icon

Ako určiť styk s dieťaťom pri práci na smeny?

25. okt 2024

Viete mi prosím povedať, ako sa určuje styk s dieťaťom ak druhý rodič (u ktorého dieťa trávi menej času) pracuje na smeny? Dieťa má 1 rok, striedavku"po dohode" z tohto dôvodu nechcem, myslím si že na to je príliš malé aby každú chvíľu prespávalo v inom ako svojom zabehnutom prostredí. V konečnom dôsledku aj tak nechám tieto záležitosti až na súd ale priebežne ma zatiaľ zaujíma ako sa táto situácia zvykne riešiť

domka222
25. okt 2024

Najlepšie by bolo dohodnúť sa medzi sebou,nech v tom máte na súde už jasno.

autor
25. okt 2024

@domka222 problém je v tom že s druhou stranou nie je rozumná reč, nepozerá na potreby dieťaťa, iba na to ako mne urobiť čo najviac zle. Ja som už predložila dohodu kde bol stanovený neobmedzený styk aj výška výživného ale k dohode bohužiaľ nedošlo. Teraz to potrebujem riešiť súdom

ukgirls
25. okt 2024

ak ma volne vikendy tak si ho moze bravat vtedy ..alebo predpokladam,ze ty nemas este pracu tak jeden tyzden doobeda a druhy ho moze mat poobede... i ked su aj tak vacsinou dava kazdy druhy vikend a o bude mat cas

autor
25. okt 2024

@ukgirls nemáva voľné víkendy, smeny sú rôzne porozhadzované počas týždňa. Napríklad 2x nočná, deň voľna, poobedná, deň voľna atď...teda nie je tam nejaká pravidelnosť

lujza123
25. okt 2024

Málokedy býva s ex rozumná rec po rozchode 🤷🏼‍♀️ Fakt 1 z 10 tich párov sa dohodne. Ale to sa časom utrasie

Striedavka pri tak malom dieťati a navyše ked ma ten druhý pracu na smeny je hlúposť. Ale tak isto aj ten typicky každý druhý víkend, to je príliš veľké časové obdobie pre malé dieťa. Pre batoľa, malého škôlkara je vhodnejšie aby bolo s druhým rodičom častejšie, na kratší čas. Napríklad 2-3 dni s mamou, deň s otcom. Najskôr len cez deň, potom aj na noc. Moja dcéra prespávala u otca už od 1,5 roka, ale pre ňu bol plnohodnotná vzťahova osoba, mala k nemu blízko. Napríklad spat u jednej či druhej babky chcela až v 5- 6 tich rokoch, k otcovi sa tešila od malička, to brala úplne prirodzene ako doma

Neobmedzene stretávanie znie fajn, ale lepšie bude pre vas všetkých dať tomu nejaký systém nech si môžete naplánovať pracu, aktivity

sissy27
25. okt 2024

Osobnu skusenost nemam - ale ak sa s protistranou neda rozumne dohodnut, tak predpokladam (a trvala by som na tom), ze sud urci dni / hodiny, a on nech si prisposobi zmeny v praci podla toho, kedy ma byt s dietatom. Raz aj ty pojdes do prace a nikoho nebude zaujimat, ze mas dieta - bud si najdes taku pracu, ktora sa da zladit so skolkou / skolou / kruzkami, alebo zabezpecis niekoho navyse k dietatu. On predsa bude vediet aj na cely rok dopredu,kedy ma dieta, tak nech sa zariadi ako vie ked dohoda nie je mozna. Navyse pre tak male dieta je pevny rezim dolezity, nebudes ho predsa budit z poobedneho spanku, lebo on ma prave teraz volno.Tak isto sviatky, prazdniny si moze planovat vopred podla dietata (tak ako to bude musiet robit aj matka). Ak je prenho prioritou praca a nie dieta, tak asi nie je o com…

nikaeli
25. okt 2024

Môj ex robil v nákupnom centre a vždy, keď bol 'jeho' víkend, mu ako 'naschvál' dali službu. Bola som ústretová, nevadilo mi vymeniť si víkend podľa potreby, len on už práve vtedy niečo mal. Možno mal radosť, že mi robil nervy, neviem. Škoda, že si neuvedomoval, že je to o dieťati, nie o mne. Časom to dopadlo tak, že s ním už dcéra ani nikam nechcela ísť, čo samozrejme hneď napadol na súde, ale nepochodil. Sme od seba 10 rokov, dcéra má 17, naposledy boli spolu asi 2 roky dozadu na pol dňa. Tie 5-minútovky pri dverách nerátam.

Súd mu pravdepodobne určí víkendy. Neviem či je niekde upravené, aby mal povinný rodič možnosť upraviť si zmeny, resp. požiadať vedúceho, aby mu na daný víkend nedal službu. Možno je to aj o tom chcení byť s dieťaťom a o ochote niečo pre to urobiť. Ja som bola prístupná 'dať' mu dcéru aj počas týždňa - mohol ju vybrať z družiny, vziať na zmrzku,.... neurobil tak ani raz 🤷🏻‍♀️ sviatky a prázdniny bola vždy so mnou...

autor
25. okt 2024

Baby veľmi ste mi pomohli a ďakujem za vaše skúsenosti a postrehy. Ex sa správa tak, že síce on chce byť s dieťaťom ale len vtedy keď to jemu vyhovuje. Veľakrát mi buď pred zmenou alebo po nej písal že nepríde, pretože si "potrebuje oddýchnuť" 🙄 ja som potom na poslednú chvíľu buď rušila svoj program alebo som si pre istotu ani nič neplánovala. Odmietam takto fungovať do 18tky dieťaťa a preto chcem aby bol súdom presne určený čas kedy a za akých okolností sa s dieťaťom môže stretávať. Na dieťa nechce platiť toľko koľko potrebujeme, stretávanie len za jeho podmienok keď on má čas a chuť...neexistuje že ja budem ešte aj po rozchode skákať ako on píska a prispôsobovať mu celý svoj život. Takto mám nádej že bude lepšie, veľmi ste ma povzbudili 🥰

lienka.7
25. okt 2024

@pokial ak sa rozumne nedá dohodnúť, stanoví to súd. A už je smola, ze bude mat vtedy "sluzbu". Nech si ju zmení, všetko bude vedieť dopredu. Aj keď predpokladám, že ti bude robiť napriek....
A ako ti tu už písali, pamätaj, že aj ty budeš raz pracovať. Podľa toho už teraz rozmýšľaj do budúcnosti.
Inak striedavka pre tak male dieta??? To musi byt teda "otec roka" 👌👎
Držím palce ✊🍀

cacianka
25. okt 2024

V dobrom radím - nedávaj si neobmedzené stretnutia.
Biootca nebude zaujímať režim dieťaťa, aký máte program, bude ťa naťahovať kedy príde,kedy nepríde, nedá vedieť, zruší, .
Fungovať by ste v takomto režime" podľa dohody" vtedy, keby s ním bola rozumná reč. Napr. mesiac vopred na rozpis služieb, tak si cez voľné dni dieťa prevezme, urobíte si rozpis vy 2 medzi sebou a idete podľa tohoto rozvrhu. Píšeš, že dieťa má iba rok, a hlavne robí ti prieky, lebo ti chce , tak radšej trvaj na pravidelnom rozvrhu, na súde argumentuj.

som_realistka
25. okt 2024

Nepristup na neobmedzený styk po dohode, to je iba pre rozumných vysporiadanych partnerov. Daj návrh na súd s presne určenými časmi, a treba uviesť aj to ze si ju vyzdvihuje otec u matky a tam ju aj odovzdáva. Je dobré keď si rodicia vedia vyjsť v ústrety, ale nedaj sa zahnať do situácie, že on si bude brat dieťa keď mu to bude vyhovovať a s tebou bude kyvat. Aby bolo jasné, ja neberiem otcom ich práva, môj ex mal neobmedzený styk s deťmi a až na pár kiksov zo začiatku, sme sa vždy vedeli dohodnúť, ale napríklad jeho kamarát sa vyzival v tom, že na poslednú chvíľu menil plány a neprišiel po dieťa, alebo sa zjavil vo dverách že ide po dcéru, aj keď vedel ze majú naplánovaný víkend u babky a pod.

autor
25. okt 2024

@cacianka
@som_realistka presne pre toto chcem obmedziť styk. Je tam ešte jeden veľký rozhodujúci dôvod prečo nechcem aby u otca prespával a vôbec aby u neho trávil veľa času ale to tu radšej nechcem teraz písať, nie je to aj tak podstatné a o tomto fakt len súd rozhodne. Ale presne kvôli tým jeho priekom nechcem aby mal takýto neobmedzený prístup. Ja som sa toľko snažila s otcom vychádzať, byť ústretová, vysvetľovala som že všetko vždy v najlepšom záujme dieťaťa, zo začiatku sa aj tváril že možno sa s ním dohodnúť bude dať ale čím ďalej tým viac sa ukazuje že on mi chce proste ublížiť a urobiť zle a nemá problém na tieto veci použiť aj dieťa. Škoda, ja som fakt proti nemu ako proti otcovi nič nemala a chcela som aby sme boli za dobré ale očividne dospelý je len jeden z nás takže bude tvrdý režim

damian85
25. okt 2024

Aj keď sa to zdá akokoľvek čudné , skúsenosti z môjho okolia ( nie len moje ) sú také , že súd nezaujíma pracovný čas. Mám kamaráta , ktorý sa rozvádzal tento rok - jeho žena je lekárka , on je živnostník ( reality ). On má flexibulnú pracovnú dobu , má zamestnancov ktorý vedia ísť na obhliadku za neho. Pri určovaní striedavej starostlivosti ( deti 2 a 5 rokov ) súd nezaujímal fakt , že matka dieťaťa robí 12 tky , nočné a nuž lekár robí ako robí a jednoducho tam schválil striedavku. Aj moja ex pracuje od vidím do nevidím má mnoho zahraničných ciest , rôznych školení a nie je to prekážka , jednoducho je dieťa u babky. Na logiku týchto rozhodnutí nech sa mňa nik nepýta.

nikaeli
25. okt 2024

@damian85 Áno, súd to nezaujíma. Avšak aj keď určí otcovi čas, kedy má prísť pre dieťa, za uši ho tam nedotiahne. Nie každý otec je taký ako ty - že má o svoje dieťa záujem. Keď sa raz rozhodne, že nepríde, tak nepríde a neurobím s tým nič. Byť s dieťaťom je otcove právo. Nie je to jeho povinnosť. Čo je dosť zvláštne. Ja som povinná dieťa pripraviť a čakať na pána, či láskavo príde a potom plačúcemu dieťaťu vysvetľovať, prečo zase neprišiel. Otec za to nemá žiadny postih. Ale keby som mu dieťa nedala, môže na mňa volať políciu. Takto to u nás funguje. A niektoré matky sa môžu aj zblázniť, keď sú nonstop s dieťaťom a ešte aj riešia prácu, domácnosť, nákupy, prázdniny, choroby, všetko. Matka nemá právo na oddych a na čas pre seba samú. Ale pán otec môže všetko.

autor
25. okt 2024

@nikaeli presne, veľmi dobre hovoríš. Mne jeho otec každú chvíľu oznamuje že nepríde lebo potrebuje oddychovať. Ja asi oddychovať nepotrebujem nikdy. Jedno že mám zdravotné problémy a sem tam si potrebujem aj posedieť poležať v kľude. On chodí do práce tak musí oddychovať a to je prednejšie. Aj dnes mal byť so synom od rána, sľúbil mu to a zatiaľ sa ani len neozval či vôbec príde. Ale ešte pár týždňov dozadu som počúvala vyhrážky ako sa postará o to aby mu ho zverili...

damian85
25. okt 2024

@nikaeli v tom sa zhodneme. Rovnaký meter na oboch , dodržiavanie nariadenia oboma a je jedno čo tam je. Mnoho rodičov je ale " nadšených " keď si rodič po dieťa nepríde , radi sa sťažujú ako všetko musia zvládať sami , ale k tomu aby to zvládali spoločne neprispejú nijak. Každopádne áno ak raz máš napísane v rozsudku niečo obaja by to mali dodržiavať. Vo všetkej počestnosi deti sú tak ľahko ovplyvniteľné , kúpiteľné a i. že pod nezáujmom deti sú práve často rodičia a to vyspelejší sudcovia vedia. Odpor detí k rodičovi vždy pramení len 1.z hrubého zaobchádzania , týrania , násilia 2. Odporu druhého rodiča , nezáujmu druhého rodiča.