ex povedal, že k 18tke by jej mohli dat vodicak, nech si nachysta toľko a toľko. Ale nie, ze nech hneď na drevo vycaluje 500€ (onzvlast keď boe, ze ich nema) a keď nemá nech si požičia. Za mna je to drzosť.
Co sa tyka ostatného, ako som písala, je to iba o tom, koľko peňazí mas. Môžeš minut 600€, tak minies a aj tak ti nestaci. Ja miniem napr. 400€ a stačí nám.
Preto tu neznášam debaty typu koľko miniete na to a to... lebo je to individuálne.

matkahelka
22. nov 2024

@lienka.7 nie, vobec som to tak nemyslela. medzi detmi rozdiely nerobim (ako autorka tejto diskusie). mladsia dcera este nema ani 3 roky, na ziaden kruzok nechodi. ak bude chciet, bude chodit. je vsak v rodinach uplne bezne, ze jedno dieta sa niecomu venuje a druhe nie, takze logicky to jedno dieta stoji viac. na to som chcela poukazat a predpokladala som, ze to pochopis, ze nie kazdy clen rodiny stoji tu rodinu rovnake € ako si to ty automaticky nasobila poctom clenov rodiny. a ano, sme uplne ok s tym, ze nase € idu kvazi do luftu, dceru to vsak extremne bavi, ma pravidelny pohyb, skvelu imunitu a ked bude chciet, bude moct robit trenerku. kvoli jej konicku biedu netrieme.

maciatkolulu
22. nov 2024

@lienka.7 len to je mama....ma manžela a ten sa bude posudzovať tiež. Úprimne si neviem predstaviť,ako teda žijú tie dve deti,keď na jedno je ochotná matka dávať 90 eur?! Ktorý otec dostal také výživné? Ano,ktorý,aj ten,čo sa 2.x oženil a má ženu na RD,platí minimálne 180. Toto je podľa mňa výsmech. A súd to bude zaručene prejednávať. Podľa mňa je to veľmi smutné.

kavasmliekom
22. nov 2024

@matkahelka kde si prišla z príspevku autorky na to, že robí rozdiely? Len preto, že nedá 500e 16r na vodičak? Písala, že prispieva aj mimo výživného.

matkahelka
22. nov 2024

@kavasmliekom pretoze jedno dieta, este aj novorodenec, pokial nedojcis, ta stoji VIAC AKO 90€ mesacne.

lienka.7
22. nov 2024

@kavasmliekom to, ze robí rozdiely si tu domyslelo lyncovacie komando na MK, aby malo tému mimo 🤦‍♀️ tu je uplne typické súdiť a vyjadrovať sa aj keď o situácii vedia veľké guľové 👌

maciatkolulu
22. nov 2024

@kavasmliekom lebo dáva 90eur.vyzivne,by si bola s takým spokojná na 16.rocne dieťa od ex? To je fajn. Nejako je to prazvlastne nastavené,že otec musí platiť vždy a radia sa sumy až sa človeku rozum zastavuje,zoznamy také a odkladanie bločkov atď.. a pritom ten otec si poväčšine zakladá tiež novu rodinu a má ďalšie vyživovaciu povinnosti,áno aj voči novej manželka na MD,ale to nevadí,cvakať musí,ale mamička,ktorá si narobila ďalšie dve deti,ta zázračné nemusí. Lebo jej muž čo? Zarobí menej? A koho to zaujíma,ma makať😉,či? Obrátené to neplatí?

earlgrey
22. nov 2024

@kavasmliekom písala som 400€ na bývanie, deleno 2...tak to sudkyňa počítala na súde..a že strava a bežné výdaje na dieťa cca 200 mesačne...len na dieťa...a neviem ako v iných rodinách, ale ja dávam dcére raňajky, potom je v škôlke, na obed chodí domov, dávam jej obed, potom ešte niečo na olovrant, večera...tak nech miniem na stravu len na moje dieťa 5€ na deň, to je cca 150€, na mesiac...minimum...ale ok, v pohode...ja sa nehádam, ja som napísala aj v komente, pre inú komentujúcu, že ja som prvotne ani výživne nechcela, sudkyňa odročila súd, kazala doniesť mesačné výdavky na bývanie - celkovo, plus na dieťa čo sa týka stravy atď. to som doniesla a ona tam delila, počítala atď.
Ale dobre, každý to má ináč...len uznaj, že 90€ na mesiac pre 15 či 16 ročné dieťa je proste smiešná suma...to dieťa niečo zje, aj to stojí peniaze, už má aj menštruáciu, to tiež stojí peniaze, aj keď len 10€ na mesiac, teraz treba zošity a výbavu do školy, knihy (aspoň my sme si kupovali)...a nech aj otec má náklady na dieťa 200 mesačne plus ročne dajme tomu cca 200 ročne...to je cca 20 na mesiac (to som len tepla) atď. tak minimalne 150€ mesačne to dieťa potrebuje...a to je realita...k tomu vodičáku sa nevyjadrujem a ani som sa nevyjadrovala...

kavasmliekom
22. nov 2024

@matkahelka no zase nerobme z toho 16r dievcata chuderku. Autorka platí 90e, na ktorých sa dohodli s jej otcom. Keby nemal na pokrytie jej výdavkov, tak si pýta viac. On s tým súhlasil. Stále môže žiadať viac, čo asi kvôli hádke na vodicaku aj urobí.

maciatkolulu
22. nov 2024

@kavasmliekom však má rozum,môže to dievčaťu odkladať.

matkahelka
22. nov 2024

@maciatkolulu ona neplati vyzivne 90€, plati vyzivne + vreckove 90€, cize vyzivne je z toho mozno 60, mozno 70€.

jajka257
22. nov 2024

@simonassss a ty si sa práve predviedla

matkahelka
22. nov 2024

@kavasmliekom a co je to 16r dievca, ak nie chuderka, ked jej VLASTNA matka nedokaze realne vycislit naklady a o € ju treba ziadat.

maciatkolulu
22. nov 2024

@matkahelka aha,dohromady je to proste 90eur. Čo je suma,za mňa ako výsmech. Koľko dostane vreckové z toho,koľko dostane otec ako príspevok? Fajn keď boli dohodnutí,ale asi už nebudú,čo sa nečudujem. Akože ľutujem tie dve deti,asi nemajú veľa ,snáď sú aspoň najedene 😁,lebo reálne toto čo dáva na VELKE dieťa,ja neviem,by ma hanba fackovala a nevedela by som spávať.

tamitamitami
22. nov 2024

@kavasmliekom Ok, otec má peniaze tak berie ohľad na ex a chce iba symbolické minimum. Tak o to viac nechápem že je problém jednorázovo prispieť dcére na vodičák. Pri 90€ výživnom jej každý mesiac mohla kľude odkladať 15€-20€.

maciatkolulu
22. nov 2024

@kavasmliekom za mňa je chudinka,lebo mama sa jej v pohode vzdá a šup,dve nové deti a veľkej ma stačiť 90 eur.... Bývate tu chlapa roznosili ako hnadru,kebyže si narobí dve nové deti a na veľké dáva 90 eur. Však viac nemôže,má manželku na MD,tá istá pozícia,len obrátené.

jajka257
22. nov 2024

@lienka.7 už ti tu bolo vysvetlené inými. Náklady na dieťa sú aj ubytovanie. A iné potreby. Áno, dcéra má skoliozu, a teda je to dosť drahá aktivita. Má súkromné cvičenia SM, masáže a iné veci. To veru nie je zadarmo. A rodičia majú mať toľko detí, aby sa vedeli postarať. A mimochodom, neuveríš, mám aj manžela, ktorý zarába a nedelime na moje a tvoje. Takže ano, vieme sa postarať.

kavasmliekom
22. nov 2024

@tamitamitami a ty si čítala jej uvodny príspevok, že ona nepovedala, že nedá, ale nemá na to aby dala naraz? Chcela dať 300e, nesúhlasil. Povedz mi, aký je problém pri 5000e dat dcére na vodičak s tým, že jej matka by mu posielala k výživnému a splácala mu to?

lienka.7
22. nov 2024

@matkahelka no vidis, a teraz by sme sa tu do teba mohli pustiť, aká si to predsa matka, keď jednej dcere doprajes a druhej nie. Co tam po tom, ze to vlastne ani nepotrebuje. (To je len moja rečnícka úvaha, nemusis na to vôbec reagovať, nemám záujem sa tu s tebou dotahovat, ďakujem za pochopenie).

matkahelka
22. nov 2024

@lienka.7 a ktorej dcere nedoprajem? tej ani nie trojrocnej? a co konkretne jej nedoprajem? kurz korculovania ma za sebou. ak bude chciet korculovat ako jej sestra, bude. ak si vyberie iny kruzok/sport, bude nan chodit. takze este raz a pomaly, ake robim ja rozdiely medzi dcerami?

lienka.7
22. nov 2024

@jajka257 náklady na ubytovanie dietata netvoria 50% z celkových nákladov, to nie je pravda. Zdravych deti môžeš mať aj 5 a si v pohode. Ale stačí ti aj jedno nejako postihnuté a si v prdeli. Len to k tomu tvojmu vyroku, ze každý ma mat iba toľko deti, kolko uživí. Ty dopredu vieš, že sa ti nenarodi nejako postihnuté alebo sa nebodaj niečo nestane potom? Máš veštecku guľu nebodaj?

maciatkolulu
22. nov 2024

@lienka.7 jejda,aj moja druhá dcéra chodila na balet a aquabely,dosť nás to stalo,aj financií,aj času. Prvá nemala nič také špeciálne. Ale to neznamenalo,že ex platil na druhú viac. Alebo,že by dostávala viac. Teraz dostáva malý asi najviac,lebo je už vlastne sám. Ale pardon,vlastne staršej som naďalej platila súkromnú základnú a stredná už bola na konzerve. To sa vždy predsa nejako rozdelí. Ale jednoznačne majú veľké deti oveľa väčšie náklady a je jasné,že 90 eur je výsmech. Ak boli dohodnutí fajn,ale asi pretiekol pohár. Možno bol ex zhovievavý,lebo mala dieťa,ale proste aj keď na to asi nemajú,urobili druhé a prvé netreba život,lebo čo? Otec pracuje a zarába,nevadí,že má manželku,možno tiež na MD. Veď sa to naozaj treba pozrieť obrátené.

tamitamitami
22. nov 2024

@kavasmliekom Taký že ide o princíp a asi mu už dochádza trpezlivosť. Keby mne chlap dáva 90€ tak by som tiež brala ako samozrejmosť že bude ochotný prispieť viac keď bude treba. Hádam má matka 3 detí niečo našetrené za tie roky.

jajka257
22. nov 2024

@lienka.7 ježiši Mária, moja dcéra nie je postihnutá. Má skoliozu, tak ako x iných detí. A predstáv si, začalo to vďaka covidu, keď len cucali doma. Do vtedy jej nič nebolo. Poprosím ťa, aby si sa o nej nevyjadrovala ako o postihnutej. A to, že jej dozicim súkromného fyzioterapeuta je o Tom, že môžem.

lienka.7
22. nov 2024

@maciatkolulu a ty vies, ako to mali/maju dohodnuté? Aká je u nich situácia celkovo? Co sa zrazu stalo? Mimo to, všetky tu operujete so sumou 90€, píše ze platí aj naviac.

maciatkolulu
22. nov 2024

Každopádne je absolútne jedno či vieme a čo nie,platí veľmi,ale veľmi málo, otec ma právo požiadať o zvýšenie a nebude to žiaden hyenizmus. Skúsil to ,poprosil o polovicu nákladov,nedohodli sa,bude žiadať o zvýšenie pravdepodobne. Úplne seriózne a pochopiteľne. Ak nevychádzajú,tak proste autorka musí ísť do práce 🤷,aby uživila aspoň čiastočne všetky svoje deti

lienka.7
22. nov 2024

@jajka257 KDE som napisala, ze tvoja dcéra je postihnutá? Fakt laskavo čítaj s porozumením.

kavasmliekom
22. nov 2024

@tamitamitami tam to môžeš len hádať, ale nevieš naisto. Sú rôzne situácie. Ja verím, že keby jej išlo o život, dá jej aj vlastnú obličku, vodičak nie je dôležitý, dá sa s tým počkať, a keď ho tak veľmi chce hneď, tak nech otec zaplatí a mama nemá problém splácať.
Na výživnom sa dohodli, kvôli čomu v takej sume, to už vedia oni... A je dosť smutné, že tu nikto nepozerá na to, že žena, matka troch detí sa má zadlzit kvôli vodicaku.