Kedy začať brať dieťa k otcovi domov?
Pekný deň prajem. Kedy ste začali dávať dieťa chlapovi domov? Syn má čoskoro 11 mesiacov, keďže počasie už lepšie nebude, chcel by som si malého brávať ku svojmu otcovi na 2 hod ktorý býva 7 min autom od ex. Ja bývam od nej ďalej. Ex s tým má problém, že my sa nevieme postarať o malého že on je malý že mi tam bude 2 hod revať, že či si s ním chcem pokaziť vzťah, že tam nemá podmienky na dieťa, že tam má mačky a podobné bludy. Otec býva s priateľkou majú svoje poschodie v dome a dole je dcéra s manželom a synom. Myslím, že už je dosť veľký na to aby si zvykal aj na trávenie času so mnou a toto isté mi može vravieť do 3 rokov. Za mňa kým ho nebudem mať sám nikdy sa to dopredu nepohne a može mi vravieť toto isté dookola. Ona sa to tiež učila za pochodu ako každý a to isté bude čakať aj mňa. Za malým chodím čo sa narodil zvačša raz za týždeň. Hlavná otázka je kedy ste vy začali dávať deti takto na doma na pár hod? Mne 2 stačia.
@mane01 desatmesacne dieta, ktore nejaky muz raz za tyzden na hodku pokocikuje po meste, ho na stopro neberie ako otca, to si pis.. ako som uz spominala, take male dieta povazuje za blizku osobu tu, s ktorou travi prevaznu vacsinu casu a ktora sa o neho stara.. az starsie dieta si zacne uvedomovat, kto je to vlastne otec a je schopne brat za otca aj muza, s ktorym nezije a travi s nim len par hodin raz za cas.. ci ho bude brat aj za blizku osobu, to zavisi od kvality vztahu..
a za mna, ak otcovi naozaj zalezi na kvalite vztahu s dietatom, tak respektuje, ze kym je male, tak potrebuje mat pri sebe svoju 'bezpecnu a blizku' osobu a tou momentalne on nie je.. ze na to si treba pockat a nie to znasilnovat.. ale tu autorovi ide skor o to, aby svoje dve hodky tyzdenne s dietatom stravil v klude a pohodli - pre neho, nie pre dieta.. dieta si ma 'zvyknut'
@veronikam33 Palec hore, že sa dokážete preniesť cez svoje ohrdnuté ego a namiesto vzájomného kydania hnoja dávate dieťaťu možnosť mať vzťah s oboma rodičmi. Najvtipnejšie je, že matky, ktoré majú problém dať dieťa otcovi pomaly do puberty (kedy už dieťa veľký záujem o kontakt prirodzene nemá) sú tie isté, čo ak sa muž-manžel/partner po práci vyvalí pred telku, pindajú, že sa o decko vôbec nezaujíma a žena nemá ani chvíľu pre seba.
@veronikam33 nemozes predsa porovnavat, ked dieta travi cas samo s otcom, s ktorym normalne spolu zije a ked ma travit cas samo s otcom, ktoreho vidi na dve hodiny tyzdenne.. to dieta netusi, ze je to jeho otec, nezije s nim, nie je to pre neho blizka osoba..
@reanda A nakoľko je blízka osoba stará mama, ktorá príde raz za týždeň? Nakoľko je blízka opatrovateľka, ktorá stráži dieťa 2x mesačne pár hodín? Čo otec, ktorý chodí z práce hodinu pred spánkom dieťaťa? A taký, čo chodí na týždňovky zarábať do zahraničia? Čo deti, čo už od roka chodia do jaslí?
Ak sa stretávajú od narodenia každý týždeň, dieťa ho pozná a nie je dôvod, prečo by s ním nemohol stráviť tie dve hodiny bez pritomnosti matky. Rovnako ako je dieťa napr. so starou mamou vtedy, keď matka potrebuje ísť na úrad.
Ja som príspevok vyššie pochopila tak, že nie sú spolu a že otec je s dieťaťom v sobotu a matka zvyšok týždňa.
Takisto súhlasím s názorom súdnej úpravy styku, keď to nejde po dobrom. Lebo darmo ti nech aj 50 žien napíše, že ich deti v tom veku už k otcovi chodili, keď ty sa s matkou toho tvojho nevieš ľudsky dohodnúť. Ešte by som dodala, že záleží aj od povahy dieťaťa, ja mám dve, prvé by v 11 mesiacoch šlo kamkoľvek aj s čertom, druhé v 11 mesiacoch znášalo cudzie prostredie len z môjho náručia. Nie sú to bábiky od Mattela, treba sa prispôsobiť tempu konkrétneho dieťaťa.
Dohodnite sa tak aby to bolo dobré hlavne pre dieťa, jasne ty si otec a chápem ťa že sa chceš normálne stretávať.
Keď nechceš ísť ty k ex (lebo máš problém s jej rodinou) tak sa dohodnite že sa stretnete u teba na 3-4 hodinky (prídeš po ňu aj ju odvezieš).
Ak sú dni kedy je sama doma tak jej navrhni že prídeš práve vtedy pozrieť malého. Viete to striedať s nejakým detským vnútorným ihriskom.
Vpostate tebe nevadí že ex je prítomná ale vadí ti že sa nechce stretnúť nikde inde ako vonka.
Tiež ťa chápem že sa nechceš s dieťaťom stretávať iba vonku na kočíku (to je naozaj o ničom). Takže ak ex chce byť prítomná mala by byť ochotná sa troška prispôsobiť.
@tulipanik_ od roka k nám chodil mužov malý, od roka a pol uz na víkend. Ak sa neviete dohodnúť podaj navrh na sud. Držím palce
@annm81 tak ja by som desatmesacne (a ani akokolvek stare) dieta nenechala same s nikym, pokym by som sa dostatocne a osobne nepresvedcila, ze je s tym ok.. ani so starou mamou, ani s opatrovatelkou, ani so samotnym papezom.. ale tak chapem, ze niektorym rodicom je jedno, ako sa dieta citi.. niekto ma proste 'pravo', tak dieta si musi zvyknut
@reanda Môžeš sa aj na hlavu postaviť, ale dieťa má právo na styk so svojim otcom. Ty nevidíš rozdiel medzi tým "je jedno ako sa dieťa cíti" a neumožnením normálneho kontaktu s otcom? Lebo v skutočnosti je tu ešte aj celkom rozšírená možnosť, že dieťa je s otcom úplne v pohode a pár hodín s ním nie je preň žiadne utrpenie, ale úplne normálny čas strávený s rodičom.
@reanda nemas pravdu…podla toho, co pises, by deti neboli schopne v tom veku pamatat si starych rodicov, ktorych vidia raz za tyzden dve hodiny! A to je hlupost… navyse aj cudzi clovek (na ktoreho dieta nie je zvyknute) vie zabavit taketo batola na dve hodiny… a nieto este otec, ktory ho vida pravidelne… nech je ako chce, otec je tiez rodic! A ma tiez prava, nie len povinnosti…
@tulipanik_ ziadaj si ak nemas upravu stretavania na sude. 2 hodky v pohode. Urcite si ho uz krmil a prebaloval. A co ze ma tvoj otec macky? Ku mne vnucka chodi, mame macky, psov, hysky, sliepky.
Ja som mala deti u velke (7a10), a k otcovi chodili hned po rozvode. Teda, este skor.
Ak nemala problem ti dieta nechat na 2hodiny v meste, nevidim dovod aby ti branila ist s nim na 2hodiny k kamkolvek do interieru.
Dajte to na sud a zariadte si riadne navstevy ak ich nemas. Si otec, o dieta sa mas zaujem starat, a tym padom ti nema co kto rozpravat o kazeni vztahu s dietatom, "cudzom cloveku" a pod. V rodine to sice nemam, znamy ma ale syna bezne aj na vikend a pod. od malicka. Pokym nie je dojceny nie je ani to problem. S rodicom sa roste musi aj spoznat, s novym prostredim = tiez sa musi zzit.. ale to je aj pri detoch kde nie su rodicia rozvedeni, ved nam stacilo ist k babke na vikend a diet ami celu noc nespalo :D a zvyklo si...
Niekde 11mes deti su uz v jasliach...
@reanda nie s niekym, s otcom. Ktory ma uplne ronvake postavenie vo vychove aj starostlivosti ako ty. Aj ked si namyslas ze nie :D
@simca06022011 nie, niekto, kto s dietatom nezije, nema rovnake postavenie v jeho vychove, ako ten, kto s nim zije.. ak chcu mat partneri rovnake postavenie vo vychove, maju zit spolu.. ak neziju, treba sa tomu prisposobit a nie brat dieta ako vec, na ktoru ma kazdy pravo, tak ono si musi zvyknut, ci sa mu to paci, alebo nie
@tulipanik_ podľa zákona tuším že do dvoch alebo troch rokov neviem to presne už si nepamätám. Môže byť stretávanie len v prítomnosti matky. A to že vám malého nechá na chvíľu samému je len jej dobrá vôľa. Ale každý sme nejaký možno sa dohodnete. Ale podľa zákona vám to nedovolí ani súd.
@tulipanik_ dieťa vníma všetko, aj keď je v kočíku. Nielen keď je doma. To si musíš uvedomiť!
Muž má žiť so ženou a deťmi spolu. V harmónii. Nielen splodiť dieťa. Je to zodpovednosť. To si si mal uvedomiť.
Dieťa nie je vec, ktorá sa bude prenášať, ako si ty zmyslíš. Všetko má svoje pravidlá.
Ako ti píšu vyššie. Postupne sa musíš s ním zoznamovať a voziť ho autom hoc 7 min. cesty.. je to tiež zodpovednosť. Dieťa cíti, že je ďalej od mamy.
Založil si diskusia, tak čítaj a nebuď nahnevaný, keď ti napíšu pravdu. Hlavne buď v pohode
@cicinkova presne tak
@tulipanik_ dcérka má 4 roky a doteraz nebola so svojim otcom bez mna ani 5 minut - sudne rozhodnutie a toto rozhodnutie naďalej podporuje kolizna opatrovnička, nakolko sa otec o dceru nedokáže postarat. Takže tak. 11mesacne dieta je este maličké na to, aby bolo bez matky, s ktorou má vybudovanú najsilnejšiu vztahovu vazbu.
@tulipanik_ a ešte doplním, také malé dieta vobec nevnímá čas a byt s tebou bez pritomnosti matky, môže byť pre naho stresujuce. Je ine, keď sa matka pomaly necakane vzdiali a ine, keby ti ho "odovzdva". Aj keď za malým chodíš od narodenia, aj tak ta nevníma ako rodiča a vztahovu osobu. Dieta nie je hračka a aby prirodzene a bezpečne vedelo navazovat vztahy aj s inymi lidmi, vratane teba, tak na to treba čas a trpezlivost s respektom na potreby dieťaťa. Nie je to na darmo, že dieta má byt so vztahovou osobou - ta ktorá sa o neho stará od narodenia, do troch rokov. Takže za mna určitě nie a dieta nie je hračka a ktorej budeme robiť hokusy pokusy v domnoenke, však si zvykne
@cicinkova to nieje pravda dovolím si oponovať, nakoľko som si tým prešla, mužov malý k nám chodil som od 1,5 roka, cca od 2 uz na víkend alebo aj dlhšie, v 3 rokoch zverený výhradne do starostlivosti otca.
@cicuca Vám si tiež dovolím oponovať, čím je to dieťa mladšie tým ľahšie si zvyká a čím je staršie je to horšie a stresujucejsie pre rodiča aj dieťa.
Prajem pekný deň
@julish Ak je s dieťaťom pár hodín týždenne v pritomnosti matky a dieťa je pri tom v pohode, tak bude počas tých istých pár hodín v pohode aj bez matky. Tu sa predsa nebavíme o tom, že dieťa bude odlúčené od matky a začne bývať u otca, ale hovoríme o dvoch hodinách. A hovoríme o skoro ročnom dietati. Mi nehovor, že ty si sa od svojho dieťaťa vo veku jedného roka nikdy na hodinu-dve ani nepohla. Také deti už normálne chodievajú do jaslí, normálne chodievajú na návštevy k starým rodičom, normálne majú opatrovateľku, ak rodičia chcú na večeru, alebo potrebujú niečo vybaviť, už ani nehovoriac, že tu nejde o nejakú opatrovateľku, ale o vlastného otca. Dieťa nie je majetok matky, ale človek so svojimi právami. Dieťa má podľa medzinárodneho práva právo poznať svojich rodičov a má právo na starostlivosť svojich rodičov - ego matky na tom nič nemení.
@annm81 áno, dieťa chodieva do škôlky či k opatrovateľke, ale veľmi postupne, najskôr v prítomnosti matky a pod. Ako otec by sa mal usilovať vidieť dieťa viac než len raz do týždňa, to mi na tom pripadá najhoršie. Je rozdiel, keď dieťa ostane s otcom, ktorého vídava denne, a s otcom, ktorý príde ako návšteva naozaj raz za čas. Takéto malé deti nemajú pamäť
@julish no neviem, moje dieta nechodilo do skolky a jasiel postupne a uz vobec nie v mojej pritomnosti :D
Chces mi povedat, ze stari rodicia ked vidia vnucence raz za mesiac a nebodaj si ho beru na vikend, sposobuju dietatu traumu do zivota? lebo s deitatom nemaju vztah?
Jasne deti nemaju pamat.. a to mas prosim z kade? Cize dieta len na matku prilepit a nedaj boze niekto iny aby ho mal napr raz za tyzden? a co tie deti, co chodia napr. raz za tyzden k opatrovatelke? :D
@julish Ročné dieťa si dokáže pamätať týždne dozadu. A práve okolo 1. narodenín kapacita jeho pamäte prudko rastie. Ak mu dnes otec ukáže nejakú zaujímavú hračku, dieťa si ju pokojne bude pamätať aj o pol roka.
Mimochodom, otec z tejto diskusie sa zjavne snaží na to ísť postupne. S dieťaťom sa vraj stretáva každý týždeň už od jeho narodenia. Už dávno si mohol dieťa brávať bez prítomnosti matky a na dieťa by to nemalo žiadny negatívny vplyv. Obmedzovať normálnemu rodičovi kontakt do troch rokov veku a byť tak dlho decku stoj čo stoj za zadkom je buď protivenstvo od matky smerom k otcovi, alebo chorobná upätosť matky na dieťa.

Ja nevnímam seba ako dokonalého rodiča, bez ktorého by dieta neprežilo, takze od narodenia v prípade že netreba kojit by som nemala problem nechať s otcom naše dieta. Každú sobotu sú spolu, a to nie sme od seba, od jeho dvoch mesiacoch, majú krásny vzťah, a tak ako ho vie rozosmiať on, neviem ani ja a to som s ním v podstate zvyšok týždňa. Dieta nie je iba moje, je naše. A ak ide o to kam chodia je to ich čas, nemiešam sa im do toho.