Kedy podať žiadosť o výživné?

selinka11
13. okt 2013

Ahojte,kedy by som mala podať žiadosť o výživné?Malé sa mi narodí 4.12 ,tak môžem hneď ako sa malý narodí,alebo ako to je? Ďakujem.

lerinka
14. okt 2013

ahoj, čítala som len o tom, možno Ti lepšie poradia slobodné maminy - podľa mňa podáš na súd návrh na určenie výživného pre maloleté dieťa, keď sa narodí...ak otecko nepriznal otcovstvo - nespíšete pred matrikou pred pôrodom priznanie otcovstva budete sa pravdepodobne súdiť o otcovstvo a určenie výživného...

čo sa týka "výživného" na Teba, to musíš podať do pôrodu...záleží od vašich vzťahov...pozri článok:

Príspevky
Nevydatá matka má podľa ust. § 74 zákona o rodine právo na určité finančné príspevky od otca dieťaťa a ak nie je otcovstvo k dieťaťu určené, aj od muža, ktorého otcovstvo k dieťaťu je pravdepodobné. V zásade má právo na príspevok na svoju primeranú výživu, a to najdlhšie po obdobie dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu a na úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom od otca dieťaťa. Zákon o rodine osobitne pamätá aj na tehotnú ženu, ktorá čaká dieťa, ku ktorému nebolo určené otcovstvo. Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby tejto tehotnej žene poskytol vopred primeranú sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu (t. j. 28, resp. 37 týždňov). Treba však upozorniť, že tento nárok môže s úspechom uplatniť len žena v čase tehotenstva a nie až v čase po narodení dieťaťa. Narodenie dieťaťa však nebráni vecnému vybaveniu takéhoto návrhu, ak bol podaný ešte pred pôrodom.

Nevydatá matka sa teda môže voči otcovi svojho dieťaťa domáhať, aby jej jednak primerane pravidelne prispieval na jej výživu a aby jej uhradil náklady spojené s tehotenstvom a pôrodom. Tieto náklady však musí matka vedieť preukázať. Spravidla ide o náklady na tehotenské oblečenie, vitamíny, na stravu, ktorá je v tomto období náročnejšia na prísun živín, či náklady spojené s pobytom pôrodnice, ktoré neboli hradené prostredníctvom matkinho zdravotného poistenia. Tieto nároky treba uplatniť v rámci klasického občianskeho konania, súd je návrhom žalobkyne - nevydatej matky viazaný, (t. j. nemôže priznať vyššiu sumu, ako matka v žalobe požadovala, i keby na ňu mala po realizácii dokazovania nárok). V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že matka nemôže podľa § 74 uplatniť vo vlastnom mene a pre seba náhradu nákladov spojených so zadovážením detskej výbavičky, kočíka, postieľky, nánožníka a pod., v danom prípade ide o vlastné nároky dieťaťa, ktoré sa priznávajú priamo dieťaťu pri úprave jeho výživného. Matke neprislúcha ani nárok na úhradu nákladov spojených s pohostením pri krstinách dieťaťa, aj keď je takého pohostenie napríklad obvyklé.

Veľa radosti s babenom prajem 🙂

lulu551
14. okt 2013

@lerinka Ďakujem veľmi pekne za príspevok,už sa len musím rozhýbať a urobiť čím skôr pre to niečo..Ďakujrm🙂