Je ok požadovať 300 eur výživné na 3,5 ročné dieťa?
No, konecne som si spisala vydavky za cely rok, aj to len z internetbankingu priblizne a ulozene faktury na mailoch, kedze blocky odkladam len za posledne tri mesiace. Platim najom 148e/mesiac, elektrina 20e/mesiac, telefon wifi 27e/mesiac, škôlka + strava 64e/mesiac, strava doma 120e/mesiac, ošatenie/odev/hračky/drogeria/lieky 250e/mesiac, doprava (návšteva rodiny, nákupy v SE/BA+ bibiana, detské ihrisko) 20e/mesiac, sporenie 50e/mesiac. Na hračky knihy dam viac ako 150e mesacne (niektore mesiace mi vysli 200-300e, no skresala som), drogeria 50e, oblečenie 60e/mesačne. Je to vela na hračky a knihy podla vas?
No na knihy si potrpim, a z hraciek sa to navysilo hlavne kvoli vybaveniu do izby, kupujem take kvalitnejsie multifunkcne, co mu aj vydrzi, nie blbosti blikajuce hukave (stolik multifunkcny, stolicku jedalensku, tabulu na kreslenie pisanie 60e, teepe stan, bazen, matador stavebnice miluje tak som mu nakupila sady, sportove). Suma sumarum, ked naklady na byvanie na polovicu, vychadza mi daco cez 600e, je vela pytat 300e vyzivne?
Doteraz platil 200e, bolo na ustnej dohode, no ako som si vsetko zratala tak teda ovela viac su vydavky. Mala som informaciu, ze si zarobi 1000-1200e v pohode.
Treba si uvedomit ze nie kazdy ma dieta ako “doplnok” a to ze sa niekto rozhodne 100% svoj prijem dat do dietata nie je nespravne. Kazdy ma ine priority v zivote. Vazne by ste si niektore tieto utoky mohli odpustit…
@afrodizi poznať ťa síce nepoznáme, ale vieme, čo je reálna potrebná investícia do dieťaťa. moja keď mala 7 rokov, dohodli sme sa na 180 eur. z toho som bohato poplatila, čo bolo potrebné (mám na mysli alikvótnu časť na dieťa) a necelú stovku som ušetrila bokom na nepredvídané veci (pre dieťa, samozrejme). žijem s ňou sama, sama platím byt, energie, stravu, všetko. ALE... zarábam. môj zárobok nie je bohvieaký, hoci som vyštudovaná, ale robím v školstve, čiže nevyskakujem. i tak si viem zo svojho platu vrátane výživného celkom dobre ušetriť. pretože raz treba na novú varnú kanvicu, inokedy vraziť do auta, lebo sa niečo pokazilo, atď. čiže si vytváram železnú rezervu. raz za 3-4 roky dovolenka. za rozumnú cenu a ušetrené peniaze.
čiže áno, vyskakuješ a pýtaš veľa. náklady na 3,5 ročné dieťa neexistuje, že presiahnu 200,- eur. moja má teraz 12, po dohode mám o máličko vyššie výživné (prakticky ako ty), a som mimoriadne spokojná. dieťaťu platím krúžok, veľmi, veľmi rýchlo rastie, čiže každú chvíľu niečo do oblečenia, učebné pomôcky.... a i tak ostane občas na nejakú hračku-hru (pubertálnu), ostane i na zábavu či dobroty. takže darmo nám tu ideš písať, koľko dieťa potrebuje, nie sme padnuté na hlavu, akurát míňame s rozumom a na veci potrebné. na rozdiel od teba 🙂
@afrodizi nakolko islo a ide vsetko hore, tak mu skus navrhnut 250€ alebo nech aj on plati polovicu šetrenia. Nechcem mudrovať nad výdavkami, nakolko tiez nesetrim ale napriklad knihy su fajn z bazáru. Ked chces nieco nákladnejšie, tak pripadne na sviatok to nechaj alebo sa dohodni s ex, ze maly by toto chcel alebo zapoj aj babky.
@sasa1310 už to zmazala v profile, že si bude daňový bonus uplatňovať, až keď sa zamestná 😂 predpokladám, že teraz zúrivo maže príspevky v iných témach. 🙉
Mám 3 deti a mesačne na hračky miniem pár eur, sú mesiace kedy ani to 🙈, oblečenie detto, veď oblečenie v takom veku vydrží už aj rok jedna veľkosť, ani neviem, čo by som každý mesiac kupovala. Nárazovo keď tak sezónne topánky a oblečko, ale mesačne? Knihy požičiavame z knižnice.. a to máme veľmi slušný rozpočet. Prepáč, ale príde mi to prehnané, čo píšeš.
Stačí si pozrieť jej témy, v jednej sa sacu a trhajú dieťa z rúk, píše že ex je dlhodobo PN a pije, prespáva po lavičkách a pod. Tak sa môže stať, že môže byť veľmi rýchlo bez práce kým budete mať súd, a budeš rada keď dostaneš potom minimálne výživné a potom bude radosť míňať na dieťa 600 eur mesačne
Ak platí dobrovoľne 200 €, tak by som osobne radil do toho radšej nerýpať, lebo môžeš veľmi ľahko dostať súdom odklepnuté aj menej. Iné by bolo, keby otec zarobil trebárs 2000 € čistého, tam by nejaká šanca bola.
A súhlasím s ostatnými, že výdavky na dieťa ako že 600 € (2x300) sú nezmyslom, pri našich troch deťoch by sme s takým rátaním už s manželkou asi museli byť len o chlebe a vode.
malo info na takéto posúdenie...ak je dotyčný vlastníkom domu auta, má životné sporenie - na to všetko má nárok aj ten 3,5 ročný takže aj na majetok sa prihliada, nielen na plat. Bežne sa podáva vo výške 30 percent z platu.
@melanta Buď je nejaký patologický pacient s vysnívaným svetom alebo píše nejakú knihu bájok. Pred mesiacom ešte nebola na ničom s ex dohodnutá - teraz jej dobroboľne platí 200 Eur....pred mesiacom chcela preplatiť ešte aj letenku za sestrou a benzín na návštevu , a vadilo jej že u otca chce ex prerábať bytové jadro.
Boli cestovateľská rodina - lebo chcela preplatiť raz za 2 mesiace výlety , teraz su prezmenu čitateľská rodina. Skôr sa prikľaňam ku patologicko bájnej postave .....
@andreafa nerobi 🙂
@andreafa nerobí veď ešte na začiatku mesiaca nevedela nájsť robotu, a ak ju aj našla tak ešte nemohla mať ani výplatu. Ona si fakt myslí, že niekto je taký sprostý a bude jej financovať jej rozmary. Dovolenky v Tatrách niekoľkokrát do roka a minimálne raz ročne Mallorcu lebo malému tam zije teta. Evidentne je tu krátko a neprišla na to, že to čo písala pred pár týždňami si ľudia vedia veľmi ľahko dohľadať
@sasa1310 Ospravedlňujem sa jej život je tak popretkávaný neočakávanými udalosťami a zvratmi že mi táto skutočnosť unikla. Všetci tu máme nudné životy , niekto musí žiť aj za nás. Toľko vzrušenia , v jednom živote ako prežíva autorka , toľko neočakávaných udalostí , popri toľkému cestovaniu a čítaniu kníh je pozoruhodné......Moj život prestáva dávať zmysel žijem jednoduchým životom , takmer nič sa nemení . A niekomu sa za 3 týždne celý život obráti hore nohami - z bohatého EX sa stane PNkár , a následne sa znova zamestná za neskutočných 1000 eur , autorka sa zamestná , prepustí , znovu zamestná - pocestuje celý svet , prečíta všetky knihy sveta....
@modry1985 mal by si na sebe zapracovať, vidíš, čo iní stihnú za mesiac ...
@elizabet173 uhadla si!

@matullienka nezavid 🤣
Kokos ale viete byt potvori, a uplne tie iste sa zhromazdili ako v minulom prispevku...no som rada, ze som vas pobavila a sprijemnila tento dlhy vecer, aspon sa nemusite zas nudit...majte sa krasne a nech vas apson niekto lubi aj mimo chatov, papa
@afrodizi prosím ťa, prestaň sa strapňovať a zostúp z obláčika na zem

Veľmi hrubý odhad je 25-30% z platu muža. Nejde len o výdaje dietata, ide aj o životnu úroveň, ktorú má mať dieťa taku istú ako rodičia. Tj.ak si otec moze dovoliť dovolenku 5x ročne, malo by mať možnosť aj dieťa. Takže, tak by som prezentovala na súde. Je jogurt za 0,6€ ale je aj za 1,5€. Takže, treba požiadať o výpis účtu otca, kde a na čo mina peniaze....