icon

Ako zvládnuť rozvod a problémy s BSM?

13. mar 2025

Dobrú chuť k obedu ak už máte. Som tu na MK nová a rada by som sa spýtala pár vecí.... rozvádzame sa a rozvod je z mojej iniciatívy, manžel mal bokovku a skrátka celé zle aj po finančnej stránke oddelené účty a ďalších xy vecí. Podala som o rozvod a pojednávanie máme na konci júna ☝️ + máme len 1 dieťa, avšak tu mám otázky na BSM. Sme manželia 4 roky. Nehnuteľnosť je manželova, avšak bez hypotéky.
Žijeme - žili sme ako keby sme boli každý za seba : on sám a ja+dieťa.
Momentálne sa udialo to, že počas hádky ma udrel.vykricali sme si komplet všetko. Mám vypadnúť a snažím sa to riešiť s chladnou hlavou. Vraj dostanem 50 eur na dieťa a môžem ísť.

Manžel pracuje ako zamestnanec vo Volkswagene tam má zárobok 1600 eur a popri zamestnaní pracuje po stavbách,ale nemá to oficiálne ako druhé zamestnanie.
Našla som faktúry nákupu materiálu aj na jeho meno, všetko a tam cement atď skrátka materiál a suma na zaplatenie 3 450€
Ďalšie faktúry 1500€, 2300€ atď atď atď a všetky na jeho meno
Čiže cena za materiál plus navyše k tej sume cena za prácu napríklad 1400€
A napríklad ja som z tých peňazí nevidela nič ani neviem kde ich dal/má.....
Počas riešenia BSM mi vykričal, že nemám na nič nárok. Keď sme manželia a on si ulial mesačne 4500 euro,pritom tiež sa finančne podieľam na chode domácnosti.
Budú mi k niečomu tie faktúry? Nevie že ich mám, každopádne je to nelegálna práca či?

autor
13. mar 2025

@maximiliana náradie nech si používa kde chce, kúpil ho za manželstva? Kúpil. Je toho na bločkoch po 10 tisíc eur,tak polovicu nech láskavo výplatí.

lauruska_sumienka
13. mar 2025

na toto pozor, pokial je tam uvedene len cenova ponuka, to nie je faktura. cenovu ponuku moze napisat ktokolvek komukolvek, to nie je dokaz o jeho prijme. (to ako ja robim zoznam na nakup a dam manzelovi pozriet ci este nieco okrem napisaneho nepotrebuje alebo mi z toho nieco vyskrtne ze na to nema chut) potrebujes mat papier kde bude uvedene faktura, fakturujem, dodavam na zaklade,... aby bolo jasne a nezamenitelne ze nieco poskytuje za odmenu. faktury pri stavbach obsahuju nielen zoznam materialu ale aj sumu za prace-bez toho by clovek nevedel kolko mu ma presne zaplatit. ze nakupil naradie je bezpredmetne. ja osobne by som na neho neutocila vopred, je schopny ta napadnut-kto vie ako sa vytoci ak na neho toto vytiahnes. nic pekne to nebude.

a ako pise lucka-jeho pomsta-musis byt krok pred nim, pohladaj dokazy o tom ze financujes dieta sama, podaj na súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, pričom príslušný by bol v zmysle §88 ods.1 písm. c) súd v obvode ktorého má maloleté dieta svoje bydlisko), kde uvedies všetky skutočnosti ktoré odôvodňujú jeho vydanie....no a v tomto prípade ak vydáva súd predbežné opatrenie, tak rozhodne najneskôr do siedmich dní. potom budes mat dieta vo vyhradnej starostlivosti. nech ta neobvini ze si mu napr. uniesla dieta a podobne.

ak by manžel použil násilie,treba ihneď zavolať na telefónne číslo 112, 158 alebo príslušnom oddelení polície (podľa miesta udalosti). V takomto prípade je polícia povinná zakročiť voči násilníkovi (a povinná spísať záznam o udalosti). Pri podaní trestného oznámenia (podnetu na stíhanie) proti násilníkovi je potrebné doplniť návrh dôkazmi svedčiacimi o spáchanom násilí - napr. lekárskou správou (v tejto súvislosti je dôležité neodkladať návštevu lekára), dokladom o prípadnej pracovnej neschopnosti alebo výpoveďou svedkov, ktorí sa stali nechcenými divákmi predmetnej udalosti.

nasla som ako to je s tym zeby vas chcel vyhodit: pokiaľ ste stále manželmi existuje aj právny dôvod Vášho užívania manželovho domu a manžel Vás nemôže vyhodiť. viac info je tu https://ficek.sk/moze-nas-vyhodit-z-domu-18984

viac ma nenapada, ale naozaj to chce vsetko pekne osetrit aby potom pri rozvode nemal moznosti ako vam viac ublizit. samozrejme bude sa snazit ale po osetreni to bude aspon v mensom rozsahu

betulinka1
13. mar 2025

@lauruska_sumienka ako dokaz su tie faktury dolezite, lebo dokazuju, že asi niečo pre niekoho robí. Bez nich by nemala v rukách nič. Autorka ty sa zameraj na svoje výdavky a výdavky malého. Kým bývaš s ním, tak nemáš ako preukázať koľko budeš platiť za bývanie, nájomné, u rodičov alebo kde chceš ísť bývať? K tomu júnu by si mala mať aspoň nejakú nájomnú zmluvu aby si vydokladovala svoje výdavky. Plus si spíš komplet výdavky na dieťa. Lebo súd bude vychádzať z jeho mzdy, ktorá je sama o sebe dobrá a kľudne z nej tých 300€ dostaneš ale musia tam byť k tomu aj reálne výdavky. Keď nemáš peniaze, kludne sa obráť aj na centrum bezplatnej právnej pomoci, alebo aj kolízna ti to vysvetlí čo k výdavkom sa uvádza. Kľudne sa s nimi chod porozprávať.

lauruska_sumienka
13. mar 2025

@betulinka1 na tych papieroch je uvedene len cenova ponuka, to nie je dokaz ze im aj nieco dodal. cenovych ponuk sa moze vypisovat denne aj v milionovych obratoch. faktura je to, co ich bude zaujimat ako dokaz.

ved aj ty sama mozes napisat cenovu ponuku a nikto ti nic nebude moct

autor
13. mar 2025

@lauruska_sumienka mám aj bločky, dodacie listy atď
A mám aj fotodokumentáciu skrytých peňazí plus denník ktorý vedie,kde rozpisuje čo za koľko kúpil a výplaty 3 ľudí. Pavol výplata 860€, Jožko výplata 940€, ja výplata 2430€

autor
13. mar 2025

@lauruska_sumienka mám tu asi 25 faktúr, je tam Origo že faktúra,na koho je vystavená aký materiál a konečná suma na zaplatenie

slavka1988
13. mar 2025

Výživné určí súd a to z jeho daňového priznania ,faktúry ti budu na nič maximálne žeby si to posunula daňovému úradu na prešetrenie ak neodviedol dane ,určite z jeho platom a aj tým ze to je jediné dieťa dostaneš najmenej 200eur a ak je dieťa malé môžeš pýtať Výživné aj na seba .Držím palce

lauruska_sumienka
13. mar 2025

to je super, toto bude vsetkych zaujimat

autor
13. mar 2025

@lauruska_sumienka faktúry stačia vyfotene?

autor
13. mar 2025

@slavka1988 prečo by nezaujímalo,ved to sú peniaze v manželstve a on to zatajuje a necháva si pre seba

3petka
13. mar 2025

Tie faktúry sú ti na nič. Musela by si dokázať že bral peniaze od niekoho. Neviem či už máte BSM alebo to len riešite? Ale všetky peniaze čo má do toho momentu sú aj tvoje ak ich má teda niekde na účte, ak ich má v hotovosti je to ťažko dokázateľná položka a zrejme máš smolu.
Výživné určuje súd, takže venuj energiu na to aby si si zdokladovala náklady na dieťa. Plus neviem či až do rozvodu nemáš nárok na nejaké výživné aj ty - neviem toto možno trepem.

3petka
13. mar 2025

inak ak má nikde skryté peniaze a ty o nich vieš normálne by som ich vložila na svoj účet a povedala mu že z nich dostane peknú polovicu.

la_dolce_vita
13. mar 2025

A fakturuje kto? On ako sukromna osoba bez iča? Chcela by som to vidiet, to ani nebude klasicka faktura, ale nejaky supis nakladov a vydavkov. Cekla by som zivnostensky register a ak mas na to odvahu, mozes mu pohrozit, ze ho udas.

autor
13. mar 2025

@3petka peniaze samozrejme nemá uliate na účte,ale teraz som ich našla a mám fotografie obálky a peknej kôpky

lauruska_sumienka
13. mar 2025

myslim ze ano, skus pozriet ci nebude mat niekde potvrdenie tych platieb co vyplacal ako vyplaty, ci uz nejake podpisane dokumenty od tych spolupracovnikov alebo mu odchadzali z uctu, aby bol dokaz ze naozaj tie sumy im platil. ze ta kniha nie je len nejaka fiktivna hra
no a ked ich este aj vyplacal tak bol aj zamestnavatel a, och boze, si na nom zgustnu dalsie statne institucie.cierna praca, neodvadzanie neprihlasenia,... boze to bude bordel. zeno ries vsetky mozne opatrenia lebo potom sa spusti lavina jak svet a z neho bude sam diabol.

autor
13. mar 2025

@la_dolce_vita mám sem pridať foto? Zakryjem citlivé údaje

betulinka1
13. mar 2025

skvelé, to si odfot a ked sa budes stahovať tak si to rovno zober.

autor
13. mar 2025

@lauruska_sumienka žiadne podpisy,len peniaze do ruky a z ruky

la_dolce_vita
13. mar 2025

Ako chces, ale chapes, take nieco si moze vystavit hocikto, aj ty ako falosny dokaz.

lauruska_sumienka
13. mar 2025

pokial ich ma v hotovosti nevies dokazat ze presne prave tieto peniaze boli z toho, moze sa vyhovorit ze mu ich ktokolvek dal, dostal alebo to bola vyhra ci hocico...

autor
13. mar 2025

@la_dolce_vita cenovú ponuku viem spraviť aj 200 do rána,ale toto je originál faktúra zo stavebnín

lauruska_sumienka
13. mar 2025

mas len dokaz ze tvoj muz ma peniaze, a drzi ich v obalke. ...toto chytro urobil -nezanechava digitalnu stopu, ktora by potvrdzovala to co robi ...ty hladaj ze ci papierovo nezanechal nieco s podpismi

mk22
13. mar 2025

@3petka pri bežnej hádke dostala facku, vieš si predstaviť ze vezme jeho peniaze a toto mu oznámi.
Môže ju dobiť ako žito.

zojazoja
13. mar 2025

@autor ty píšeš o faktúre prijatej, la dolce víta a faktúre vystavenej. On nakúpil náradie z nejakej firmy...od nich má tú faktúru. Na tej faktúre je len jeho meno, nie je tam žiadne IČO, ano?

la_dolce_vita
13. mar 2025

Stavebniny fakturuju jemu za nakup? Tak to je nieco uplne ine... to nie je jeho prijem. On fakturovat nemoze oficialne a ze nieco niekde nakupil, to je uplne bezpredmetne.

lauruska_sumienka
13. mar 2025

@mk22 a co jej spravi ked sa prevali jeho podnikanie na cierno

lucka_ke
13. mar 2025

vieš si predstaviť aké budete mať vzťahy a ako ti bude v budúcnosti "vychádzať v ústrety" ak ho teraz kvôli tebe budú trestne stíhať? ja tým neobhajujem jeho konanie, ale ty teraz riešiš rozvod a výživné, následne sa budete spoločne starať o spoločné dieťa

la_dolce_vita
13. mar 2025

Ked nema problem z fyzickym nasilim, tak by som mu pohrozila udanim. Na taketo nieco len podobne metody zrejme platia :((.

mk22
13. mar 2025

@lauruska_sumienka to mam ja ako vedieť?
Možno jej z pomsty spraví zo života peklo, cez dieta..
Ale keď mu teraz vezme jeho kôpky a vloží na účet a oznámi ze s tým pôjdu na polovicu.. Pohladka ju, áno, samozrejme podelíme sa😃

betulinka1
13. mar 2025

Autorka peniaze mu neber.... ani to co más nemusís súdu ukázať, iba si to nechaj do budúcna, nikdy nevieš na čo to budeš potrebovať. On má aj oficiálny príjem pekný. Aj tak nedostanes viac ako má dieťa reálne náklady.