Ako zmeniť dohodu o výživnom po rozvode?
Ahojte, prosím, ako riešiť zmenu dohody, uzavretej počas rozvodu spred dvoch rokov. Súd výživné neurčil, ale ja som sa zaviazal v rozsudku na určité platby... čo platím obom deťom. Deti sú v striedavej starostlivosti. Chcel by som spravodlivo zosúladiť platby na obe deti ( aby mali obe rovnako a nie jedna viac a druhá menej ), nakoľko došlo aj k zmene finančných pomerov u mňa. V čase rozvodu to bolo dobre, ale po dvoch rokoch sa to zmenilo. Exmanželka na moju snahu pozmeniť dohodu pol roka nereaguje, ale vie o tom, že chcem zmenu... Je tu možnosť podať to rovno na súd a tam sa teda dohodneme ??? Alebo, aká možnosť ešte je... Rád by som sa o tom s niekym poradil 🙂
na zmenu výšky výživného máš nárok : keď dieřa nastupuje do mš, do prvého ročníka zš, na druhý stupeň zš, na sš, na Vš... a samozrejme vždy keď príde k určitej zmene v rodine - narodenie ďalšieho potomka, nezamestnaný otec detí, dlhodobá PN ....
treba podať návrh na súd...
O akú zmenu ti ide ? Znížiť, zvýšiť ? Platiť menej nemôžeš, ani keby ste sa s ex ústne či písomne dohodli, v rozsudku máš predsa uvedené nejaké úhrady, takže rozsudok iba rozsudkom môžeš zmeniť. Teda aby to bolo legálne a vynahatelne. Ak chces platiť viac , nikto ti nebráni. Do správy úhrady uved Ferko 100, Zuzka 100( aj keď máš platiť 80.

@telefon00 Ak som správne pochopila,tak chceš jednému dieťaťu platiť viac,ako ti určil súd? Veď to môžeš vždy aj bez toho,aby ste menili dohodu..Mne tak môj exmanžel platí výživné 250€ namiesto 200,čo máme v rozsudku,keďže ten je starý už 8 rokov,ceny aj všetko okolo toho sa dosť zmenili a ja som ho požiadala,aby mi platil o 50€ viac s tým,že sa mi to nechce riešiť súdne..A odvtedy mi tak platí a dohodu sme papierovo nemenili..Alebo chceš aby aj ex platila viac ako má platiť?Ak tvoja ex nereaguje na tvoje výzvy a ty to chceš riešiť oficiálne,tak jedine dať návrh na súd..